Jump to content

Porez na prodaju preko njuškala


croanton

Preporučene objave

Pozdrav,

ajmo rec da ja od recimo od gline napravim nekakvu pepeljaru i stavim je na njuskalo.samo 1 oglas i samo 1 sliku.za taj oglas mi se javi 100 ljudi i naravno svima prodam po jednu pepeljaru i to pouzecem.dakle posaljem proizvod a poštar meni donese u kuverti na kucnu adresu.Da li porezna ima uvid u te ajmo rec poštanske transakcije?da li pošta njima javi koliko je tko zaradio preko takvog načina i da li se to mora oporezivati nakon određene cifre? Kako njuskalo moze znati da sam obavio 100 prodaja a imam samo 1 oglas? Prilikom uplate na bankovni račun (od strane kupca naravno)do kojeg iznose ne smije porezna intervenirati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porezna uprava od 01.01.2017. godine ima uvida samo u račune građana kod poslovnih banaka. Zasad nisam čula da se nekome dogodilo da je PU posebno označila neke građane i njihove "sumnjive" transakcije. PU nema načina pratiti poštanske transakcije jer vrijedi načelo tajnosti poštanskih pošiljki. Ipak, bilo koji od Vaših kupaca bi Vas mogao prijaviti da se bavite obavljanjem neregistrirane trgovine i to bi za Vas teoretski moglo imati određene posljedice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PU vam je najmanji problem, oni koji vršljaju po navedenoj stranici je carniska uprava prema odredbama čl.4 st.3 podst.9 Zakon o carinskoj službi. No ni oni nemaju samo tako uvid u poštanske transakcije. Ako već sumnjaju u nešto vjerovatno će prikupiti sve potrebne dokaze prema citiranom čl. i st., a podst.6.

 

Za takovo što smo već imali prekonekoliko objava korisnika ovdje, koji su putem web-a prodavali rukotvorine, staru odjeću i obuću, te još štošta a radilo se o malim ciframa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam mislio bit nezahvalan, dapače zahvalan sam na svakoj informaciji.Prosurfao sam forum i zato sam otvorio temu jer nigdje nisam našao odgovor na ovo što me muči-oporezivanje preko poštanskih transakcija.Slažem se da "male ribe" uvijek ispaštaju zato me i zanima kako PU može znati koliko sam ja zaradio preko poštanskih transakcija(plačanje pouzećem).Da li pošta njima javi nakon neke određene cifre da sam sumnjiv ili...ako i postoji neka cifra kolika je? I zadnje pitanje da ne tlačim više, kako biste vi prodavali "pepeljere" a da izbjegnete eventualne posljedice?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

No, odgovaralo vam ili ne namjerno sam vas upozorio na carinsku upravu poradi teme http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/89296-Poziv-od-carine-radi-provedbe-inspekcijskog-nadzora?highlight=poziv+carine+radi+neregistrirane+djelatnosti , posebno posta #7 a posebno rečenice "Dalje, dobio sam izlist od pošte za sve transakcije (pouzečem)...", dakle pokazan mu je od strane carinika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izgleda da cu morat registrirat nekakav obrt ili slično a to mi se neda ne samo zbog raznih poreza vec i procedure..bas me zanima da li bi bio doveden on na ispitivanje da nije slao pouzecem vec da posalje proizvod a oni dan nakon sto prime proizvod posalju pismom odnosno kuvertom novce.što itko zna što je u kuverti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam vas upozorio na određene stvari koje se dešavaju i što bi ste mogli napraviti bez nekih posljedica, no na vama je da odlučite što i kako. Svakako da na pravnom forumu nečete dobiti savjet koji nije u skladu sa legislativom, tako da bi i zadnje pitanje bilo za pravni forum samo u slučaju da taj neki koji primi proizvod "zaboravi" poslati kovertu.:zubo:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Moj savjet(iz osobnog iskustva)ti je da se ne igraš prodajom u sivoj zoni jer se njuškalo itekako prati.Ne od strane policije već od carinske uprave koja je zadužena za te prekršajne prijave ili do 20000 kuna godišnje po prihodima sa njuškala i prodaje sa online portala!

Pa bilo to prodaja vlastitih stvari(polovnih)ilipreprodaja...ako te napikiraju(to im je posao)platiti ćeš.Naći će način da ti uvale,kao meni recimo.

 

Ako su stvari tvoje do 20 tisuća kuna ne plaćaš porez,a ako preprodaješ pokreće se prekršaj u okviru zakona o trgovini do određene cifre...iznad te cifre ide PU u postupnja(mislim da se radi iznad 40 tisuća kuna).

 

Ako te upikiraju shvati da je pošta tvoj najveći neprijatelj,a po novome i transakcije sa tvojih računa.U svaku transakciju imaju uvid.

Kazna ti je od 4-70 000 kuna iako te u početku terete za "neregistriranu djelatnost"kasnije sve ovisi o volji carinika hoći li primjeniti stvarni zakon o trgovini.

 

Skup sport ako misliš preprodavati,još skuplji ako sa prodajom svojih stvari(polovnih)pređeš godišnji okvir.

 

Najjednostavnije je registrirati obrt(čak i za prodaju svojih osobnih stvari-ako ih imaš više)jer će naći način da ti ga uvale ako te "upikiraju"...a bome po onome što sam vidio i čuo od nove godine se njuškalo,moje krpice itd gledaju sa povećalom.

Kako su i ostali korisnici lijepo napisali-malome čovjeku lome leđa...

 

Lp i sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija