Jump to content

Pobijanje ustupa nasljednog dijela


kresimir51

Preporučene objave

Imam jedno glupo pitanje , Mama mi je umrla prije 17g . na ostavinskoj raspravi kao sin primio sam nasljedstvo, da bi na nagovor oca prije pravomoćnog rješenja odrekao se u njegovu korist, otac me je opako prevario , dali nakon toliko vremena imam pravo zatražiti povrat radi ZABLUDE, kao i uvijek , Hvala na svakom odgovoru !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema odredbama članka 135. Zakona o nasljeđivanju , izjava o odricanju od nasljedstva ili o prihvatu nasljedstva ne može se opozvati,no nasljednik ipak može izjavu, bilo o odricanju od nasljedstva ili o prihvatu nasljedstva, pobijati, na temelju općih pravila o pobijanju pravnih poslova zbog mana volje, odnosno po odredbama Zakona o obveznim odnosima,budući da je nasljedno pravo imovinsko pravo tj. dispozitivno pravo glede čega izjave nasljednika valja tretirati i na temelju općih normi imovinskog prava, među koje ulaze i odredbe o prihvaćanju ponude (čl. 39. i dr. ZOO-a),a također i odredbe o manama volje i svijesti iz članka 60.-66.istog zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ali običnim rječnikom dali mogu pobijati nakon toliko godina ili ne ?

mane volja pri sklapanju pravnog posla dovode do ništavosti,pa imajući u vidu da isticanje ništavosti nezastarijeva,izvjesno da možete,dok bi u slučaju zahtjeva radi poništaja to pravo bilo ugašeno,glede čega vam ističem da neinsistirate na zabludi obzirom da je zabluda obilježje pobojnosti(rušljivi ugovori).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija