Jump to content
bonobo

Parcelacija k.č. u zelenoj zoni + uknjižba u gruntovnici

Preporučene objave

Situacija je sljedeća:

Na jednoj katastarskoj čestici, u zelenoj zoni, nalaze se 2 manja objekta te su oba objekta legalizirana. Vlasnik k.č. darovnim je ugovorom darovao 1/4 površine k.č. kao i drugi objekt.
U izvadku iz zemljišne knjige stoji (pod sekcijom "Vlastovnica"): "Temeljem ugovora o darovanju nekretnina od XX. XX. 20XX. godine predbilježuje se pravo vlasništva, za korist: X.X."

Pitanja:
1. Koja je točno procedura za upis vlasništva tog darovanog dijela (1/4) katastarske čestice, ako se ista nalazi u zelenoj zoni, tj. može li se parcelirati?
2. Ako može, je li za cijeli postupak dovoljan samo ovlašteni geodet?

Hvala na odgovoru.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Svakako vam je potreban ovl.geodet jer se nakon izdavanja rješenja o izvedenom stanju radi elaborat za evidentiranje građevine u katastru da prijavnim listom za ZK. Da li će se moći parcelirati na dvije čestice sa dva objekta, dvojim. Prije će se desiti da svaka legalizirana građevina dobije svoju česticu (česticu zgrade), no to će vam najbolje pojasniti u upravnom odjelu za prost. uređenje i gradnju kao i ovl.geodet uvidom gdje se točno nalaze te što u tome pogledu kažu odredbe za provođenje prostornog plana.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U redu.
Trebam li u bilo kojem trenutku u tom procesu prisutstvo/potpis osobe koja je vlasnik k.č., tj. ove osobe koja daruje dio zemljišta i drugi objekt?
Također, uvidom u zemljišne knjige, vidim da niti ta osoba (vlasnik k.č.) nije provela upis vlasništva te k.č. koju je i ona naslijedila od osobe koja je sad pokojna.
 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio simiket
   Pozdrav,

   Moje pitanje kako da odradim parcelaciju, s obzirom na kompliciranu priču, odnosno želim da se točno zna što je moje, a što tuđe. Odakle početi ovo raspetljavati?
   Moj djed je bio vlasnik jedne k. čestice koja se vodila i još vodi kao pašnjak. '86 sagradio je na njoj kuću, a s vremenom prodao dio čestice s lijeve i desne strane, te su se na tu česticu uknjižile još 4 osobe koje se danas vode u gruntovnici kao suvlasnici. Moja majka nasljeđuje kuću i dio zemlje, te se također upisuje u katastar i gruntovnicu. Također, to je bila jedna čestica koja je u međuvremenu podijeljena na dvije i s jednom uknjiženom kućom(od susjeda), i svi se mi vodimo kao suvlasnici svaka, iako to nismo. Međusobno, znamo čije je čije. Čitala sam nešto da treba skupiti sve potpise suvlasnika, ali u ovom slučaju dvojica više ne žive u RH i 30 god se nisu tu pojavila. E da, ne znam je l' bitno za parcelaciju, naša kuća je u procesu legalizacije, još im imam platiti kaznu i dobit pečat.
   Hvala na pomoći!
  • objavio kixkix
   Gdje je propisana minimalna veličina katastarske čestice nakon parcelacije?
   Naime, negdje sam jednom vidio da je, konkretno u Zagrebu, ograničena (zabranjena?) dioba čestica ukoliko je površina novonastale čestice ispod određene veličine (u svrhu sprečavanja usitnjavanja čestica).
   Ne mogu to više naći, tražim više od sat vremena ...
   Zanima me ta minimalna površina i da li se to odnosi samo na građevinsko zemljište ili i na poljoprivredno. Zanima i i izvor/propis, naravno.
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...