Jump to content

mobbing i diskriminacija


morski-vuk

Preporučene objave

Postovani,

dali navedeni postupci spadaju pod mobbing i diskriminaciju.

Radi se o kumulativnom radnom odnosu u bolnici i fakultetu. U više navrata se događaju događaji gdje dolazi do kočenja napredovanja. Također konstantno se provodi mišljenje o neradu i nestručnosti. 

Npr: zaustavljen je moj (već riješen) izbor za suradnika na izbornom predmetu (objašnjenje je da postoje bolji), "slučajno" nisam predavač na postdiplomskom, "slučajno" nisu upisivani moji odradeni sati, na natječaju  za redovno napredovanje je izabran kandidat koji nije imao sve propisane uvjete sto meni uvjetuje prestanak ugovora na fakultetu. Raspisuje se drugi natječaj na kojem sam jedini kanidadat i izabran sam u napredovanje (zadovoljeni su svi propisani uvjeti za napredovanje(, no nakon toga slijedi protivljenje direktnog sefa na vise nadleznih mjesta. Problem je sto je protivljenje radjeno pisanim putem i ja SLUZBENO neznam za to, samo znam da  se u tom protivljenju jasno degradira moja stručnost. Nadalje, nakon tog izbora u sklopu usavršavanja slijedi ispunjavanje "subspecijalističke knjizice". Po zakonu nakon odradjenog određenog staza slijedi kolokvij i potpis u knjizicu, no do sada je REDOVITA praksa bila da se samo dobije potpis kako bi se pristupilo sluzbenom ispitu. Sada se mene salje na ispitivanje i kolokvij (do sada su sve kolege redovito samo dobili potpis). Nadalje, prema kolektivnom ugovoru, na poslu koji radim bi trebao imati neke posebne dodatke za koje sam trazio sindikat ocitovanje dali imam pravo na to. U sklopu ocitovanja je trazeno ocitovanje sefa koji me u svom ocitovanju opet stručno degradira i jasno podcjenjuje te navodi da sam neradnik (takodjer sluzbeno ja nemam uvid u ocitovanje). Kako se zastititi od svih navedenih postupaka te dali ovdje ima jasnih elemenata mobbinga??? hvala na pomoci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo  nekih primjera mobbinga po pravnoj klinici PF ZG:

Mobbing predstavljaju:                                                                                             

 

·         napadi na mogućnost izražavanja – stalno prekidanje u obavljanju posla, glasno psovanje, kritiziranje kako se obavlja rad, upućivanje usmenih i/ili pisanih prijetnji, telefonski teror, odbijanje uspostavljanja kontakta putem omalovažavajućih gesta i sl.

 

·         napadi na socijalne kontakte – nerazgovaranje, premještaj u prostorije daleko od dotadašnjih kolega, zabrana radnim kolegama razgovarati sa žrtvom mobbinga, tretiranje žrtve kao "zraka"

 

·         napadi na ugled – širenje glasina, ogovaranje, ismijavanje, ruganje, imitiranje s ciljem kako bi se žrtva napravila smiješnom, optuživanje žrtve da je psihički bolesna, prisiljavanje žrtve na radne zadatke koji narušavaju samopouzdanje, dovođenje u pitanje odluka žrtve, vikanje pogrdne psovke ili drugi obešćašćujući izrazi sa žrtvom

 

·         napadi na kvalitetu životne i radne situacije – nedodjeljivanje radnih zadataka žrtvi, oduzimanje svih zadataka na radnome mjestu, tako da žrtva ni sama ne može osmisliti radni dan, dodjeljivanje besmislenih zadataka, dodjeljivanje zadataka daleko ispod pravog znanja/kvalifikacije, stalno dodjeljivanje novih zadataka, dodjeljivanje zadataka koji nadilaze kvalifikaciju žrtve s ciljem da je se diskreditira

 

·         napadi na zdravlje – prisiljavanje na radove koji oštećuju zdravlje, prijetnja fizičkim nasiljem, tjelesno zlostavljanje, uzrokovanje troškova da bi se naškodilo žrtvi, počinjavanje fizičke štete u domu ili na radnom mjestu osobe, seksualni napad

 

Po meni, u postupanju prema Vama postoji diskriminacija (iako je osnova za diskriminaciju nejasna, s obzirom da to mora biti neka stečena ili urođena Vaša osobina, a ne dojam o Vama da ste "neradnik" - npr. rasa, spol, vjeroispovijest i sl.), ali nema izravnosti postupanja koja bi karakterizirala mobbing.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A nebi li to spadalo pod napad na ugled ako se na razne ustanove tj razna vrhovna mjesta salje dopis u kojem se degradira moja strucnost i znanje te se trazi ponistenje izbora (iako je izbor potpuno zadovoljava sva pravila). Buduci ti postupci nisu polucili rezultate sada se na sva mjesta mene diskreditira (i sve navedeno da ne ponavljam).. Neznam na koju osnovu bi bila diskriminacija-cjerojatno po tipu "nisisedovoljnouvukaonitisvidiosefu"..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sto ako se klevetanje i pricanje okolo dogadja "tajno"..tj u privatnim rqzgovorima i prijavama za koje ja sluzbeno neznam (ali sam nesluzbeno saznao).. dali tu ima elemenata diskrimjnacije,klevetanja napada na dostojanstvo zaposlenika. ... Takodjer,ako se nikoga ne ispitujw(iako je po zakonu potrebno odraditi kolokvij) dali je diksriminacija ako se vecini samo potpise a ja moram na kolokvij?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jednom, diskriminacija znači stavljanje u nepovoljniji položaj po nekoj osnovi za diskriminaciju, što čini neku osobinu koja je nepromjenjiva, trajna i urođena nekoj osobi. Ako se većina potpiše, a neki osim Vas idu na kolokvij, tada niste samo Vi izdvojeni. To jest taktika da Vas se izvede iz takta, ali ništa ne dokazuje.

Glasine su također mobbing ako Vi uspijevate doznati za njih i ako Vam uzrokuju psihičke ili fizičke poteškoće, učestalo i dugotrajno, najmanje jednom tjedno kroz najmanje šest mjeseci.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija