Jump to content

Prometna nezgoda, osiguranje


bimbo_fimbo

Preporučene objave

Dobar dan!

 

Prije mjesec dana sam imao prometnu nezgodu. Stajao sam zaustavljen na semaforu na kojem je bilo upaljeno crveno svjetlo i odostraga me udarilo drugo vozilo. Nije bilo ozlijedjenih i oba automobila su bila nakon nezgode pokretna. Drugi sudionik nezgode je zvao policiju, no operater na interventnom broju ga je informirao da policija nema obvezu izlaska na uvidjaj ako u nezgodi nema ranjenih / poginulih i ukoliko su vozila pokretna; te da radi rjesavanja osiguranja ispunimo europsko izvjesce o nezgodi. To smo i ucinili, i u izvjescu drugi vozac je nedvojbeno priznao krivnju. Izvjesca smo oboje potpisali.

 

Nakon dvadesetak dana primio sam od osiguranja drugog sudionika nezgode pismo u kojem navode da nema pokrica za naknadu stete jer 'policija nije vrsila ocevid' (WTF; tko je u pravu, policajac na interventnom broju ili osiguranje???), i 'nas osiguranik porice krivnju' (hej, a potpis na europskom izvjescu...?????). Na ovo sam se zalio, no nakon desetak dana sam primio drugo pismo u kojem pise da ostaju kod svoje odluke.

 

Sto da radim? Iskreno, nemam previse zivaca i volje za natezanje po sudovima; no kakve su mi (ako ih uopce ima) druge mogucnosti? Ako idem na sud, sto sve mogu traziti (naravno, naknadu stete na automobilu; ali da li i eventualno zamjensko vozilo i sl). Na kraju, tko je u pravu; da li policija MORA vrsiti ocevid u ovakvim slucajevima...? Isto tako, zasto je krivac za nesrecu (u ovakvim slucajevima) 'aboliran' placanja kazne za izazivanje prometne nesrece?

 

Svi savjeti i komentari su dobrodosli; hvala Vam! :)

 

pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostaje ti samo tužba.

 

Policija ne mora izlaziti na ovakve očevide, nego sve ovisi o dogovoru sudionika. Ako se ne mogu dogovoriti, policija bi došla, bez obzira i da je šteta minimalna.

 

I što se tiče aboliranja, dogovorom se skraćuju postupci (ako krivac ili njegovo osiguranje plate štetu, onom drugom je većinom svejedno hoće li još platiti i kaznu) i u ogromnoj većini slučajeva sve funkcionira kako treba, ali na žalost, ima i ovakvih.

 

O kakvoj šteti na autima se radi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo nije mala cifra. Preostaje vam tužba, ali pitanje sa kakvim uspjehom i koliko će potrajati te koliko koštati obzirom na vještačenja i odvjetnika koji se preporuča zbog složenosti.

 

Šta reći, osim škole za ubuduće. Više se nećete dati prevesti žedan prek vode. Pozvati plave dečke, nek dođu, kad dođu i nek naprave svoj posao. Osiguranja su vam presretna kada nema očevida, jer onda se mogu inatiti do iznemoglosti budući vam ključni elementi glede nastanka nesreće nedostaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A postoji i šteta na drugom vozilu.Osiguranje kaže

Prometnu policiju svakako pozovite u sljedećim slučajevima:

— nastanka veće imovinske štete

 

Moguce da me niste dobro razumjeli - policija je pozvana, ali nakon saznanja da su vozila pokretna i da nema ozlijedjenih / poginulih sluzbenik iste nam je rekao da nemoraju dolaziti.

 

pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve sam ja dobro razumio.Nisu izašli jer im nije rečeno da je veća šteta a osiguranja traže očevid kod toga. A i piše u čl.30 "Policijski službenik dužan je uvijek obaviti očevid prometne nesreće s materijalnom štetom......kao i na izričiti zahtjev sudionika prometne nesreće".

 

OK, pardon na preostrom tonu... :)

Ima tu jos jedan detalj koji moram naglasiti - policiju je zvao sudionik nezgode koji je ocito krivac. U tom trenutku je naime bilo sve jasno - zaustavio sam auto na semaforu, buljio u navigaciju, i bum! Izlazim iz auta, drugi sudionik isto izlazi, ispricava se itd... I onda ON zove policiju; ja razgovor ne cujem, no on kaze - ispunjavamo izvjesca, policija nema obvezu doci, tako mi kaze operater na interventnom broju. S obzirom da sam cuo za to da policija nemora izlaziti ukoliko nema ozlijedjenih, meni je situacija OK. Napominjem - ja zapravo (i zbog toga me supruga vec mjesec dana pili, hehe) ne znam kako je taj razgovor tocno tekao.

 

pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija