Jump to content

Kako najbrže u mirovinu???


amiklic1

Preporučene objave

Imam status branitelja, DVO, skupnik. Već duže vrijeme imam problema s koljenom (dugotrajna bolovanja, operacija...) Sad sam 4 mjeseca na bolovanju. Imam opciju početka rada u novoj tvrtki, ali ne bih želio otižći iz MORH-a bez ičeg. A opet, ovaj me neće dugo čekat'.

 

Šta napravit? Bio sam na sistematskom MORH-a, i doktorica mi upiše 1 za nogu, a u postrojbu došlo "sposoban". Baš sam pomislio da je to šansa za malo ubrzati postupak. Problemi s nogom su ozbiljni (hrskavica jako oštećena), i stvano ne mogu više radit' u MORH-u. Al' da je bar pokupit 1500 - 2000 kn. U sustavu sam 14g, nigdje drugo nisam radio.

 

Šta napraviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemoj ništa raditi u žurbi zato što te poduzetnik ne može čekati jer poduzetnika i posla ima puno a tvoja mirovina je jedna. ne razumijem tu frazu što ti je doktorica upisala br. 1 ali pretpostavljam da je to ozljeda nastala u civilstvu. ako su ti zdravstveni problemi nastali u periodu nakon 30.06.1996. onda si tu ne možeš pomoći i to će ići pod civilni dio oboljenja.

za odlazak u mirovinu potrebno je dugotrajno liječenje, najmanje 6 mjeseci i onda te morh šalje na procjenu radne sposobnosti. najvjerovatnije da češ dobiti profesionalnu mirovinu što ti daje mogučnost zaposlenja na drdrugom radnom mjestu.

za 100 posto profesionalnu i bez statusa dragovoljca mirovina bi bila oko 2.700,00 kn

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zbog ozljede koljena teško da ćeš dobiti više od 20% bolesti vezano za DR, ako uopće i dobiješ i tih 20%.

 

Ne bih se previše kladio niti u procjenu radne sposobnosti, jer za invalidsku mirovinu (profesionalna nesposobnost) treba čitav elaborat medicinske dokumentacije.

 

Da stvar bude još gora, ne vidim da si naveo da imaš status dragovoljca pa je za pretpostaviti da nemaš, stoga bi ti koeficijent kod izračuna mirovine bio vrlo mali (1.10), a sa činom skupnika se nećeš pretjerano usrećiti.

 

Porazgovaraj svakako sa svojim liječnikom opće prakse. Mislim da je koljeno slab argument, iako vjerujem da ti stvara probleme koje si naveo.

 

Nadam se da ćeš se brzo oporaviti. I Janica i Ivica su imali vrlo slične ozljede pa eno gledaj što radi Ivica, a što je sve Janica napravila poslije onog teškog pada u spustu u St. Moritzu kada joj je puklo 4 od 7 ligamenata desnog koljena u sezoni 1999/2000.

 

Klikni ovdje i ovdje.

 

Zbog Janice ona nesretna šveđanka Anja Paerson bolje poznaje "hrvatsku himnu" nego ja.

;-)

 

kroatienug9.gifjanicakostelicfk5.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, 20% je super. Ne zanima me lova od koje mogu živit'. Potrošio sam u HV-u 13-ak godina, pa bi mogao nešto izvuć'.

Nisam dragovoljac, branitelj jesam. Koljeno je u banani jer je oštećena hrskavica (nema pomoći), fali je 50%. Drugo koljeno je isto koma, kičma radi probleme, oštećen sluh... za sve imam hrpu dokumentacije, redovno i uredno sam radio preglede i terapije.

Zanima me civilna mirovina, ali pošto odlazim iz HV-a postavio sam post ovdje. Pretpostavljam da mogu radit' s profesionalnom nesposobnošću, samo trebam zamrznuti dio mirovine. A zadovoljio bih se i s 1500 kn mirovine, čisto da nemam osjećaj da nisam ništa dobio za sve te godine...

Mogu li ikako ubrzati odlazak na tu komisiju? Tko igra glavnu ulogu u tome? Sad sam cca 4 mjeseca na bolovanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za djelatne vojne osobe najbliža,najbrža i najkraća je zakonom predviđena tzv 6a mirovina...ne znam da li si upoznat sa uvjetima....i da li uopće imas bar 10-tak godina staža u morh-u...pa bi onda u tom slučaju mogao razmišljati o ovoj mirovini...moj ti je savjet da ako ti i fali 2,3...pa čak i 4 god ne izlaziš iz sistema nego da budeš uporan(malo bolovanje,malo rad...možda lakše radno mjesto)...i da uhvatiš ovu mirovinu...jer alternativa je rad do 65 g.Dakle ako imas nesto radnog staža ,a pogotovo ako si bio aktivni djelatnik u vrijeme domovinskog rata(jer ti se to računa duplo) ....dobro se zbroji da nakupiš 20 g efektivnog staža(u to ti se računa dupli staž u ratu) i možeš u mirovinu. To je invalidska mirovina...i imas pravo na otpremninu..cca 60 000 kn...pitaj svog dočasnika zaduženog za kadrove...s2...s3...imas pravo na besplatni obračun....dobiješ ga crno na bijelo ...sa svim pravima i staževima...pa ti sve bude jasno....sretno i dobro razmisli....jednom se u životu ima prilika imati državnu mirovinu...pa kakva je takva je...mnogi su se preračunali...pa im je sad krivo...pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

amiklic1 je napisao:

OK, 20% je super. Ne zanima me lova od koje mogu živit'. Potrošio sam u HV-u 13-ak godina, pa bi mogao nešto izvuć'.

Nisam dragovoljac, branitelj jesam. Koljeno je u banani jer je oštećena hrskavica (nema pomoći), fali je 50%. Drugo koljeno je isto koma, kičma radi probleme, oštećen sluh... za sve imam hrpu dokumentacije, redovno i uredno sam radio preglede i terapije.

 

Da bi se navedeni zdravstveni problemi povezali sa sudjelovanjem u DR pretpostavlja se da ta medicinska dokumentacija to potvrđuje (kod oboljenja koljena), odnosno da imaš potvrdu o okolnostima stradavanja (ako je u pitanju ozljeda). Zato probaj dati više podataka o problemima sa koljenom (kada su nastali i pod kojim okolnostima), a koje spominješ kao glavnu zdravstvenu tegobu. Isto vrijedi i za druga oboljenja. Sve to može biti posljedica DR, ali i ne mora (kao DVO, i u mirnodopskim uvjetima si izložen natprosječnim psihofizičkim naporima).

S obzirom na ocjenu "sposoban", ne očekuj da ćeš lako otići u invalidsku mirovinu, bez obzira na obujam medicinske dokumentacije. Naime, kao DVO, u invalidsku mirovinu možeš ići ili po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO i OSO ili po ZOHBDR (kao DVO koji je ujedno i HB). S obzirom na već spomenutu ocjenu, otpada čl. 11. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO i OSO, a vjerojatno i članak 6.a istog Zakona (imaš zdravstvene probleme, a nisu ti ponudili odlazak u invalidsku mirovinu kao neperspektivnom za HV, iako trenutno imaju višak od oko 3000 DVO-a ??).

Što se tiče odlaska u invalidsku mirovinu po odredbama ZOPHBDR-a, treba ti gore navedena potvrda o okolnostima stradavanja (ako je u pitanju ozljeda koljena, sluha i kralješnice) ili dobra medicinska dokumentacija iz koje se može zaključiti, a u vezi sa opisom ratnog puta, da su svi navedeni zdravstveni problemi nastali zbog sudjelovanja u DR (ako je u pitanju bolest).

Sve u svemu, ja se ne bih radovao unaprijed, posebno ne s obzirom na ovaj dio tvoga posta:

 

amiklic1 je napisao:

Zanima me civilna mirovina, ali pošto odlazim iz HV-a postavio sam post ovdje. Pretpostavljam da mogu radit' s profesionalnom nesposobnošću, samo trebam zamrznuti dio mirovine. A zadovoljio bih se i s 1500 kn mirovine, čisto da nemam osjećaj da nisam ništa dobio za sve te godine...

 

Po meni, ako ti iznos mirovine nije bitan, najrealnije bi bilo da sa nekim iz Personalne službe razgovaraš o mogućnostima odlska u invalidsku mirovinu po članku 6.a (kao neperspektivan za HV).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se sa svime dosad rečenim...ali bih nadodao samo jednu bitnu činjenicu...za koju znaju oni koji su imali posla sa morh-om...i koji su vremenom došli u situaciju da dobro odaberu koji će putem otići u mirovinu nakon 13-14 g aktivne službe....6a mirovina je strogo vezana stažem...odnosno ako djelatnik ne može nakupiti 20 g staža...(primjer:...1g civilnog staža...5g duplog staža koji se priznaje iz rata..+ 14 g aktivne vojne službe....ili neki drugi zbroj..koji rezultira 20 g...)...ne može ostvariti ovu mirovinu..!...a što se tiče viška u morh-u...to ni oni sami ne znaju...jednom je višak...a jednom djelatnicima koji imaju uvjete za 6a..kažu da su potrebni sustavu pa da odgode odlazak za koji mjesec...(jer jednostavno nemaju koga poslati na stražu...)što se morha tiče ,oni bi najradije da im dobra vila čarobnim štapićem pošalje par tisuća mladića ,plavih očiju...visokih 2,05...fakultetski obrazovanih...cca 22,23 g...i normalno...da uz njih pošalje i nato opremu...da nemaju troškova...kao i u cijelom našem društvu....morh je radio strašne greške...i bio podložan monopolnom ponašanju,uzrokovanom diktatom nekih skupina...koji normalno nisu nikad mislili globalno...nego samo lokalno(čitaj za svoj dzep)...i na kratke staze...što je rezultiralo lošom kadrovskom politikom...i krizom preustroja...sva sreća pa postoji i braniteljski zakon...da nije njega mnogi bi ljudi koji su ostavili najbolje godine u morh-u i domovinskom ratu...ostali na milost o nemilost tom nemilosrdnom mastodontu....ovako se bar neko spasio...pozdrav...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

maystor je napisao:

... 6a mirovina je strogo vezana stažem...odnosno ako djelatnik ne može nakupiti 20 g staža...(primjer:...1g civilnog staža...5g duplog staža koji se priznaje iz rata..+ 14 g aktivne vojne službe....ili neki drugi zbroj..koji rezultira 20 g...)...ne može ostvariti ovu mirovinu..!...

Tako je. Tek sada vidim da je amiklic1 u topicu naveo da ima 14 godina staža.

BTW, prilikom odlaska u invalidsku mirovinu po članku 6.a, u staž osigura­nja ne uračunava se staž s povećanim traja­njem.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I, šta napravti. Možda je najbolje dat' otkaz i zaboravit' na ovu avanturu koja se iz ponosa pretvorila u gorčinu. Htio sam dati sve, i dao sam koliko sam god mogao. Danas je vrijeme takvo da dewfinitivno ne ostajem. Postrojba se gasi, moram cca 200 km od kuće, što znači da ne mogu organizirati obiteljski život. A to je osnova.

 

Čekati? Koliko, pitanje je. Ipak, glupo je otići bez ičeg... A MORH ne zna šta radi... Malo bi ovo, malo ono... Nemam pojma. Možda predam zahtjev za prestanak DVS i časni otpust. To mi se čini najmirnije, iako se čini i kao predaja. :-?

 

Koliko realno treba da se riješi ta invalidska mirovina? Mogu li ja osobno, ili moj liječnik, predati neki zahtjev ako se ne smatram sposobnim???

 

Kako doći do informacija?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ozljeda koljena nastala je 1998, i od tada sam bio bezbroj puta na terapijama, imam sto slika, ima još neko okoštavanje unutra za koje doktor kaže da ga le bolje ne dirat', da se ne poremeti struktura koljena. Napravljen je operacijski zahvat.... Sve to nije i neće riješiti probleme.

 

Koliko traje daljnje liječenje? Valjda je 10 godina problema i stalnih kontrola, pregleda i sl. dovoljno...

Nije to meni sad palo napamet, pa evo ga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijatelju, jedna obavijest. Na lijevom i desnom koljenu mu je napravljena Altroskopija. Imam brdo terapija iza sebe. Navedena koljena povrijedio unutar službe, za što sam od osiguravajućih kuća dobio i invalidnost. i tako ja to sve skupio i odnio u Mirovinsko, nadajući se nekakvom dodatku na plaću i olakšice. Naravno, priložio sam od raznih komisija dokum.nastalih trajnih oštećenja, gdje je točno navedeno u %, i ...........razočaranje. Po njihovom, ja ti nemam nikakva trajna oštećenja, barem ne takva da bih stekao neka prava. Ah da, da dodam, priložio sam i od kičme, ali sve ti je to pajdo uzalud.

20-40% dobit ćeš na recimo lom kuka, ruke, noge, a s tim da više ne možeš istim organom normalno funkcionirati.

Moj ti je savjet, da dobro razmisliš što ti tvoj prijatelj nudi, mislim na taj drugi posao, jer da ne bi na kraju ostao kratkih rukava. Mnogi su se zanijeli nekim obećanjima, a ja bih samo na to dodao, od dva zla biraj manje.

Možeš tio tu dokum. uzeti fino u ruke i otići u Mirovinsko kod pravnika, pa će ti tamo isti priopćiti, možeš li ili ne možeš dobiti svoja očekivanja.

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaboravio sam napomenuti da istražiš mogućnost odlaženja u 11 mirovinu...za tu mirovinu nema ograničenja u vidu staža odnosno to je mirovina "obolio u službi"....samo kod tebe je problem što moraš dobiti jedinicu....bolovanje....LK....komisija u tvrtkovoj...častan otpust....s pravom na invalidsku mirovinu....profesionalna nesposobnost....(nosi pravo na otpremninu)...ne mora se imati status HRVI.....oko ili ispod 2000 kn....to sam zaboravio...pa se raspitaj....ja sam otišao u tu mirovinu....s tim što sam hrvi i dragovoljac....al to ti nije uvjet...pozdrav...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

amiklic,otiđi tamo na posao gdje te šalju,otvori bolovanje i liječi se,nakon 6 mj.Hv te šalje na procjenu radne sposobnosti i dalje sve kako je maystor napisao u predhodnom postu.Ja neznam koja su tvoja očekivanja ali bolje uzmi išta nego ništa(znači čl.11)....možda za to vrijeme stekneš uvjete za 6a...pozdrav i ne kloni duhom!! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, tu informaciju sam već dobio. Sad imam još jedan problem. Na komisiji kažu da ne mogu još dugo biti na bolovanju, navodno operacija je obavljena, terapije ne pomažu...

Ja se naručujem kod doktora, ortoped, fizijatar... Sve to jako dugo traje (naruče te za mjesec dana). Može li komisija prekinuti bolovanje ako nije završeno liječenje, odnosno ako doktori propisuju dodatne terapije, možda zahvate na koljenu...

Lijevo koljeno je isto u komi, pa ću najvjerojatnije i na njemu raditi artroskopiju....

Sve me nekako strah da me vrate raditi, jer kao DVO stvarno ne mogu zadovoljiti, a i propada mi ova opcija mirovine 11.... Imate nekih savjeta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ako te vrate,radi tjedan ili dva,mjesec... koliko možeš....hočeš...pa oped kod doktorice opće prakse....bolovanje....ako imaš problema sa doktorom opće prakse...ili si još kod vojnog liječnika...mijenjaj doktora...nađi nekog kojem možeš objasniti situaciju ...i dobiti sve uputnice koje ti trebaju....ja sam, dok sam radio, imao vojnog liječnika u vojarni samo jedan dan ...ostale dane je šetao po ostalim vojarnama u slavoniji...pa ti sad izvadi nešto što ti treba...odmah sam se prebacio kod civilnog liječnika...objasnio problem ...i uvijek dobio sve što treba.....hvataj tu 11 mirovinu...moraju te u nju poslati...šta će s tobom kad budeš dugo na bolovanju...dobit ćeš i otpremninu...drž se toga...pozdrav...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam na bolovanju od 8.11., znači mogu očekivati da me ubrzo pozovu na liječničku komisiju. OK, recimo da sam se odlučio na tu opciju. Guraj bolovanje do mirovine. Problem je što me ovaj poslodavac mora čekati, a ne znam dokad će se to moći rastezati...

Koliko vremena nakon liječničkog te zovu u Tvrtkovu? Mirovina? Valjda taj proces nije dugotrajan kao kod PTSP-a, pa da traje godinama. Pretpostavljam da se odluka komisije u Tvrtkovoj "provuče" kroz mirovinski bez dodatnih komplikacija.

Kakva su vaša iskustva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

amiklic 1,ako si 14 god u sustavu ne pimišljaj da daš častan otpust i odeš bez ičega.Liječi nogu ,ali ti preporučujem da malo posjetiš i psihijatra i psihologa,pa mislim da će te onda komisija ostavit na bolovanju.Ali moraš prije izvadit ratni put ,potvrdu da si HB i druge papire neznam više ni sam koje (raspitaj se)....

....i po meni možeš izvuč častan otpust uz pravo na inv mirovinu po čl.11,gdje ti ne treba više HRVI kao prije.

 

E sad kakvo ti je psihičko stanje to će vidjet stručnjaci ,a ti samo kreni,pa ne možeš samo kukat,bori se za svoj status,jer nitko neče doči k tebi doma i donjet ti rješenje o mirovini.....sretno!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jbg pisao sam predhodni post ali ti si ga prije poslao.....hhehhee....

 

....ovako U tvrtkovu te zovu kada na lj komisiji (MORH-voj )dobiješ nesposoban za DVO,tada ti sve ide automatizmom ,tada dobiješ poziv za pregled za Tvrtkovu i tamo bi trebao dobit prof.nesposobnost za određenim omjerom (rat-ostalo),tada revizija i dobijaš rješenje.Od kad te pozovu u tvrtkovu ja sam glavno rješenje o mirovini čekao malo više od 9 mjeseci.Za to vrijeme dobivaš akontaciju mirovine koja nije velika.....kad dođeš do tog nivoa,pitaj dalje pozzdrav! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da... Nije dugo, ali ja svakako moram nekako skuhat ovog svog da prolongiramo zaposlenje. Potrajat' će to sve skua neku godinu, godinu i po...

Možda rad preko nekog ugovora...Sranje je šta ne smijem nigdje radit' dok sam u MORH-u. A pogotovo ako sam na bolovanju, re ću nagrabusit' ako me ulove.

 

Ne znam što bih. Smiješi se dobra prilika, otpremnina i plaća od tog tipa (12000 Kn plaća, 23000 EUR otpremnina), a s druge strane ovo od MORH-a je doživotno...

Mora postojat' način za sve to izorganizirat'.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Evo novih informacija. Bio sam na liječničkoj komisiji, i pošto sam skoro 6 mjeseci na bolovanju, uputili su me na komisiju MORH-a. Moja doktorica mora napravit' neku uputnicu koju moram poslati u ZG, kako su mi rekli na poslu, na 7. liječničku komisiju. Skupio sam sve papire koje imam, moja doktorica pitala me hrpu pitanja tipa: bili li vas još nešto, jeste li bolovali od..., uzela sve nalaze koje sam imao kod sebe (originale) i rekla da donesem opis radnog mjesta.

 

Taj dan vidio sam bivšeg kolegu, i on kaže da će teško ići odlazak u invalidsku mirovinu zbog koljena. Navodno (po njemu) kičma je dobar razlog (a ja stvarno imam problema s kičmom već duže vrijeme, ali snimao sam samo jednom, i dijagnosticirana je SpinaBifida 5% u desnu stranu). Vrat je konstantno ukočen, pa i to sigurno ne valja, ali ne razmišljam sad o tome.

 

Šta dalje činiti? Trebam li napraviti još neke preglede i pretrage? Što bi bilo dobro? recimo, imam tinitus desnog uha (konstantno jako zujanje), pa se mogu, npr. javiti psihijatru da me to smeta...

 

Koliko se čeka poziv te komisije, i koja je naknadno procedura? Navodno oni odrede stupanj profesionalnog oštećenja, onda pošalju na mirovinsko, koje onda odredi ima li općeg, pa onda...???

 

Ako mi daju rješenje da sam sposoban uz ograničenje, ima li to smisla pošto imam velikih problema s koljenom ( zapravo s obadva koljena), a svaka DVO mora dva puta godišnje zadovoljiti fizičke provjere koje uključuju trčanje 3200 metara (ja to nemogu pretrčat ni u ludilu, a nakon malo većeg napora koljeno oteče i boli danima).

 

Nekako sam skeptičan, želim otići iz sustava, pristao bih i na malu mirovinu (1500 kn, recimo), samo da sam slobodan početi novi život.

 

Unaprijed hvala na savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

OK, evo me opet. (uh, opet trebam pomoć...)

 

Danas me zvali iz postrojbe da dođem po neko rješenje. ja tamo, kad ono VII Zdravstvena komisija MORH-a proglasila me sposobnim za DVO, ustrojbeno mjesto Zap. desetine.

 

Kaže da se mogu žaliti u roku od 15 dana od primitka, pa ću to svakako i napraviti.

 

Volio bih kad bi netko predložio što navesti. Moja ideja je postaviti stvari ovako:

 

- dočasnik sam, DVO

 

- sve DVO moraju proći redovne provjere fizičkih sposobnosti, bez obzira na kojem mjestu rade

 

- imam trajno, neizlječivo oštećenje koljena (fali pola hrskavice, nalaz sudskog vještaka da je otežano krajnje istezanje...)

 

- na osnovu gore navedenog, ja ne mogu proći provjere, ne mogu dugo hodati, ne mogu trčati (sve to je navedeno i u liječničkoj dokumentaciji koju imam)

 

- također mi je i oštećen sluh, pa imam preporuku liječnika o izbjegavanju buke. Svi zapovjednici desetina moraju proći gađanja, a nikad još nisam dobio zaštitnu opremu, pa niti to ne mogu (govorim sve u teoriji, er u praksi ja sam svašta izdržavao, stiskao zube... ali više ne želim)

 

Nekako se mislim da su oni možda to rutinski proglasili, valjda misleći da mi ne igra odlazak u mirovinu za 1500 kn (cca), što većini i nije u interesu.

 

Sad imam dilemu: pisati žalbu sam, ili ostaviti to liječniku opće prakse (puno bolje ću je sam sročiti, siguran sam, jer sam vidio kako doktorica piše. Niti stila niti gramatike :-()

 

Ajmo savjeti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

žali se,ako ne želiš radit,jbg,ali pazi što i kako napisat u žalbi .Oni imaju tvoju med.dok.gdje stoji sve crno na bijelo kakvo je tvoje zdrastveno stanje,teško čes to pobit,dat će ti eventualno ograničenje lakše radno mjesto...a kaj se motoričkih provjera tiče,lijepo doktoru po potvrdu o poštedi,tj.nemogučnosti trčanja,sklekova,trbušnjaka i tako stalno.

Ne znam kaj ti savjetovat,piši žalbu,ali bolje radi,ipak plača je plača a ti bi imao relativno malu mirovinu,sretno... :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru, ZKova.

 

Stvar je u tome što ja želim otići iz sustava, a ako mi ne daju u mirovinu, moram dati otkaz. Već dugo čekam s početkom posla sa "sigurnim" ugovorom, pa mi je već i dosta neizvjesnosti.

 

Također, moram napraviti neki zaokret u životu, jer vojska me ubija već duže vrijeme.

 

Šta se tiče potvrda i sličnog, znaš i sam da dobru ocjenu ne možeš dobiti ako si djelomično nesposoban (mislim na redovno ocjenjivanje DVO), a šefove čisto zaboli što imaš ograničenje. Opet pritiskaju i kažu "idi na bolovanje ako te boli..".

 

Dokumentacija kaže da imam probem, i to nerješiv.

 

Doktorica medicine rada na IPM-u u Splitu rekla je (na sistematskom) da joj je žao, ali da mora dati ocjenu 1, i lijepo mi to pokazala u "Popisu bolesti i srodnih zdravstvenih problema". Pokazala je da npr. časnici mogu s lakšim problemom ove vrste roći, a dočasnici ne.

 

Na kraju je došla ocjena po kojoj sam bio sposoban.

 

Netko je tu nevjerodostojan, izgleda, ili?

 

Mišljenja sam da ću na kraju dat' otkaz nakon 14 godina vojske, iako mi niti to nema smisla.

 

Ima li netko ideju u kojoj formi napisati žalbu? sad sam skinuo "Pravilnik o mjerilima za ocjenu zdravstvene sposobnosti..." s neta i malo ću ga proučiti, jer na njega se poziva komisija.

 

Mogu li više bolesti (sve su dokumentirane) navoditi kao kumulirani uzrok nesposobnosti? (recimo koljeno, sluh, spina bifida...)

 

Idem u pravnu bitku, ali do kraja.

 

Također, što nakon drugostupanjskog rješenja, ako niti ono ne bude povoljno za mene? Ima li dalje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nipošto nemoj davati otkaz.prvo iskoristi sve što možeš.po zakonu ako si neprestano (bez prekida) na bolovanju 3 godine velike šanse da odeš u mirovinu.napominješ da imaš problema sa koljenima,sluhom itd.za svaku bolest koristi maksimalni broj pregleda (kreni sa najvećim problemom,poslije odlazi kod specijalista za drugu bolest i onda ispočetka).najbolje bi bilo da odeš kod doktora sa posla i imaš 100% bolovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam 3 godine na bolovanju. Tek 6 mjeseci, ali imam dosta bolovanja zbog ovih probema još ranije (ipak, nije neprestano).

 

Imam sto nalaza, terapija... al' ovi me proglasiše sposobnim (ocjena 4).

 

Npr, ocjenu 4 dobio je kolega koji je u djetinjstvu slomio ruku i nema sad nikakvih problema zbog toga.

 

Hodam od doktora do doktora, malo više ili manje, ovisi kako kad...

 

Nisam kod vojnog liječnika, ali nemam niti 100% bolovanje. Ipak, preživim i ovako :-))

 

Samo me malo muči ova žalba. Napisao sam sad dvije stranice, pa ćemo vidjeti... Imam 15 dana za poslat'.

 

Ima li smisla navesti npr. citate iz nalaza koji govore o tome da je stanje nepopravljivo i sl., navesti opis radnog mjesta u odnosu na zahtjeve koji se postavljaju pred osobu, te sobne probleme s kojima se susrećem u svakodnevnom životu, a vezano uz probleme na koje se žalim ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolje ti je da nađeš doktora koji je bio u vojsci,a sada radi privatno.Ima ih u Osijeku i Vinkovcima,prebaciš ljepo svoj karton kod njega i on ti sve zna.Kako do 100% bolovanja,najpovoljnije mirovine,povećanja invalidnosti,obnovu postupka... Oni su umirovili jako puno ljudi pa znaju sve ja ti znam dvojicu koji su maheri ali ako imaš loš ratni put onda ništa od svega toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma ja ne tražim ništa kao posljedicu sudjelovanja u ratu. Tražim da me umirove (mislim, tražim. ne možeš to tražit', želim da oni to naprave, je li?) da me umirove zbog nesposobnosti da budem DVO, po članku 11 (profesionalna nesposobnost), nešto isto kao "civilna invalidska" mirovina. Dobio bih 1500 kn, i meni dosta. Ne tražim ni 4, ni 5 ni 6, 7 tisuća. Samo 1500 !

 

A po njima koljeno nijerazlog, iako se ne mogu popet do 3. kata po stepenicama niti stajati u trgovini ako žena proba dvoje hlače. Moram sjesti. O trčanju da i ne govorim. Hodanje nekako ide, al' isto ako je duže boli i otiče...

 

UH!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...pošalji tu žalbu,ništa ne gubiš -možeš samo dobit,jel!?

Otkaz ne dti ni u kom slučaju tada ne dobivaš nista osim

cca 10 000,ookn otpremnine...budi na bolovanju,ako te potjera radit ,radi par dana te opet doktoru i za neko vrijeme će te onesposobit ,a najkasnije za 6 mjeseci ,pošto tada ideš opet na procjenu radne sposobnosti (morhova komisija)tj.ti ne ideš već tvoji papiri ,a šalje ih tvoj dr.OP

 

sretno...CROATIA FOREVER!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

 

hvala na odgovorima.

 

Zanima me još jedna stvar. Prepustiti pisanje žalbe (prezentaciju činjenica) liječniku, ili to napraviti sam.

 

Imam nekakav okvir, pa bi volio da to netko pregleda ako je moguće, ali nemam baš nekog. Ipak, to izgleda prilično profesionalno (inače se bavim pisanjem raznih dopisa i dokumenata, pa...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo novosti. Hvala svima na pomoići, ali čini se da ću ipak izaći iz sustava na osobni zahtjev (ipak, još nije gotovo).

 

Danas sam bio kod svoje doktorice i ona mi je rekla da na temelju rješenja prvostupanjske komisije MORH-a, iako sam poslao žalbu, moram prekinuti bolovanje. napisala je uputnicu za povjerenstvo HZZO-a na koje idem u srijedu, pa će oni navodno to odrediti. I, još je rekla "Budimo realni, već dugo ste na bolovanju..." Znači, mijenjam doktoricu pod hitno.

 

PITANJE PRVO: Trebam savjet liječnika u Splitu koji se pokazao fer i korektan u odnosu prema braniteljima i njihovim pravima! Unaprijed hvala.

 

Dalje, čitam da je ministar Vukelić odredio neke otpremnine za civile u vojsci, da mogu izaći uz uvećane otpremnine itd itd. Zanima me mogu li ja tražiti otpremninu ako bih dobrovoljno izašao iz sustava i nekom oslobodio mjesto. Naime, imam zdravstvenih problema, i nije fer niti pošteno staviti me u istu situaciju (tražeći jednake uvjete) s drugim kolegama, jer uvjet školovanja je, npr. prolazak fizičkih provjera. Ocjena se također temelji na tome. nema smisla.

 

PITANJE DRUGO: Drži li vodu ova teorija: Prvostupanjska komisija je, vidjevši u uputnici moje liječnice da sam jedini zaposlen u obitelji s dvoje malodobne djece, suprugom studenticom, pri emu smo još i postanari, odlučio da sam sposoban samo kako me ne bi doveli u probleme. Ima li smisla očekivati da će odluka više komisije biti drugačija?

 

Napominjem, radi se o situaciji gdje mogu dobiti profesionalnu nesposobnost i pravo na mirovinu temeljem čanka 11, znači cca 1500 Kn.

 

Moja liječnica rekla mi je da ne mogu opet na bolovanje kad mi komisija zaključi, nego da moram raditi. Mogu li otvoriti na drugu šifru?

 

Također, zanima me mogu li odmah na bolovanje čim otiđem kod drugog liječnika, prije nego on dobije karton od prijašnjeg liječnika?

 

Jedino što mogu sigurno reći je da se ne vraćam na posao! Točka. Makar dao otkaz!

 

 

Pomagajte!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ispada da si moralna osoba ali to u ovoj državi malo znači.ne možeš iči na bolovanje ako pređeš kod drugog liječnika dok novi ne vidi tvoj karton.napisao sam ti prije da koristiš bolovanje za svaku bolest koju imaš ponaosob.znači ideš kod jednog specijaliste pa kad pregledi završe (neće brzo),prebaciš se na drugu bolest itd.ako si bio u DR trebao bi krenut kod psihijatra (možeš i ako nisi bio branitelj).trebaš biti u što duže u komadu na bolovanju.nisu oni toliki moralisti da gledaju tko je hranitelj obitelji.zašto bi ti od otpremnine se ne živi vječnodavao otkaz -neka te oni smjeste u mirovinu.od otpremnine se ne živi vječno,bolje je kad mjesečno primaš nešto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Šta se tiče prve rečenice u tvom postu, to mi najviše i znači. Uvijek kažem: U škveru ima brusilica s mojim imenom! I mene čeka ako nema druge.

 

Šta se tiče bolovanja kod drugog doktora, mogu uzeti karton kod svoje doktorice i otići kod novog doktora. Ova moja čak niti ne da sve uputnice koje pitam.

 

Kasnije me naručio novi doktor da dođem, iako ne uzima pacijente inače. Taj je OK, dosta ekipe s posla su kod njega. Srećom me uze (na preporuku).

 

Moja sadašnja doktorica je u drugoj zgradi, odmah do novog. Mogu li sam uzeti karton i odnijeti ga njemu? Ili kod njega potpisati izjavu, pa da ga on uzme?

 

Danas su mi prekinuli bolovanje, sa zaključnim datumom petak, 20. 6.

Reče komisija da nemaju izbora, jer me komisija MORH-a proglasila 100% sposobnim :-(...

 

Sad ćemo dalje u bitku. Sutra ujutro moram na posao srediti neko bolovanje ili slobodne dane, da ne moram raditi, bilo što.

 

A od ponedjeljka bi moglo i novo bolovanje na, recimo, kičmu (ima već u kartonu, stara boljka bolova u donjem dijelu leđa, spina bifida, ukočenost itd...).

 

Popričat' ću s novim doktorom i vidit' šta on kaže, kakve su šanse za dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle odeš novom liječniku i pitaš ga da li te može primiti, ako da odeš starom liječniku i tražiš svoj karton koji ćeš dobiti vjerovatno uz neki komentar (kao ja "misliš da ćeš bolje proći kod drugog liječnika"). vezano za prekid bolovanja koje traži ik možeš se izvući samo bolničkim ležanjem, inaće fataj se lopate :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet sam prošao dobro. Sutra se prekida bolovanje, po nalogu liječničkog povjerenstva HZZO-a. Danas bio u postrojbi i zapovjednik mi odobrio cijeli godišnji u komadu. Lijepo objasnio o čemu se radi, a on dao godišnji do 30.7. nakon toga opet bolovanje.

 

Primio me novi liječnik i rekao da ne donosim karton, on će zatražiti da ga pošalje stara doktorica.

 

Odmah je rekao da su ozlčjede, po nalazima, trajne i neizlječive, ali našao je i neke propuste u uputnici za IK (upisano je bolovanje samo ovo zadnje, a u tri zadnje godine ja 2 bio na bolovanju). Ima toga još...

 

OK, sad sam miran. Znači, ima nade :-)

 

A skužio sam i za privatni posao. Otvaram firmu, a supruga će biti direktor. tako će ta firma lijepo radit i donosit plaću...

 

Sve se čini svijetlo sada, iako ništa zapravo još nije riješeno.

 

Duga je to i teška bitka :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

OK, nakon godišnjeg opet sam otvorio bolovanje...

 

Odluka je da se više ne vraćam radit' u morh.

 

Preglede redovno radim, a dobio sam obavijest od komisije MORH-a da su poslali moju žalbu na odluku prvostupanjske komisije na višu zdravstvenu komisiju MORH-a.

 

Koliko otprilike traje čekanje na taj poziv? Pretpostavljam da ću sad, za razliku od prve komisije, morati osobno otići pred komisiju.

 

Također, čemu se nadati? Mogu eventualno dobiti "civilnu" mirovinu, bez HRVI. Nekako se ipak nadam da će me se riješit', jer i meni to odgovara. Povratak na posao nije opcija nikako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo novosti i u ovom slučaju.

 

U srijedu mi je liječnička komisija HZZO-a prekinula bolovanje, a da ja prije toga nisam obavio preporučenu terapiju niti obavio specijalističke preglede...

 

Mislio sam se žalit na tu odluku, ali mišljenje mog liječnika je da to i nema smisla, jer se žališ opet HZZO-u. (prijaviš kćer materi)

 

Umjesto toga, pitao me zašto ja ne želim raditi u HV-u, na što sam ja rekao da ne želim pristati na neke tue ratove, da se postrojba ugasila i da svi nekako visimo u zraku, da se jednostavno ne osjećam sposoban ponovno stati pred ljude i zapovijedati, kad su svi moji ideali davno presahnuli, ali ne mojom krivnjom. Jednostavno, nije to više ono što želim i volim.

 

On pita: Recimo, kao da, npr. radiš na dizalici, i jedno jutro se više jednostavno ne možeš popeti u kabinu? Upravo tako, rekoh. Nisam miran, sve skloniji sam konfliktima i s ostalima, ali i sa samim sobom. Neki unutrašnji nemir me razdore...

 

On kaže: Onda ćemo kod psihologa i psihijatra po dijagnozu nemogućnosti prilagodbe uvjetima rada na radnom mjestu.

 

To sam i napravio, i kako mi se čini riješio sam se vojske zauvijek.

 

U personalnoj su mi (u ministarstvu9, također rekli da mi otkazni rok, ako odlučim dati otkaz, može trajati čak i do 8 mjesec (znam kolegu iz pule kojem su čekali na slanje radne knjižice 7-8 mjeseci, pa je jadnik "popušio" osao zbog kojeg je izlazio iz sustava). za vrijeme otkaznog roka moram raditi, pa je izgleda jedino rješenje reći da ti psihički smeta boravak u vojsci.

 

Danas sam bio u postrojbi (onom što je ostalo od nje nakon službenog gašenja), i nervozu možeš rezati nožem. Ljudi piju kavu, ne radi se skoro ništa, a dočasnici koji su instruktori kose travu i uređuju okoliš. Vidjevši to, odmah sam otišao...

 

 

E, sad. Koliku mirovinu mogu očekivati ako me (kad me?) umirove na osnovu profesionalne nesposobnosti za rad?

 

Aktivno sam u HV-u od 19.2.1996. (4. GBr), 01.03.2002. prešao sam u ZZiO, zapovjednik sam desetine, čin skupnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nekada davno u svojoj pjesmi Bora Čorba je napisao -...za ideale ginu budale... Ti svoje ideale okvači o neki klin jer ne živiš od ideala nego od novca koji zaradiš.rat je prišao i došlo je novo vrijeme.koristi bolovanja dokle god možeš i ostani na platnom spisku vojske dokle god možeš.ipak je i bolovanje veće od mirovine.to što je tako u vojsci kako si opisao nisi ti odredio i netrebaš se brinuti.ima onih sa velikim činovima.ti se samo prilagodi situaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve ja to znam. Al' ipak, sad kad sam na nekoj životnoj prekretnici, započinjem novi posao i okrećem novu stranicu, prolaze slike stare, dobre ekipe iz postrojbe... Puno teških, ali i lijepih trenutaka..

 

Bilo mi je krivo što sam samo kratko vrijeme bio na terenu, tamo daleke 1995 u zadru. danas niti nemam upisano to vrijeme nigdje.

 

Onda sam, brže-bolje otišao u 4. GBr da ne bih nešto propustio, dao sve od sebe samo da bi od sebe napravio pravog, profesionalnog vojnika, učio i usavršavao se...

 

Onda je polako pošlo nizbrdo sve. Bilo je to vrijeme kad se prestalo radit', nije bilo sredstava za ništa, a bilo je za nove odore za postrojavanja i slično, kad bi neke face došle... Improvizacije su zamijenile potrebe.

 

Nije bilo lako. Onda sam prešao u ZZio jer sam bio bliže familiji, a i ozljeda je napravila svoje, pa nisam više mogao po starom niti da sam htio...

 

Ipak, bio sam vojnik

 

Onda sam u par navrata osjetio mač administracije i politike na svojim leđima. usjekao se jako duboko, u glavi mi još zvoni od toga.. Ipak, nisam se predavao... Išao sam naprijed, iako s manje volje i nade nego godinama prije.. Ali, ideali su još živjeli. kad bih pričao sa svojim vojnicima, sa starim kolegama, bili su tu...

 

Onda je došlo neko novo vrijeme. Vrijeme tuđih ratova. Vrijeme političkih odluka (kao da je prije bilo drukčije ?), a ja sam se polako gubio u svemu tome...

 

rezultat je sad tu, definitivno napuštam sustav. Ipak, ne idem sam. Nek' oni kažu da više ne mogu bit' vojnik. ja se ne predajem.. Do kraja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma ne treba mi ništa. Želim nešto uzet i na sve zaboravit'.

 

Idem na profesionalnu nesposobnost, ne tražim HRVI niti imam kakve posljedice iz rata, srećom.

 

Jednostavno sam se umorio od vojske i ne mogu više tamo radit' jer ću upast u stvarni i veliki problem...

 

Pretpostavljam da mi ratni put neće tribat' za ovo što sam naumio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

OK,

 

evo me opet... (mora da sam vam dosadan, ali stvarno mi puno znače savjeti kolega i iz ovog, ali i iz drugih postova).

 

danas sam bio u 4.GBr i rekli su mi da ratni put sad izdaje Zapovjedništvo HKoV-a , a da zahtjev trebam poslati putem ureda za obranu.

OK, to ću sredit'.

 

Sutra je kontrolni pregled kod psihijatra, a dobio sam uputu da ne idem kod ovog, nego u regionalni centar za branitelje u Splitu.

 

Pošto mi je sve to skroz novo, trebam savjet kako to obavit'. OK, moj liječnik dat će uputnicu, ali neki kažu da trebam imati ratni put za to. Moj još nije niti zatražen, pa sam malo sumnjičav.

 

Opet, neću tražiti HRVI jer i nemam tih problema niti onih povezanih s tim, ali...

 

Također, kako riješiti situaciju u kojoj sam kao ročnik početkom 1995 bio a Maslenici na terenu, uredno dobivao terenski dodatak i sve ostalo, a nemam to nigdje zavedeno niti mi je priznato kao sudjelovanje u DR? Šta napraviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kontrolni pregled kod psihijatra nema direktne veze sa regionalnim centrom, dakle i dalje ideš na kontrole kod psihijatra.

za ratni put trebao bi napsati izjavu PMIKO sa potpisima zapovjednika i to priložiti uz zahtjev za ratni put. u zahtjevu ćeš navesti maslenicu i sva tvoja sudjelovanja u dr .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači napravim ovjerenu izjavu, na kojoj smo potpisani i ja i moj zapovjednik (ili netko od njih), to ovjerimo i tada taj dokument pošaljem putem ureda za obranu u HKOV u Karlovac (rečeno mi je da postrojbe više ne daju ratne puteve).

 

Ovo za Maslenicu moram opet izjavu ipredati zahtjev u zapovjedništvo HRM-a za to.

 

Onda ću imat ta dva ratna puta. OK?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, baš pišem izjavu i zahtjeve za RP, pa trebam pomoć...

 

Izjavu sam stavio:

 

Izjava kojom PMIKO izjavljujemo ..... dolje potpis zapovjednika i mene osobno. Treba li možda posebne izjeve, jedna zapovjednika a druga moja?

 

također, u postrojbi sam bio i nakon 30.6.1996. To isto ulazi u RP ili se daje samo do 30.6. i to ne treba navoditi u izjavi i opisu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pocetkom 95g.bio na Maslenici na terenu....zanimljivo...sigurno je to bio tezak teren 95g! I jos k tome kao rocnik... Sigurno ce biti zanimljiv taj tvoj ratni put... Da te samo podsijetim Maslenica i dio Zadarskog zaleda su oslobodeni jos 93g. Oprosti na mojoj drskosti ali nisu mi jasne neke stvari...kazes sudionik domovinskog rata a od koje to god.ako si 95g.bio rocnik? MA NE BRINEM SE JA ZA TEBE VEC CES TI NEKAKO ISKOPATI MIROVINU!!! Ko i 1000 drugih "boraca". Mozda sam malo i bezobrazan ,mozda i grijesim ali samo se osvrcem na podatke koje si sam naveo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidi, prijatelju. Rođen sam 1976, pa sam najranije u vojsku mogao 1994, kako sam i napravio, i to preko veze jer me još ne bi niti zvali.

Nije mi se namjera svađati, ali čini se da ne znaš baš o čemu govoriš. Maslenica je oslobođena 1993, ali u Karinskom zaljevu su još bili četnici. Te četnike je ova ekipa s kojom sam ja bio izviđala.

Ja za sebe kažem inače da nisam bio u ratu, i to iz pijeteta prema svim poginulim i prema svim osobama koje su bile u jako teškim situacijama, ako te baš zanima. Status branitelja nisam tražio, nego su mi ga dali. E, da. Znaš za što sam dobio status branitelja? Zato jer sam u 4.GBr bio od 19.2. do 30.6, 1996. Žalosno, zar ne?

 

Također je žalosno i to da se nitko od pravih branitelja nije pobunio na takvo računanje, nitko se nije bunio na ništa. Svi su samo pognuli glavu. Ja sad odlazim iz sustava. Nemam nikakvih roblema vezano uz rat (srećom, naravno). Ratni put (ako se to uopće može tako nazvati) mi traže, a koliko ja smatram da sam bio u ratu govori ti i činjenica da nemam nikakvu potvrdu o tome. Ništa. Želim otići iz sustava na temelju profesionalne nesposobnosti, neću HRVI, neću opću... Samo želim da mi netko prizna da su moji zdravstveni problemi vezani uz posao koji sam radio. Iako imam sve papire i nalaze, ipak mi traže ratni put, a ja nemam pojma zašto.

 

Pročitaj gore ša sam spreman prihvatiti za odlazak iz sustava. nažalost, otpremninu mi ne daju, pa je neka crkavica od mirovine jedino rješenje a da se kasnije ne osjećam jadno.

 

Također, vjeruj da sam ja svoj put u vojsci obilježio jako teškim radom, znojem i krvlju, za razliku od nekih koji su cijeli rat "bili u vojsci" a nisu se pošteno niti oznojili, a kamoli vidjeli protivnika. ipak, nećemo se objašnjavat'. Kuže ljudi sve. A ti ako ne kušiš ništa, pitaj, ljudi će objasnit ;-)..

 

I da, Koske, odgovor tebi na tvoju primjedbu. Imam drugi posao koji me čeka, al' ništa danas nije sigurno. To j erazlog zašto želim nešto uzet' iz ovog sustava. kako rekoh gore, otpremninu (s tim bih se zadovoljio, recimo 50000 Kn, samo da ne idem za ništa) ne daju, pa je ovo jedina opcija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne trebas ti meni obijasnjavati kad je sta bilo i gdje je ko sta drzao...niti spominjati neka izvidanja i ne znam sta sve ne...o 4gbr.i izvidnicima znam manje vise sve a kad si tako dobro upoznat s dpgadanjima dat cu ti samo ime Ivan C. Da i nije mi namijera uopce se svadati samo mi je vise dosta tih prica drzava mi duzna ovo drzava mi duzna ono. Jednostavno reci ogrebao bi se za bilo kakvu mirovinu i to je to...zao mi je samo sto ti ljudi ovdje daju neke savijete...ali ocito je to samo sto su ovdje navikli pomagati i onima koji to debelo iskoristavaju...a da ti samo jos kazem ja sam 74god. prijatelj mi je takoder 76god.ko i ti ali smo obadvojica od prvih dana...a u udruzi maloljetnih dragovoljaca ima par ljudi tvog god.vjerujem da su neki u puno losijem zdravstvenom stanju od tebe ali NE TRAZE NISTA cak nisu uopce na teret drzavi...i priznajem uspio si me isprovocirati! Nek je tebi sa srecom! Jedan vise ili manje... :tuzan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"status branitelja nisam tražio,nego su mi ga dali".nitko ga nije tražio(traži se pivo u gostionici)nego smo ga dobili.kad je državni vrh zaključio da su ratne operacije završile (okupirani teritorij RH stavljen pod kontrolu)proglasili su DR gotov.šta smo po tvome trebali raditi?prebacit ratna djelovanja u srbiju ili tražiti produženju DR još koju godinu?mirovinu zbog profesionalne bolesti možeš zatražiti ako skupiš liječničke nalaze i doktor opće prakse napiše prijedlog za IK-u.ništa teškog ili spektakularnog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

opet je krenula beskorisna rasprava tko je gdje bio i koliko je dao za obranu rh. naglasio bih da je ovo pravni portal gdje se braniteljima pomaže u ostvarivanju prava, dakle ako netko traži način kako doći do ratnog puta ne mora se nikome opravdavati pisanjem svoje ratne biografije.

ne smijemo suditi branitelje na osnovu par rečenica napisanih na ovom forumu. ako netko želi tražiti pravdu u statusu branitelja neka onda puca na lažnjake koji su ostvarili velike mirovine a da nisu bili niti blizu ratišta, neki niti u rh. također bi napomenuo da su nekim braniteljima jedna godina sudjelovanja u obrani rh bile višestruko gore nego nekima koji su bili cijeli ratni period na prvoj liniji bojišnice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

*KOSKE* je napisao:

...dat cu ti samo ime Ivan C. ... :tuzan:

 

Da nije Ivan Č_ _ _ć. ? Znamo se onda dobro, čini se, ako je tako, a ako je onda ću prekinut' s tobom svaku raspravu iz osobnih moralnih razloga. Ima tome davno da sam prestao prpati štapom u sasušene, ostarjele smeđe nakupine na tlu, jer me svaki put dirnu u osjetilo njuha i vrate se stare, davno zaboravljene slike...(bez uvrede, neke postupke nikad ne opraštam, ma kako nekršćanski to bilo), a za detalje ne bih gnjavio ekipu s foruma nego bih se "pozdravio" putem PP-a ako želiš.

 

Ako to nisi ti, onda se ispričavam, i pridružujkem Esadu u njegovim nastojanjima da se ovo smiri. Ja, opet ću spomenut', jer izgleda da neki još nisu skužili, ne tražim status HRVI niti želim išta uzeti na temelju "sudjelovanja" u Domovinskom ratu. Želim dobiti invalidsku mirovinu na temelju ozljede koljena, ali tako jednostavno ne ide. Sad se spremam na drugu operaciju a komisija me želi vratit radit, pa je nalaz psihijatra bio jedini način za ostvarit svoja "prava" kao pacijenta i izbjeći samovolju liječnice iz komisije koja falsificira tuđi potpis (potpisuje se kao muškarac???!!!) i ignorira mišljenja svojih kolega. Ovo s ratnim putem je došlo usput, jer mi ga traže, a zapravo niti ja ne znam zašto kad ne tražim PTSP (kojeg, srećom, nemam) vezan uz DR.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

daj sad si stvarno više dosadan sa svojim sistemima kako u mirovinu ili kako bi nešto iskajmačio od države za koju si se " toliko " borio... svi ti koji tebi i sličnima pokušavaju sugerirati na koji način da nešto ostvariš čine samo sramotu za sve nas ostale branitelje... navodiš gluposti : otvaraš firmu,nije ti stalo da rvi,koljeno nisi povredio u ratu ( nemaš takvu potvrdu),pa daj više idi u mirovinu civilnu ili otvori tu firmu i radi ....76 godište i toliko si zapeo za mirovinu,pa osobno znam nekoliko branitelja puno starijih i sa više ratnog staža,j.... ratnog puta pa se i danas još bore za svoja prava a pukli su kao banana..... ajd molim te završi tu svoju komediju i nemoj nas zamarati sa svojim izmišljanjima i svojim spletkarenjima.... ajd pozdrav svima dok me tabletice drže idem dalje ovo me sad previše nasekiralo kako netko pokušava nešto izvuči ???? ma ako si bolestan ili si nastradao u ratu sve ti želim najbolje ali ove izjave gluposti zadrži za sebe......................... :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

:-?:-?:-?:-?

Pa civilnu mirovinu i tražim, ali mi traže i RP. Ja ne znam zašto?

:-?:-?:-?:-?

Ne kužim te baš. Krivo ti nešto?

:-?:-?:-?:-?

Ne tražim ništa na osnovu toga što sam branitelj (jer smatram da mi na osnovu vremena provedenog u HV kojeg su računali kao "relevantno" nisu to niti trebali dati, nego na osnovu onog što nigdje nisu niti zaveli, ali šta je tu je...

 

I stvarno ne kužim šta se pališ. Imaš neki problem? Riješi ga. Ako ne znaš, pitaj ljude. Šta te brigaju moji problemi? rekoh gore: OTIŠAO BIH IZ SUSTAVA UZ BILO KAKVU OTPREMNINU, ALI NE IDEEEE! (stvarno ne kužite ništa čini se. Moj Bože! :misli: )

 

Da dam otkaz, otkazni rok je oko 8 MJESECI !!! (da, dragi moji, tako je to danas...)

 

I, ako nemate ništa pametno za reći, recite to negdje drugdje, molim!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma zao mi uopce sto sam zapoceo ikakvu raspravu s osobom poput tebe!!! Da i nisam Ivan ali je moj poznanik posto smo zajedno radili izvidanja s 4gbr.ali uopce ne zelim s tobom raspravljati jer nisi toga vrijedan... A Esadu da odgovorim samo: U pravu si! Samo bilo bi najbolje da se na ovakvim forumima osobe nekako registruju javno pa da se zna s kim se uopce vrijedi raspravljati o domovinskom ratu...jer ovo je prezalosno!!! POZDRAV :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se!

 

Ja sam je pokenuo, aq valjda mogu pitat i da je zaključate...

 

Naći ću ja već savjete negdje gdje me ljudi neće uspoređivat sa svojim stanjem i nepristrano samo odgovoriti na pitanja, bez filozofiranja.

 

I, da. Da ne zaboravim. Samo naprijed, hvala na svemu što ste pomogli. Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može li netko da mi kaže koliko se čeka na taj"famozni" ratni put.Podnijeo sam zahtjev sa izjavom svoga zapovjednika.Čuo sam da se čeka 6-7 mjeseci.Pošto mi je sva dokumentacija spremna sa komisiju neznam šta da dalje radim.Jer mislim da bez ratnog puta nevrijedi predavati papire za komisiju.Ako netko nešto zna molio bih za savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znova108 je napisao:

Može li netko da mi kaže koliko se čeka na taj"famozni" ratni put.Podnijeo sam zahtjev sa izjavom svoga zapovjednika.Čuo sam da se čeka 6-7 mjeseci.Pošto mi je sva dokumentacija spremna sa komisiju neznam šta da dalje radim.Jer mislim da bez ratnog puta nevrijedi predavati papire za komisiju.Ako netko nešto zna molio bih za savjet.

 

na koju si komisiju mislio, ako je riječ o vještačenju u mirovinskom nemoj čekati sa predavanjem dokumentacije jer dok dobiješ poziv od vještaka možda do tada riješiš ratni put.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uh... Opet triba nekom nešto objašnjavat'.

 

Ponavljam: ne tražim ja HRVI jer i nemam problema vezano uz rat. Isto tako mislim da i neki drugi nemaju nego imaju problema sa sobom i poslom, pa se izvlače. Ali ostavimo to po strani.

 

To šta kažeš je istina. Netko otišao, ja tada ušao. Ali tako je netko i došao 1993 a netko tada izašao iz sustava. Znači da ovaj prvi nije ni bio u HV?

 

Ja sam na poslu (a ne u ratu) zaradio zdravstvene probleme, i želim to istrat do kraja isto kao što bi i da sam radio kod nekog privatnika i zaradio bolest, ozljedu. Ne tražim ništa za rat, opet ponavljam (jer izgleda da neki ništa ne kuže) nego civilnu invalidsku mirovinu koja može biti cca 1500 Kn pa da nakon toga nastavim raditi i boriti se (po članku 11.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možda tebi "triba"nešto objasnit.da li si siguran (i koliko)da ćeš radi koljena uopće dobiti mirovinu ?misliš -samo se pojaviš na komisiji i mirovina obezbjeđena (i još te pitaju koliko želiš da je velika).ima osoba i sa većim zdravstvenim problemima pa nisu dobili mirovinu od prve.u prijašnjim postovima si navodio da te doktori ne drže dugo na bolovanju radi koljena.da bi pristupio komisiji moraš bizi na bolovanju najmanje 6 mjeseci.predaj papire za otkaz i pokupi otpremninu i možeš se zaposliti u firmi gdje te posao "čeka".najizglednije je da bi ti da se "ogrebeš" za mirovinu i otpremninu i da se zaposliš na crno (kao umirovljenika te nitko nemože prijaviti).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Amiklic, kao prvo, ovo nije mjesto za rješavanje tvog problema.Svojom upornošću izazivaš revolt i moguće neugodnosti od strane branitelja.Nemoj se naći uvrijeđen ali tvoj problem se može svrstati u negativan kontekst ovdje gdje si branitelji pokušavaju pomoći vezano između ostalog i za braniteljske mirovine. Jasno je da ne tražiš ništa u svezi s ratom pa upravo zato potraži savjete negdje drugdje(naravno, ovo je savjet, nikako zapovjed).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao umirovljenik umirovljen po članku 11 (profesionalna nesposobnost za rad) mogu raditi nakon toga, samo moram zamrznuti 30% mirovine. Treba se malo upoznat sa zakonom prije pisanja, izgleda. Meni je to osobno i cilj. I nakon (eventualnog) umirovljenja nastaviti legalno raditi, ali posao koji mogu.

 

A zašto tražim pomoć ovdje' zato jer je ta mirovina po članku 11 vezana uz branitelje i DVO (kojih je ipak još mali broj bez braniteljskog statusa).

 

Mene su osobno zanimala mišlčjenja i stavovi osoba koje imaju iskustva, a nađem se napadan od strane nekih individua koje ne mogu riješit ni svoje probleme. Ma daj...

 

Ja, za razliku od mnogih koji su dobili "opću" nesposobnost za rad pa nakon toga rade po raznoraznim firmama i gradilištima NA CRNO (!) želim i dalje biti koristan ovom društvu. samo želim raditi ono od čega će moja obitelj bolje živjeti, a ne čekati crkavicu od mirovine koju će mi dati ova država nakon šta podijeli svim ostalima.

 

I ne stidim se nikog. Nikom nisam ništa uzeo, niti planiram. U HV-u sam oštetio zdravlje, pa valjda netko to treba nadoknadit. OK, nek daju lakše radno mjesto. Nema, kažu. Otpremnina? ne može, vi ste perspektivni!. Otkaz smatram kapitulacijom i ne dolazi u obzir, pa je mirovina jedini način da nešto dobijem kao nadoknadu za nekoliko lomova, prometnu na putu do posla koja nikad nije priznata kao ozljeda na radu...

 

Nažalost, ova država će me prije umiroviti nego mi dati otpremninu kako bih oslobodio mjesto za nekog mlađeg kog mogu varati još nekoliko godina. Žalosno. Ali s tim se moram pomiriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, molim za savjet. Zanima me mirovina u koju bih otišao ovisno u uvjetima. Naime, zaposlen sam od 1986. godine, u policiji sam od 1990. Ratni staž 5 i pol godina. Od 2001. 2 mjeseca benef. radni staž. Zvanje narednik. Radno mjesto pomoćnika šefa smjene. Prosječna neto plaća oko 6.000 kuna. Zanima me kolika bi mi bila mirovina. Otišao bih što prije. Nisam ranjavan, niti imam ikakvu dijagnozu. Otac sam djeteta s posebnim potrebama. S poštovnjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

generacija90te je napisao:

Poštovani, molim za savjet. Zanima me mirovina u koju bih otišao ovisno u uvjetima. Naime, zaposlen sam od 1986. godine, u policiji sam od 1990. Ratni staž 5 i pol godina. Od 2001. 2 mjeseca benef. radni staž. Zvanje narednik. Radno mjesto pomoćnika šefa smjene. Prosječna neto plaća oko 6.000 kuna. Zanima me kolika bi mi bila mirovina. Otišao bih što prije. Nisam ranjavan, niti imam ikakvu dijagnozu. Otac sam djeteta s posebnim potrebama. S poštovnjem.

 

premalo podataka, pogledaj na mojem blogu koji podaci su potrebni za izračun mirovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro shvatio, čovjek se informira o redovnoj prijevremenoj mirovini, tzv. policijskoj mirovini.

generacija90te je napisao:

Poštovani, molim za savjet. Zanima me mirovina u koju bih otišao ovisno u uvjetima. Naime, zaposlen sam od 1986. godine, u policiji sam od 1990. Ratni staž 5 i pol godina. Od 2001. 2 mjeseca benef. radni staž. Zvanje narednik. Radno mjesto pomoćnika šefa smjene. Prosječna neto plaća oko 6.000 kuna. Zanima me kolika bi mi bila mirovina. Otišao bih što prije. Nisam ranjavan, niti imam ikakvu dijagnozu. Otac sam djeteta s posebnim potrebama. S poštovnjem.

---------------------------------------------------------------

 

Najprije provjeri koji su trenutno aktualni uvjeti potrebni, mislim na policijski/ukupni staž i da li ih zadovoljavaš, Ako da, onda idi u HZMO da ti izračunaju visinu mirovine. Zadnje što ja pamtim su bili uvjeti 15/30 i oni koji su otišli u mirovinu u to vrijeme dobili su 2500-3000 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

pozdrav svima na forumu,posebno zkova jer imam jednu nejasnocu u vezi tvog pojašnjenja iz ovog posta...da pojasnim pitanjem :DVO sam od kraja 93 pa na dalje (gbr)radni odnos...1998 prilikom obuke zadobio ozljedu na radu-koljeno(smrskana čašica)operiran,bio na komsiji,proglasen (sposoban)nastavio raditi,1999 ponovno hitno operiran isto to koljeno,poslan na komisiju (sposoban)da ne nabrajam svu papirologiju ,terapije,vracen opet radit.Sad dolazim do mog pitanja ,pošto sam 12.2012 hitno operirao kralježnicu l4,l5 obavio potrebite terapije u toplicama,moj poslodavac je poslao papire dokt.opče prakse da me posalje na ( IK )uredno sam predao papira na šalteru u Tvrtkovoj i rečeno mi je da čekam poziv za pregled,te sam dobio potvrdu kad su zaprimili moje papire,po ovom vasem postu tvrdite da se ide na komisiju u Tvrtkovu kad vas se proglasi nesposobnim,medutim ja nisam dobio nikakvo rješenje da sam proglašen nesposobnim za DVO.predmet je u postupku jer imam uvid u njihove stranice gdje pise da je bilo na obradi kod referenta

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija