Jump to content

Kako pravno registrirati firmu koja se bavi oglašavanjem tuđih nekretnina/stanova?


vmrksa

Preporučene objave

Poštovani,

otvorio bih firmu koja bi na svojoj webstranici sadržavala tuđe stanove koji se nude za najam. Princip bi bio sličan Airbnb-u. Ukoliko se neka stranka zainteresira za najam nekog od stanova na našoj stranici može ga iznajmiti preko naše stranice te ju mi spajamo sa vlasnikom.

Pitanje je, moram li registrirati firmu kao nekretninsku agenciju, odnosno polagati za one dozvole agenta za nekretnine? Znači, ja samo nudim vlasnicima stanova da se oglašavaju preko moje stranice sa mogućnošću stranke da i rezervira smještaj preko iste stranice. 

Dodatno pitanje: Što ako otvorim firmu vani (UK), mogu li izbjeći te regulative?

Hvala i lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

u vašem slučaju postoje tri različite opcije konačnog poslovanja te je za svaku od njih potrebno primjeniti drugačije propise.

Prva opcija je klasično oglašavanje gdje vi nudite korisnicima mogućnost oglašavanja svojih objekata (najam, zakup, prodaja), ne stojite u posredničkom odnosu između njih i posjetitelja stranice koji im se javljaju, a za svoju uslugu oglašavanja naplaćujete određenu naknadu koja nije određena provizijski već u nekom fiksnom iznosu. Na taj način niste u ulozi posrednika, agencije za posredovanje niti turističke agencije. Nešto najsličnije tom konceptu je Njuskalo ili Oglasnik. U ovoj opciji za osnivanje trgovačkog društva morate ispuniti odredbe Zakona o trgovačkim odnosima, u svoj predmet poslovanja svakako morate uključiti usluge oglašavanja te je što se tiče osnivanja trgovačkog društva u pravilu to sve.

Druga opcija je ona koja se tiče posredništva dakle gdje oglašavate tuđe nekretnine (najam, zakup, prodaja) u ime i za račun vlasnika objekata. U ovoj opciji morate ispuniti uvjete koje propisuje Zakon o posredovanju u prometu nekretnina prema kojem posrednik u prometu nekretnina je i trgovačko društvo, trgovac pojedinac ili obrtnik, registriran za obavljanje djelatnosti posredovanja u prometu nekretnina koji ima sjedište na teritoriju države ugovornice Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru. Pri tome morate položiti ispit za posredovanje (održava HGK), a poslovanje možete organizirati ili u obliku obrta ili u obliku trgovačkog društva s time da osoba koja je ovlašteni posrednik mora imati sklopljeni ugovor o radu na puno radno vrijeme, a obrt ili trgovačko društvo mora imati i sklopljenu policu osiguranja. U ovoj opciji možete naplaćivati svoju proviziju za posredovanje.

Treća opcija je opcija koja mislim da je najbliža vašoj ideji jer ste spomenuli servis Airbnb, a to je opcija pružanja usluge kao turističke agencije. Naš zakonodavni sustav je prepoznao takve djelatnosti kao usluge koje se pružaju u turizmu te ih je definirao u Zakonu o pružanju usluga u turizmu s time da se on mora povezati sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti da bi se mogao utvrditi pravi smisao. Prema čl. 12 st. 1 tč. 6 Zakona o pružanju usluga u turizmu usluge turističke agencije su i usluge prodaje, posredovanja i rezervacija ugostiteljskih usluga. Prema čl. 30 st. 3 Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti ugostiteljske usluge su usluge smještaja u sobi, apartmanu i kući za odmor, kojih je iznajmljivač vlasnik, do najviše deset soba, odnosno 20 kreveta, u koji broj se ne ubrajaju pomoćni kreveti. Dakle, većina vaših korisnika bi bili iznajmljivači koji pružaju ugostiteljske usluge a prema tome vi da biste prodavali, posredovali i vršili rezervaciju ugostiteljskih usluga biste morali biti turistička agencija. Za osnivanje turističke agencije propisani su uvjeti Zakonom o pružanju usluga u turizmu.

Ovo je bilo ukratko (iako se tako ne čini :) ), za sva ostala pitanja mi se možete obratiti i privatnom porukom. Imam iskustva u području turizma vezano uz osnivanje trgovačkih društava te obavljanje turističkih djelatnosti i djelatnosti oglašavanja tako da mi je poznato ovo područje.

Što se tiče osnivanja trgovačkog društva u UK, to vam neće puno pomoći jer obavljate svoju djelatnosti na području RH pa bi se primjenjivali propisi RH i na strano trgovačko društvo. Moj savjet je držati se prve opcije koliko god je to moguće jer ima najmanje zakonskih uvjeta za ispunjenje.

Lp!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija