Jump to content

Kako da prebacim odjavljeno vozilo na drugu osobu?


xxl30916

Preporučene objave

Pozdrav, dakle imam vozilo koje je odjavljeno, prometna više ne važi i tablice su vraćene MUPu.

Osoba će kupiti vozilo, e sada prijenos vlasništva vozila zahtjeva da vozilo bude registrirano (dakle da prođe tehnički, da ima osiguranje i očito važeću prometnu dozvolu)

Kako je to sve puno posla, mene je zanimalo da li ja mogu samo nekakvim ugovorom prebaciti vozilo na tu osobu, a dalje neka se ona bavi s drugim stvarima?
Nekakav oblik kupoprodajnog ugovora ili nešto slično.

Zahvaljujem se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači kad osoba napravi kupoprodajni (da li ga je potrebno ovjeriti kod bilježnika po novom zakonu?), automatski odgovornost za vozilo preuzima kupac? Ako se primjerice s neregistriranim vozilom napravi nesreća ili bilo kakav prekršaj, bivši vlasnik neće dobiti kaznu? Jer koliko sam skužio kupoprodajnim ugovorom prijenos vlasništva vozila još nije napravljen, vozilo i dalje glasi na bivšeg vlasnika.

 

Hvala najljepša.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako su vracene tablice, vozilo je odjavljeno, tada vi sa kupcem samo napravite kupoprodajni ugovor (ne treba ga ovjeravati, ali ako to pozelite- ne smeta). Kupac preuzme vozilo i dokumente, a vi dobijete od njega novac za vozilo. Kupac kod registracije vozila u STP prebacuje vozilo na svoje ime i placa upravnu pristojbu na kupoprodaju motornog vozila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , eqw49449 je napisao:

Ako se primjerice s neregistriranim vozilom napravi nesreća ili bilo kakav prekršaj, bivši vlasnik neće dobiti kaznu? Jer koliko sam skužio kupoprodajnim ugovorom prijenos vlasništva vozila još nije napravljen, vozilo i dalje glasi na bivšeg vlasnika.

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima

(1) Vlasništvo pokretne stvari stječe se predajom te stvari stjecatelju u samostalan posjed na temelju valjano očitovane volje dotadašnjega vlasnika usmjerene na to da njegovo vlasništvo prijeđe na stjecatelja, ako zakonom nije određeno drukčije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Pozdrav, nadovezat cu se na temu iako je dosta vec receno tu.

Imam odjavljeno vozilo, tablice su vraćene prije cca. dvije godine. Uglavnom, umjesto prodaje na reciklazu sto je bio plan, pojavio se kupac.

Dovoljno je sklopiti kupoprodajni ugovor? S obzirom da je auto u voznom stanju (ali zahtjeva velike troskove popravaka bar za mene) i ne znaju se bar za sada planovi kupca s njim, želio bi kupoprodaju i formalizirati.

E sad, taj auto je naravno zaveden kao moje vlasnistvo (Elektronički zapis o vlasništvu vozila - egrađani). To automatski znači da ako ga kupac parkira u svoju garažu "za vijeke vjekova" (ili karikiram baci negdje u šumu, rastavi na dijelove...) meni ostaje formalno vlasništvo zauvijek. Ima li rješenja da se to vlasništvo izbriše, prenese na kupca? Ponavljam, u dogledno vrijeme auto neće se registrirati, a moguće je da se uopće ne registrira.

Zahvaljujem unaprijed na komentarima.

uređeno: od imtd
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Moj je problem još teži. Nakon smrti oca odjavio sam njegov automobil i kod Baotića vratio tablice. Nisam imao kod sebe rješenje o nasljedstvu po kojem sam naslijedio isti automobil koji i nije u voznom stanju. Danas sam došao s rješenjem na isto mjesto, ali su mi sada odgovorili da auto ne mogu prenjeti na sebe jer nije registriran, a registrirati se ne može jer nije u voznom stanju. Kvaka 22.  Mogu li prodati takav auto samo s rješenjem o nasljeđivanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija