Jump to content

Prijepis nekretnine


Iggy81

Preporučene objave

Ovako nekako ide priča.

Moj djed je uzdržavao jednu baku, nešto su čak u rodu bili,nije bitno. Sin te žene se dogovorio s mojim djedom da će mu ostaviti tu kuću za uslugu. Ta baka je umrla, moj djed je umro nekoliko godina kasnije. Ništa se nije prepisivalo. Njen sin je umro kasnije isto. Znači ostala je žena od tog sina i njena kćer, žena je u domu i nije baš pokretna te joj je kćer skrbnik, znači ona potpisuje sve umjesto nje valjda.

 

E sad, njena kćer bi kuću prepisala nama, ali ne znamo od kud krenuti. Ne znamo ni mi ni ona na koga glasi sada kuća. Kad je baka umrla trebalo je pripasti tom sinu, kad je on umro onda valjda na njegovu ženu.

 

Gdje bi se mi sad prvo trebali obratiti da saznamo na kome je kuća i kako dalje ?

 

Kuća se nalazi u okolici Daruvara, ta žena je u domu u Rijeci a njena kćer koja joj je skrbnik živi u Srbiji. Ona će sada dolaziti u Rijeku pa bi htjela da riješimo koliko se šta može. Ona bi valjda trebala zatražiti neki zahtjev ili kako se već kaže, o naknadno pronađenoj imovini ? I trebali bi saznati u gruntovnici u Daruvaru na koga trenutno glasi vlasnički list ?

 

Zvuči malo komplicirano a u biti nije, samo bi htjeli znati kojim redom krenuti i gdje se obraćati redom.

 

Hvala na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa krenite od toga da u zemljišnim knjigama vidite tko je upisan kao vlasnik te nekretnine.

Ovisno o tome tko je upisan kao vlasnik nekretnine možete poduzeti daljnje korake.

Ovako je nemoguće napisati sve moguće varijante i sve potrebne korake u potencijalnim situacijama.

ZK izvadak se dobiva odmah, može ga zatražiti bilo tko.

Samo treba znati podatke o nekretnini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo uzvadili smo posjedovni i vlasnički list. Sve je na tom sinu.Šta sad njegova kćer odnosno žena treba dalje da bi to prepisala na nas.. Što treba zatražiti i gdje da se to sad prvo sve prebaci na nju? On je umro prije par godina, znači ostavinska rasprava je trebala biti, ali na njih nije prepisano...a oni su jedini kojima može pripasti.

 

I još jedno pitanje; Upisane su oranice,dvorište,voćnjak, šuma , livada...znači kuća uopće nije upisana, znači nije ucrtana. Vjerovatno je na čestici-podkućnice(dvorište). Znači da vjerovatno ne postoji građevinska dozvola. Taj papir nemamo.

 

To je sve na području od posebne državne skrbi, vjerovatno je onda prijepis zemljišta,kuće jeftiniji?

 

Hvala na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ako niste u krvnom srodstvu s ostaviteljem,a nemate oporuku u svoju korist nemožete naslijediti ostavitelja.

 

Supruga ostavitelja i njihova kći nasljeđuju sve. Treba provesti ost.post. i ishoditi rješenje o nasljeđ. s klauzulom pravomoćnosti i takvo rješenje će se provesti u zemlj.knjigama na način da će glasiti na nasljednice ili na jednu (ovisi o njihovim nasljedničkim izjavama).

 

Provedba u zem.knj. tj.uknjižbu vrši zk sud gdje je nekr. po službenoj dužnosti nakon što mu se dostavi rj. o naslj.i tada nema pristojbe!

 

Kada se provede ta uknjižba prava vlasništva s ostavitelja na nasljednice,onda one mogu vama darovnim ugovorom darovati nekretninu ili vam je kupoprodajnim ugovorom prodati.

 

Na provedbu(uknjižbu) jednog od ovih ugovora plaća se sudska pristojba!

 

U oba slučaja tada plaća se porez na promet nekretnina! To ne možete izbjeći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav

 

Evo htjeo bi nešto pitati vezano za ovu temu u kojoj ste mi već pomogli.

 

Nastavno ovome dolje, proveden je postupak za naknadno pronađenu imovinu kod javne bilježnice. Kćer koja od pokojnog oca nasljeđuje ovo dolje navedeno i koja treba nakon toga prepisati to na nas, dobila je da postupak treba platiti 3200 kn. Znači zanima me o čemu se tu radi, zašto je toliko skupo i je li to u redu ? Jer ona to nasljeđuje. Da li je to zato što se radi o naknadno pronađenoj imovini? Jer radi se i o tome da to nije navedeno bilo na ostavinskoj raspravi. Zar ne bi sud ili tko već nakon smrti pokojnika trebao automatski sve prepisati na na nasljednike? Znači sve što pokojnik posjeduje? Kako to da se nešto prepiše a nešto ne i onda moraš plaćati ovakav iznos za nešto što si nasljedio ?

 

Ta kćer je nasljedila stan prije par godina i on je odmah nakon smrti oca prepisan na nju a ovo ostalo ne i sad pošto bi ona taj jedan dio zemlje i kuću prepisala na nas morala je pokrenuti postupak da to pripadne prvo njoj.

 

Znači sad bi mi normalno trebali platiti tih 3200 kn i onda kad se bude prepisivalo na nas onda još platiti 5% na vrijednost toga... Skup sport u ovo vrijeme...

 

Ima li možda veze što je ta kuća na području posebne državne skrbi pa da se ne mora toliko platiti kod javne bilježnice? Ili to nema veze vjerovatno..

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nasljednici moraju sami dostaviti popis imovine koju nasljeđuju.

Niti sud, niti bilježnik ne mogu znati što je netko imao u svojoj imovini. Jer se zemljišne knjige ne vode po osobama nego po nekretninama.

Onaj tko ima pravni interes da nešto naslijedi, mora se pobrinuti da prikupio dokaze o imovini.

 

Trošak provođenja ostavine je propisan pravilnikom i zapravo je najjeftinije odmah skupiti kompletne dokaze o imovini i sve provesti u jednom postupku.

Cijena ovisi o vrijednosti ostavine. S time da je gornji iznos na koji se računa nagrada 280.000,00 kn pa onda trošak dođe skoro isti kad netko ima 280.000,00 kn vrijednosti ili 28.000.000,00 kn (može biti samo veći trošak dostava rješenja)

Tako da ako primjerice 3 puta pokrenete postupak za naknadno pronađenu imovinu, i svaki put se radi o imovini čija vrijednost je velika, svaki put se treba platiti trošak provođenja postupka, sukladno pravilniku.

 

Zar na područjima od posebne državne skrbi nema nekih poreznih olakšica/oslobođenja od plaćanja poreza na promet nekretinama?

Na trošak ostavinskog postupka, koliko znam nema takvih olakšica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pošto nasljednici priznaju obvezu po ugovoru o doživotnom uzdržavanju i voljni su nekretninu iz ugovora (dogovora )prepustiti nasljednicima davatelja uzdržavanja

jednostavnija varijanta je(a i jeftinija ) bila podnijeti sudu prijedlog za mirenje (čak i besplatno).

na mirenju se priznaje obveza po dogovoru prednika

sud donese rješenje kojim se stjecatelji nekretnine upišu u vlasničiki list.

stjecatelji nekretnine podnesu u gruntovnicu prijedlog za upis vlasništva (bio 250,00 kn )i to je to i sav trošak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Javna bilježnica je rekla prije postupka da će to koštati 3100 kn.

I onda smo dostavili posjedovni list i izvadak iz gruntovnice, za tu kuću i zemlju. Kuća nije ucrtana,znači to se vodi samo kao zemlja, znači svega nekih 5 jutara zemlje zapravo. I sad piše u odluci odnosno na računu da je vrijednost imovine veća od 280 000.00 kn i da treba platiti 3200 kn. Pa mi da dobijemo nekih 70 000 za to sve mi presretni,jer to je manja starija kuća. Tako da ne znam kakva je to procjena. Dok ne platimo ne znamo da li su možda oni još nešto sami pronašli što je pokojnik posjedovao ili o čemu se radi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I još ne razumijem da se ne obuhvate sve nekretnine koje je posjedovao pokojnik. Kad je moj djed umro moji su pozvani na ostavinsku raspravu i to je bilo to. Koliko znam tako je i kod drugih. Pa kad se nekad dogodi da je pokojnik bio bogat a da nasljednici nisu ni znali, znači to isto saznaju tek na raspravi. Čudno mi je da nasljednici to moraju sve sami tražiti i dostavljati na raspravu. Jer šta ako se dogodi da djeca trebaju nasljediti a nisu bili u kontaktu sa ocem recimo i šta onda, pa ne mogu oni znati u kojem je gradu on šta posjedovao i na kojem računu u kojoj banci...Čudno mi je da bilježnici ili sud jednostavno ne mogu izvaditi za tu osobu popis svih nekretnina i novaca i to je to. Nema drugog rješenja... Baš mi je to komplicirano

 

Znači ovo služi samo da bilježnici izvuku što više novaca... Da je kćer znala što nasljeđuje sve na ostavini pa valjda bi to odmah riješila sa minimalnim troškovima. A ovako mora platiti javnog bilježnika kojemu je potrebno dostaviti dokumente o toj određenoj nekretnini koje sam platiš i mislim gdje je tu logika...

 

Koja država majko mila...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hehe

 

Ma samo kažem da puno uzimaju, mislio sam šta god se nasljeđuje trebalo bi biti gotovo besplatno pa ne znam zašto ta kćer treba toliko platiti,ako im dostaviš papire koje platiš i šta onda tu njih toliko košta,ali moraš preko bilježnika i plati nema druge. Mi ionako mislimo odmah prodati tu kuću jer smo malo u gabuli. I zato moramo platiti tih 5% ali to je sve ok. Ljudi masovno krvavo rade za takvu plaću cijeli mjesec a oni za jedan postupak,za koji im dostaviš i plaćene dokumente iz gruntovnice,uzmu 3000kn. A to što ću ja dobiti kuću neka je druga stvar.

 

Isto kao što mi smeta kad sam nedavno uzimao izvadak o mjesečnoj karti na autobusnom,za isplatu putnih troškova u firmi, pa to naplate 100kn, isto sramota. To bi trebali dati đabe po meni ili puno manje...ionako me gorivo koje potrošim ispadne skuplje. Ali čim vide da ćeš nešto dobiti eee pa moraju ti uzeti..

 

Isto tako banka u kojoj čekam kredit,uopće se ne žuri,mada je meni hitno,otežu već jako dugo...za taj kredit na kojemu će opet na meni zarađivati..a kad ja ne platim neku obvezu odmah stiže opomena sa troškom od 100 kn...zašto oni malo ne pričekaju...

 

Općenito država nas bezobrazno puno pljačka i to je nešto što nije ni za raspravu...

 

No cijenim vašu pomoć, sve 5 :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Evo od kada sam Vas pitao za pomoć prošlo je više od godinu dana.

U tom roku se riješilo to da je prepisana kuća sa zemljom na ženu i kćer.

Sad bi kćer prepisala kuću na nas. Pošto nismo rodbina kuću znači moramo kao kupiti.

Kćer je skrbnik toj ženi (svojoj majci) jer je nesposobna sama živjeti zbog bolesti. U centru za socijalnu skrb su rekli da se ne može nekretnina i zemlja prepisati na osnovu čestica nego da mi moramo zvati procjenitelja te prema tome možemo napraviti ugovor.

 

E sad bi trebao informacije oko toga.

Mi bi sad trebali znači zvati procjenitelja da procjeni vrijednost tih čestica koje bi prepisali? Kuća nije ucrtana pa ne znam šta s tim. Koliko se procjenitelj plaća uopće? Pošto je kuća na području od posebne državne skrbi mislim da ne treba plaćati porez, a onda ne treba u biti ni procjenitelj ili ?

Kćer živi u Srbiji a majka joj je u Rijeci u domu, kćer joj je skrbnik znači potpisuje umjesto nje ali to nešto ide preko centra za socijalnu skrb.

E sad, kojim redom ići da ja to prepišem na sebe recimo?

Procjenitelj, ugovor o kupoprodaji nekretnine, gdje potpisujemo, tko treba potpisati prvi? Znači kakav bi sad bio postupak prepisivanja da to što brže riješimo.

 

Hvala na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon što vam je u priču ušao CZSS ovo je postao skuplji i dulji postupak.

Potrebno je izvršiti procjenu po ovlaštenom sudskom vještaku, ishoditi rješenje CZSS kojim se odobrava zaključenje toga ugovora i onda u obliku javnobilježničkog akta zaključiti takav ugovor.

Moja procjena je da će vas to stajati cca 5-7.000 kn.

 

Moglo je to jeftinije i brže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo svježe informacije.

Zvao sam tamo centar za socijalnu skrb i kuća se ne može prepisati. Mada je kuća 1/2 na kćeri i 1/2 na majci koja je nesposobna donositi odluke zbog bolesti. Kćer joj je skrbnik ali to nema veze. O prodaji nekretnine sad odlučuje centar za skrb i zato je potrebna procjena vještaka te da se kuća proda u interesu centra odnosno njihove štićenice. Znači potrebno je novac uplatiti na njihov ili njen račun što nama ne odgovara normalno jer smo kuću trebali naslijediti odnosno, kao kupiti, jer nismo u rodu. Znači sve pada u vodu zasad. Tek dok gospođa premine može se to rješavati dalje.

 

Ako netko zna ima li kakva caka, neka druga opcija po zakonu molim vas da mi kažete.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaki suvlasnik može prodati svoj idealni dio. Prema tome možete kupiti dio koji pripada kćeri, i nakon toga kao suvlasnik koristiti cijelu nekretninu.

 

S kćeri kao skrbnicom majke možete ugovoriti simboličnu naknadu za korištenje za majku kao suvlasnicu druge polovine. CZSS može, ali ne mora, u takvom slučaju tražiti veći iznos za naknadu.

 

Kao što vam je predložio Bovu, možete podnijeti tužbu radi ishođenja prava koja imate odnosno nasljeđujete iz svojedobnog usmenog ugovora o doživotnom uzdržavanju, pa ući u postupak mirenja (jeftinije). Kćer može prihvatiti takav vaš zahtjev u svoje ime i u ime majke kao skrbnica, a CZSS se tome može, ali ne mora, protiviti. Može se pretpostaviti da će se opreza radi protiviti. Kakvu bi odluku u tom slučaju sud donio, teško je reći, ali ako postupak mirenja ne uspije zbog protivljenja CZSS, ne znači da parnicu morate nastaviti. Dakle, možda se isplati probati, iako bez određenih troškova neće ići.

 

Ovo druge se isto tako može izvesti i samo za polovinu koja pripada kćeri, tj. ona može prihvatiti vaš tužbeni zahtjev za svoj dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija