Jump to content

AB


anonimno

Preporučene objave

Živjela sam sa bakom koja mi je ostavila stan. Sklopili smo ugovor o darovanju i ugovor o doživotnom uzdržavanju. Sve je ovjereno i predato sudu. Od njih sam dobila vlasnički listl. Nakon svega baka je umrla. Imala je četvero djece. Na ostavinskoj raspravi se spomenuo stan. Interesira me da li njena djeca imaju pravo dječijeg dijela na stan koji je moj i u mom vlasništvu već 13 godina.

Također me zanima da li moram njima isplatiti njihov dio.

Hvala na odgovoru

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Vaši navodi nisu razumljivi!

 

Ako je temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju, koji je ovjeren samo kod advokata gruntovnica provela promjenu vlasnika, isto je nelegalno i može se taj upis brisati!

Ugovor o doživotnom uživanju se je ranije (prije bilježnika) morao raditi u obliku Sudskog zapisnika, dakle na sudu.

Ako vam je koji odvjetnik takav ugovor napravio i ovjerio, bez da vas je upozorio na oblik, imate ga pravo tužiti za naknadu sve pretrpjele štete.

 

Ako ste zaključili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju (kod kojeg je vlasništvo stana sa bake prešlo na vas odmah u trenutku zaključenja ugovora, a vi ste imali obvezu uzdržavati baku), onda je na tom ugovoru potpis bake morao biti ovjeren u općini. Isto tako nije mogao biti ovjeren samo kod advokata!

 

Za promjenu vlasništva se u zemljišnim knjigama uvijek zahtjeva da je potpis ranijeg vlasnika javno ovjeren (općina, bilježnik....)!

Stoga je gotovo nevjerojatno da je gruntovna napravila tako veliki propust i provela uknjižbu temeljem ugovora na kojem potpis prijašnjeg vlasnika nije javno ovjeren!

 

 

Ako je gruntovnica provela promjenu vlasništva temeljem ugovora o darovanju, na kojem je potpis darovateljice ovjeren na općini, onda nasljednici prvog nasljednog reda imaju pravo na nužni dio, no u taj nužni dio se uračunavaju kako darovi vama tako i darovi učinjeni njima osobno i trećim osobama!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ako je ugovor o doživotnom uzdržavanju ovjeren samo kod advokata, taj je ništav zbog nedostatka propisanog oblika, a to je sudski zapisnik. Uknjižba u zk. nije valjana i može se pobijati brisovnom tužbom u svako doba ako niste raspolagali nekretninom. Ako jeste, protiv trećeg se ta tužba može podići samo u strogim zakonskim rokovima (max. 3 godine od vašeg upisa).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Možda bi Vam bilo najbolje da se obratite odvjetniku jer očito je nejasno o kakvom se ugovoru uopće radi (darovnom, ug. o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju), kada i gdje je ovjeren, na temelju čega ste upisali vlasništvo, da li su nasljedniku učinjeni darovi pa bi bili ekvivalent nužnom djelu itd....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija