Jump to content

visina alimentacije


mojnetko

Preporučene objave

  • 3 tjedna kasnije...

e da... vidjela sam mnogo sudskih odluka o uzdržavanju, neke određuju da je davatelj dužan pridonositi u određenom %, a neke nalažu isplatu npr. iznos od 1800kn za dvoje djece, pa moram priznati da mi nije jasno zašto neki suci koriste jedan, a drugi drugi način.

svojedobno je min. pravosuđa vesna škare ožbolt donijela nekakve iznose koji bi bili minimum minimuma po djetetu, pa po dobi djeteta, ali ne znam kakav je to odjek imalo u praksi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to kužim,

 

no da li sud odredi koliko je potrebno npr. 3 god djetetu, pa kaze da je to npr. 2000 kn pa onda otac 50% tj. 1000 kn a majka 50% ? jer glupo je reci.. ah.. otac ima 20.000 ili 2000 kn placu i sad fino za 3 god djete, treba.. 33% od plaće, i to je vaša polovica g. Otac !! to nazči da bi se trebalo odrediti koliko će gđa. Majka isto plaćati, bez obzira na to kaj je djete kod nje. Djete ima pravnu sposobnost. ima pravo potraživati .. da neidemo u detalje !!

 

Jer glupo je gledat koliko otac ima primanje ! onaj tata.. koji je ćak i priznao da si je stavio minimalnu plaću upravo zbog toga.. je tipični primjer. Da može još gore, mogo je fino čovjek se prijaviti na burzu. vodit firmu imal love ko blata, ali biti na burzi.. kak bu onda odredio ??? 33% od naknade od 900 kn ? i to bu pravedno podjete ??

 

Glupost !

 

Sorry

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U postotku ? I kak to onda ide ? Otac si fino namjesti plaću od 1.700 kn i plati u postotku ..i to je to ? Djete u 8 razredu ili 3 srednje ima mjesećne potrebe za npr.. 3.500 kn, i onda budu ocu uzeli 33% ? ili 50% (toliki je maksimum u ustezanju od plaće) i onda bu otac davao 850 kn a majka 2.650 ?? moš misliti ..

 

Ili boje... otac se prijavi kao nezaposleni !! koliko budu mu onda uzimali ?? ( da li naknada za nezaposlene se smije uzimati ??).. 300 kn ? ili cijelu naknadu ??

 

Postoci su fakat glupi !!

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče tvog navoda da se od plaće usteže 50% to je samo u slučaju ako bivši ne plaća alimentaciju pa se nastali dug provodi ovrhom ili administrativnom zabranom na plaću. A kod određivanja visine alimentacije gleda se dob i potrebe djeteta.Mjesečno potrebe predškolskog dijete prema prijedlogu ministrice (koji je star 2 godine) iznose 1.400,00 kn, a za dijete školske dobi 1.600,00 kn. I taj iznos dijele oba roditelja, no, sud odredi ocu (ako dijete ostaje živjeti s majkom) da plaća više od te polovice jer se majci uzima u obzir briga oko djeteta i dr. Znači polovica od 1600 je 800,00, a otac u pravilu dobije 1.000,00 kn.

Ako dijete ima i vanškolske aktivnosti (napr. sport) sud uzima u obzir i te troškove kao i sve ostale troškove(prehrana, odjeća, obuća, knjige, higijenski pribor i sl.) pa se sukladno tome i određuje visina alimentacije. I nije nužno da se alimentacija određuje u postotku, može se dogovoriti i fiksni novčani iznos. No, kako raste dijete rastu i njegovi troškovi, a ako je porasla i očeva plaća majka u ime djeteta ima pravo tražiti povećanje alimentacije. A što se tiče nezaposlenosti to roditelja ne oslobađa plaćanja alimentacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hej prijatelju! Je, i to što si napisao stoji, no, zar djeca moraju biti gladna jer roditelj ne radi? Nezaposleni roditelji bi se ipak na neki način morali snaći i pomoći svome djetetu da odrasta u kolko-tolko normalnim uvjetima. Vjerujem da i ti u stvari misliš isto?!?! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa u mom slučaju bilo je tako. Sudac je spomenuo upravo te iznose koje je odredila ministrica, čak su to naveli i u presudi. Moja su djeca školarci, tako da bivši za curicu od 11 god mora plaćati 1.000,00 a za sina od 13 god. 1200,00 kn (on se bavi sportom). Naravno da nije plaćao, da stvar bude teža on je stranac i živi u drugoj državi, no ipak sam uspjela izboriti ovrhu na njegovu plaću tako da mu sada ustežu 50% plaće na ime duga i alimentacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

hipotetsko pitanje

 

a zar djete ne mora djeliti standard roditelja

il da budem jasniji...kad zive svi zajedno tj brak stima i kad se stavi prihod oba roduitelja na hrpu ispada da je to recimo 4000 kuna (ima podosta takvih) i zar se svaki mjesec djetetu kupuju cipele i knjige i zar se bas svaki mjesec na dijete potrosi 1600 kuna,,ma brus se potrosi,,,naprave se prioriteti i svi mi manje vise uvijek gledamo za boljitak djece..

i cap

 

onda kad sve krene nizbrdo,,odjednom djetetu treba svaki mjesec 1600 kuna ma ko pita koliko treba onom ko to treba platiti,,bas bez veze

naravno da ne kazem da dijete mora biti gladno ali ne treba jestzi losos nek jede pastrvu ili sarana :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jesti treba svaki dan, najmanje tri obroka, i tako 30 ili 31 dan u mjesecu, tj. 365 dana u godini. Isto tako dijete poželi kolač, slatkiš, sladoled, hamburger, poklon za rođendan, odlazak u kino i sl. A kad smo kod riba, smrznuti štapići lososa jefitniji su ti od pastrve, ovo samo za tvoju informaciju. A što se tiče obuće, odjeće, knjiga.... Knjige jednom godišnje, ak nisi iz Zagreba za 7.r. OŠ cijena knjiga bez bilježnica i pribora je 998,00 kn + pribor + bilježnice x 2 (dvoje djece), cca 3000 kn za dvoje djece, možeš platit odjednom ili u ratama pa ti sad vidi! Taj isti mjesec kad su na redu knjige i ostale školske potrepštine djeca trebaju jesti, piti..... Dva puta godišnje obnavlja se sezonska garderoba (valjda znaš kolko koštaju zimske jakne, hlače, veste, čizme, cipele, šalovi, rukavice, kape, gaće, pidžame, čarape, skafander i sl.), tu su uvijek i šamponi, sapuni , zubne paste i četkice, kreme, dezodorani, kartice za mobitele, WC papir, prašak za rublje..... kapi za nos, sirupi za kašalj, vitamini....., i ak ti se dijete/djeca još bave i vanškolskim aktivnostima.... Pa ti sad sve ovo navedeno zbroji, pridruži mjesečne troškove hrane i higijenskih potrepština i podijeli sa 12 mjeseci, baš me zanima koji ćeš iznos dobiti. Znate, dijete košta i puno više od 1600 kn mjesečno ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samosam htio reci da djeca trebaju djeliti standard roditelja a ne da se nekog ,,odere,,

i te pidjame mogu biti iz kineskog ducana a i iz nekog drugog gdje je dva puta skuplje a ista roba .. bla bal

nisam rekao da ne moze djete potrositi i 6000 tisuca kuna,,nego htjedoh ukazati na to da se obicno ona sfrustrirana strana sa razvodom ,,poslije svega okomi alimentacijom na onu drugu stranu..

na primjer po razvodu sam dosao doma i naletio na konverzaciju majke i punoljetne kceri:

Moras ga tuziti za alimentaciju jer si punoljetna

..a zakaj pa kaj vidis da mi redovitio spusta lovu na tekuci,,kupuje hranu i ostalo,placa moj i svoj dio rezija.. a i skuha ponekad,,pa kaj da ga tuzim

 

tuzi ga to je pre maloo

kaj nisi uvjek zeljela skuter??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

potpuno si u pravu ali pogledaj u realnosti ako dijte ispod 2 godine dobiva 1000 od na mjesec za potrebe djeteta i ako isto djete provodi kod oca provodi godisnje (vikende zimski 15 ljetni 30 it se zbroji vise od 2 mjeseca) uz to redovno obuca garderoba za dijite i ostala - pa se pitam gdje idu ti novci koje majka dobiva za to vrijeme a uredno svako 1 vec zvrka da li su novci na kontu zar majka za 6 mjeseci od alimentacije nije u stanju kupiti djetu jaknu hlace ili obucu niki je dosta ipola toga iznosa a neki traze i vise, iii mozda otac mora placati i stan za dijete struju vodu , a sto se tice skole i skolskog pribora pa taj mjesec dana kad je dijte kod to sve pokrije - veci je problem kod majki jer je uvijek njima malo a djetu sigurno nije malo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Ma nemojrate uopće postavljati takva pitanja jer smo mi stanivnici banane i nema pravila! Može dobiti od 10-15-20-25 posto plaće. Evo kad je moj muž bio na sudu za alimentaciju tražili su podatke i o mojim primanjima(ja sam supruga br. 2) neki suci to ne traže, tim više jer ja nemam obveze uzdržavati dijete, neki traže...a Bože moj, nema tu logike nikakve. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pola je napisao:

Interesantno je da se toliki iznos ne troši u braku na djecu, ali kad je u pitanju razvod odjednom ta djeca troše više od odraslih ljudi. Koliki su troškovi i potrebe jednog odraslog čovjeka. Nemam ništa protiv da se djeci da i 3,000 kn ali onda treba povećati plaće i omogućiti roditeljima da taj posao na crno bude legalan i oslobođen od poreza kao u Njemačkoj. Nijemci ne plaćaju porez na iznose manji od 300 eura.Ali naši pametni ministri rade zakone samo za državu a ne i za djecu.

 

 

interesantno je i da kod razvoda ispadne da gotovo cijeli iznos za uzdržavanje mora plaćati otac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Našao sam to u narodnim novinama, piše iznos ali piše i to da se on može povećati ako roditelj ima mogućnosti? Koliko može biti to povećanje? I dijeli li se taj iznos na oboje s obzirom da bivša ne radi a ja imam primanja oko 40000 kn? Postoji li mogućnost da i meni odrede alimentaciju 30%?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

juicy napisala:

Jesti treba svaki dan, najmanje tri obroka, i tako 30 ili 31 dan u mjesecu, tj. 365 dana u godini. Isto tako dijete poželi kolač, slatkiš, sladoled, hamburger, poklon za rođendan, odlazak u kino i sl. A kad smo kod riba, smrznuti štapići lososa jefitniji su ti od pastrve, ovo samo za tvoju informaciju. A što se tiče obuće, odjeće, knjiga.... Knjige jednom godišnje, ak nisi iz Zagreba za 7.r. OŠ cijena knjiga bez bilježnica i pribora je 998,00 kn + pribor + bilježnice x 2 (dvoje djece), cca 3000 kn za dvoje djece, možeš platit odjednom ili u ratama pa ti sad vidi! Taj isti mjesec kad su na redu knjige i ostale školske potrepštine djeca trebaju jesti, piti..... Dva puta godišnje obnavlja se sezonska garderoba (valjda znaš kolko koštaju zimske jakne, hlače, veste, čizme, cipele, šalovi, rukavice, kape, gaće, pidžame, čarape, skafander i sl.), tu su uvijek i šamponi, sapuni , zubne paste i četkice, kreme, dezodorani, kartice za mobitele, WC papir, prašak za rublje..... kapi za nos, sirupi za kašalj, vitamini....., i ak ti se dijete/djeca još bave i vanškolskim aktivnostima.... Pa ti sad sve ovo navedeno zbroji, pridruži mjesečne troškove hrane i higijenskih potrepština i podijeli sa 12 mjeseci, baš me zanima koji ćeš iznos dobiti. Znate, dijete košta i puno više od 1600 kn mjesečno ;-)

 

--------------------------------------------------------

Ma kada se to sve izračuna, onda mojoj bivšoj nema drugo nego da samnom surađuje i da mi dopusti susrete sa mojim sinom! Sa mojom alimentacijom 1300 kn mjesečno teško može pokriti takve troškove, a njena plača nije velika! Sve ima svoje prednosti!!! Trebalo bi fakat povečati cijene svih artikala za djecu i to bar za 50%, tada bih dobio svoje dijete bez ovakvih peripetija i muka kakvu sada ja doživljavam u pogledu susreta sa svojim 2.5 godišnjim sinom!

Moj komentar, pozdrav

:-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija