Jump to content

Alimentacija


ana_banana1993

Preporučene objave

Pozdrav :)

 

Sestra i ja smo u procesu suđenja za alimentaciju. Tzv. otac je otkaz "dobio" u 11. mj prošle godine, a skupa s tim i otpremninu od 320 000 kn. Dotada mu se alimentacija automatski skidala s računa pa je otkazom prestala, a mi od otpremnine nismo dobili ništa budući da se tolika količina novca ne smije dirati. Sestra i ja smo se ipak odlučile za tužbu u 2. mjesecu te proces suđenja još uvijek traje. Zasada je na sudu utvrđeno kako od 320 000 kn otpremnine nije ostalo apsolutno ništa, ali mi smo sigurni da je novac na drugom računu (vjerojatno njegove supruge).

 

Zanima me na koji način sud može tražiti i da li uopće može tražiti isplatu zaostale alimentacije iz protekle godine iz te otpremnine ? Koliko iznosi minimalna alimentacija za redovne studentice koje se školuju izvan mjesta prebivališta?

 

hvala unaprijed : )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa zasto ste uopce isli pokretati tuzbu ako imate sudsku presudu od ranije za placanje alimentacije? Jednostavno ste trebale, ukoliko on odbija placati a ima taj novac, pokrenuti ovrhu i naplatile bi se sa sredstava sa njegovih racuna ( ako ih ima ) ili sa njegove imovine ( ako ju ima )....Imate i opciju prijave drzavnom odvjetnistvu buduci je neisplata alimentacije kazneno djelo pa ce ga i oni goniti po sluzbenoj duznosti....Provjerite sa vasim CZSS da li imate pravo na privremeno uzdrzavanje od njih ( nisam siguran jel vrijedi za punoljetnu djecu ) pa ukoliko imate, Centar ce preuzeti obavezu placanja polovice alimentacije za vas i sestru sljedece 3 godine a novac ce sudski traziti od njega natrag. Ovom svojom tuzbom cete tesko postici nesto jer ne vidim kako cete dokazati da je on novce prebacio na racun svoje supruge ako su novci uopce i tamo......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala Vam na brzom odgovoru.

 

Zaboravila sam navesti važnu činjenicu, a ta je da je on odmah po saznanju za tužbu uplatio 300 kn svakoj kao da je to alimentacija (jel to je samo mogao odvojiti od 320 000 kn). Sud je to prihvatio kao privremenu mjeru uzdržavanja što je po meni apsurdno i totalno neprihvatljivo jer ne pokriva ni trećinu troškova hrane, ali što možemo. Nekretnina nema, a aute je sve prepisao na kćeri i sina od sadašnje supruge. Postoji mogućnost da mu je krenula mirovina pa ćemo se za ubuduće namirivati od toga, ali mi je zaista čudno kako sud usprkos dokazima o primljenoj otpremnini nije mogao odrediti da se mali djelić od toga isplaćuje kao alimentacija ? To što novac nije na njegovom računu dokaz je samo da ga je mudro pospremio, a ne da ga nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni nije bas napravio pametan potez jer ce ovrhu tesko izbjeci a godisnje kamate od 8% lagano idu....Cim pocne dobivati mirovinu, skidat ce mu se trecina iste. Sta se tice toga da je sve prepisao na druge, ako je to napravio neposredno prije ovrhe, podnesite Paulijansku tuzbu ( ako to vec niste napravili sa ovom tuzbom ) i imate dobre sanse da se naplatite iz nekretnina i pokretnina koje je prepisao na druge clanove svoje obitelji. Takodjer trazite i uzdrzavanje od Centra i redovito podnosite kaznene prijave drzavnom odvjetnistvu pa ce vam morati bar nesto uplacivati da izbjegne kazneni progon......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji mogućnost da mu je krenula mirovina pa ćemo se za ubuduće namirivati od toga,

 

ali mi je zaista čudno kako sud usprkos dokazima o primljenoj otpremnini nije mogao odrediti da se mali djelić od toga isplaćuje kao alimentacija ?

 

Otpremnina nije plaća nego druga vrsta primitka ( da sada ne idemo u detalje) . Osim toga, ako sam dobro razumio, on u trenutku kada je otpremnina isplaćena nije imao neki dug po alimentaciji?

 

 

Samo da vam napomenem.

Ako ne živite s majkom, onda možete tražiti da vam i majka plaća alimentaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ali mi je zaista čudno kako sud usprkos dokazima o primljenoj otpremnini nije mogao odrediti da se mali djelić od toga isplaćuje kao alimentacija ? To što novac nije na njegovom računu dokaz je samo da ga je mudro pospremio, a ne da ga nema.

 

šta vam ima biti čudno. novac je njegov. vi nemate pravo na dio njegove otpremnine.

šta će on napravit sa novcem od otpremnine to nije vaša briga . vaša briga je dali vam plaća mjesečni iznos određene alimentacije. povucite tužbu osim ako se radi o ovrsi tada promijenite sredstva ovrhe. tražite ovrhu na mirovinu. od mirovinskoj saznajte dali prima mirovinu (imate pravni interes)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovani

 

krivo sam se izrazila mislila sam na privremenu mjeru uzdržavanja. kad su već imali dokaz o tome da je dobio veliku količinu novca i da 300 kn nije maksimum koliko može dati za nas. Prošlo je već 9 mj s time da zadnja 2 mj nije dao ni to.

 

hvala vam na savjetu a majku,ali očito je da nas majka uzdržava pošto se njoj ne sudi je li tako?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima puno, zapravo mi ne možete više pomoći. Odluka o mirovini je stigla, dobiti će ju sigurno,ali se još ne zna iznos (barem na zadnjem ročištu to nismo saznali).

 

kako me možete pitati što je čudno u tome da čovjek s tolikom količinom novca izbjegava plaćati alimentaciju, a onda bude toliko milostiv pa počne plaćati tristo kuna i sud to prihvati kao mjeru privremenog uzdržavanja ? nigdje nisam vidjela toliko niski iznos čak ni z a klince, a kamo li za redovne studente.

 

cjenim vaše znanje i trud i hvala što ste mi objasnili, ali imajte na umu da nama koji ne poznajemo toliko dobro zakon takve stvari znaju biti nelogične

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija