Jump to content

godišnji odmor, dodatni dani, hitno


Kiwi123

Preporučene objave

Poštovani,

 

da li jos uvijek ima dodatnih dana na godišnji odmor npr. na staž, samohrani roditelj, godine starosti i ostalo s obzirom na novi zakon o godišnjem odmoru 4. tjedna.

 

Nigdje nema konkretnog odgovora na to pitanje a u novom zakonu o radu spominju samo 4. tjedna..što bi znacilo da netko ko ima 6. mjeseci staža ima jednak godišnji kao i netko od 30. godina radnog staža.

 

Pa bila bih jako zahvalna da netko napise o cemu se radi ili da da link gdje je sve detaljno objasnjeno...

 

Unaprijed hvala..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kiwi,

Zakon o radu donio je Sabor RH. Pročitak nn149_15_12_2009.

Kolektivni ugovori su ugovori između poslodavaca i sindikata kojim se reguliraju i "precizireju neka prava" iz radnih odnosa koja nisu rečena u Zakonu o radu ili tvojem Ugovoru o radu. Poslodavac može ali i nemora biti potpisnik kol. ugovora. Poslodavac je obvezan ukoliko zapošljava više od 20 radnika donijeti "pravulnik o radu "u kojem bi također takvo tvoje pravo trebalo biti regulirano.

I još nešto ako postoje takovi akti onda ovo tvoje pravo nemože biti reulirano na način da je ono manje nego određeno Zakonom o radu.

Eto pa ti vidi u kojoj si situaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolektivne ugovore sklapaju poslodavci i radnici. Prve zastupa HUP a druge sindikati. Ministar nadležan za rad ima mogućnost proširenja primjene sklopljenih kolektivnih ugovora na sve poslodavce u toj gospodarskoj grani, neovisno o tome da li je određeni poslodavac član HUP-a i jesu li njegovi radnici sindikalno organizirani. U RH je proširena primjena KU slijedećih djelatnsoti: trgovine, ugostiteljstva, za putničke agencije, za graditeljstvo i za drvnu i papirnu industriju. Ako vaš poslodavac spada u ijednu od ovih gospodarskih grana, mora pri utvrđivanju vaših prava poštivati odredbe navedenih KU, pa pročitajte što u njima piše o godišnjem odmoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i mene zanima ova tema.

 

nama se nisu promjenili dani godišnjeg odmora ostali su isti.

 

u kolektivnom ugovoru piše minimalno 18 dana + dani za spremu + dani za staž.

 

Dali je to u redu ako sada u zakonu o radu piše najmanje 4 tjedna a mi imamo 5 dana radnih u tjednu znači 20 dana. nebi li sada 18 dana trebalo promjeniti u 20 dana.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

kako onda objašnjavate sljedeće:

 

"Svi poslodavci koji u svojim Pravilnicima i Ugovorima o radu imaju polaznu veličinu određenu na najmanje 18 dana, na taj broj dana i dalje dodaju dane koji su unaprijed određeni po točno utvrđenim kriterijima. Ukoliko za nekog od zaposlenika ukupan broj dana godišnjeg odmora bude manji od 4 tjedna, u tom slučaju treba zaposleniku dati najmanje četiri tjedna tj.20 ili 24 radna dana (ovisno kako se računa broj dana u tjednu)."

 

Link:

http://www.profitiraj.hr/racunovodstvo-i-porezi/godisnji-odmori-%E2%80%93-kako-ih-izracunati-prema-novom-zakonu-o-radu/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

helica je napisao:

većina pravnika tvrdi da niko nemože imati manje od 20 dana ali da to nema veze s minimalnim brojem dana (18) na koji se dodaje sprema i staž. Ništa mi nije jasno i zato sam postavila to pitanje

 

Prema ovom linku kojeg sam gore postavila, ispada da je moguće imati samo 18 dana na koje se dodaju extra dani godišnjeg odmora, ali na način da se zaprvao, svima dodaju ti "dodatni dani", odnodno, da tek uz dodatne dane, nitko ne može imati manje od 20 dana godišnjeg (ako tjedan ima pet, a ne šest radnih dana).

 

Međutim, meni se osobno, takvo tumačenje ne čini pravilnim, bolje je reći, ne čini pravednim. Osnovica bi trebala biti 20 dana, što s ljudima najniže spreme i najmlađe životne dobi, najmanjeg staža? Što, oni onda moraju imat dva dodatna dana? Čemu onda uopće dodatni dani? Zašto osnovica nije 20 radnih dana, pa na nju idu dodaci? Ako je to uopće tako..?

 

p.s. ne mrzite li jednostavno ove zakone, koje bi i laik trebao razumjeti, a ne može ni stručnjak? Zar nam baš za sve treba tumačenje od strane samoprozvanih stručnjaka, koji potom masno naplaćuju svoje knjige radi "tumačenja zakona", koje se pak, mijenjaju sukladno izmjenama zakona, koje izmjene su opet brže od Usain Bolta..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija