Jump to content

Rok za podizanje optuznog prijedloga


Tejka19

Preporučene objave

Pozdrav, naime slucaj je sljedeci: decko je dobio poziv na davanje izjave jer ga je susjeda prijavila za nanosenje teskih tjelesnih ozljeda. Bili smo iznenadjeni jer to se nije dogodilo.. Da skratim pricu, ona je lazno nabavila papire da je imala slomljenu ruku. Nakon toga je bilo obavljeno vjestacenje i dobio je postom da je istrazni postupak zavrsen i da DO ima 15 dana za podizanje optuznog prijedloga, od dana u upis u upisnik kaznenih prijava. To je bili 18,11.2014. Ja sam se iskreno nadala da je to zavrseno, no nismo dobili nikakvo rjesenje. Koji je obicno rok za upis u upisnik kaznenih prijava? I koja je sansa da je vjestacenje pokazalo da ruka nije bila slomljena?

Kakvi su obicno ishodi ovakvih prijava? Naime ta susjeda je vec bila pod uvjetnom zbog naosenja ozljeda drugom susjedu, nemoguca je, voli se tuziti i suditi opcenito... A i decko je imao svjedoke da to nije ucinio... Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Završetak istrage, odnosno u vašem slučaju vjerojatnije istraživanja (dokaznih radnji), upisan je u upisnik odmah po njihovu završetku. I od tog dana je počeo teći rok za podizanje optužnice.

 

Provjeru može napraviti kod Državnog odvjetništva koje postupa u konkretnom predmetu.

 

Hvala Vam najljepsa. Sto znaci da nije podignuta jer je proslo tri mjeseca, a rok je 15 dana.. Bar se nadam.. Samo ne znam treba li doci jos neko rjesenje da nije podignuta? Hvala, ovo je zadnje pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Pozdrav, pisem nastavno na gornje poruke. Nazalost nasa ocekivanja se nisu ispunila i jucer smo dobili nepravomocnu presudu sa suda, 6 mj zatvora 2god uvjetno. Bili smo odmah kod odvjetnice jer imamo rok od 8 danaa za podnosenje zalbe. Imam par pitanja. Kako je donesena presuda bez ikakve obavijesti? Nismo ni znali da je podignuta optuznica, nitko nas nije kontaktirao od 11 mj.? I da li se zalbom, jer se dogadaj zaista nije dogodio, a gospoda ima kaznene prijave od prije, dok decko nema, moze donijeti oslobadajuca presuda? I da li ovo u najgorem slucaj znaci 2 god uvjetno ili postoji mogucnost zatvorske kazne? Hvalla vam najljepsa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Presuda je donesena a primanjem ste obaviješteni o istoj.

 

Ako oni svjedoci nisu saslušani tražite to u žalbi.

 

Zato jer ona ima prijave a on nema nije uvjet da žalba prođe.

 

Znači da u sljedeće 2 godine ne smje počinit isto ili slično djelo jer bi u protivnom išao na izdržavanje kazne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvalla, znaci nema zaatvorske ako ne pocini nista.. to je najbitnije jer zzaista ni sadaa nije ucinio nista.. svjedoci su saslusani, no nadam se ponovnom vjestacenju jer gospoda nijee slomila ruku, nego ima laznu dokumentaciju, cak nije imala ni gips. Eto nase pravosude je nazalost nepravedno... nadam se da ce zalba proci.. znate li mozda kada mozemo znati da li je zalba uvazena? Neki rok nakon slanja zalbe postoji ili? Hvalaa na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Šta su vještačili ne znam,da li da je dokumentacija legalna (upis na hitnoj,uputnica za kirurgiju,upis da je slikana,papir da je izvršen pregled,da je stavljen gips,da je bila na kontrolama i skidanju gipsa ili kakve udlage) ili samo da ima slomljenu ruku.

 

Zašto svjedoci "ne valjaju" isto ne znam.

 

I pitanje je zašto tj.po kojem osnovu ćete se žalit i imate li neke nove dokaze da djelo nije počinjeno.

 

Tko će znat kad će riješit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...jucer smo dobili nepravomocnu presudu sa suda, 6 mj zatvora 2god uvjetno.

 

Dakle, izdan je kazneni nalog sa izrečenom uvjetnom osudom.

 

Kako je donesena presuda bez ikakve obavijesti?

 

Okrivljenik je trebao biti obaviješten o završetku istrage sukladno čl. 228. ZKP-a.

 

I da li se zalbom, jer se dogadaj zaista nije dogodio, a gospoda ima kaznene prijave od prije, dok decko nema, moze donijeti oslobadajuca presuda?

 

Ovisi o ostalim dokazima.

 

I da li ovo u najgorem slucaj znaci 2 god uvjetno ili postoji mogucnost zatvorske kazne?

 

Kod prigovora na kazneni nalog, ne vrijedi načelo zabrane reformatio in peius (preinačenja na teže), što teoretski znači da sud, ukoliko okrivljenika proglasi krivim, može mu izreći i težu kaznu od uvjetne osude (može i kaznu bezuvjetnog zatvora). No, uočite ovaj dio "teoretski", jer ukoliko se radi o prvom kaznenom djelu i nema nekih težih posljedica, ići će opet uvjetna osuda ili rad za opće dobro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za sada'ce odvjetnica prouciti svu dokumentaciju i iskaze, te vidjeti moze li se dokazati da ozljede nije bilo. Cijeeli postupak mi se cini smjesan jer nije nista znacilo sto je nas svjedok rekao. Iskreno se nadam da nece biti kazna teza od do sada izrecene. Nikad nje napravio nikakvo kazneno djelo, no treba dokazati nevinost. Hvala na brzim odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I da, radi se o navodnom prijelomu palca na ruci, sto mi i da se ne dokaze kako ga nije bilo, ne zvuci kaoo teska ozljeda.. a i svjedok je rekao da je gospoda drugi dan nakon toga uredivala vrt bez gipsa i bilo cega.. te ne zanam jesam li spomenula, gospoda udarila deckovu majjku te je decko nju odgurnuo da je ne tuce vise, pri cemu men to nalikuje na nuznu obranu, obzirom da je gospoda inace nasilnaa..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nikad nje napravio nikakvo kazneno djelo, no treba dokazati nevinost.

 

Kao što sam i rekao - ići će uvjetna ili gori scenarij (rad za opće dobro). U zatvor svakako neće.

 

I da, radi se o navodnom prijelomu palca na ruci, sto mi i da se ne dokaze kako ga nije bilo, ne zvuci kaoo teska ozljeda..

 

U pravilu, svaki prijelom kosti jeste TTO. Ako nije napravljeno vještačenje, onda je najmanje na dokumentaciji iz bolnice napisano TTO.

 

...a i svjedok je rekao da je gospoda drugi dan nakon toga uredivala vrt bez gipsa i bilo cega..

 

Irelevantno po kazneno djelo za koje ga se tereti.

 

...te ne zanam jesam li spomenula, gospoda udarila deckovu majjku te je decko nju odgurnuo da je ne tuce vise, pri cemu men to nalikuje na nuznu obranu, obzirom da je gospoda inace nasilnaa..

 

Ako i nema scenarija nužne pomoći (nužna obrana kada je pružamo prema trećoj osobi), može se raditi o prekoračenju nužne pomoći, ali naravno da to treba i dokazati, a DORH-u se to ne da (jer gube vrijeme), na kraju nije ni njihov posao, ali zato je tu sud, pa se pred njime mogu isticati ove činjenice i pokušati ih dokazati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija