Jump to content

Pravo prolaza-služnost


bilicvit

Preporučene objave

prije 10 godina prodali smo jednom kupcu parcelu od 306m i u ugovoru stavili da ima pravo prolaza preko naše parcele na javni put dok se ne otvori javni put ispod spomenute parcele koji je predviđen GUP-om.

 

sadašnje stanje:

taj kupac sada prodaje to zemljište od 306m preko agencije i nas su kontaktirali da i mi prodamo parcelu koja granići s kupčevom parcelom od 73m da bi se dobila građevinska dozvola............

 

problem je nastao što sada vlasnici parcele od 306 m prodaju i put kao da je njihov iako imaju samo pravo prolaza.

taj put nije i nije mogao biti uknjižen na njhovo ime u katastru, vlasništvo 1/1 naše parcele bez ikakve uknjižbe puta

 

molim vaše mišljenje

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa, trebalo bi vidjeti ugovor. pitanje je da li u njemu postoji osnova za uknjižbu prava služnosti na vašoj parceli ili ne, ali u svakom slučaju oni mogu prodati i pravo služnosti, knjižno ili vanknjižno. samu parcelu ne mogu prodati jer nisu uknjiženi, odnosno ako uzmu novce za taj prolaz, na kraju će ih morati vratiti, jer se kupac neće moći uknjižiti na vaše. ako pak ogradi put, morate tužiti za smetanje posjeda ili odmah za utvrđivanje vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovorima, ali po novom zakonu kako sam dobio informaciju da bi se dobila građevinska dozvola svaka parcela mora imati put u svom vlasništvu ili javni put

 

šta to u biti znaći?!?!?!?!?!?

 

dali je pravo prolaza ili uslužnosti onda ustvari pravo vlasništva??????????

 

ko ima pravo prodati novom kupcu put?????

 

hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ej ti kojem je kvazipravnika pun kufer: ne pravi se pametan, jer da si pametan i da si dobar i uspješan pravnik ne bi gubio vrijeme na legalisu. ovdje si valjda i da nešto naučiš. ili možda stvarno znaš baš sve? to je prvo. drugo, da bi pravo služnosti bilo upisano u zemljišnu knjigu na povlasnu i poslužnu nekretninu, potrebna je nekakva clausula intabulandi, je li tako? ako je u kupoprodajnom ugovoru za služnost nema, služnost nije ni mogla biti upisana na povlasnu i poslužnu nekretninu, što je vrlo lako moguće. u tom slučaju kupnja nekretnine sama po sebi ne znači i stjecanje prava služnosti. to prvo treba ustanoviti. treće, naš jadnik, koji mora slušati savjete kvazipravnika, neka zna da u svakom slučaju-dok se ne odluči prodati tu svoju j. parcelu, ostaje njen vlasnik, i nitko drugi je ne može i ne smije prodavati. pravo služnosti NIJE pravo vlasništva, to je teret na nekretnini, kao što su to npr. hipoteka ili neko drugo založno pravo, a postojanje tereta na nekretnini u pravilu ne sprječava mogućnost raspolaganja (tj. prodaje)-eventualno može utjecati na visinu kupoprodajne cijene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da ste u kupopordajni ugovr stavili i pravo prolaza, a pretpostavljam da je u ugovoru u clausula intabulandi, onda taj vas susjed ima pravo uknjižbe prava stvarne služnosti kao tereta na vašoj nekretnini. Jeste li provjerili vaš vlasnički list? Također, taj novi kupac mođe ishoditi upis prava služnosti u ZK.

Inače, ako prostorni plan, nebitno kojeg stupnja, predviđa da građ. parcele mora imati neposredan pristup na javno prometnu površinu, onda u obzir dolazi samo vlasništvo i to da građ.parcela graniči s javnopromentom površinom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gospodine ako je receno da su dozvolili prolaz prava stvarne sluznosti pretpostavljam da imaju taj ugovor, a ako nemaju onda se moze traziti ako je dosjelost nastupila tuzbom radi upisa, a ako nije steceno dosjloscu onda da se tuzi da se izda clausula intabulandi jer ovaj odbija dati tu clausulu.

u svakom slucaju svagdasnji vlasnik povlasne nekretnine moze koristiti to pravo.

takodjer treba reci da postoji i posjed prava stvarne sluznosti pa kada bi ovaj gospodin zabranio prolaz novome ovaj bi s uspjehom to mogao rijesiti.

 

sto se tice urbanistickog dijela, vezano za gradjevinsku to je sve tocno jer ako pise da treba imati doslovno neposredan pristup javnom putu onda se ne moze dobiti gradj. dozvola.

ako je ta kuca sagradjena prije 68 onda se smatra da ima gradjevinsku bez obzira,

medjutim, to nema veze sa ovim predmetom jer ovdje se radi o grajanskopravnom odnosu uspostavljenom izmedju dviju strana.

sve dok ne bude javnog pristupa toj cestici oni imaju sluznost puta i nemozete tu nista

 

a ti kvazipravnice zavrsi prvo fakultet pa onda govori do tada nemam sto s tobom razgovarati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vezano za služnost puta i vlasničke odnose imam svoj vlastiti primjer u kojem , budući da nisam pravnik,ne vidim izlaza. Naime ja se koristim prolazom ( koji nije moj) do glavnog puta i do sada nisam imao problema. Prije nekoliko dana dolazi mi sin pok. vlasnika susjedne parcele koja je prodana novom vlasniku i traži od mene da ili platim najamninu za prolaz puta ili da taj prolaz-put od njega kupim. Kako sam bio voljan da to kupim tražio sam da mi donese dokument iz kojeg je vidljivo da je put njegov. Donio mi je kup. ugovor između njegova pok. oca i novog vlasnika na kojem stoji:

...osoba x prodaje, a osoba y kupuje 1126/6543 dijelova k.č. 1111 a u naravi zapadni dio ove nekretnine time da ugovaraju o pravo služnosti puta u širini od 80 cm radi prilaza glavnom putu od istola do zapada, neograđeno.

znam što u biti znači služnost ali mi nije jasno u ovom slučaju tko ima pravo da mi predmetnim putem zabrani prolaz i sa kim bih trebao sklopiti pravni posao da bi se mogao koristiti istim.

unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Građevna čestica mora imati direktan pristup na javnu prometnu površinu, i to propisane širine po regulacijskom pravcu. Sve propisuje odgovarajući prostorni plan. U nekim prostornim planovima direktnim (neposrednim) pristupom na javnu prometnu površinu smatra se i kolno-pješački pristup, duljine i širine definirane prostornim planom. Dakle, prvo mjesto gdje se trebate informirati je nadležni Ured državne uprave - služba za prostorno uređenje i graditeljstvo. Korak prije izdavanja građ. dozvole je lokacijska dozvola ili izvod iz DPU (detaljni plan uređenja). Nažalost, oko pitanja prava služnosti vam ne mogu pomoći ali možda forumaši mogu meni. Ukoliko se (slično ovom slučaju) dogodi da čestica kojoj se pristupalo preko druge poslužne čestice prema pravu služnosti dobije neposredan pristup na javnu površinu, hoće li pravo služnosti nad nekretninom prestati? Može li se pokrenuti postupak za utvrđivanje potrebe služnosti nekretninom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Put koristim desetak godina , a od nikog nisan niti tražio niti dobio odobrenje za prolaz. Koristio sam se nesmetano sve do navedenog trenutka dok mi sin prodavatelja ( koji je prodao česticu kupcu i u ugovor naveli pravo služnosti puta)nije došao sa idejom ili da mu platim rentu za korištenje puta ili da predmetni put kupim

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 4 godina kasnije...

Pozdrav svima...evo imam jedan problemčić i molim savjet ako je moguće...u vlasništvu sam jedne parcele do koje vodi put, kako sam kasnije doznao od komunalnoga redara, to je služni put...međutim, vlasik parcele do mene mi brani prolaz tim putem jer kaže da je to oduvijek njegovo, ali izvadak iz katastra i komunalni redar kažu drukčije...taj put postoji već više od 100 godina, samo je malo zapušten...i ja bih sada htio na toj parceli zasaditi voćnjak i da mogu do njega autom ili traktorom...pa mi recite šta se može napraviti, dal da si samo očistim i napravim put pa nek susjed me tuži(a prijeti tužbom) ili moram ja tužiti...makar neću trošiti lovu kad znam da sam u pravu

molim savjet čim prije

evo vam i slike, sa crvenom bojom je označena moja parcela i put koji vodi do nje...ovo zemljište pod brojem 6 je vlasništvo toga susjeda koji mi brani prolaz

http://i44.tinypic.com/29y0612.jpg ...sami otvorite, jer nisak skuzio kako se stavi link

put

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...
Vezano za služnost puta i vlasničke odnose imam svoj vlastiti primjer u kojem , budući da nisam pravnik,ne vidim izlaza. Naime ja se koristim prolazom ( koji nije moj) do glavnog puta i do sada nisam imao problemdina a. Prije nekoliko dana dolazi mi sin pok. vlasnika susjedne parcele koja je prodana novom vlasniku i traži od mene da ili platim najamninu za prolaz puta ili da taj prolaz-put od njega kupim.

 

A mene interesira, što kada sud kaže da je neko u posjedu ​ prava stvarne služnosti jer je više godina preko nečije nekretnine prolazio sa jednog javnog dobra na drugo javno dobro? Kako je to moguće, ako nema povlasne nekretnine u vlasništvu onog za koga se služnost osniva? Nego, kao da ja sa ceste prolazim preko tvoje livade na drugu cestu i tako steknem posjed prava stvarne služnosti, bez obzira što mi je kuća kilometar daleko?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovani,

novom izmjerom koja je očito napravljena bez izlazaka na teren ( avio snimanjem ) jedini pristupni put do naše nekretnine koji je oduvijek bio zajednički i javan, pridodan je susjednoj čestici. U vrijeme izlaganja nove izmjere, nismo bili u mogućnosti reagirati i podnijeti prigovor. Napominjem da je navedena nekretnina u vlasništvu naše obitelji najmanje posljednjih 80 godina.

Novi vlasnik pristupnog puta trenutno ne osporava pristup do naše čestice, ali napominje da nije spreman napismeno kod bilježnika ovjeriti dopuštenje prolaska. Kao razlog navodi to da bi mi sutra mogli prodati našu nekretninu i da neće njemu tuda prolaziti tko god hoće i da smatra da bi nam trebalo biti dovoljno njegovo usmeno dopuštenje. Dakle, kako sad stvari stoje mi nekretninu možemo prodati samo njemu, ali pod uvjetom da je zainteresiran.

Molim Vas savjet, šta nam je činiti?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Put koristim desetak godina , a od nikog nisan niti tražio niti dobio odobrenje za prolaz. Koristio sam se nesmetano sve do navedenog trenutka dok mi sin prodavatelja ( koji je prodao česticu kupcu i u ugovor naveli pravo služnosti puta)nije došao sa idejom ili da mu platim rentu za korištenje puta ili da predmetni put kupim

 

Vi se nalazite u posjedu stvanih prava služnosti. Znači ako bi vam on silom oduzeo da koristite put imate mogućnost ili sa samopomoći put vratiti ili u roku od 30 dana od kada vam je on to učinio pokrenete posjedovnu zaštitu pred sudom. To bi ste sigurno dobili, ali vlasnik bi na kraj imao mogućnost vam to pravo posjeda stvarnih prav služnosti osporiti vlasničkom tužbom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ponovno se pokazalo da na našim sudovima nije pravo i pravda isto. Naime u jednoj vlasničkoj tužbi za isto zemljište a protiv ŽUC-a za sud nije odlučno što je vlasnik zemljišta preko kojeg se bespravno proširila cesta upisan kao vlasnik u zemljišnoj knjizi jer samim izgledom i korištenjem predstavlja javnu cestu, da bi u drugoj parnici (smetanje posjeda stvarnih prava služnosti) to isto zemljište u naravi asfaltirana cesta nije u javnoj uporabi jer nije evidentirana u geodet. elaboratu, nije upisana u zemljišnoj knjizi na temelju pravomoćne uporabne dozvole iako je sama cesta razvrstana i im svoj broj kao županijska cesta i njom se obavlja promet više od 50 godina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav,

 

Imam problem sa pravom služnosti prolaza, ukratko. živim u obiteljskoj kući koja je u vlasništvu moje obitelji još od 1962 godine, put koji smo imali zakonski tada je država prodala susjedima , a na dala drugi kojim se do danas koristimo, međutim pokojni djed je u to vrijeme umor, a pokojna baba o tome nije vodila računa, a moj otac i njegova brača i sestre tada su bili maloljetni, pa taj put koji nam je nanovo dodjeljen nije uknjižen. Međutim iza 2002 godine u susjedstvo dolazi građevinar koji gradi četiri zgrade na parceli i put kojim se koristimo napravi požarnim putem, 2009 g tražili smo građevinsku za nadogradnju, međutim traže nam pravo služnosti puta kojim se koristim od rođenja.. od 35 stanara do danas potpisalo je suglasnost ostala su još četiri, izlika suda na brzinu je stranci, promjena stanara itd.. ukoliko jedan od njih ne potpiše što mi je činiti??? kakva su moja prava?? da li ih uopće imam??Nadogradnju hitno trebam, imam četvero djece i ne mogu sa roditeljima čitav život u dvosobnom stanu provest, a najam u mom gradu je katastrofa, cijene stanova pogotovo. ovo mi je jedini izlaz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da suglasnost je tražena sudskim putem 2009, tako je traženo od strane grada da bi nam se izdala dozvola za nadogradnju. Ispada da godinama sljećemo helikopterom na kuću, da puta nemamo.. Zbog predugog procesa tražila sam od suda pravo na zaštitu suđenja u razumnom roku i dobila odgovor da do kraja ove godine sudac mora donijeti odluku. Navodno zbog stranih vlasnika stanova kojih je 35% išlo se diplomatskim putem tražiti suglasnost, i zbog promjene vlasnika određenih stanova, a sada su ostala još četiri vlasnika koja nisu dali suglasnost ( četiri nova ) koja će ovaj tjedan dobiti od suda tužbu za pravo služnosti na potpis. Zanima me ukoliko netko od njih ne potpiše što mi je činiti! Jedan od tih stanara je jako čudan i ni skim ne komunicira..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Poštovanje novi sam ovdje pa nemojte zamjeriti ako je već odgovor bio .naime kozji put koji izlazi na glavnu cestu i kojim se koristi moj susjed i njegova familija vise od 50 godina a ja se koristim njime od 2000 godine se nalazi na rubu čestice zemlje koja je nedavno prodana jednom teškom čovjeku iz moga mjesta. Iako se on nije jos uknjižio na česticu jer kao dokaz ima samo kupoprodajni ugovor koji nije proveden jer niti čestica nije jos 1/1 on nama tvrdi da nam ima pravo zatvoriti taj prolaz pa zbog toga trebam pomoc u smislu sto da napravim ? Nemamo nikakve papire niti dokumente o time putu samo se koristimo s njime jako dugo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija