Jump to content

Manipulacija spisom kaznenog predmeta


Sumnjicav

Preporučene objave

Postoji li mogućnost manipulacije kaznenim spisom?

 

Naime, u kaznenom predmetu postoje 2 spisa - glavni i istražni gdje se nalaze nalozi i istražne radnje.

 

Kad sam išao gledati istražni spis on je nestao i nisu ga mogli naći na sudu i dati meni na uvid dok je glavni bio dostupan.

 

Nije mi rečeno da ga ne smijem pogledati nego je djelatnik suda koji mi ga je trebao dati na uvid bio zbunjen i nije ga mogao naći iako ga je tražio pa čak i u okolnim prostorijama u sudu i čudio se gdje je pa je na kraju konstatirao da ne zna gdje je i da ga zato ne mogu dobiti na uvid a ne zato što ga ne bi smio vidjeti.

 

Možda sam paranoičan, ali tko meni kaže da dok njega nije bilo da neke stvari nisu i izmijenjene u njemu od strane DORH-a na koje su se oni 'naknadno sjetili' ili neki dokument zamijenjen nekim drugim?

 

Nastranu sad o njihovoj moralnosti, zakonitosti i da li bi oni to u praksi radili ili ne - zanima me da li je to moguće napraviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu ja to sad napraviti, ali što ako je već što mijenjano u spisu?

 

Možda ovako zvuči pomalo paranoično ali imam jako dobar razlog zašto ovo pitam jer imam realnu sumnju da je tako nešto upravo moglo biti napravljeno.

 

Da preformuliram pitanje: postoji li ikakav ugrađeni mehanizam kojim ja mogu biti siguran da je taj istražni spis doista u stanju u kakvom je prvobitno bio?

 

Naravno da nitko ne može znati napamet cijeli spis, pa 'strateški' promijeniti kakav dokument ako nema takvog ugrađenog mehanizma bilo bi prelagano od strane onih koji se svakodnevno služe s njim a imaju razloga to i napraviti.

 

Ono što mi sad pada na pamet je npr. postoji li kopija svakog dokumenta koja se kad se dodaje glavnom i istražnom spisu istovremeno kopira i sprema u neki odvojeni arhiv da bi se u slučaju stvarnog gubitka spisa mogao rekonstruirati ili ako je autentičnost nekog dokumenta u spisu upitna da se poslije može vidjeti istovjetnost itd.?

 

Jer ako toga nema onda oni koji svakodnevno imaju pristup spisu a to su suci i DORH postoji realna i čak vjerovatna mogućnost da sa njim rade što god hoće i namještaju slučaj kako god njima odgovara s gotovo nikakvom vjerojatnošću da se to dokaže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sumnjicav je napisao:

 

Jer ako toga nema onda oni koji svakodnevno imaju pristup spisu a to su suci i DORH postoji realna i čak vjerovatna mogućnost da sa njim rade što god hoće i namještaju slučaj kako god njima odgovara s gotovo nikakvom vjerojatnošću da se to dokaže.

 

meni je ovo ipak paranoja.

otkuda vam pomisao da će netko dovoditi svoj ugled, položaj, posao u pitanje zbog nekog bezveznog spisa o kojemu se savjet traži na ovom ili slićnom forumu?

pridajete važnost i znaćaj tom predmetu veći nego ga on zasigurno ima.

osim toga, gore navedeni, ali i druge osobe, nemaju svakodnevni ili kakav drugi pristup spisima, bar ne na način kako vi to zamišljate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

@Jazz031: Iz vlastitog bolnog iskustva, i plaćenog danka neznanju ne bih ovu mogućnost nazvao paranojom.

 

Iskustvo sa prekršajnog:

Nisam uzeo zapisnik sa saslušanja.

Naknadnim uvidom u spis (nakon žalbenog roka) shvatio sam da je zapisnik naknadno izmijenjen na način da je prvi list zapisnika zamijenjen izjavamo koje ja nisam dao, te je na taj način prikriveno nezakonito postupanje policajca na koje sam se pozivao. Moj potpis na tom listu je falsificiran.

 

Presuda prekršajnog je pravomoćna, zastara kaznenog progona manipulatora još nije nastupila, rok za obnovu postupka je otvoren.

 

Zna li netko kakve su mogućnosti za dokazivanje ovog kaznenog djela nepoznatog/suca/zapisničara s ciljem obnove prekršajnog postupka.

 

Čovjek koji se ne plaši istine, ne treba se bojati laži. (Sir Francis Bacon)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Utjerivaczakona je napisao:

U sudskom i svakom drugom spisu na koricama se zavodi svako pismeno koje se uvodi u spis. Dakle na koricama bi se vidjelo ako je neki dokment zaveden,a nema ga u spisu.

 

a osim toga što je naveo kolega, spis kada dođe kod istražnog suca ili, ako nije bilo istražnog postupka kod raspravnog suca, se uvezuje i numerira, pa se i po tome može vidjeti da li u spisu nešto nedostaje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija