Jump to content

Nasljedno pravo - posvojčad


Sanja2016

Preporučene objave

Moja majka sklopila je drugi brak 1971.g. kada je meni bilo 8 godina. Uzela je prezime drugog supruga tj. mojeg očuha. Par mjeseci nakon toga, rješenjem odjela za upravno pravne poslova i ja dobivam očuhovo prezime. U braku majka i očuh nisu imali djece. Stalno živim sa majkom i očuhom u istom kućanstvu (i nakon moje udaje), u roditeljskoj kući koju su majka i očuh izgradili zajednički 1978.g. Majka mi je umrla 2015. godine, te sam naslijedila pola obiteljske kuće u kojoj živim a pola kuće je u vlasništvu mog očuha.

Očuh bi želio da imam ista nasljedna prava kakva imaju bračna djeca, te pita da li činjenicom da živimo u istom kućanstvu (kući čija je polovica u njegovom vlasništvu) te činjenicom da imam njegovo prezime mogu dobiti ista nasljedna prava kao posvojče ili ne?

Ako ne, kakva nasljedna prava imam sada?

Što se može učiniti da se dobiju maksimalna nasljedna prava, kako nakon očuhove smrti ne bi trebala plaćati porez na nasljeđivanje polovine kuće koja je u očuhovom vlasništvu?

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za posvojenje je prekasno, a rješenje pitanja nasljedstva vidim u zasnivanju ugovora o doživotnom uzdržavanju, koje će isključiti ostale nasljednike iz priče, uključujući i pravo na nužni dio, a glede poreza na promet nekretnina dobiti ćete smanjenje u vidu 5% za svaku godinu uzdržavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon smrti moje majke, moj očuh (majčin suprug) želi meni oporukom ostaviti "u cijelosti svoju cjelokupnu nepokretnu i pokretnu imovinu" (tako glasi njegova oporuka koju je upravo napisao).

Očuhova supruga (moja majka) je umrla. Očuh nema svoje djece niti posvojčadi. Oba roditelja su mu preminula.

Očuh ima brata i sestru (oboje su u mirovini), koji imaju svoje potomke. Očuhovi brat i sestra nisu državljani R. Hrvatske i ne žive u Hrvatskoj.

Očuh je svoju oporuku svojeručno napisao i potpisao. Da li je potrebno oporuku ovjeriti kod javnog bilježnika?

S obzirom na oporuku kojom mi očuh ostavlja cjelokupnu pokretnu i nepokretnu imovinu, da li njegovi brat i sestra imaju pravo na nužni dio nasljedstva?

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Spojio sam vam teme, jer se tiču iste materije.

 

Što se tiče ovog upita, očuhova braća i sestre ne spadaju u krug nužnih nasljednika i neće moći potraživati nužni dio iza njegove smrti. Stoga, ukoliko oporuka bude sastavljena sukladno zakonu, sve će ići oporučnom nasljedniku, tj. vama. Da ste to odmah napisala, sve bi bilo jasnije, jer raniji odgovori dani su u uvjerenju da postoje nužni nasljednici.

 

Glede oporuke, ona može biti sastavljena na način da je oporučitelj vlastoručno napiše i potpiše, a ovjera kod JB-a nije uvjet njene valjanosti. Doduše, ne bi bilo loše da se oporuka preda na čuvanje sudu ili JB-u, opreza radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija