Jump to content

Pitanje pravovremenosti žalbe


ana.bab

Preporučene objave

Poštovani, presuda je donesena 30. svibnja, no od strane tužitelja nitko nije prisustvovao. Odvjetnik tužitelja je primio presudu poštom 11. lipnja te je tužitelj predao žalbu na pošti 26. lipnja. Žalba je odbijena kao nepravovremena, Sud se poziva na zpp čl. 335 iako u presudi piše da je rok žalbe 15 dan od dana primitka/dostave presude. Zanima me je li u pravu Sud ili tužitelj? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravu je sud, jer, kad je zakazano ročište za objavu presude, žalbeni rok počinje teći od tog dana kad je presuda objavljena (od dana kada je ročište za objavu presude održano) sukladno čl. na koji se sud poziva pri odbijanja žalbe kao nepravovremene..

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Željac, hvala na odgovoru. Nije mi baš jasno zašto žalbeni rok počinje teći od dana objave presude jer i u uputi o pravnom lijeku u samoj presudi piše da imamo pravo žalbe u roku od 15 dana od dana primitka pisanog otpravka ove presude. Doslovno tim riječima. Znači od 11. lipnja 15 dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, poglavito što pokretač teme navodi da u presudi piše, u uputi o pravnom lijeku, petnaest dana od primitka pisanog otpravka presude (... jer i u uputi o pravnom lijeku u samoj presudi piše da imamo pravo žalbe u roku od 15 dana od dana primitka pisanog otpravka ove presude...), po čemu bi ispadalo da se niti sud, prilikom dostave presude, nije pridržavao navedenog članka ZPP-a na koji se poziva prilikom odbijanja žalbe kao nepravovremene, ili je greška u samom pisanom otpravku, iskreno, zanimljiva stvar...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U biti, ovo je dobro uočena stvar - prema našoj sudskoj praksi, nijedna stranka ne može biti stavljena u nepovoljan položaj time što je postupala po pogrešnoj uputi suda o pravu na pravni lijek, pa je moja sugestija inicijatoru teme da se na tu činjenicu fokusira u žalbi.

Inače, to je ostalo u presudi, jer se sve piše po šprancama, ali vdje bi moglo spasiti stvar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , ana.bab je napisao:

.... svakako ću se žaliti na ovo rješenje Suda. Neću odustati, ako bude potrebno ići ću i do USRH. Javit ću vam ovdje rezultat žalbe....

Svakako to učiniti i koncipirajte je na pogrešnu uputu o pravom lijeku u prepisu presude, također navedite i sve više slučajeva u kojima je US RH, za takve slučajeve, zauzeo stav da predstavljaju povredu prava na pristup sudu, kao što Vam je to sugerirao i poštovani G-man... 

Sretno i svakako nam javite, ako se sjetite, ishod, iskreno me zanima kako će to sve proći...

Još jednom sretno...!

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, znam, hvala. Samo me zanima temeljem kojeg pravilnika, zakona, cega. Jer se moram i na to osvrnuti u zalbi obzirom da sud tvrdi da sam poslala 28.06. Kopirala sam povratnicu kao dokaz ali moram spomenuti i dio prava koji to spominje. 

uređeno: od ana.bab
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovani, nedavno sam obaviještena kako je spis proslijeđen višem sudu pa nekako pretpostavljam da je žalba uvažena te da je samoborski sud ipak priznao svoj propust. Unatoč činjenici da je odvjetnik tuženika pisao odgovor na žalbu u kojem se poziva na zapisnik prije izricanja presude, a u kojem je napisano kako će se strankama koje ne budu prisutne izricanju presude ista smatrati uručenom toga dana.

Još jednom hvala svima.

 

uređeno: od ana.bab
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, iskoristit cu i ja za pitat stvar.

Da li je pravovremena zalba izjavljena prije zaprimanja rjesenja, ako se radi o Zakonu o opcem upravnom postupku.

Rjesenje je objavljeno i dostavljeno vecini stranaka, no jedna od stranaka koja se zalila nije istu zaprimila. U uputi o pravnom lijeku stoji: 15 dana od dana zaprimanja.

Da li je onda ta zalba nepravodobna?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Postovani, nastavno na pitanje pravovremenosti zalbe, ona je već par mjeseci na visem sudu, pretpostavljam u razmatranju. Nekidan sam dobila obavijest da je odvjetnik druge strane podnio sudu odgovor na zalbu. Ja sam zalbu podnijela u lipnju. Zanima me da li postoje kakvi rokovi u kojima se druga strana mora ocitovati na moju zalbu ili je ovo sto je sada ucinjeno, mjesecima kasnije, u redu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija