Jump to content

Postavljanje kioska za prodaju pekarskih proizvoda


kolunjo

Preporučene objave

Imam jedan problem i molio bih vas upute što i kako dalje da postupim u ishodovanju građevinske dozvole za postavljanje kioska za prodaju pekarskih proizvoda

 

Naime imam građevinsku parcelu 660m2 uz državnu cestu ,trenutno bez priključka struje i vode na spomenutu parcelu.Koliko sam dobio informaciju od nadležnog ureda državne uprave i ureda nadležnog u lokalnoj samoupravi situacija je slijedeća.

Odgovor spomenutih ureda glasi:

Građevinska parcela se nalazi u građevinskom pojasu i u zoni neizgrađeno te shodno tome , a navodno promjenom zakona o gradnji od prije 1-2 g. se više za takvu parcelu nemože ishodovati građevinska dozvola bez donošenja koliko sam zapamtio tzv.DPU-a ili nešto slično .Lokalna samouprava inače loše gospodari ,nemaju sredstava i ne žele ništa obećati da će i kada će raditi na tom problemu.Šta da radimo mi obični građani zbog takvih nemarnih službenika koje svi zajedno plaćamo za njigov rad i da nam budu na usluzi odnosno da nam stvore uvjete da zivimo i radimo u malim ruralnim sredinama.

Zamolio bih vas da mi obrazložite što se to promjenilu u zakonu na koji se lokalna uprava stalno poziva i dali se može zatražiti od viših državnih instanci da sto brze u okvirima zakona prisile lokalnu samoupravu na donošenje potrebnih akata i eventualno barem uz njihovu pomoć rješavanje pojedinačne problematike dok se to sve zajedno stavi u red i u okvire zakona.Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.Postavit cu im pisani upit onako kako ste naveli u odgovoru "da li su možda GUP-om propisani uvjeti provedbe zahvata u prostoru dovoljno detaljno prema odredbama čl.79 st.2 istog Zakona. " .Inače sam laik po ovom pitanju i neznam kakav cu odgovor u konačnici dobit i sta dalje poduzeti.Iz cijele ove komedije i hodanja od vrata do vrata shvatio sam da vjerojatno ni dio službenika nezna kako zakon to definira i što se može poduzeti.Shvatio sam od cijele ove priče da se do navodne promjene samog zakona za neizgradeni dio građevnog pojasa mogla ishodovati građevinska dozvola za gradnju od nadležnog ureda drzavne uprave.Lokalna samouprava se zbog ,nemara ,neznanja i lijenosti svojih službenika vjerojatno neće tako brzo uhvatit u koštac sa nastalom problematikom.To je moj zaključak iz cijele priče koju sam prošao.Nama malim ljudima jedino preostaje da potražimo pomoć eventualno na većim instancama kao što kažete županija i ministarstvo te da nam omoguće da riješimo pojedinačno svatko svoj predmet ako je to izvedivo .Ako lokalna samouprava nije do sada uskladila PPU sa zakonom i potrebama svojih građana siguran sam da i neće u idućih nekoliko godina.Mi mali ljudi nemamo vremena njih čekati.Mi moramo raditi i živjeti.Interesira me samo dali postoji zaštitni faktor u nekom od zakona ako se sve to zajedno bude odugovlačilo i da nam se izdaju potrebne dozvole i suglasnosti pa neka se onda kasnije lokalna samouprava i institucije usklađivaju.Bilo bi vrlo poželjno ako bi slučajno imali i neki kontakt npr. u ministarstvu ili negdje drugdje gdje bi se mogli obratiti ,detaljno izloziti svoje problem i iznaći rješenje kako nebi lutali i vrtili brojeve gluhih telefona.Još jednom hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz cijele ove komedije i hodanja od vrata do vrata shvatio sam da vjerojatno ni dio službenika nezna kako zakon to definira i što se može poduzeti.

 

Da, nažlost ste u pravu.

 

Bilo bi vrlo poželjno ako bi slučajno imali i neki kontakt npr. u ministarstvu ili negdje drugdje gdje bi se mogli obratiti ,detaljno izloziti svoje problem i iznaći rješenje kako nebi lutali i vrtili brojeve gluhih telefona.Još jednom hvala na odgovoru

 

http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=5945

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo danas sam postavio pisani upit onako kako ste mi predložili.Sada čekam pisani odgovor da vidimo gdje smo i kako stvari stoje.Opet sam cijeli dan proveo na telefonu tražeći informacije kako to sve zajedno ubrzati.Kao što sam i predpostavio opet igra gluhog telefona i šetnja od ureda do ureda, poklapanja tel . slušalice ,vidne nervoze i nesnalaženja na moje upite itd..ali se usput nešto i sazna između redaka .

Naime kontektuirajući izrađivača postojećeg prostornog plana saznao sam da postoji i jednostavna skraćena procedura za usklađivanje sa izmjenama postojećeg zakona.Zbog nestanka struje pukla je i telefonska linija pa ču nastojati sutra tokom lutra dobiti još korisnih informacija iz tog ureda.Naime kako sam dobio informaciju lokalna samouprava može provesti skraćeni postupak usklađivanja sa postojećim zakonom i bez komplicirane procedure sa svojim timom ucrtati sve parcele koje se nalaze u neizgrađenom građevinskom pojasu i uz ishodovanje potrebnih akata sve to završiti u vremenu 1-4 mjeseca po skraćenoj proceduri.Imam nekoliko pitanja.Koliki je vremenski rok dan lokalnim samoupravama da se prilagode postojećem zakonu i sto ako to ne naprave u roku? Dali je točno da postoji skraćena procedura pri usklađivanju sa postojećim zakonom i gdje to mogu pogledati?Ako se iz mog dopisa lok. samoupravi iz GUP-a ispoštuje članak 79. st.2 za moju česticu ,koje odredbe točno moraju biti navedene kako bih po toj točci od nadležnog ureda državne uprave za građenje zatražio izdavanje građevinske gozvole? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliki je vremenski rok dan lokalnim samoupravama da se prilagode postojećem zakonu i sto ako to ne naprave u roku?

 

To samo nebo zna. Prema novom Zakonu koji je na snazi od 2013. mogu mijenjati ili dopunjavati dokumente prostornog uređenja donijete po starom zakonu, još 5 god od stupanja na snagu novog, prije donošenja dokumenata po novom.

 

Dali je točno da postoji skraćena procedura pri usklađivanju sa postojećim zakonom i gdje to mogu pogledati?

 

Moguće, prema čl.94 st.3, bez javne rasprave

 

Ako se iz mog dopisa lok. samoupravi iz GUP-a ispoštuje članak 79. st.2 za moju česticu ,koje odredbe točno moraju biti navedene kako bih po toj točci od nadležnog ureda državne uprave za građenje zatražio izdavanje građevinske gozvole? Hvala

 

Pa upravo to što piše u spomenutom članku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav! Trebala bi mi pomoc, jer nitko od nadelznihinstitucija ne zna tocan odgovor na pitanje! Ukoliko dobijem potvrdu od Hrvatskih suma za postavljanje kioska za prodaju sladoleda i pica da li li treba potvrda lokalne samouprave?? Te da li moze inapekcija lucke kapetanije napisati kaznu s obzirom da se radi o mjeatu koje je dva tri metra udaljeno od mora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uglavnom se uvijek traži dozvola lokalnih vlasti i za to plaća određena naknada. Osim ako je to baš vlasništvo HŠ?

Što se tiće lučke kapetanije, niti u Zakonu o lučkim kapetanijama kao ni u Naredbi o visini naknade za upotrebu pomorskog dobra ne vidim osnovuza to.

 

Nije li to preblizu moru ? Mislim da je zaštićeni pojas veći od 2-3 metra, osim ako se ne radi o uređenoj plaži.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije li to preblizu moru ? Mislim da je zaštićeni pojas veći od 2-3 metra, osim ako se ne radi o uređenoj plaži.

 

Nema veze sa zop-om jer se ne radi o gradnji nego o postavljanju privremenih objekata (kioska, paviljona, terasa, pokretnih naprava i štandova itd) na javnim površinama, plažama, zemljištu u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba, a lokaciju i uvjete postavljanja takovih objekata propisuju JLS pravilnikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija