Jump to content

Dozvola za izvođenje termofasade


annemarie

Preporučene objave

Susjed ne dozvoljava da napravim termofasadu. Kuća je izgleda na međi ili eventualno imam fore 20-tak cm. Po naputku sam dala upit u Upravni odjel za prostorno uređenje da li trebam kakvu dozvolu za izvođenje termofasadu. Oni mi budu poslali da ne treba. E sad, pretpostavljam da susjed bez obzira na to neće dozvoliti izvođenje radova. Mada bi dozvolio farbanje stare fasade. Daljnji korak bi trebao biti onda Sud. Moje pitanje je kako to ide dalje? Naravno, htjela bih sve to obaviti sama ako je moguće. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rekao je da dozvoljava farbanje, ali ne i stiropor...tako da mislim da neće dozvoliti. Kako to ide na sudu? Tužba? U Uredu su mi rekli da nije nego da se traži nalog Suda za izvođenje radova s obzirom da i država potiče energetsku obnovu kuća, a na Sudu mi je žena rekla da treba podići tužbu. Sad ne znam koliko je to točno, jer mi gđa u pisarnici nije izgledala sigurna u to. Dok je žena u Uredu rekla da zna iz svog iskustva. Koliko to sve skupa traje, ukoliko bi došli do Suda? 

Unaprijed hvala  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, annemarie je napisao:

Susjed ne dozvoljava da napravim termofasadu. Kuća je izgleda na međi ili eventualno imam fore 20-tak cm. Po naputku sam dala upit u Upravni odjel za prostorno uređenje da li trebam kakvu dozvolu za izvođenje termofasadu. Oni mi budu poslali da ne treba. E sad, pretpostavljam da susjed bez obzira na to neće dozvoliti izvođenje radova. Mada bi dozvolio farbanje stare fasade.

Čini se da je ključno pitanje gdje je međa. 

Ako vam je kuća 20 cm od međe, onda fasadu radite 'na svojem''.

U tom slučaju, za izvođenje radova pozivate se na čl. 107. Zakona o vlasništvu

Ali ako je kuća na međi, postavljanjem termo fasade koja je sada po nekom standardu ( 14 cm stiropor + ljepilo + fasada) cca 16 cm ukupno mogli biste izvođenjem radova prekoračiti među.

Posve je razumljivo da vam susjed to neće dozvoliti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima 20 cm do među, susjed je danas rekao da ne dopušta stiropor i da imamo sva dana rok da montiramo skelu i pofarbamo. Iz upravnog odjela imamo njihovo očitovanje u kojem se vidi da nam ne treba nikakva dozvola (službena) za izvođenje radova. Zanima me koji je sljedeći korak. Sad bi trebali od Suda tražiti da naložio susjedu da nam dopusti radove. A ne znam postupak. Htjela bi uputstvo da izbjegnem dodatne troškove. Da li je potrebno točno utvrditi među? Da li je to dugotrajni postupak? Imamo već materijal  i dogovoren termin sa zidarima. Bilo bi mi hitno da me neko uputi. 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , annemarie je napisao:

Da li je potrebno točno utvrditi među? Da li je to dugotrajni postupak? Imamo već materijal  i dogovoren termin sa zidarima.

Moj savjet bi bio da prvo angažirate geodeta da točno utvrdi među. Vi kažete da je kuća 20 cm od međe. To možda jest istina, a možda i nije. Moguće je da međa ide malo ukoso, pa na jednoj strani jest 20 cm od međe, a na drugoj je ćak ugao kuće par cm na susjedovoj čestici.

Vrlo vjerojatno je susjed uvjerenja da je kuća na samoj međi i zato ne dozvoljava ljepljenje stiropora ali dozvoljava farbanje fasade. Ako kuća jest 20 cm od međe i susjeda izmjerom u to uvjerite, vjerojatno bi mogao popustiti.

Ali ako ispadne da vam je kuća ipak na međi, neće vam pomoći ni sudski nalog - jer nemate pravo gradnjom prekoračiti među.

Jednom prilikom imao sam incident na gradiištu, susjed je došao na gradilište prijetiti mojim izvođačima (sreća da mene nije bilo).  I to nakon što mi je dvije godine žalbama blokirao dobivanje dozvole, iako sam gradio 3,70 metara od međe. Ali on je bio čvrsto uvjeren da je međa 1,5 metara na moju česticu. Na kraju je ispalo da je njegova garaža pola metra na mojem u jednom uglu. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Imam još pitanje vezano uz ovu temu. Susjed se očitovao odvjetnici da neće dozvoliti stavljanje stiropora radi sinovog velikog automobila. Poslao je rješenje dozvole za građenje naše stambene prizemnice. Mene zanima otkuda njemu to? Da li on kao susjed to može dobiti? Rješenje je od 1970.g.Nadalje,koliko vidim kuća nije građena kako piše u toj dozvoli,ima kat i nije pola m udaljena od njegove parcele. Zanima me koje sankcije možemo dobiti radi toga?Imamo građevinsku po kojoj je ucrtanim 20 cm do međe. Geodeta nam je savjetovao s obzirom na situaciju tražimo da Sud vanparnično odredi među. Jedino takvom odlukom se susjed mora složiti. Tako da me zanima, ako se utvrdi da do međe doista imamo 20 cm,kakva je praksa suda? Imamo pravo na termofasadu ili ne? Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija