Jump to content

obračun isplate zadnje plaće i porezna olakšica


lipica

Preporučene objave

Nakon poslovno uvjetovanog otkaza i otkaznog roka poslodavac mi je isplatio posljednju plaću za gotovo čitav posljednji mjesec.

Plaća je međutim znatno manja od plaće isplaćene za pretposljednji mjesec zbog toga što poslodavac nije od dohotka odbio porezne olakšice, već je oporezovao (+ prirez) cijeli dohodak!!! Time me oštetio za gotovo 3.000 kuna za koje kaže da ću ih dobiti natrag u poreznoj prijavi za sljedeću godinu!!!!

To je učinio navodno zato jer mi je po zakonu morao 15 dana nakon prestanka RO-a vratiti PK, a bez PK mi potom, par dana kasnije u obračunu plaće nije mogao odbiiti olakšice!!!

Napominjem da kod poslodavca radim više od dvadeset godina!

 

Sada kažu da ne mogu izraditi novi obračun. Je li to pravno doista tako i što mogu poduzeti da mi se taj novac isplati sada, a ne za godinu dana?( Zbog čega trebam prisilno godinu dana kreditirati tim iznosom poreznu upravu???) Može li pomoći inspekcija ili nešto treće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napisala sam jucer odgovor, ali ga ne vidim. Mislim da su u pravu. Ista stvar kod mene, zadnja placa za 12. mj pa cu dobiti povrat tek 2018.

Ne moze drugacije, al bolje ikad nego nikad.

 

Mislim da je ovo vrlo nekorektno:trebalo bi u ZOR-u napisati da se PK ne vraća dok se ne isplati i posljednje dugujuće primanja (plaće); ili bi trebalo odrediti da tvrtke trebaju u takvom slučaju isplatiti dugujući iznos ranije (dok još imaju PK karticu).

 

Ovako svi mi - a kao što se vidi ima nas - lijepo u višetisućnim iznosima kreditiramo Poreznu upravu; a probajte vi kao individua od banke npr. posuditi novac- par tisuća kuna bez kamata na godinu i pol dana! To ne bi išlo!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Način da se vrati taj novac, morao bi postojati i može se sigurno pronaći; pitanje je samo da li to državi odgovora ili joj bolje odgovoara da prisilno kreditiramo poreznu upravu 1,5 godina. Država koja je poštena prema građanima, to sigurno ne bi dopustila.

Ovako je ovo još samo jedna u nizu smicalica! Koliko nas takvih ima? Koliko je novaca na taj način blokirano?

 

Zašto mi sada npr. s tim obračunom i 0% odbitka ne bismo mogli otići na poreznu da nam ona to odmah vrati????

 

Vidite, kada bih ja vama rekla da vi taj vaš iznos za 12. mj, koji vam nije isplaćen date meni na 1,5 god i da vam ga ja potom vratim i to još bez kamata, vi biste jako dobro znali da to nije u redu; a ovako, kada vas država izdresira da vjerujete ono što ona hoće da vjerujete, onda ste vi voljni benevolntno čekati taj trenutak!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hah, ja sam u vječitoj borbi sa sistemom! Trenutno na 4 mjesta i ovo mi u ovom trenutnku nije prioritet. U potpunosti se slažem s vama, nije da ne, ali ne nalazim niti jednu zakonsku mogućnost kako bi povratila svoj novac čim prije. Jeste li možda baš i probali pitati u Poreznoj upravi pa da vidite da li ipak ima kakva mogućnost ranijeg povrata?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija