Jump to content

Tehnološki višak u školi


IkaIka

Preporučene objave

Radim u školi gdje zadnjih par godina svake godine imamo višak. Ove imamo problem, naime imamo dva zaštićena radna mjesta (politika), kolegicu koja ima preko 60 godina starosti i preko 30 godina staža. Ostale su 3 kolegice, mlade. Dvije odu 1.7. Na roditeljski dopust da izbjegnu situaciju da budu višak, a jedna ode na bolovanje (komplikacije u trudnoći). Tko je višak?? Prošle godine je rečeno da mora biti netko jer ne može biti prijavljeno npr. 7 učitelja na 6 radnog mjesta (htjelo se kolegicu ostaviti na zamjeni ovoj što je trudna). 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da se radi o spremačicama. Na pitanje Vam se ne može odgovoriti bez uvida u trajanje radnog odnosa, starost i osobe koje uzdržavaju i to svih 7 osoba na navedenom radnom mjestu (ako su na neodređeno).

Postoji apsolutna zabrana otkaza:

1)za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada  s polovicom punog radnog vremena  radi pojačane brige i njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada s polovicom punog radnog vremena radi brige i njege djeteta  s težim smetnjama u razvoju

-odnosno u roku 15 dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava

 -posljedica : otkaz je ništetan (čl. 34. ZOR-a)

2) radniku koji je pretrpio ozljedu na radu ili je obolio  od profesionalne bolesti za vrijeme privremene nesposobnosti za rad tijekom liječenja ili oporavka od ozljede na radu ili profesionalne bolesti, poslodavac ne može otkazati ugovor o radu (čl. 38 ZOR-a)

 

Dakle ove radnice NE MOGU UOPĆE DOBITI OTKAZ. Od ostalih, nevezano u kojoj su stranci, ravnatelj mora utvrditi koja ima najmanje staža, najmanje godina i najmanje osoba koje uzdržavaju.

Ukoliko radnik zaprimi odluku o poslovno uvjetovanom Otkazu, prva instanca je prigovor školskom odboru sukladno uputi o pravnom lijeku i to ukoliko smatra da Odluka nije u skladu s kriterijima.

 

U prezentaciji je odlično objašnjeno, s time da se ne bih složio s njihovim razdvajanjem bodovanja staža jer je Zakon jasan.

teh. višak.ppt

uređeno: od gala385
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Višak je kolegica s 60 godina ukoliko sindikalist da suglasnost. Ista nije zaštićena, ali je uvjet da sindikalist da suglasnost. "Svaka čast" mlađim kolegicama, ne znam kakva je sudska praksa po pitanju izbjegavanja postanka tehnološkim viškom.. No ravnatelj MOŽE USKRATITI SUGLASNOST za korištenje roditeljskog dopusta i ODGODITI korištenje dopusta za najdulje 30 dana i sve ih smuljati.

uređeno: od gala385
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, to je situacija koja se ponavlja vec drugu godinu. Prosle godine trudna kolegica se vratila na posao s komplikacija nakon sto je proglašen višak. (nema nikakvih komplikacija nakon što je višak proglašen), da bi mjesec dana kasnije pobacila. Ova godine ista stvar. Opet trudna. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija