Jump to content

Uskraćivanje prava na puni godišnji odmor


inaya

Preporučene objave

Lijepi pozdrav!

Puno čitam po forumu i sve odgovore uvijek nađem... ali imam jedno friško pitanje iz redova firme u kojoj radim. Naime, poslodavac je došao na ideju da nam smanji zakonski dio godišnjeg odmora. Da li ima kakvu pravnu osnovu za to ili se isključivo temelji na svojim "ako upali-upali" forama?

Imali smo pravo na 4 tjedna godišnjeg. 2 tjedna ljeti i 2 tjedna zimi. A sad kažu..... 2 tjedna ljeti i 1 tjedan zimi.... "jer uvijek nekome treba slobodan dan i to ćemo zaokružiti tim tjednom kojeg skidamo".

Napominjem da slobodne dane iskorištvamo isključivo prebijanjem prekovremenih.

Mislim da nas muljaju....

Može pomoć i savjet......? Što, kao radnici, možemo učiniti po tom pitanju?

HVALA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Minimalni broj dana godišnjeg je 20 - u dane godišnjeg uračunavaju se samo radni dani, dakle, ako radite 5 dana u tjednu (i ako za vrijeme trajanja go ne uleti kakav neradni blagdan), onda su to ukupno 4 tjedna. U pravilniku o radu vaše firme bi trebao biti i dio o godišnjem pa ga proučite (jer bi trebali možda imati i pravo na neke dodatne dane na temelju staža, školske spreme, djece...). Osobno bih prvo uputila poslodavcu - zahtjev za zaštitu prava (dopis u kojem navodite koja su vam prava oštećena, a tu bih navela i ovaj dio s prebijanjem prekovremenih, poslan s povratnicom), ako ne upali - prijaviti inspekciji rada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija