Jump to content

novi zakon o nadležnosti nad ovrhama (FINA)


yasminkay

Preporučene objave

Molim nekog odgovor:

 

1.1.2011 stupa na snagu novi zakon o nadležnosti nad ovrhama koji kaže da banke više nemaju tu nadležnost. Da li se to odnosi i na fizičke osobe ili samo na poslovne subjekte>?

 

Ako je ovrha, tj s plaće se već skida 1/3, u tijeku, da li se ovim novim zakonom može sjesti na druge račune, ako je potpisana izjava klasična na 1/3 plaće.

Da li se u tom smislu što mijenja ako se pojavi još neko potraživanje u 2011 g. ??

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bez želje za flejmanjem; banke nisu bile nadležne u ovrsi niti će ikada biti. Ne znam odakle te informacije. Koliko znam, u Fini je predviđeno da bude jedinstveni registar svih računa. Zato je i uvođen OIB, tako da bi se moglo ući u trag svoj toj imovini koju su do sada dužnici više no uspješno skrivali. Više se neće morati sa dužnicima igrati skrivača, svi računi će biti dostupni na jednom mjestu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hvala na odgovoru!

Novce u čarapu!!

 

Ja sam vjerojatno upotrijebila krive izraze, ali bit je pitanja bila između ostalog da li će i običan puk biti u toj kaši.

 

Svakako se slažem da treba sve dužnike prisiliti na plaćanje, ali u toj kaši su i sudužnici, jamci itd, a ne samo velike zvijerke, koje su svakako najdužnije i nekako su do sad najlakše izbjegavale kaznu.

 

Običnom puku, ovo će biti strava, jer vjerujem da među običnim ljudima ima malo onih kojiu smišljeno skrivaju svoju imovinu, smišljeno dižu novce koje smišljeno ne žele vratiti itd..... već se više bore ostati s glavom iznad vode.Znači i štednjuu će plijeniti, koju eventualno čuvaju za crne dane, za djecu itd itd.......da bi se održali uopće, jer su mnogi ostali bez posla, a djeca .........

Zato me to zanimalo.....Osobno nemam taj problem, ali svejedno suosjećam s nizom nepovoljnih okolnosti koje tuku mnoge.......

 

Ovo je sa stranice CRO Portal

 

Fina od banaka preuzima provođenje ovrha

Banke će od 1. siječnja 2011. godine prilikom provedbe ovrhe postupati isključivo prema nalogu Fine i neće biti odgovorne za vođenje redoslijeda naplate, provedbu naplate, blokade ili deblokade računa ovršenika pa će se klijenti o svim tim pitanjima obraćati direktno Fini

 

Početkom iduće godine na ...Više29.11.2010 14:15:47 | hrportfolio.com | Ostale vijesti

A evo i boljeg objašnjenja:

Ovo s neke druge stranice.....

Vlada: ovrhe nad novčanim sredstvima provodit će Fina, moguća ovrha i štednje

 

ZAGREB, 1. srpnja 2010. (Hina) - Ovrhu nad novčanim sredstvima provodit će Financijska agencija (Fina), a ovrha će se kod pravnih osoba i građana, osim nad sredstvima sa svih kunskih i deviznih računa, moći provoditi i nad sredstvima na temelju štednih uloga te oročenih sredstava po isteku ugovora o oročenju, predviđa novi zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima.

Fina će voditi i jedinstveni registar računa kojim će, osim računa poslovnih subjekata, biti obuhvaćeni i računi građana, kao i podaci o oročenim novčanim sredstvima, štednim ulozima, stambenoj štednji i depozitima u kreditnoj uniji.

Podaci iz tog registra koji se odnose na građane nisu javni podaci i moći će se dobiti samo na temelju pisanog zahtjeva suda ili drugog nadležnog tijela, a registar neće sadržavati podatke o stanju računa već samo podatak o postojanju određenog računa i o tome je li on blokiran.

Zakon definira da će Fina zaprimati i obrađivati potrebne isprave o ovrsi, obračunavati zatezne kamate, bankama davati nalog za plaćanja, a vodit će i očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje.

Nakon stupanja na snagu ovog zakona situacija oko naplate, pravne sigurnosti građana i poduzeća bit će na daleko većoj razini, kazao je ministar financija Ivan Šuker.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

imam jedno pitanje u vezi novog zakona. naime, imam obrt koji sam zatvorila, ali ostao je dug prema državi koji pokušavam podmiriti (ovrha je u pitanju). nemam nikakve imovine. e sad, imam ugovor o stambenoj štednji. međutim, s očeve plaće se skida novac za tu štednju, dakle on plaća stambenu štednju za 3 člana obitelji. da li će fina pokrenuti ovrhu nad mojim dijelom štednje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ukoliko je ovrhovoditelj pravomoćnim rješenjem(iako nije u pravu) pokrenuo postupak ovrhe nad sredstvima od nesamostalnog radado 1/3plaće odnosno manje jer postoje i druge obustave,

 

da li po novom zakonu sa zahtjevom prema fini može krenuti i ovrhom nad sredstvima na žiro-računima kod banaka gdje isti ovršenik- ovdje u funkciji obrtnika uplaćuje sredstva od utrška i druga primanja iz poslovne djelatnosti...

 

 

(spor ne vezan uz poslovnu djelatnost kasnije osnovanog obrta od strane ovršenika)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Donešen je Pravilnik MF o postupanju s primanjima i naknadama izuzetim od ovrhe ( uključuje primanja izuzeta od ovrhe u cijelosti kao i primanja po osnovi plaće do propisane visine koja se ne može vršiti), sukladno čl. 122. Oz-a 2010,a stupio je na snagu 1.1.2011. U banci bi se trebao otvoriti poseban račun na koji će Vam ići isplata "sigurnog" dijela primanja, a ostatak će "sjedati" na račun koji je terećen.

Doduše, i čl. 180. dosadašnjeg Oz-a je poprilično lijepo uređivao ovrhu po računima, samo što ga se malo tko pridržavao, očito...

pa, bumo videli kako će biti s FINAom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jel to sad znači da će FINA preuzeti sve ovrhe koje se vode protiv NN? Iako je ta ovrha već na naplati putem isplate plaće? Jel to znači da firme ne uplaćuju onda obustave koje se tiču baš ovrha?

I do kojeg iznosa smiju uzimati, što se baš plaće tiče?

Fina i banke nemaju podatak o neto plaći ovršenika, oni vide samo iznos koji je uplaćen! Osim ako se se neće spojiti na REGOS. Malo mi to sve skupa nejasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko ja shvatih, FINA je već preuzela provedbu ovrhe po računima ovršenika. Ukoliko se novac s računa već plijeni, ovršenik bi,barem prema Pravilniku, trebao FINAu obavijestiti o primanjima koja se vrše s računa, odnosno o naknadama te iznosima koji su po zakonu izuzeti od ovrhe ( 2/3 prosječne mjesečne netoplaće u RH odnosno 2/3 netoplaće ovršenika, ukoliko je manja od prosječne plaće u RH ). Po primitku obavijesti, FINA bi trebala uplatiteljima ( poslodavac, zavodi..) poslati preslike ovršnih rješenja, te bi ovi po primitku istih trebali obustaviti daljnju isplatu izuzetih iznosa, primanja i naknada na račun. FINA također o istom obaviještava i banku kod koje se vodi o. račun te daje nalog za otvaranje računa posebne namjene, na koji će uplatitelji ubuduće uplaćivati izuzete iznose. Prema navedenom, FINA djeluje kao posredovatelj i nalogodavac ( proxi). Doduše, i dosadašnjim čl. 180. još uvijek vrijedi ) propisano je da se rješenje o ovrsi istovremeno dostavlja banci, ovršeniku i uplatiteljima koji bi od primitka rješenja trebali obustaviti daljnju uplatu izuzetih primanja i iznosa na račun.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo je tolni kolps, i moja supruga ima isti problem blokirali su joj račun iako je sa plaće skinuta ovrhe(zakonska 1/3), e sad se pitam i naglas razmišljam koga i na koji način tužiti za povredu svojeg prava jer je blokirao sredstva koja su zakonski dozvoljena i nema ništa drugo, a treba kupiti kruh i mlijeko, baš me zanima što bi pametna gđa. Kosor sada na to odgovorila?!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u totalnoj sam zbunjiozi od ovog zakona..sta se u stvari promijenilo..dal samo to sto agencija ima podatke o svim racunima/sto mene bas i ne pogadja,jer osim sto imam otvoren jedan tekuci racun na koji mi djeca posalju koju kunu,jer sam nezaposlena,bez imovine i primanja/...e sad ja ono zakasnim platit Tv pristojbu..i oni mi zasjednu na taj tekuci racun ..jel to znaci da mi sad djeca moraju poslat novce preko poste?bas sam sva zbunjena,nista mi nije jasno,al meni kad djeca posalju 200 kuna je cijelo bogatstvo i sad da mi ga uzmu za neplacenu Tv pretplatu od prije ..moze li mi netko objasnit jednostavno sta se dogadja?dal i dalje postoji nekakvi socijalni minimum koji se nesmije dirati?/napominjem nemam,nekretnina ni pokretnina...svo moje bogatstvo su moja djeca/HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"jaca":hahahahahaha zurim ,zurim...vidim stigle nove prada torbice...

davorpula je napisao:

ovo je tolni kolps, i moja supruga ima isti problem blokirali su joj račun iako je sa plaće skinuta ovrhe(zakonska 1/3), e sad se pitam i naglas razmišljam koga i na koji način tužiti za povredu svojeg prava jer je blokirao sredstva koja su zakonski dozvoljena i nema ništa drugo, a treba kupiti kruh i mlijeko, baš me zanima što bi pametna gđa. Kosor sada na to odgovorila?!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

To je nama naša borba dala...... Da treba poštivat plačanje svih računa,ali treba poštivat i isplačivat redovito plače radniku,( crkavicu )....itd....

 

Novi Zakon! Čista ŠAH-MAT pozicija za sirotinju,Taman da se prikupi para za iduči mjesec.

EKONOMISTI- gdije ste!

 

Odeš u FIN-a i predaš sve kako treba i opet ( čujte gospod.ili gđa.) pad sustava ......

Prije rata pripremi se za borbu. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odgovor je vrlo jednostavan

ja sam sad u blokadi zbog neplaćenog računa i kompletan novac mi je blokiran oko 6000kn a dug mi je 2300...

nisam mogao sa tog racuna platiti nego sam posudio novac i platio jos prije 7 dana i jos uvijek mi nisu odblokirali racun sto znaci da jos uvijek nemogu do mojih zarađenih 6000kn a kad ce odblokirati neznaju ni oni...trenutno je kaos ali ce u budućnosti ici bolje tako barem kažu...

zato za sad barem dok se to ne raščisti malo neka vam djeca šalju novac poštom...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija