Jump to content

Posjedovni list - vlastovnica


ime korisnicko

Preporučene objave

Potrebna mi je pomoć oko naslijedstva imovine. Tata je naslijedio imovinu od preminulog bratića na ostavinskoj raspravi kod javnog bilježnika, budući da pokojnik nije ostavio oporuku.

Tijekom ročišta bilježnik je naveo svu pokojnikovu imovinu. U riješenju bilježnika kao sudskog povjerenika općinskog suda navedena je sva imovina, odnosno nekretnine upisane u zk.ul. XX a koje se sastoje od čkbr XX (manje oranice, vinograd i slično). Kasnije je stiglo i rješenje suda o uknjižbi prava vlasništva na nekretnine.

Identifikacijom čestica u državnoj geodetskoj upravi, područnom uredu za katastar, ispostavi za katastar nekretnina, u izvatcima iz zemljišnje knjige vidljivo je da pokojnik nije za sve čestice bio upisan kao vlasnik u vlastovnici iako je navedene čestice koristio unazad više desetljeća (kao i njegovi pokojni roditelji koji su prije bili upisani posjedovne listove). Naknadno smo pronašli dokument (rješenje o naslijeđivanju pokojnika nakon smrti svoje majke) u kojem je navedeno da je pokojnik naslijedio čestice koje su upisane kao vlasništvo, kao i čestice koje se vode kao izvanknjižno (su)vlasništvo.

Kako smo tražili objašnjenje nadležnih tijela (samo usmeno)i nekih drugih osoba koje se „razumiju“ u problematiku, a nevjerojatno je kako nitko ne želi ili nezna objasniti situaciju na jednostavan način, ovim putem molim da mi netko pomogne oko slijedećih pitanja.

Koja je razlika između vlasništva i izvanknjižnog vlasništva? Kako je moguće izvanknjižno vlasništvo „pretvoriti“ u vlasništvo? Većina osoba koje se vode kao vlasnici čestica u koje je pokojni bratić upisan u izvanknjižno vlasništvo pokojno ili je na drugi način nedostupno pa nije moguće doči do njihove izjave da su zemlju prodali, a isto tako nemožemo nači ugovora o prodaji čestica. Koja su prava moga tate kao nasljednik tog izvanknjižnog vlasništva?

Možda sam malo zakomplicirao ali nadam se da će netko razumijeti šta sam htio saznati i pomoći mi.

Unaprijed zahvaljujem J

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koja je razlika između vlasništva i izvanknjižnog vlasništva?
Knjižno vlasništvo je, ajmo to tako reći, "pravo" vlasništvo. Dakle, vlasništvo kod kojega su na strani vlasnika ispunjene obje temeljne pretpostavke - pravni temelj (titulus) i modus stjecanja odnosno oblik (upis u ZK).

Kod izvanknjižnog vlasništva postoji temelj stjecanja, ali fali oblik (upis u ZK), koji se međutim može ishoditi.

 

Kako je moguće izvanknjižno vlasništvo „pretvoriti“ u vlasništvo?
Ili putem pojedinačnog ispravnog postupka ili tužbe.
Koja su prava moga tate kao nasljednik tog izvanknjižnog vlasništva?

Inicirati jednu od prethodno spomenute dvije opcije, zavisno o tome koja je jednostavnija u vašem slučaju, glede čega bi trebalo pogledati kojom sve točno dokumentacijom raspolažete, pa da se dade najbolji savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće je da rješenjem o nasljeđivanju nekretnina koja se nasljeđuje bude utvrđena izvanknjižnim vlasništvom, što znači da ostavitelj nije bio prije smrti upisan kao vlasnik u zemljišne knjige,glede čega se postavlja pitanje

kako će nasljednik uknjižiti pravo vlasništva u zemljišnu knjigu obzirom na odredbe članka 40. ZZK kojim je propisano da su upisi u zemljišnu knjigu

dopušteni samo protiv osobe koja je u času podnošenja prijedloga za upis u

toj zemljišnoj knjizi upisana kao vlasnik zemljišta ili nositelj prava, glede

kojega se upis zahtijeva, ili koja bar istodobno budu kao takva uknjižena ili

predbilježena (knjižni prednik),no na takav upit vam je G-man dao odgovor,a koji ima uporište u Odluci Županijskog suda u Varaždinu, Gž-511/09-2 od 29.4.2009.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija