Jump to content

Prebijanje prekovremenih i god kroz manjak u fondu sati


tonyvide

Preporučene objave

Pozdrav svima,

Molim pomoć.

Bio sam zaposlen na neodređeno na puno radno vrijeme u jednom hotelu. 

Tjekom zime hotel se zatvorio na mj i pol tjekom kojeg smo koristili godišnje i prekovreme od ljeta ( odlukom poslodavca )

Nakon nove godine smo ponovno malo otvarali i zatvarali tako da sam imao manjak fonda sati a isplaćivano mi je uredno cijelo vrijeme za puni fond.

Kada je ove sezone krenuo posao radili smo i prekovremeno. Ja sam u međuvremenu dobio ponudu za bolji posao te sam dao otkaz.

Tražio sam poslodavca da mi se isplate moji prekovremeni sati a on sada meni izvlači manjak u fondu sati iz prošle godine te ove i prebija mi te sate

dali se to može? dali mi može prekovremene iz 2018 prebiti manjkom u fondu sati iz 2017 ( btw to je njegova odluka bila, da se zatvori )

Zahvaljujem se na svakom savijetu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 16 sati , tonyvide je napisao:

tako da sam imao manjak fonda sati a isplaćivano mi je uredno cijelo vrijeme za puni fond

Znaci iskoristili ste godisnji i prekovremene i jos ste imali manjak sati u 2017.?

Mislim, jasno je meni da mora sve biti po zakonu i iako ne znam, moguce da poslodavac nema pravo prebiti te sate, ali ipak ste bili placeni za to vrijeme koje niste radili. Mogli ste recimo dobiti otkaz u to vrijeme zbog pomanjkanja posla, smanjiti placu ili sto vec moze, a ipak je Vas i ostale poslodavac ostavio.

Ni slucajno ne branim poslodavca i znam kako se ponasaju, pogotovo u turizmu. Ali ako je poslodavac isao Vama na ruku, mogli bi ste i Vi njemu, ali ne vise od onog sto trebate, tj. da se tocno zbroje svi sati i plati visak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo tako. Ima jos objekata te me mogao preraspodjeliti. Nikad nije spominjao nista za taj manjak nego sada kada sam trazio ono sto sam efektivno i odradio. Isto tako mislim da u zakonu pise da preraspodjela nesmije biti vise od 4 mj. Tako da minus od 11 mj 2017 nemoze utjecati na visak iz 4 ili 5 mj 2018. Nisam pravnik i neznam tocno tumaciti zakon ali tako sam ja to shvatio. Bilo je manjka sati i pocetkom 2018 i to nema nikakvih problema da se prebije, ali ne da mi izvlaci stare sate i retrogradno bez da mi se to onda reklo. Rekli su samo da ce zatvoriti ali da cemo mi nasu placu dobiti. Nikad se nije spominjalo da cu te sate morati odraditi u sl. God. Ni usmeno a kamoli pismeno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 67. ZOR-a;  „(1) Ako narav posla to zahtijeva, puno ili nepuno radno vrijeme može se preraspodijeliti tako da tijekom razdoblja koje ne može biti duže od dvanaest neprekidnih mjeseci….“

Na žalost, preraspodjelu nisu ograničili kalendarskom godinom, ovakvom formulacijom ispada da se može protegnuti kroz dvije kalendarske godine.

Na dalje, kolektivni za ugostiteljstvo kaže da u preraspodjeljenom radnom vremenu možete raditi 6 mjeseci – to konkretno znači da unutar ovih 12 mjeseci npr. 5 mj radno vrijeme može trajati duže, a 1 mj kraće od punog radnog vremena, odnosno sve moguće kombinacije u toj shemi ( 5+1, 4+2, 3+3, 2+4, 1+5 ) – i tih 6 mj ne mora biti u kontinuitetu, može ih se posložiti tako da ste u preraspodjeli npr. u siječnju, pa u lipnju, srpnju i kolovozu, pa onda opet studenom i prosincu….

Nadalje, opet, ugostiteljstvo ima kolektivni, za rad do 48 sati tjedno nisu potrebne prijave inspekciji, niti vaš pristanak – za preko 48 sati, pa do pedeset šest sati tjedno, odnosno šezdeset sati tjedno ako poslodavac posluje sezonski, potreban je vaš pristanak.

Kako bilo, poslodavac je trebao voditi evidenciju rada i preraspodjele, transparentno.

Nadam se da ćete pomoću ovih informacija moći sami izračunati što ste dužni poslodavcu vratiti, a što niste.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija