Jump to content

Izlika za poziv na prekršajni sud zbog trave


pao123

Preporučene objave

Ovaj tjedan (7.10.) me je uhvatila policija sa 0,8 grama trave. Nisam se opirao uhićenju niti pokušao bježati te sam priznao krivicu. Rečeno mi je da će mi doći pismo za prekršajni sud a ja bih htio izbjeći da mi obitelj sazna za to (punoljetan sam). Ukoliko oni vide pismo što da im kažem? Policajci su me savjetovali da kažem da su me uvatili bez osobne ili da se nizam vezao, ali to ne bi prošlo jer prije poziva na sud treba stići kazna.

Da li je bolje reći da sam svjedočio nekom prekršaju pa da sam zbog toga pozvan na sud (ako je možda i preporuka kojemu) ili da sam se švercao busom?

Hoću li ja primiti samo to jedno pismo od suda ili će ih biti još i kada mogu očekivati to pismo?

 

Drugi dio je više za sam proces suđenja.

Pročitao sam nekoliko sličnih tema po forumu i većina su kao ja (studenti, prvi prekršaj, slabijeg imovinskog stanja). Nakon što sam uhvaćen u Splitu odveden sam kod trajektne luke gdje sam potpisao neke papire i bio pušten nakon kraćeg vremena.

Kada je najbolje poslati preporučeno pismo i hoće li policajci koji su me uhitili biti prisutni na suđenju?

Koliko bi trebao trajati sveukupni proces suđenja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... Ukoliko oni vide pismo što da im kažem?...

Da li je bolje reći da sam svjedočio nekom prekršaju pa da sam zbog toga pozvan na sud (ako je možda i preporuka kojemu) ili da sam se švercao busom? ...

 

Teško je nešto preporučiti bez da se pozna tebe i tvoju obitelj, ali čisto da znaš, svjedoci dobiju samo poziv, a okrivljenici više toga (dobit ćeš barem 2-3 koverte ako su podnijeli optužni prijedlog), tako da će teško biti smisliti nešto što će obuhvatiti sve što dobiješ. Teško je slagati nešto, jer će vjerojatno tvoji očekivati i da im pokažeš o čemu se radi. Ako baš ne smiju znati, možda je bolja solucija kontakt s poštarom. I da, imaš li vozačku i voziš li?

 

 

... Hoću li ja primiti samo to jedno pismo od suda ili će ih biti još i kada mogu očekivati to pismo?...

 

Kao što je napisano, dobit ćeš ih više - npr. ako podnesu optužni prijedlog (a kako si to opisao, vjerojatno će tako i biti) dobit ćeš svoj primjerak optužnog prijedloga s pozivom, a kasnije i presudu. Između toga može biti još toga, a ako bude određena i kakva mjera, nakon pravomoćnosti presude ćeš dobiti i nju. Postupak možeš čekati mjesecima, tako da prvo kovertu možeš dobiti za mjesec dana, ali i za godinu.

 

 

... Kada je najbolje poslati preporučeno pismo i hoće li policajci koji su me uhitili biti prisutni na suđenju?...

 

Kakvo preporučeno pismo?

 

Ako priznaješ prekršaj, onda sud neće zvati policajce. I da, u slučaju komplikacija, može ti doći i više poziva, čisto da misliš i na to.

 

 

... Koliko bi trebao trajati sveukupni proces suđenja?

 

Kad jednom počne, ići će brzo (u slučaju priznanja gotov je odmah), ali ne može se znati koliko ćeš čekati početak (možda i više od godine, ako je baš gužva na sudu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam vozačku i vozim.

Kontakt sa postarom je prvi plan ali ako ne uspije onda trebam imati rezervni.

 

A što se tiče preporučenog pisma čitao sam u sličnim slučajevima savjete da pošalju to pismu sudu i da napišu da se kaju, da su studenti, slabijeg imovinskog stanja, mladost ludost,..

 

p.s. jesu li sva pisma koja dobijem preporučena (odnosno da ih samo ja mogu podignuti) ili će ih članovi moje obitelji isto moći otvoriti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam vozačku i vozim...

 

Ako tražiš zamjenski prekršaj, možeš reći da se radi o nekom težem prekršaju iz prometa na koji si psiao prigovor, pa ideš na sud. Npr. crveno svjetlo koje si negirao, pa su te dali u redovni psotupak na sud.

 

 

... A što se tiče preporučenog pisma čitao sam u sličnim slučajevima savjete da pošalju to pismu sudu i da napišu da se kaju, da su studenti, slabijeg imovinskog stanja, mladost ludost,...

 

Tu bi se radilo o prigovoru ili pisanoj obrani, ali svejedno prije moraš dobiti nešto doma.

 

 

... p.s. jesu li sva pisma koja dobijem preporučena (odnosno da ih samo ja mogu podignuti) ili će ih članovi moje obitelji isto moći otvoriti?

 

Sva su preporučena, ali ako ih poštar da nekome od obitelji i otvore, nema pomoći. Isto tako, ako saznaju da si nešto dobio, moraš im nešto reći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemaju razloga doći u premetačinu, te ne vidim zašto bi mene neki diler otkucao. Nisam to uzimao često niti u nepoznatih ljudi. A što se tiče laganje smatram da je to najbolje rješenje za situaciju u kojoj se nalazim.

 

p.s. da li se ide na sud u mjestu u kojem si "pao" ili u mjestu prebivališta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne moraš uopće ići na sud.Ako dobiješ obavijes o podizanju optužnog prijedloga u njoj će bit navedeno pravo da pošalješ pisanu obranu sukladno čl.109 PZ-a.

Da li obavijest o podizanju optužnog prijedloga šalje policija ili sud, te postoji li način da ja osobno preuzmem to na sudu, umjesto da šalju poštom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je odmah dobio obavijest po čl. 109.a Prekršajnog zakona, onda od policije neće dobiti ništa, nego će od suda dobiti svoj primjerak optužnog prijedloga. U svakom slučaju, može se dogovoriti da se osobno preuzme, ali onda bi trebao zvati skoro svaki dan da vidiš u kojoj je to fazi, tj. je li spremno za otpremu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija