Jump to content

povreda na poslu


katana499

Preporučene objave

Poštovanje. Moje ime je ______________15. 07. 2015 godine na radnom mjestu bravar 1 grupe u firmi _________________pri pomicanju teškog metalnog predmeta osjetio sam pucanje u predjelu ručnog zgloba desne ruke. Svjedoku čovjeku iz grupe sam napomenuo što se dogodilo i pošto bolovi nisu bili jaki nastavio sam raditi. Pod večer istog dana osjetio sam jake- neopisive bolove te sam ujutro otišao kod svoje lječnice koja me uputila na traumatologiju u Županijsku bolnicu Čakovec.Došlo je do oštečenja tetive,ligamenta i skafoidne kosti. Javio sam telefonski svome šefu o ozljedi te sam sljedečih 5 mjeseci nastavio sa lječenjem. Nije napisan nikakav izvještaj o nezgodi . pošto sam pretrpio veliku matrijalnu i psihičku štetu nadao sam se naknadi za ozljedu. Međutim oni su meni prije negoli je bolovanje zaključeno raskinuli ugovor o radu. zbog svega toga prestao sam plačati kredit koji otplačujem od 2006g a uzet radi kupnje starije kuče. Sad mi prijeti ovrha nad kučom u kojoj živimo ja ,supruga i dvoje maloljetne djece. Kako mogu doči do odvjetnika ili bilo koje druge institucije a da ne moram platiti jer nemam sredstava niti za osnovne potrebe. Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

. Javio sam telefonski svome šefu o ozljedi te sam sljedečih 5 mjeseci nastavio sa lječenjem. Nije napisan nikakav izvještaj o nezgodi .
Bez i tvoje napisane izjave nema priznavanja ozljede na radu.

 

http://www.hzzo.hr/zastita-zdravlja-na-radu/najcesci-upiti-osiguranika/

 

"Ovjerene tiskanice Prijave ozljede na radu od strane poslodavca i izabranog doktora opće / obiteljske medicine, izjava osigurane osobe o nastanku ozljede, medicinska dokumentacija vezana uz prijavljenu ozljedu na radu.

Ukoliko je poslodavac prijavio nesreću na radu nadležnom inspektoratu rada pri Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, potrebno je dostaviti presliku Zapisnika o inspekcijskom nadzoru."

 

Ali imaš još vremena

http://www.hzzo.hr/zastita-zdravlja-na-radu/ozljeda-na-radu/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Editirao sam ovaj post jer su objavljeni podaci koji nisu trebali biti objavljeni, a osobni su podaci postavljača posta i navodi se naziv TD, upit ostavljam, pa se i nadam da ćete dobiti odgovor na pitanje.

 

Hvala na razumijevanju.

Koja institucija mi je najkompetentnija za moj slučaj'

 

Ažurirano

 

Hvala. A kako to misliš da imam još vremena?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pri pomicanju teškog metalnog predmeta osjetio sam pucanje u predjelu ručnog zgloba desne ruke. Svjedoku čovjeku iz grupe sam napomenuo što se dogodilo

...

pošto bolovi nisu bili jaki nastavio sam raditi.

...

Nije napisan nikakav izvještaj o nezgodi .

 

 

Da li shvaćate da je sada vaš najveći problem u tome da možda uopće nećete moći dokazati da se ozlijeda dogodila na radnom mjestu?

 

Kakve vi zapravo dokaze imate da se ta ozlijeda dogodila na radnom mjestu?

Sami kažete da ste nastavili raditi.

Svjedok?

Je li on sada uopće spreman svjedočiti?

I sve to nakon više od pola godine?!!!

Zaboravite.

Svjedok će vrlo vjerojatno reći da se toga ne sjeća. Provjerite s njim. A čak i ako kaže da se sjeća, na sudu se neće sjećati.

Razmislite malo - taj čovjek bi trebao svjedočiti protiv svog poslodavca da ste mu vi rekli da ste osjetili neku bol u ruci, ali ste nastavili rad. Pa bi iz tog svjedčenja vaš poslodavac platio štete, naknade i kazne u iznosu više stotina tisuća kuna, a i odgovorne osobe u tvrtki bi bile kažnjene!

 

Teško ste pogriješili ako niste odmah osigurali bar nekakve dokaze i izjave svjedoka.

 

Kako mogu doči do odvjetnika ili bilo koje druge institucije a da ne moram platiti jer nemam sredstava niti za osnovne potrebe.

Vaš bivši poslodavac će angažirati najboljeg odvjetnika i argumentirati da ste se povrijedili doma radeći fuš ili na poljoprivredi ili na sportu. I da sada želite iskamčiti veliku odštetu.

I ima jako dobre argumente za takvu tvrdnju, a vi nemate čak niti za odvjetnika.

 

Nemojte me krivo razumjeti.

Jednostavno vas želim upozoriti da dobro i trezveno razmislite kolika je vjerojatnost da u opisanim okolnostima uspijete sa tužbom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svjedok je onaj koji je događaj vidio svojim očima a ne čuo da se nešto dogodilo.

 

Ako bude pozvan, svjedok bi mogao svjedočiti o okolnostima događaja toga dana, ako ih se uopće sjeća.

Popriločno sam siguran da se neće ničega sjećati.

A uostalom - što bi mogao reći? Da mu se kolega požalio da ga malo boli ruka, ali je nastavio raditi? To bi bio dokaz - čega točno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To će biti povuci-potegni, ako išta i pokrenu.

 

Prvo, poslodavac je trebao biti odmah obaviješten o ozljedi, bila ona manja,veća, srednja, ovakva ili onakva ako je nastala na poslu.

 

Drugo, ozljedu na radu prijavljuje Poslodavac jer to mora po zakonu.

 

Ukoliko to Poslodavac ne napravi, to je onda CITAT:

 

"obvezan podnijeti izabrani doktor opće/obiteljske medicine prema zahtjevu ozlijeđene ili oboljele osigurane osobe ili prema prijedlogu nadležnog doktora specijaliste medicine rada s kojim Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ima sklopljen ugovor o provođenju specifične zdravstvene zaštite radnika, a koji je nadležan za provođenje specifične zdravstvene zaštite radnika prema sjedištu poslodavca, odnosno organizatora određenih aktivnosti i poslova.

 

Zahtjev za priznavanje ozljede na radu i utvrđivanjem prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja uslijed ozljede na radu može podnijeti i sama osigurana osoba, odnosno član obitelji u slučaju smrti osigurane osobe.

 

Rok za podnošenje prijave o ozljedi na radu odnosno zahtjeva je 8 dana od dana nastanka ozljede na radu, a osigurana osoba za koju Hrvatskom zavodu nije podnesena prijava o ozljedi na radu u roku od tri godine od isteka naprijed naznačenog roka gubi pravo na pokretanje postupka utvrđivanja i priznavanja ozljede na radu od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje."

 

Puni tekst i što sve spada pod ozljedu na radu sa odgovarajućim obrascima ovdje:

 

http://www.hzzo.hr/zastita-zdravlja-na-radu/ozljeda-na-radu/

 

Od svega navedenog, prvo ti je bitno da je sve u roku.

 

Sretno ti bilo.

uređeno: od Lex Legis
dodano
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svijedok je bio jako dobro upoznat sa mojom povredom. A zašto mene nije moj doktor uputio -u moja prava i obveze po pitanju zapisnika o povredi na poslu? Naravno da sad nikome nije bitno što sam ja stradao.

 

Nitko te ni neće upoznat sa tvojim pravima jer to nije u opisu njihovog posla - kao što je meni rečeno od strane jednog doktora. Sramotno, ali istinito.

 

Stvar je u tome što od ozljede na radu, pogotovo priznate, svi bježe glavom bez obzira.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko te ni neće upoznat sa tvojim pravima jer to nije u opisu njihovog posla - kao što je meni rečeno od strane jednog doktora. Sramotno, ali istinito.

 

Stvar je u tome što od ozljede na radu, pogotovo priznate, svi bježe glavom bez obzira.

 

Pa i nebih se baš složio...ako se poštuje procedura,ne može biti spornih stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko te ni neće upoznat sa tvojim pravima jer to nije u opisu njihovog posla - kao što je meni rečeno od strane jednog doktora. Sramotno, ali istinito.

 

Stvar je u tome što od ozljede na radu, pogotovo priznate, svi bježe glavom bez obzira.

Valjda je radniku bitno da dobije 100% plaće a ne unanjenu.

 

Doktor ispuni svoj dio tiskanica i za njega je završena priča.Ne odlučuje on da li je bila ozljeda na radu ili se to pravo ne priznaje,ovisno o okolnostima povrede.

 

Zato je u pravilniku i napisano ako poslodavac ili liječnik ne pokrenu postupak da ga može pokrenut i radnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Katana, nakon što se ozljeda dogodila, vaš poslodavac je trebao biti obaviješten o tome, ispuniti tiskanicu o prijavi ozljede na radu x 5, zatim ste s tim tiskanicama i dokumentacijom sa traumatologije trebali otići svom liječniku opće prakse, pa na HZZO. Sve u roku 8 dana.

No, koliko mi je poznato, priznaju se prijave i nakon tog roka.

 

Za priznavanje ozljede je potrebna izjava ozljeđenog radnika i izjava svjedoka, ako je svjedoka bilo. Ne znam zašto niste od svog poslodavca ili liječnika upućeni u tu proceduru.

 

Za vrijeme odsutnosti zbog ozljede na radu radnika pripada 100% plaće.

 

I od osiguranja najčešće dobijete poprilično malu svotu i to samo pod određenim uvjetima navedenim u polici osiguranja. Tako da ja mislim da vam ne bi pokrila materijalnu štetu koju navodite. No u taj dio nisam upućena, pa me nemojte hvatati za riječ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Međutim oni su meni prije negoli je bolovanje zaključeno raskinuli ugovor o radu. zbog svega toga prestao sam plačati kredit koji otplačujem od 2006g a uzet radi kupnje starije kuče. Sad mi prijeti ovrha nad kučom u kojoj živimo ja ,supruga i dvoje maloljetne djece. Kako mogu doči do odvjetnika ili bilo koje druge institucije a da ne moram platiti jer nemam sredstava niti za osnovne potrebe. Unaprijed hvala.

 

dali si na odluku o prestanku rada uputio poslodavcu prigovor?

za trajanja bolovanja nebi smio dobiti otkaz ugovora o radu.

dali si poslodavca i pismeno obavjestio o bolovanju i ozljedi?

dali si otišao do firme i nosio doznake za bolovanje (svaki mjesec) ?

 

iz napisanog čini mi se da je tebi više do naknade štete nego do povratka na rad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija