Jump to content

odricanje od nasljedstva u korist mame


nov

Preporučene objave

Na koji način da se odreknem nasljedstva u korist mame (nakon očeve smrti) , ili da joj ustupim nasljedstvo, a da ona to isto nasljedstvo ne može prodati tj da ja to isto mogu poslje njezine smrti nasljediti? Ako neko uopče razumije što želim reći molim brzi odg.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako se odrekneš nasljedstva u korist majke ili joj daruješ svoje nasljedstvo ona postaje vlasnik.

vlasnik slobodno raspolaže svojom imovinom. može je prodati, darovati kom hoće itd.

zadrži svoje nasljedstvo da kasnije nebi žalila. ona nekretnine možekoristiti i ako je suvlasnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na koji način da se odreknem nasljedstva u korist mame (nakon očeve smrti) , ili da joj ustupim nasljedstvo, a da ona to isto nasljedstvo ne može prodati tj da ja to isto mogu poslje njezine smrti nasljediti?

 

Ovo je pravno neizvedivo.

 

Najbliže tome bilo bi da se osnuje osobna služnost (ograničeno stvarno pravo) u vašu korist na nekretnini/ama, ali i tada je majka isključivi vlasnik, i može da ih proda. E sad, da li bi našla kupca koji bi kupio takvu nekretninu (s vama kao teretom) - najvjerojatnije ne bi, ali postoji mogućnost, a uostalom vašom smrću i služnost bi prestala.

 

Ako za majku "ne bi ruku u vatru dali", nemojte se odricati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...

 

Ako za majku "ne bi ruku u vatru dali", nemojte se odricati.

 

...

 

Čak niti u takvom slučaju ne bi bilo dobro odreći se nasljedstva.

 

Starenje i s njim povezane zdravstvene teškoće, nažalost, ponekad utječu i na promjenu osobnosti, što može uključivati i potpadanje pod utjecaj trećih osoba, pa se može desiti da vaša majka za koju godinu učini ono što sada ni sama ne bi vjerovala da bi mogla učiniti.

 

Na Legalisu imate dosta objava ljudi koji su se odrekli nasljedstva u korist jednog od roditelja pa se poslije jako pokajali, a i osobno su mi poznati takvi tragični slučajevi.

 

Živimo u nesigurno vrijeme kad gubitak posla i/ili zdravlja može značiti brzu materijalnu propast, a obaveza je svakog čovjeka da se prvo pobrine da sam ne padne na teret drugome. Istu takvu obavezu imate i prema svojim potomcima, pri čemu treba uzeti u obzir i to da se u životu svašta događa i da ne umre uvijek budući ostavitelj prije budućeg nasljednika.

 

Majci uvijek možete dati pravo doživotnog uživanja, a nekretninu i bez toga može koristiti i ako je samo suvlasnik u nekom dijelu, kao što je Bovu napisao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ovako več sam prije nekoliko mjeseci postavila pitanje u vezi nekretnina koje djelimo s očevim bratom i konačno smo se dogovorili da čemo taj postupak pokrenut nakon rasprave jer je i nama i stricu u interesu da se to več jednom rasčisti. No nisam spomenula da su tu još dva moja brata koja također imaju pravo na nasljedstvo. Želim reči ovako: nakon što je tata umro rekli smo da čemo sjesti i dogovorit se kome će što ići jer je tata ostavio 5 oranica , kuču , dvorište, traktor itd. Pošto smo nas troje poštena i dobra djeca odlučili smo da čemo mami dati sve na uživanje do smrti pa se tek onda dogovorit što će kome da pripadne. No mama je očito shvatila kakve magarce je odgojila ( točno po njezinoj mjeri) i več sad razmišlja o prodaji nekih vrijednijih oranica. Jučer sam načula nešto takvo a danas je rasprava. Ako se nas troje prihvatimo nasljedstva a nismo se dogovorili što će tko uzeti onda ćemo napravit isto ono što su tata i stric prije mnogo godina kad je djed umro podjelili sve na pola ;u našem slučaju na 1/4 i onda ćemo nakon nekoliko godina platiti nekome da nas pošteno razdjeli, ili će naša djeca imati pravne zavrzlame ko što ih sad mi imamo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prihvatite nasljedstvo .

kad mami nebude trebala zemlja, traktor ili kuća sa bračom se dogovoriš o prodaji ili podjeli.prijedlogom za mirenje (ili tužbom ,po dogovoru) tražite razvrgnuće suvlasništva.

kako se dogovorite tako će sud odlučiti.

dogovorom možete i prodati dio nasljeđene imovine i podjeliti novac.

 

ako postoji mogućnost dogovora to je najbolje za sve strane.

ako sud ili neko drugi (mama)prodaje vašu nasljeđenu imovinu vi gubite.

sud imovinu prodaje na javnoj dražbi.

cijena je puno manja tržišna- trošak suda pa šta ostane djelite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se nas troje prihvatimo nasljedstva a nismo se dogovorili što će tko uzeti onda ćemo napravit isto ono što su tata i stric prije mnogo godina kad je djed umro podjelili sve na pola ;u našem slučaju na 1/4 i onda ćemo nakon nekoliko godina platiti nekome da nas pošteno razdjeli, ili će naša djeca imati pravne zavrzlame ko što ih sad mi imamo.

 

Bolja je i ova varijanta (pa se kasnije dogovorom podijelite u razvrgnuću suvlasničke zajednice), nego da majka to sve "rasfućka".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 godina kasnije...

Jaoò i ja sam u problemu. Majka je umrla bila je ostavinske rasprava. Ja i sestra smo se odrekli svaki jedne trećine od mame u ocevu korist. Neka bude sve kako treba 1/1. Nije se majka ni ohladili otac našao neku ženu jer ne može biti sam.Da ne objašnjavam. Prodao je kuću za jeftine novce i kupio stan mali da njih dvoj žive zajedno .Nisam ni znao da je sve to napravio. Lagano me cijelo vrijeme. Dao je pravo uživanja toj ženi ako on prije umre. Ja sad ne znam na čemu sam. Ulagao sam u kuću puno novaca imam račune. Koja su sad moja prava? Hvala

uređeno: od Malenkost
Greške u pisanju nemam naočale za citanje
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija