Jump to content

porez na nasljedstvo


luminoza

Preporučene objave

koga nasljeđuješ ?

porez nema nikakve veze sa ispravkom rješenja o nasljeđivanju (osim ako se radi o pogrešnom utvrđivanju rodbinske veze između ostavitelja i nasljednika).

 

nasljeđujem pok.rođaka ,a sve šta nasljeđujem na zemljišniku i na katastru vodi se na nekim drugim ljudima. umro je bez testamenta tako da i nismo znali da je to prodano.kad sam ušla na zeljišnik na kompu pojavila su se druga imena i tako sam saznala, napisala žalbu poreznoj i sudu.sad neznam dali moram platit porez i šta onda sa svim tim vlasnicima ,neki su i upozoreni ali ne reagiraju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još uvijek niste odgovorili dovoljno precizno.

 

naslijedila sam pok rođaka ( ima nas oko 18 nasljednika) koji nije imao bližih nasljednika od nas. on je imao zemlje ali nismo znali da su u međuvremenu prodane jer on o tome nije govorio. dobila sam rješenje o nasljeđivanju, nisam provjeravala , nakon 1 god. dobivam rješenje za uknjižbu, nakon toga rješenje o plačanju poreza. kad sam išla provjerit vidila sam da se na svakoj čestici nema njega kao vlasnika .kako sad. šta vas interesira da van kažem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
molim vas šta dalje da radim

 

Draga gospođo,

isti slučaj je imala i moja mama i nije se uspila izvući već je morala sve platiti poreznoj jer su joj rekli da joj uzeti kuću. Bila je jedina nasljednica jedne tetke koja je sve što je valjalo prodala za života, a iza nje su ostale samo zemlje. MOja mama je prihvatila nasljedstvo iz razloga što je za neke zemlje koje pripadaju mojoj majci bila upisana i dotična tetka kao vlasnica u zemljišniku pa je mama mislila da će tako najjednostavnije ih očistiti 1/1. Međutim kako u Dalmaciji većina čestica nije čista tako se ime te tetke našlo na još bezbroj zemalja koje uopće nisu njene (čak i udjeli u 3 kuće) i porezna je obračunala porez na sve to u iznosu od 33.000kn. Pokušali smo to riješiti u Poreznoj upravi, šefica je rekla da ona sve shvaća, ali da ne može ništa napraviti jer tako piše u papirima. Onda smo uzeli odvjetnika koji je pomislio da će to brzo riješiti jer stvar je jasna, međutim ni on nije uspio pa je poslao žalbu Upravnom sudu u ZG. Na kraju smo dogovorili razgovor s pročelnikom porezne i on je rekao da moramo platiti, a ako nemamo novca da će se oni naplatiti s maminom kućom. Budući da je u toj borbi s vjetrenjačama prošlo određeno vrijeme još su nam obračunali i kamatu i na kraju smo platili 40.000kn. Zamislite! Penzionerka s penzijom od 2.500kn mora platiti 40.000KUNA poreza na nešto što uopće nije njeno. I šlag za kraj: s Upravnog suda dođe Rješenje da se žalba odbija i još trebamo platiti 1.000kn sudske pristojbe!!!!

Problem je u tome da vi ne možete izbrisati svoje ime sa zemljišnika, to može jedino pravi vlasnik putem tužbe (on tuži vas),a vi ne možete natjerati nekoga da rješava svoje posjede ako on to neće, a što se tiče nasljedstva, ne možete se predomisliti i ne prihvatiti ga ako ste ga već jednom prihvatili. Bar to mojoj mami nije dopustio javni bilježnik koji je to vodio, a ne možete ni ići kod drugog jer je taj nadležan za vaš kraj.

Živjela Hrvatska!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nasljednik ste. po zakonu nasljednici koji nisu potomci i preci (roditelji,djeca ) plaćaju 5% poreza na promet nekretninama za nekretnuine navedene u rješenju poslije ostavinske rasprave. primitkom rješenja vi ste imali mogućnost provjeriti koje vlasnik kč. navedenih u rješenju . ako utvrdite da ostavitej nije vlasnik navedenik kč. mogli ste u zakonskom roku osporavati rješenje sa ostavinske. rješenje niste osporili. onoje postalo pravomoćno i po njemu plaćate porez. poreznoj ste mogli izjaviti žalbu i tražiti da se utvrdi vrijednost "nasljkeđene imovine" . sve ste propustili. dignuti kredit i patiti dugda nebi i dalje rasle kamate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija