Jump to content

Zapošljavanje u srednjoj školi


lolly3

Preporučene objave

Molim savjet vezano uz provedbu natječaja za radno mjesto nastavnika strukovno teorijskih predmeta iz područja veterine, zanimanje doktor veterinarske medicine. U prijavi sam se pozvao na pravo prednosti temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Prvi natječaj je poništen, nisu izabrali niti jednog kandidata. Prijavio sam se na drugi natječaj sa istom dokumentacijom, pozvao sam se na pravo prednosti, međutim izabran je drugi kandidat. Smatrajući da se radi o nezakonitom zapošljavanju, zatražio sam da Prosvjetna inspekcija provede nadzor i utvrdi nepravilnosti. Nakon provedenog nadzora Prosvjetna inspekcija mi je uručila Izvješće na koje nemam pravo žalbe jer nije bilo elemenata za poduzimanje mjera iz njihove nadležnosti.

Iz izvješća sam saznao da dokumentacija koju sam priložio vezano uz pravo prednosti nije bila potpuna. Priložio sam: životopis, domovnicu, diplomu Veterinarskog fakulteta, uvjerenje o nekažnjavanju, potvrdu sa Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Potvrdu Ministarstva branitelja o statusu hrvatskog branitelja sa navedenim razdobljem sudjelovanja, potvrdu sa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da aktivno tražim posao, rješenje o pravu na novčanu naknadu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u kojem je obrazloženje da sam dobio poslovno uvjetovani otkaz zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga. 

U obrazloženju je navedeno da nisam dostavio pravomoćne dokumentaciju jer rješenje HZZZ nema potvrdu pravomoćnosti). 

U prvom natječaju ravnatelj je Školskom odboru naveo da nisam dostavio potpunu dokumentaciju pa je predložio drugog kandidata, Školski odbor nije dao suglasnost za drugog kandidata pa je natječaj poništen.

U drugom natječaju od (20.09.2018.) dostavio sam istu dokumentaciju, ne znajući da moju dokumentaciju smatraju nepotpunom. 

Školski odbor je (04.10.2018.) ponovno odbio moju zamolbu jer nemam sve dokaze koje propisuje Zakon o hrvatskim braniteljima te je ravnatelj predložio drugog kandidata za kojeg je dobio suglasnost.

Kandidat za kojeg je ravnatelj dobio suglasnost odustao je od zapošljavanja i nije sklopio ugovor o radu.

Ravnatelj nije poništio natječaj već je 14 dana kasnije na slijedećoj sjednici samo obavijestio Školski odbor o odustanku izabranoga kandidata od zapošljavanja iz osobnih razloga. Na istoj sjednici (trećoj) ravnatelj predlaže drugog kandidata za kojeg je dobio suglasnost.

Imam li pravo tražiti poništenje natječaja iz razloga proceduralne pogreške, jer je odluka o zapošljavanju provedena u dvije sjednice, odnosno natječaj nakon odustanka kandidata nije poništen (kao u prvom slučaju).  Novi natječaj nije proveden već se je odlučivalo na osnovu kandidature iz prethodnog natječaja, da li je to proceduralna pogreška? Može li se javna isprava (rješenje) koju je donijelo javno tijelo Hrvatski zavod za zapošljavanje smatrati nepravovaljanim dokumentom iz razloga što nema pečat pravomoćnosti, odnosno da li je moguće da moja dokumentacija nije pravovaljana.

Molim vas savjet i uputu, jer sam već dvije godine na burzi rada i očajno mi treba posao (btw: bio sam jedini nezaposleni kandidat). Hvala!!!!

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 17 sati , lolly3 je napisao:

"potvrdu sa Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Potvrdu Ministarstva branitelja o statusu hrvatskog branitelja sa navedenim razdobljem sudjelovanja, potvrdu sa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da aktivno tražim posao, rješenje o pravu na novčanu naknadu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u kojem je obrazloženje da sam dobio poslovno uvjetovani otkaz zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga. "

"Imam li pravo tražiti poništenje natječaja iz razloga proceduralne pogreške, jer je odluka o zapošljavanju provedena u dvije sjednice, odnosno natječaj nakon odustanka kandidata nije poništen (kao u prvom slučaju).  Novi natječaj nije proveden već se je odlučivalo na osnovu kandidature iz prethodnog natječaja, da li je to proceduralna pogreška?

 

Što se tiče ostvarivanja prava prednosti, ovdje piše što sve morate dostaviti ovisno na koje pravo ste se pozvali..

https://branitelji.gov.hr/UserDocsImages//NG/12 Prosinac/Zapošljavanje//Popis dokaza za ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju.pdf

Ako ste se pozvali na pravo prednosti kao hrvatski branitelj, trebal iste dostaviti uz ostalu dokumentaciju sljedeće:

dokaz o nezaposlenosti – potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ne stariju od mjesec dana
 potvrdu o priznatom statusu hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata ne stariju od šest mjeseci
presliku pravomoćnog rješenja, odluke ili drugog pravnog akta o prestanku prethodnog zaposlenja
 potvrdu poslodavca da radno mjesto ne odgovara stručnoj spremi (samo ako radite)
 potvrdu o broju dana sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske

Sve mora biti original, ne starije od mjesec ili 6 mjeseci. Po meni je sporan dio dokaza o prestanku zadnjeg zaposlenja obzirom da ste umjesto nekakvog otkaza dostavili rješenje o novčanoj naknadi HZZ, gdje piše kako Vam je prestao zadnji radni odnos . Inspekcija je u pravu jer isto mora biti pravomoćno, ali nije "moralno", tako da osobno mislim da su tražili kako Vas otkantati.

Što se tiče drugog pitanja, isto je također li-la. Navedena situacija bi trebala biti propisana Pravilnikom o radu te škole, ali ne vjerujem. Natječaj se nema što poništavati jer je bio dovršen, a obzirom da po tom natječaju nije zasnovan radni odnos (valjda) ne vidim prepreke zašto ravnatelj ne bi predložio drugu osobu iz istog natječaja.

Po meni, ponovna prijava inspekciji neće polučiti uspjeh, a zakonski imate najviše 6 mjeseci za prijavu.

 

 

uređeno: od gala385
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru, u pravu ste da su tražili način da me otkantaju, i našli su ga.

Naknadno sam dostavio Odluku o otkazu ugovora o radu zbog poslovno uvjetovanog otkaza, tjedan dana nakon završetka natječaja...u selidbi se zagubila,  trebalo je vremena bivšem poslodavcu da mi je dostavi, :(

Nadzorom je prosvjetni inspektor utvrdio da je školski odbor zaključio da ostvarujem pravo prednosti, i jedini sam kandidat koji se pozvao na isto pravo, međutim naknadna dostava dokumenta Odluke o otkazu izvan roka koje propisuje natječaj škola bi stavila u nepovoljniji položaj ostale kandidate koji su potrebnu dokumentaciju dostavili u roku. 

Stoga su zaposlili kandidatkinju koja je radila bez natječaja na 60 dana, sad je dobila posao za stalno.

Prosvjetni inspektor je zaključio da nema elemenata za poduzimanje mjera iz nadležnosti inspekcije. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Da li to znači da je prosvjetni inspektor, obzirom da je po prijavi dostavio izvješće na koje se ne mogu žaliti, uskratio moje pravo na žalbu, odnosno da je po prijavi donio rješenje ili odluku, u tom slučaju bih se mogao žaliti?

Mogu li zatražiti službeni zapisnik o provedenom nadzoru, odnosno dopuniti prijavu novim činjenicama kojim tražim poništenje natječaja?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, kao što sam Vam napisao, Vaše prijave neće imati uspjeha jer nemate osnove, a iz osobnog iskustva, ravnatelji u Vašoj županiji su upoznati o Vašem imenu i prezimenu. A daljnjim prijavama i više. Na sljedećem natječaju priložite potpunu dokumentaciju.

uređeno: od gala385
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, lolly3 je napisao:

Hvala na odgovoru.

Da li to znači da je prosvjetni inspektor, obzirom da je po prijavi dostavio izvješće na koje se ne mogu žaliti, uskratio moje pravo na žalbu, odnosno da je po prijavi donio rješenje ili odluku, u tom slučaju bih se mogao žaliti?

Mogu li zatražiti službeni zapisnik o provedenom nadzoru, odnosno dopuniti prijavu novim činjenicama kojim tražim poništenje natječaja?

 

Nije Vam uskraćeno pravo na žalbu, ono nije zakonom predviđeno. Postupak je okončan i više nije moguće činiti ništa po istome.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija