Jump to content

Objava Registra branitelja protuzakonita?


scorpw1

Preporučene objave

Onda nije bio na snazi Zakon o zaštiti osobnih podataka iz 2003. god. a ni toliki broj branitelja ili onih koji se žele prikloniti Ministrica, samo zato što bi nešto ušićarili. Stavio sam topic vezano za to. Evo da bude na jednom mjestu, http://www.legalis.hr/modules/news/article.php?storyid=2171

Je li ovo strah od nećeg ili dodvoravanje Ministrici, koja je rečenoj Zajednici obečala prostorije sadašnjeg MOBMS-a, nakon što se isele na drugu lokaciju.

 

Za ovog potonjeg druga, nije lako kopati po "google-u", opet nas ima na jednom mjestu. Možda nas stavi mđeu nestale, a to onda će opet popušiti kaznjenjaka. Valjda će biti i pokrenut postupak, a da ne kažem i primjereno kažnjen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što rekoh gore a šta je sa onima koji su proveli 16 g a imaju samo spomenicu domovinskog rata ,a ostale spomenice nisu dobili ,ni kao novce za pet godina u vojsci .ja u to vrijeme imao 7i još nešto mjeseci a oni što su imali pet dobili novce i nama se smijali ,a što se tiće spomenice domovinske zahvalnosti ja samo u 3GBR znam neke časnike koji su to dobili i više niko.SRAMOTA :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hehehehehehehehehe koji zanimljiv podatak ,pogledajte malo ovaj popis tko je sve dobio spomenicu D.Z samo neke pozadinske postrojbe neke cestovne brigade nemam pojma vjerovatno neki " Rojsovci" dok ja znam da od pravih ratnika sa slavonskih ratišta do sarajevskog primirja skoro nitko i nema tu spomenicu. Nesjecam se uopce koji su bili kriteriji za dodjelu iste al meni je i moja obicna spomenica dosta i ponosan sam na nju , joj al nikad docekati 12.04 pozdrav svim hrvatskim braniteljima ma gdje god bili......... :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZUHBL PTSP protivi se objavljivanju Registra branitelja

 

ZAGREB, 7. ožujka 2008. (Hina) - Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP RH protivi se objavljivanju Registra branitelja ističući u današnjem priopćenju kako se imena i podataka osoba u javnosti može objaviti samo na izričito odobrenje svakog pojedinca.

 

"Svako drugo javno objavljivanje imena osoba koje nisu javne osobe značilo bi kršenje privatnosti", stoji u priopćenju ZUHBL PTSP RH.

 

Udruga smatra da bi objavljivanje Registra dodatno izazivalo sukobe među braniteljskom populacijom, "što je i cilj određenih skupina u zemlji", te traži od Vlade RH i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zaštitu od takvih napada.

 

Udruga drži da bi objavljivanje registra, budući da je većina branitelja danas zaposlena kod privatnih osoba i u stranim firmama, bilo "poticaj poslodavcima za davanje otkaza, jer bi se uplašili kako će u jednom trenutku 'prolupati'".

 

Kako je svaki branitelj član 'Fonda hrvatskih branitelja', objavljivanjem imena 'torbarima' bi se "omogućilo navaljivanje na članove fonda s ciljem otkupa udjela", ocjenjuju.

 

Objavljivanjem Registra Savi Štrbcu i sličnima dali bi se podaci o sudionicima Domovinskog rata i pripadnost postrojbi, "a tako bi se i dalje nastavila optuživanja za navodno počinjena zlodjela", upozoravaju.

 

Udruga napominje da su u Domovinskom ratu sudjelovali i pripadnici tajnih službi (SIS, HIS, SZUP) od kojih većina i danas radi u sustavu.

 

"Pitamo se koja je to zemlja na svijetu objavila imena djelatnika svojih tajnih službi", stoji, uz ostalo, priopćenju koje potpisuje glavni tajnik Udruge Tihomir Trešćec.

 

 

(Hina)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kao što sam jedne zgode napisao,upravo ti pojedinci koji su kao neki predsjednici tih udruga u velikom % su sumnjivi,zato se svaki dan pojavljuju neke udruge a kad vidim tko se pojavljuje kao inicijator i čelna osoba takve udruge oboljelih onda mi tek bude dosta..svaka tuka je sebi rješila status pa makar bio kilometrima van bojišnice,ali za te razne tajne službe nitko im nemože ući u trag...eh kako je netko sve to dobro isplanirao dok smo mi ratovali oni su sebi sređivali razne funkcije.. taj tajnik udruge prvi bi trebao pozvati na objavu registra a ne se skrivati iza nekih glupih objašnjenja.kakve gluposti,kakvo kršenje privatnosti ? boje se oni kako mi nebi vidjeli te gadosti,kako tajnice,spremačice,kuhari,mehaničari,skladištari svi su oni sad veliki branitelji...sram nek ih bude sve :-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bas tako on bi trebao prvi pozvati na objavu registra, ali nece radi interesa članova njegove udruge kojih je vise od pola foliranata šatro popucalih jer neće da rade za malu lovu pa to što su branili zemlju sto im je duznost sada hoce da naplate iako nemaju ozbiljnu bolest većinom nego igraju nogomet sad kad su u mirovini i rade honorarno. kako ja nisam puko otisao sam 91 u rat u aktivnu brigadu ,nisam napunio niti 18 ,nosio mrtve prijatelje po Nuštru, cijelo ljeto 92-e po Bosni proveo ratujući, 93-e Kašić zamjenilii one Brođane poginule kod groblja, 94 ponovno Bosna , a u toj udruzi ljecenih od PTSP-ija ih ima jako puno koji su borci od 92 nadalje i borci za povlastice znam to sigurno jer gledam u Vinkovcima ko je u toj udruzi, prave borce bi bilo sramota tako se eksponirati, Registar se mora objaviti

kakvi sisovci,hisovci pa to su price za malu djecu ko da su oni bitni ,najvise laznih branitelja ima iz takvih struktura policijskih i obavjestajnih koji su radili citav vijek u uredu daleko od fronta i sada bi sve zasluge za stvaranje drzave ma uzas gade mi se svi......

da nemam ovo dvoje djece i da se nisam povuko u osamu naoruzao bi se ko rambo i pozvao sve medije i objasnio im pravo činjenicno stanje problematike hrvatskih branitelja ajd pozdrav!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kod mene su u udruzi,vladajuci,tako da kazem:policijski sifrirant,kriptozastita,stari kadar,u kancelariji cijelo vrijame,natukao cijeli paket udjela,mehanicar u hv-u,tocio gorivo u hv-u,cuvar ambasada po zagrebu,i tako dalje.nitko od pravih momaka nece sa njima,dobro,sami smo za to krivi,.nije tako u svim udrugama,da se zna,ali da se vratim na moje,i oni da dignu glas,bas,pa nece sami sebi u stomak skakati,oni podrzavaju kosoricu,jebemti,e sad sam lako zapaljiv.pozdrav solomonu iz vodjinaca

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ja mislim da bi najpravednije bilo (samo to "njima ne paše") da ministarstvo branitelja svakom branitelju ponaosob ,dade mogučnost ,da li se njegovi podaci smiju objavit ili ne!

Pa tko želi dati podatke (ja mislim da bi takvih bila večina ili možda se varam),sve bi bilo mnogo jasnije .

Eto inicijativa je tu ,ali ponavljam nema volje kod mjerodavnih.Na kraju krajeva može se promjenit i zakon o zaštiti podataka....sve se može kad se hoće. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koga se mi bojimo? Štrbca, pa neka gad diže optužnice i radi svoje gluparije, jer mu je to omogućeno. Zkova dao je pametan prijedlog, no to je toliko pametno, jer će privolu dati oni koji se nemaju ćega bojati, a oni koji se nalaze u negativnom konetkstu opet neće. Opet se nije ništa uspjelo. Nisam za raspodjelu branitelja, kao da se radi o više vrsta salame ili sl. ali sam i za to da jednom se konačno stane na kraj s time. U domovinskom ratu sudjelovalo je toliko HB, pa imenom i prezimenom, no i tu se opet može brojka malo zatamniti raznim upravnim ili ustavnim sporovim, ali to je brojka koja je zanemariva. Umjesto da nam je na diku što je netko bio hrvatski branitelj, mi od toga okrećemo naopačke bojim se da je netko bio HB, a time ostvario neke "povlastice". Bojimo se da se netko obogatio u tom DR, pa neka se time bave nadlažne institucije, a Ministarstvo branitelja, ako nas toliko želi zaštititi, onda neka malo obiđu sam hrvatske branitelja da vide u kojima uvjetima žive i kako se oni nose s birokracijom koju baš nameće samo to Ministarsvo, koje bi trebalo voditi brigu o nama. Dajmo jednom završimo to pogljavlje, jer više mi se povraća o svih tih ekspertiza u raznim emisijama i blesavih razloga da se taj Registar ne objavi. Zakon koji to sprijećava, može se promijeniti, a ovdje je očito interes Države nešto sasvim drugo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pun mi je k glavnih tajnika Udruga Tihomira Trešćeca ! ! ! ! .........tihomire, tihomire ! !........ako se ti bojiš nekakvog save i k tome još i štrbca- makni se iz braniteljske udruge jer si ( po logici stvari ) činio nečasne radnje.............ja se ne bojim i bio bih ponosan da se objavi Registar sa SVIM pa tako i sa mojim imenom.........što će neki četnici na to reći manje mi je važno od svibanjske kiše u sibiru..........a sis i kos i nos i štotijaznamtko će se već zaštititi kao što su uvijek to dobro znali............btw-makni se iz udruge jer to nije za tebe :propovjeda:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dobro si skužio prijatelju, to je samo za zavitlavanje običnih branitelja, dok su se oni u vrhu udruge materijalno obezbijedili, to je očiti lopovluk.

šta očekuješ od te udruge, pa u vrhu te udruge je bio čovjek koji je početkom 1991.g.,pitao oca jesu li oni srbi ili hrvati.

pa stambeno zbrinjavanje niti preko ministarstva ne ide pošteno, pa kako bi preko nekih udruga. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Što je branitelje nagnalo da promijene mišljenje, nije poznato."

 

ne razumijem ovakve objave kao u ovom citatu.

tko sam ja, vjerovatno nisam branitelj jer mene nitko nikad nije pitao za mišljenje. a i na ovom forumu su sve istinski branitelji i sudeći po postovima ni njih se nije pitalo da li da se objavi registar.

ovo što se sve događa oko registra su bajke za malu djecu i velika sramota.

jednostavno, netko nipošto ne želi da se objavi popis jer bi nakon akcije "dijagnoza" mogla krenuti i akcija "registar"

ima milijun načina da se registar objavi a da je propisno zakonu i da nije javan. npr. neka se svim braniteljima dodijeli pin za pregled registra i time popis nije javan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ponavljam sve te velike čelnike ZUHBL PTSP mora se provjeriti,meni se čini da su upravo njihovi ratni put i dijagnoze obavijene velom tajni.kao što su ti veliki čelnici zaštičeni tako su isto i oni na lokalnim razinama koji su gotovo u svakom selu otvorili neku udrugu ili oboljelih ili liječenih ili tko zna više pod kakvim nazivima..predlažem svim časnim braniteljima i rvi da napuste takve udruge jer iza svega se skrivaju upravo oni koji se protive objavi registra... slažem se da nisu svi branitelji morali sudjelovati u nekim velikim akcijama ali makar da su bili u nekim borbenim akcijama to je ipak pošteno dok veliki dio nikada nije izašao dalje od kancelarije ili su neki proveli 15-tak dana u vojsci a sad su čelnici udruga oboljelih.......

:hipnotizer: -- ti si bolestan,ti si bolestan dođi u našu udrugu !!!!! ha ha ha

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam za objavu, tai tak su me par puta objavili u NN prilikom dodjele odličja. Neka objave pa neka svi vide u kokoj je POSTROJBI tko bio, mislim da bi se našlo mnogi njih koje su postojale na papiru, a smiješno bi bilo vidjeti na popisu neku tajnicu uz ime nekoga iz GBR ili specijlne policije!

Objavljeno na Indexu

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kosor-mora-obraniti-registar-branitelja-bez-obzira-na-zrtve/377543.aspx

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

darkoh reče:

nije problem tehnički dio objavljivanja registra. dovoljno je navesti ime i prezime te pripadnost.......

 

Pa da nam padne napamet i da objave tko je što "dobio" od "povlastica", i kad smo već bezobrazni i imovinsko stanje? Iako nevjerujem da bi bilo od koristi puno, jer kupiš Kuću u mjestu X, ne prepišeš, a Država ti obnovi Kuću u mjestu XY. Da, kad bolje razmislim, netreba nam objava Registra samo bi nas branitelje i "branitelje" više razjedinila.

Ma si mislim: "Što me nije Metak kako Bog zapovjeda.", svi bi bili na dobitku uz male troškove. :tikvan: (tamno crni Humor)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

treba ukinuti sve udruge i ostaviti samo županijske hvidre, naravno nakon što se pročešljaju.

 

treba javno objaviti registar branitelja sa imenom prezimenom i postrojbom.

 

treba kazneno progoniti sve lažnjake i oduzeti im sva prtupravno stečena sredstva.

 

nakon svega omogučiti svim braniteljima pravo na ostvarivanje statusa hrvi i pravo na mirovinu.

 

ima li netko za,protiv, susdržan?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kobase su ti sasvim OK, mislim da je svima jasno zbog čega su udruge od zahtjeva za objavom registra prešle na zahtjev za NEobjavom registra. Zazvonjeli su telefoni i puštena je informacija da nema više para za udrugu ako se ne prikloni opciji neobjavljivanja a ako se prikloni onda će još koja kunica upasti. Ovo što sam napisao je samo moje mišljenje i ne radi se o nikakvoj dobivenoj informaciji samo ako je tako ne znam da li je jadnije takvo ponašanje ili nepoduzimanje mjera, makar i tajnih, prema lažnjacima. Kad ćemo već jednom podvuči crtu i reći od danas idemo naprijed, i usmjeriti se tako a polako rješavati duhove prošlosti ako treba jedan po jedan i neka komisija radi ako treba 10 godina a koga e otkrije neka lijepo vrati sve što je nezakonito stekao. Nemam više snage slušati i gledati takve rasprave, malo treba, malo ne treba. Najžalosnije je to što će se bilo da se registar objavi bilo da se ne objavi stvari i dalje odvijati. Recimo da u registru pročitate ime svojeg susjeda koji je bio 2 dana na ratištu, baš me zanima kaj bi napravili ili iem neke tajnice koja je zapovjednicima u pozadini kuhala kavu, kaj joj možete, ništa, morete joj puhnuti vrit ona je branitelj, dijeli se u fondu kao i svi koji su bili na prvoj crti, zato, ne znam čemu panika kad tak i tak ne možemo ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mrljo -lijepa boja ,nema kaj!!

A kaj se tiče registra sve je to"sranje" kakve udruge?one samo (večinom)manipuliraju sa braniteljima ,a za osobnu korist.

Prije sam naveo i dao prijedlog da min.branitelja pošalje dopis na kućnu adresu svakom branitelju ponaosob,gdje bi se isti očitovao o objavi registara u svoje ime,mnoge stvari bi tada bile jasnije.

I još jedna konstatacija:Tko su u biti te "braniteljske udruge"i min.branitelja,ako dosljedno ne zastupaju interese svih istinjskih branitelja branitelja!??Pa jedanput se mora napraviti rez,jer je činjenica na pola miljuna branitelja nije bilo bez lažnjaka.

Rezime :napraviti referendum branitelja,mnoge stvari će bit jasnije...trošak nebude prevelik,svejedno troše lovu za provode te za osobne interese.HVALA! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo prije sam kopirao vijest/savjet (tehnički problemi na forumu) u kojima Premijer Vlade Ivo Sanader, predlaže braniteljskim udrugama da se dogovore o javnom objavljivanju Registra branitelja.

 

Da vođe "velikih" braniteljskih Udruga nisu politički podobni, da se ne manje Udruge ne ucjenjuju, a branitelji koji nisu u udrugama ne pitaju, od dogovora ništa, a to je Premijeru jako dobro poznato. :-x

O OBJAVI REGISTRA

 

Sanader: Neka se braniteljske udruge dogovore

Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li Vlada objaviti sporni registar hrvatskih branitelja, premijer Ivo Sanader je rekao da će čekati koncenzus braniteljskih udruga o kojima se i radi u tom registru

 

Hina

ponedjeljak, 10.3.2008.

Sreća uspio sam sčuvati.

 

:-o:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam već probavne smetnje dok vidim po portalima koji se branitelji zauzimaju za ne objavljivanje Registra, a očigledno se nešto dešava, a to bi bilo nema novaca, pa ćemo malo vrludati s Udrugama, pa opet prolongirati ispaltu jer eto da udovoljimo braniteljima. A ja ću poručuti samo jedno nije objavljivanje bitno radi branitelja, mi se znamo, već radi NE BRANITELJA. :-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,objasnite nam za koji dio Registra branitelja ste vi da se objavi?Za podatke iz općeg ili posebnog dijela?Dali bi željeli da se objave i podatci o vašoj familiji?Imate li vi neku svoju verziju Registra branitelja koju bi trebalo objaviti?Koje bi po vama podatke trebalo izbaciti iz postojećeg registra kod javnog objavljivanja?Što bi vas kao čovjeka i branitelja zadovoljilo?Kako kazniti lažnjake i članove njihovih obitelji?Što bi vi imali od toga da saznate da vam je susjed ili možda rođak lažnjak?Što bi napravili preminulom čovjeku koji je u registru branitelja a njegova djeca koriste prava?Kako biste ih vi kaznili?

 

Evo važećeg zakona pa vas molim da mi ako imate volje odgovorite na postavljena pitanja.Zahvaljujem.

 

Članak 3.

Jedinstveni registar sastoji se od dva dijela: općeg i posebnog.

U opći dio unose se opći podaci o hrvatskom branitelju: ime, prezime, JMBG, datum i

mjesto rođenja, mjesto prebivališta i adresu stanovanja i čin, s oznakom da li je redovni ili

počasni, a za poginulog, umrlog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja datum i mjesta

pogibije, smrti, zatočenja ili nestanka i mjesto prebivališta prije pogibije, smrti, zatočenja ili

nestanka.

U posebni dio unose se sljedeći podaci za hrvatske branitelje:

– ime i prezime i godina rođenja bračnog druga;

– ime i prezime i godina rođenja djeteta te podatak da li je na školovanju;

– radni status – zaposlen, nezaposlen ili u mirovini;

– stambeni status;

– stupanj stručne spreme i zanimanje;

– naziv postrojbe koja je izdala potvrdu o sudjelovanju u Domovinskom ratu;

– vrijeme trajanja sudjelovanja u Domovinskom ratu;

– dužnosti koje je obnašao u postrojbi;

– status dragovoljca – kao pripadnik Hrvatske vojske, djelatnog i pričuvnog sastava

Ministarstva unutarnjih poslova, naoružanih dragovoljačkih odreda Narodne zaštite ili

Hrvatskih obrambenih snaga (HOS);

– odličja

Za HRVI se u posebni dio upisuje i:

– stupanj oštećenja organizma;

– točku iz liste postotka oštećenja organizma temeljem koje je utvrđen postotak oštećenja;

– za ranjene HRVI datum i mjesto ranjavanja.

O članovima obitelji HRVI i članovima obitelji poginuloga, umrloga, zatočenoga ili

nestaloga hrvatskog branitelja vode se podaci koji su jednaki onima koji se za hrvatske

branitelje unose u općem dijelu Jedinstvenog registra, te radni status.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što je tu sporno kad bi se podaci po ovim upitima javno obznanili,pa to nema baš nikakve bojazni..mislim da se zapravo toga plaše oni sa raznim činovima poput raznih sportaša,pjevaća i tako dalje.pa tko može opravdati da je recimo jedan đapić brigadir,kao i ćiro i stotine takvih koji nisu nikad držali pušku u ruci.... najveću buku su podigli razni predstavnici nekih branitelja i invalida,zato dečki odpilite sve te udruge jer i ovako nemate nikakve koristi od dih udruga već ih samo koriste podobni i oni koji koriste financije od države.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da me nebi netko krivo shvatio.Niti jednoga nisam čuo da je tražio poništavanje Zakona o obrani iz 2002.godine kad je u članku 144.koji glasi:

 

 

 

 

 

Clanak 144.

Pripadnicima Ministarstva obrane, Oružanih snaga i Ministarstva unutarnjih poslova koji su zaposleni ili im se staž osiguranja racuna po drugoj osnovi, vrijeme provedeno u Domovinskom ratu u razdoblju od 30. svibnja 1990. do 30. lipnja 1996. racuna se kao staž osiguranja u dvostrukom trajanju, a hrvatskim braniteljima koji nisu zaposleni ili ne ostvaruju staž osiguranja po drugoj osnovi, vrijeme provedeno u Domovinskom ratu racuna se kao poseban staž u dvostrukom trajanju.

Osobama koje su bile nezaposlene, a mobilizirane su u civil­nu zaštitu, službu motrenja i obavješcivanja kao i obveznicima radne obveze, vrijeme provedeno u civilnoj zaštiti, službi motrenja i obavješcivanja i izvršavanju radne obveze uracunava se u posebni staž u jednostrukom trajanju.

 

 

 

 

Kroz navedeni članak retroaktivno je priznato sudjelovanje u domovinskom ratu svim pripadnicima Ministarstva obrane, Oružanih snaga i Ministarstva unutarnjih poslova bez obzira gdje se oni nalazili i što radili.Te 2002.godine na sporedna vrata donošenjem tog zakona se u ZOPHBDR uvelo 350000 osoba kojima tamo nije mjesto.Pročitajte taj članak.U njemu leži izvor vaših problema.To ste trebali stopirati.Tu su vam ušle čistačice i ostali.Nema lažnjaka.Čistačica je pripadnik OSRH-a, dragovoljac ako je radila od 1990.u MORHU ili MUP-u.Tu je sve počelo.Zapitajte se tko je te godine donio taj zakon.Zakonodavce razapnite.Nisu vam ljudi krivi.Oni su samo koristili rupe.Dopunama ZOPHBDR iz 2004.godine omogučilo se da osobe iz članka 144.Zakona o obrani uđu u ZOPHBDR-a.Da je ostao zakon iz 1996.godine takve stvari nebi bile moguće.To je sve sprega države i vlasti te tu nitko na žalost nemože ništa promijeniti.Linčovati čovjeka po čovjeka nije rješenje.Oni su koristili zakonske rupe i to je to.Da im zakon nije omogučio to nebi bilo tako.

 

 

Evo još jedna stvar.

 

Prije tri godine država je promijenila i ZOMO - priznanje prava na invalidsku mirovinu zbog invalidnosti u vezi s obranom suvereniteta Republike Hrvatske ne veže se više na status HRVI (nego samo na status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata).Tako se omogučilo višku od 350000 branitelja u uniformama čistačica da odu u invallidsku mirovinu hrvatskih branitelja kada se pokliznu na mokar pod u uredima za obranu i MUP-u.Tako vam je to braćo moja.Nemojte se klati međusobno nego udarite tamo gdje to treba.Mijenjajte sramotni zakon.

 

 

 

P.S.

Za one koji neznaju koji su to pripadnici oružanih snaga evo definicije:

 

Oružane snage Republike Hrvatske se pripremaju i osposobljavaju za vođenje svih oblika

oružane borbe, a imaju mirnodopski i ratni sastav. Mirnodopski sastav čine osobe na službi u

Oružanim snagama (djelatne vojne osobe: časnici, dočasnici, vojnici, ročnici; civilne osobe:

državni službenici, državni namještenici, državni dužnosnici). U ratni sastav, uz mirnodopski,

ulaze i pripadnici pričuvnog sastava Oružanih snaga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malte ne sve ankete su uglavnom preko 80% za objavu Registra. No ni to nije toliko strašno, jer da se posluša malo "vox populi", svima je jasno o ćemu se radi. Kako ova tema kod mene izaziva probavne smetnje, više se klonim ovoga, jer u pitanju je ipak moje zdravlje. :-x Da ne bih pogriješio, zar za ovakove Odluke nije meritorna Skupština Udruge, nisam nigdje pročitao da je koja Udruga održala Sjednicu Skupštine. Više nema smisla o ovome kaj pisati, jer je zna se sve jasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dragi moj PrEsVeTli.Ja smo želim ukazati na to, kako se u našoj državi, bez trunke sramote ,neke strukture i pojedinci iz našega društva ,raznim makinacijama koje se čine legalnima, debelo koriste pravima koja niti u snu nisu zaslužili.Ja u svojem izlaganju koristim činjenice,zakon i istinu.Na putu sam da javno razotkrijem sve prljavštine koje su se u zadnjih 18.godina događale ovdje kod nas.I sam sam jedan od ljudi koji se bori pravnim sredstvima da se isprave nepravde učinjene hrvatskim braniteljima,vojnicima i ljudima.Ako netko u državi misli da će povečanjem korisnika braniteljskih prava kupiti socijalni mir gadno će se zaribati.Ja ću svoj život posvetiti razotkrivanju muljaži i pljački kojima su svakodnevno izloženi svi hrvatski građani.Ovaj forum je jedan od tih puteva.Tako da će se iznositi samo istina potkrijepljena zakonom.Udruge i svi ostali branitelji moraju vratiti film unazad i vidjeti kada je to počelo.Od tamo treba početi i sve polako razotkrivati.Njihov je zadatak vraćanje dostojanstva hrvatskog branitelja i hrvatskog vojnika.Ja se osobno bojim da je za to kasno,jer ova masa od 350000 novoupisanih preuzela je kontrolu nad svim što se u državi ali i u udrugama događa.Ja sam za to da se registar objavi ali samo pod uvjetom da se ne objavljuju javno podatci o suprugama i djeci jer oni nisu krivi zbog toga što su njihovi muževi radili.Što se muževa tiče neka se objavi i broj krvnih zrnaca.Kako je počelo?A kako je danas?Recite vi meni.Vidite li razliku?Koja je razlika u korisnicima prava iz 1996.i 2004.?Kolikom broju korisnika prava je nadopunom zakona omogučeno da uđu u taj zakon?Koja se obuka i priprema za odlazak na teren može stavljati u isti rang sa izravnim oružanim otporom agresoru? Što reći o članku 144.Zakona o obrani iz 2002.?Što reći o izmjenama ZOMO-a iz 2005.?Rrecite?Što je to nego muljaža i pljačka?Sve je legalno i po zakonu.Možemo se svi skupa slikati.Žao mi je frende.Tako je to kod nas.Savršeni zločin.Promijeni zakon i pokupi pare.Još će se tim 350000 novoupisanih plaćati pogrebi,ispaljivati će se plotuni i držati govori.Zaustavite to što prije.Vi istinski branitelji imate snagu za to.

 

 

 

------------19.12.2006.ZOPHBDR

 

(1) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je dragovoljac i pripadnik oružanih snaga Republike Hrvatske (Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova), koji je organizirano sudjelovao u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske, u bilo kojem razdoblju od 30. svibnja 1990. do 30. lipnja 1996. (u daljnjem tekstu: hrvatski branitelj).

 

(2) Pod sudjelovanjem u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: obrana suvereniteta Republike Hrvatske), u smislu stavka 1. ovoga èlanka, razumijeva se oružani otpor agresoru i djelovanje u izravnoj svezi s tim otporom (odlazak u postrojbu, na borbeni položaj i povratak).

 

(3) Status hrvatskog branitelja iz stavka 1. ovoga èlanka dokazuje se potvrdom Ministarstva obrane, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova.

 

(4) Hrvatski ratni vojni invalid iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: HRVI Domovinskog rata) hrvatski je branitelj iz stavka 1. ovoga èlanka kojemu je organizam ošteæen za najmanje 20% zbog rane ili ozljede koju je dobio u obrani suvereniteta Republike Hrvatske ili kao zatoèenik u neprijateljskom logoru.

 

(5) HRVI Domovinskog rata je i osoba kojoj je organizam ošteæen najmanje 20% zbog rane ili ozljede koju je dobila pri obavljanju vojnih ili drugih dužnosti po nalogu nadležnih tijela državne vlasti Republike Hrvatske u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u razdoblju od 30. svibnja 1990. do 30. lipnja 1996. godine.

 

(6) HRVI Domovinskog rata je i osoba iz stavka 4. i 5. ovoga èlanka kojoj je ošteæenje organizma nastalo zbog bolesti ili pogoršanja bolesti, koje su neposredna posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

 

 

 

---------3.12.2004.ZOPHBDR

 

(1) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine), organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: hrvatski branitelj iz Domovinskog rata).

 

(2) Pod sudjelovanjem u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta Republike Hrvatske, odnosno vrijeme neposredne ugroženosti suvereniteta Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: obrana suvereniteta Republike Hrvatske), u smislu stavka 1. ovoga članka, podrazumijeva se oružani otpor agresoru i djelovanje u izravnoj svezi s tim otporom (odlazak u postrojbu, na borbeni položaj i povratak te obuka i priprema za odlazak na bojište) u vremenu od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.

 

(3) Dragovoljac iz Domovinskog rata je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 100 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992.

 

(4) Dragovoljac iz Domovinskog rata je i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 30 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992. ukoliko:

 

– nije imao obvezu sudjelovanja u pričuvnom sastavu ili

 

– nije regulirao obvezu služenja vojnog roka.

 

(5) Status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata iz stavka 1. ovoga članka dokazuje se potvrdom Ministarstva obrane, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova.

 

(1) Hrvatski ratni vojni invalid iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: HRVI iz Domovinskog rata) je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata kojem je organizam oštećen najmanje 20% zbog rane ili ozljede koju je zadobio u obrani suvereniteta Repub­like Hrvatske, odnosno kao zatočenik u zatvoru ili neprijateljskom logoru u Domovinskom ratu. Smatra se da je oštećenje organizma zatočenika u neprijateljskom logoru na toj osnovi najmanje 20% trajno.

 

(2) HRVI iz Domovinskog rata je i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata kojem je organizam oštećen najmanje 20% zbog bolesti, a bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti neposredna je posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.

 

(3) Prava HRVI iz Domovinskog rata utvrđena ovim Zakonom ostvaruje i osoba (medicinsko osoblje, ratni izvjestitelji, pripadnici vatrogasnih postrojbi, pomorci, članovi posade brodova trgovačke mornarice i druga osoba) kojoj je organizam oštećen za najmanje 20% zbog rane ili ozljede koju je zadobila pri obavljanju vojnih ili drugih dužnosti po nalogu nadležnih tijela državne vlasti Republike Hrvatske u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu ili kao zatočenik u neprijateljskom logoru u Domovinskom ratu.

 

(4) HRVI iz Domovinskog rata je i stranac kojem je kao hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata organizam oštećen najmanje 20% zbog rane ili ozljede koju je zadobio u obrani suvereniteta Republike Hrvatske ili kao zatočenik u neprijateljskom logoru ili zbog bolesti, a bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti neposredna je posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

 

 

--------Clanak 144.

Pripadnicima Ministarstva obrane, Oružanih snaga i Ministarstva unutarnjih poslova koji su zaposleni ili im se staž osiguranja racuna po drugoj osnovi, vrijeme provedeno u Domovinskom ratu u razdoblju od 30. svibnja 1990. do 30. lipnja 1996. racuna se kao staž osiguranja u dvostrukom trajanju, a hrvatskim braniteljima koji nisu zaposleni ili ne ostvaruju staž osiguranja po drugoj osnovi, vrijeme provedeno u Domovinskom ratu racuna se kao poseban staž u dvostrukom trajanju.

Osobama koje su bile nezaposlene, a mobilizirane su u civil­nu zaštitu, službu motrenja i obavješcivanja kao i obveznicima radne obveze, vrijeme provedeno u civilnoj zaštiti, službi motrenja i obavješcivanja i izvršavanju radne obveze uracunava se u posebni staž u jednostrukom trajanju.

 

 

 

------------IZMJENE MIROVINSKOG

Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji stupio je na snagu 1.siječnja 2005. i od toga se dana i primjenjuje. Najvažnije novine na području ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja su sljedeće:

- dodatak uz mirovinu postaje sastavni dio mirovine

- mirovina se određuje prema propisanoj tablici osnovica koja je sastavni dio Zakona i ne određuje se više od plaće pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (djelatne vojne osobe)

- osnovica se usklađuje s porastom prosječne plaće u Republici Hrvatskoj, početkom kalendarske godine, a ne prema porastu plaća djelatnih vojnih osoba

- priznanje prava na invalidsku mirovinu zbog invalidnosti u vezi s obranom suvereniteta Republike Hrvatske ne veže se više na status HRVI (nego samo na status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata)

- uvodi se institut najniže mirovine na sve mirovine hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ostvarene prema općem propisu ili prema novom Zakonu (najniža mirovina iznosi 45% od prosječne plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

glup sam i dosadan već sam sebi.Ponavljam se iz tog razloga što vidim da nekim ljudima na ovom forumu,ne mislim na presvetlog,stvarno nije jasna kompleksnost ove teme i zbog čega se traži objavljivanje tog registra.Njima je upućena ova proširena verzija.Želim da ljudi shvate što se događa iako je možda već kasno za to.Osobno se nadam da još uvijek nije i da će se sa vremenom neke stvari promijeniti na bolje.Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jasna je kompleksnost problema večini ljudi. samo nam nije jasno da se ne može pronači zakonski okvir da se objave najosnovniji podaci o braniteljima, već se pod raznim izgovorima pronalaze razlozi za neobjavljivanje. zar nije simpomatično da se večina običnih branitelja ne protivi objavi, dok se oni u vrhu svih udruga apriori protive? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kada bi se i pronašo zakonski okvir za objavljivanje registra te se isti objavio,onaj koji bi ga objavio,znači MOBMS ili Vlada RH,upustili bi se u nepoznato jer nebi unaprijed znali kakve bi posljedice moglo imati objavljivanje istog.Zato bolje šute i sakrivaju se iza zakona o zaštiti podataka.Drugi razlog koji je vjerojatniji je taj da sami skrivaju nečasne radnje i puštaju da prodje vrijeme.Misle da će se ljudi smiriti,zaboraviti ili umrijeti,a možda će nastupiti i zastara za podizanje bilo kakvih tužbi protiv osoba koje se u tom registru nalaze a tamo im nije mjesto.I dalje će se isplačivati goleme količine novca,a mi nećemo znati kome one idu.Nebi se čudio niti da su oni dodali neke klauzule u zakon o zaštiti podataka samo da spriječe objavljivanje registra.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da se ne treba zamarat s zakonskom regulativom da li se smije objaviti registar ili ne smije jer kako kod nas sustav funkcionira to ovisi o trenutnoj političkoj situaciji i nisam se mislio uključit u raspravu ali me ipak zaintrigirala ona slavna izjava u dnevniku ili hrvatskoj danas nije bitno od predsjednika ili tajnika neke od udruga o razlozima zašto ne objaviti tako da sam pokušao povezati neke dijelove gdje se pominju tajne službe,Sava Štrbac pa opet tajne službe,torbari i ostale budalaštine.Vratio sam se na početak 90/91 i sjećam se nekih osoba koje sam u bivšoj državi izbjegavao da ne bih što krivo rekao pred njima,oni su i tih dana bili aktivni,npr.gdje ćemo mi u rat s trećom silom,oni imaju avione i sl. da ne nabrajam.nakon par godina 95/96 odjednom sam primjetio te iste da redovito idu u crkvu,da su aktivni članovi stranke na vlasti,čak neki su postali i bitni faktori u našim sis-a,pa sad razmišljam da nisu možda neki od njih i na platnom spisku Save Štrbca pa se boje da ih on ne otkrije da muzu na dvije strane ma z........ se,a što se tiče torbara oni su toliko dobro ispekli zanat na braniteljskim i ostalim dionicama,a siguran sam da za njih registar branitelja nije tajan i da ga imaju sa svim potrebnim podacima

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cjenjeni moji BRANITELJI svi oni gore koji jako brinu o nama ,pa što se prepiru oko objave registra.Netko je za netko protiv.Bože moj pa neka raspišu REFERENDUM za nas branitelje pa da mi sami odlućimo ,a ne što se naša ministrica vadi na zakone i podzakone koji štite lažnjake Ja mislim a i nadam se da se svaki od nas pravih nema čega stidjeti što je časno branio svoju domovinu.Ja osobno sam za javnu objavu registra i čast bi mi bila da se moje ime objavi javno,vjerujem kao i svakom istinskom HRVATSKOM BRANITELJU.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro, slažem se, objavimo registar, ali šta mi time uistinu dobijamo - moralnu satisfakciju i nakakvo priznanje, ma meni to ne treba, ja znam gdje sam bio i što sam radio i ne zanimaju me drugi jer znam da će mi pozliti kad vidim spisak a i mnogim bolesnim braniteljima biti će još gore. A to će se sve pretvoriti u političku trakavicu koja će sezati do idućih izbora i na kraju neće se ništa promijeniti (da ne bi oni možda ponovo rasporedili udjele u fondu, koja šala). Umjesto da se dnevnopolitičke tenzije dižu oko objave registra, neka se premijer okrene cijeni derivata, nezaposlenosti, ekonomskom jadu i bijedi, moralnom rasulu itd. mogao bih dvije stranice da nabrojim, eto, pozdar svima.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa ne znam zasto se nitko od pravih branitelja ne sjeti da stupe medjusobno (mozda preko ovog foruma) u kontakt po lokacijama (recimo Zadar, Sisak, Osijek itd.) i zaduze se medjusobno da lokalno naprave novi registar sa objavom imena i prezimena branitelja,imovinsko stanje, plus mirovina, koja je ili mizerna ili jos uvijek samo na papiru, a zatim to nekako udruze i naprave novi registar, koji bi se znaci uz njihovu suglasnost mogao objaviti. Poznavajuci prave branitelje koji su u teskoj situaciji,vidim da nemaju sta izgubiti.

Eto.. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Umiješat ću su mada možda nisam najkompetentnija za to. Meni to pada na pamet (komisija), što sam i u par navrata na sastancima u HVIDR-i i isticala) ima 6 (šest) godina ali za RVI HVO-a. Sastaviti komisiju sa tadašnjim zapovjednikom (u koliko je živ)i tadašnjim PD-eovcem, te 100% , 90% invalidima za koji su sigurni da su ranjeni na prvim crtama bojišnice u svim postrojbama. Oni moraju, moraju znati svoje kolege i njihov daljnji tijek ratovanja. A za svako novo ranjavanje automatizmom se ispunjavala tiskanica o stradavanju i odlazilo u posjet ranjenom. Dakle, s tom komisijom bi najvjerojatnije više od pola otpalo i izgubili bi status RVI (a takvi je ihhh). Naravno da to nije prošlo i neće jer .... pogađajte. Para vrti gdje burgija neće. Dobro su se ustoličili, iako je na prvom mjestu osoba koja je pravi RVI i možda još nekolica njih, ostalo je popunilo stolice s nekih tamo ratišta (krađom i pljačkom tuđih stvari, napijanjem „blese“ i onda prometna nezgoda, nesposoban za JNA (sluh i sl) i iste papire priložio kao da se sve to dogodilo od silnih ratišta, detonacija i dr. Da ima netko petlju, ali nema ili neće, jer mu/njima nije u interesu. I ostaje samo priča „znaš onaj tamo nije uopće bio tu ili ma pušku nije uzeo a ranjen i sl“. Bez obzira što bi meni odgovaralo i prva bi se dobrovoljno javila za tu komisiju, od toga nema ništa. Ima, ali što? To da me sada izbjegavaju jer znaju da znam (okolo mene) tijek dešavanja. Nema ti ni od ovoga načina ništa, opet će se netko naći koji će pomrsiti sve i propade pokušaj. Nego možda dođe vrijeme samo od sebe, kada ispucaju sve okolnosti zabrane i kada se ne budu imali zašto zakačiti. Možda , možda tko to zna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ma kad covijek pogleda sam taj spisak o kojem govori gore uvazeni kolega (bar se tak nadam) da jeste...meni samomom se smuci kad vidim ko je sve dobio te spomenice! Ovim se osvrcem samo na pripadnike 1 GBr posto veliku vecinu sa spiska poznajem osobno pa se moze reci da znam zasto sam ovako cinican prema tim raznoraznim spomenicama...odlikovanjima...i tko zna cemu sve ne! A sami znamo kako je velika vecina uopce i dolazila na te spiskove...SVAKA CAST POJEDINCIMA ali ima tu jaaako puuuuno GUZICAAARA! I za kraj REGISTAR OBIJAVITI ako nista pa da bar imamo jos jedan spisak kojem se mozemo cuditi u trenucima samoce kojih ima sve vise i vise... PoZdRaV ISTINSKIM Braniteljima ljepe li NAM " NASE"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa svi vi sto ste bili tak posteni i niste se okoristili, nego eto poslije svega mislili da cete ipak se moc vratiti u normalu zivota, zelim samo skrenuti paznju da ste dugo cekali i niste nista docekali..oni se sami nisu sjetili vas, pa se stoga sjetite vi sami sebe..povratite se nekako u normalan zivot, jer otkucava vam... :majstor:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija