Jump to content

Naknada štete počinjene kaznenim djelom


Lakonogi

Preporučene objave

U kojem roku nakon pravomoćnosti kaznene presude kojom je okrivljenik oglašen krivim, oštećenik može pokrenuti građansku parnicu radi naknade štete počinjene kaznenim djelom?

Navodno rok ne teče od dana štetnog događaja, nego od dana pravomoćnosti kaznene presude? Primjenjuje li se opći zastarni rok od 5 godina, ili neki drugi rok?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 231. Zakona o obveznim odnosima -

 

"(1) Kad je šteta prouzročena kaznenim djelom, a za kazneni progon je predviđen dulji rok zastare, zahtjev za naknadu štete prema odgovornoj osobi zastarijeva kad istekne vrijeme određeno za zastaru kaznenog progona.

 

(2) Prekid zastare kaznenog progona povlači za sobom i prekid zastare zahtjeva za naknadu štete.

(3) Isto vrijedi i za zastoj zastare."

 

Znači, potrebno je vidjeti o kojem je konkretno kaznenom djelu riječ i koliko iznosi zastara kaznenog progona za to djelo.

 

Napomena - ako ste stavili imovinsko-pravni zahtjev u kaznenom postupku, za cijelo vrijeme trajanja tog postupka do njegova pravomoćnog okončanja, zastara je u prekidu. Ali nemojte predugo čekati, ako imate pravomoćnu presudu kaznenog suda, možete odmah pokrenuti postupak naknade štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Može li se naknada štete počinjene kaznenim djelom zahtijevati prije nego je u kaznenom postupku dokazano da je kazneno djelo počinjeno? Npr. kod kaznenog djela prijetnje. Meni je logično da se to ne može, nego je potrebno imati presudu kaznenog suda pa tek tada eventualno tražiti naknadu štete u odvojenom postupku.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 14 sati , Grabarić Imbra je napisao:

Može li se naknada štete počinjene kaznenim djelom zahtijevati prije nego je u kaznenom postupku dokazano da je kazneno djelo počinjeno

Prema odredbi članka 12. st. 1.Zakona o parničnom postupku, kad odluka suda ovisi o prethodnom rješenju pitanja postoji li neko pravo ili pravni odnos, a o tom pitanju još nije donio odluku sud ili drugo nadležno tijelo (prethodno pitanje), sud može sam riješiti to pitanje, ako posebnim propisima nije drukčije određeno . Prema stavku 3. istog članka, u parničnom postupku sud je glede postojanja kaznenog djela i kaznene odgovornosti vezan uz pravomoćnu presudu kaznenog suda kojom se optuženik oglašava krivim.

Prema odredbi članka 213. st. 2. Zakona o parničnom postupku, sud može odrediti prekid postupka ako odluka o tužbenom zahtjevu ovisi o tome je li učinjen trgovački prijestup ili je učinjeno kazneno djelo za koje se goni po službenoj dužnost, tko je učinilac i je li on odgovoran.

Dakle, ako odluka o tužbenom zahtjevu ovisi o rješavanju kaznenog postupka protiv tuženog , sud prekida postupak u toj pravnoj stvari do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka ili kad utvrdi da više ne postoje razlozi da se čeka na završetak toga postupka na temelju odredaba članka 213. st. 2. i 215. st. 3. Zakona o parničnom postupku. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala!

Ovo bi se generalno moglo tumačiti da će se prvo riješiti kazneni postupak u slučaju kad takva odluka ovisi o rješavanju glavne stvari. Ima smisla, u mojem konkretnom predmetu - kako ćeš tužiti nekog za naknadu štete proizašle iz kd ako nemaš presudu za to kd? 

*ja rješavam upravni postupak ali ovo mi je potrebno   

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, Grabarić Imbra je napisao:

Može li se naknada štete počinjene kaznenim djelom zahtijevati prije nego je u kaznenom postupku dokazano da je kazneno djelo počinjeno? Npr. kod kaznenog djela prijetnje. Meni je logično da se to ne može, nego je potrebno imati presudu kaznenog suda pa tek tada eventualno tražiti naknadu štete u odvojenom postupku.  

Može, jedno je od drugog neovisno, dosta ljudi misli da se mora prvo utvrditi da je počinjeno kazneno djelo da bi mogli ići u naknadu štete zbog počinjenog kaznenog djela, ali to u sebi nosi određenu vrstu rizika.

Prvo, pitanje zastare - ako je osuđen, to je u redu, tada se zastarni rok produljuje za vrijeme apsolutne zastare za kazneno djelo. No ako su oslobođeni (a i dalje postoji povreda prava osobnosti s obzirom da je kaznena odgovornost uža od građanske), a istekao je rok od 5 godina za naknadu štete, istu više nije moguće potraživati.

Osim toga, u građanskom postupku se ne utvrđuje da je nešto kazneno djelo, već da je radnja tuženika, bila ona protupravna ili ne, bila u uzročnoj vezi sa štetom koja je nastala tužitelju. Primjerice, može se dogoditi da je za uvredu protekao rok od 3 mjeseca za podnošenje privatne tužbe, ali je svejedno moguće tražiti naknadu štete zbog povrede prava osobnosti na čast i ugled, pa će se onda u građanskom postupku utvrđivati je li to bila uvreda ili nije bila. Ili bilo koji drugi razlog zbog kojega kazneni progon nije moguć.

Nadalje, čak i kad u kaznenom postupku potražujete naknadu štete kroz imovinsko-pravni zahtjev, u 80% slučajeva ste i dalje upućeni u parnicu radi ostvarenja svog prava, tako da...

Imati pravomoćnu kaznenu presudu pomaže, ali nije potrebno, kao što kaže i citirani članak o prethodnom pitanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija