Jump to content

Nepravilnosti prilikom stručnog osposobljavanja


omega_kentauri

Preporučene objave

Poštovani,

 

odrađujem stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, zajedno sa još nekoliko kolega.

 

Moja pitanja su:

 

1) Prema ugovorima koje smo potpisali, piše da ravnatelj može promijeniti vrijeme i dane rada (znači da nije od 8-16h, od ponedjeljka-petka koje je osnovno radno vrijeme). Prema članku 35. Zakon o poticanju zapošljavanja, poslodavac je dužan dati raspored tjedan dana unaprijed, što se kod nas nikada ne događa. Doznajemo gdje radimo (ne odrađujemo sav posao u uredu) dan-dva ranije, što se prema zakonu smatra hitnim prekovremenim radom. Moje je pitanje, da li su se oni pokrili ugovorom da nam ne moraju to reći ili je ovo kršenje zakona?

 

2) Imamo pravo na dva dana tjednog odmora. Do problema dolazi što ponekad radimo 10 dana zaredom bez odmora jer jednostavno ga ne možemo iskoristiti. Kada ga i dobijemo, rijetko to bude dva dana zaredom, većinom je s razmakom od jedan-dva dana. Da li je i to kršenje zakona?

 

3) Članak 94. Zakona o radu kaže, citiram: "Za otežane uvjete rada, prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na povećanu plaću." Naš rad u sezoni redovito podrazumijeva rad nedjeljom praznicima i blagdanima. Dapače upravo su to dani kad nemamo pravo na godišnji ili slobodan dan. Da li imamo pravo na ikakvu naknadu, kompenzaciju itd.?

 

4) Na kraju svakog mjeseca trebamo popunjavati liste radnih sati za koje nam je "predloženo" da ispunjavamo uvijek kao da radimo od ponedjeljka do petak, od 8-16h što gotovo nikada nije tako za vrijeme sezone. Da li time krše naši poslodavci neki od zakona?

 

Ukoliko krše naša prava, kome se možemo obratiti za pomoć?

 

Znam da je jako dugačak post, ali ću stvarno cijeniti bilo kakav savjet ili pomoć makar i za samo jedno od mojih pitanja.

 

Hvala,

 

stručno o(ne)sposobljena

uređeno: od omega_kentauri
tipfeler
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijavite poslodavca Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Pročitajte Ugovor o međusobnim pravima i obvezama koji ste potpisali s HZZ-om, u njemu Vam piše da se Zavodu prijavljuje ukoliko poslodavac krši Vaša prava. Sve što ste naveli poslodavac krši, jedino što se tiče onog pod 3, dobivate samo naknadu od HZZ-a, ali poslodavac Vas ne bi smio ni držati prekovremeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija