Jump to content

prevođenje mirovine


anonimno

Preporučene objave

Ako mi tko može izračunati mirovinu za prevođenje:

U HV sam bio od 25.01.92.g.-01.11.2004.godine.

S danom 01.11.2004.g. odlazim u invalidsku mirovinu sa 40% vojni 60% civilni ( opća mirovina )

čin nadnarednik.S tim da sam status HRVI stekao 1992.g. 40%. Sve vrijeme boravka u HV bio sam u pričuvnim brigadama a kasnije DVO.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani g. Mrljavac!

 

Molil bi Vas za jednu uslugu!

 

Umirovljen sam 2006. godine u činu poručnika! Dragovoljac sam DR-a, HRVI sam s 40 % oštećenja trajno, i invalidnost i opća nesposobnost za rad je nastala 100 % u svezi s okolnostima u ratu!

 

Tijekom rata bez obzira na relativno nizak časnički čin, obnašal sam dužnosti zapovjednika satnije (sklopni čin natporučnik-satnik), a zadnja dužnost pred umirovljenje bila je nastavnik u DČŠ. Sklopni čin za tu dužnost bil je natporučnik-bojnik!

Nedavno sam dobil rješenje o prevođenju mirovine od HZzMO-a gdje su mi kao polazni stavili 1.50!

 

Novi iznos mirovine (s povečanjima) iznosi 5594,83 HKN!

 

To mi je sad malo čudno jer moje kolege koie su otišli u mirovinu po novom zakonu o braniteljima, a imaju isti ili tekar jedan čin veči, i obnašali su i niže dužnosti i imaju mirovinu preko cca 6 i pol tisuća (neki i nešto malo više) HKN!

 

Molil bi Vas, ako možete, približan izračun moje nove mirovine po trenutačno važećoj tabeli i na koje točke i paragrafe se mogu pozvat u slučaju da sam zakinut!

 

Unaprijed hvala! Dux :-)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Status dragovoljca i HRVI sa koeficijentom 1,50. Tu nešto neće valjati. Potvrda o statusu dragovoljca-branitelja mora da se uskladi sa ratnim putem. Možda ćete morati ishoditi-izvaditi potvrdu o neudaljavanju iz postrojbe.

 

U svakom slučaju mirovina sa tim koeficijentom je dobra i mislim da biste trebali biti zadovoljni, ali o tom potom.

 

Što se tiče koeficijenta, ako imate status HRVI i dragovoljac, kako sam već naveo. Otiđite u HZMO sa rješenjem na kojem je Vaš broj temeljem kojeg će referent na šalteru da Vas uputi ovlaštenoj osobi koja obrađuje Vaš predmet i pitajte njega gdje je zapelo.

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bog dečki! Pardon ... Bog i curama ak su tu! ;-)

 

Bil sam u HZMO i predmet ide ponovno u obradu ... hoću reči već je u obradi!

 

Prvo, pošto su radili ''automatsko prevođenje'', uobće nisu otvarali osobni spis, pa onda nisu uzeli u obzir vrlo važne stavke!

 

Zakinut sam bil za status dragovoljca (nekim ''čudom'' su me utrpali pod pričuvni sastav ...????), a uz to i sa statusom HRVI imam pravo na polazni faktor 1.85, a ne 1.50 kako je pisalo u zadnjem rješenju!

 

Drugo, pri ozračunu mirovine uzeli su u obzir samo moj djelatni čin (poručnika), ali ne i dužnosti koje sam po pisanim zapovjedima i postavljenima obnašal!

 

Po provedbenim odlukama, HZMO je dužan koristniku mirovine obračunati najpovoljniju obciju, a to je ipak razlika jer sam obnašal dužnost zapovjednika satnije i etc.!

Uglavnom, obračun t.j. prevođenje mirovine nije bilo u skladu s papirima u mojem osobnom spisu!

Eto ... to bi bilo to ukratko!

Vidjet ćemo kako će sad izpast! Još jednom hvala na savjetu!

Pozdrav! Dux :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tko je taj koji pali Semafore?

 

Kad se postavlja pitanje oko nekih naših prava, uvijek kažu Čekamo Zeleno Svijetlo!!!!

A kad treba glasovati za nekoga tada bi mi svi trebali Upaliti svoj SEMAFOR, tako da im dajemo po potrebi razna Svjetla, a Zeleno bi bilo tek na kraju Tunela, kroz koji nas vode isti ti koji sad nama daju neka osvjetljenja. Nisam ja u Disku.

 

Pitam svoju Referenticu oko toga kad će krenuti Prevođenje kumuliranih Mirovina, ona kaže da nezna, a kad će krenuti, kaže sve je spremno ali se čeka ZELENO svijetlo.

U svim Postovima do sada ljudi pišu da če to biti do kraja ovog mjeseca ali izgleda ništa od toga, a ulazimo u Ljetno razdoblje kad se oni svi raziđu, tako da od toga nema ništa do pred Izbore , kako mi se ćini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajde, de preveli i mene, ali žednog preko vode. Svaki puta sam se svadio u mirovinskom. Četiri puta nestao ratni put, jedanputa poplava u podrumu, a dokumenti suhi i na kraju nakon 12 revizija računaju mi radni staž. Dobrovoljac sam, veteran i ratni vojni invalid ranjavan više puta vršeći borbenu zadaću po naređenju nadređenog zapovjedništva. Svaki puta žele prevariti i na kraju kada sam naučio sve te zakone i zaključao šeficu u sobu u Tvrtkovoj, sve mi je bilo rješeno za tjedan dana i zaostatci. U mirovini sam zbog 100% ranjavanja, nisam dobio viši čin, jer kako kažu da je prošla baba s kolačima. Ni netreba mi. Mirovina je par kuna manje od 6000, i dosta i malo, kako se uzme, e sad ono pitanje je kada će isplatiti zaostatke. Piše kad budu imali novaca. Pa ovi nikad nemaju novaca. Imamo li mi pravo na kamate, kakve nama nabija država kada kasnimo sa plaćanjima nečega.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemem status dragovoljca, fali mi par dana, ali kažu da imam koeficijent 1,85 pošto sam stalno bio u specijalnoj policiji, imam opću trajnu nesposobnost, ali su mi odredili 70 vojno 30 civilno, od prosinca 1991 do 31. prosinca 1998. Godine staža - vojno sam naveo, civilno 3 godine, ali sam sve to vrijeme bio zapravo na bolovanju, godište 1972.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

meni se čini da preveli nisu one koji imaju malo znatniju razliku, dakle oni koji su po pančiću otišli u mirovinu. sad kao je vrijeme i za nas takve došlo, semafori ne rade, promet regulira ?, a HZMO na igrama (sigurno negdje na moru) pa čak i ako dobijemo svjetlo, nema "prevoditelja". A o poznavanju zakona onih koji vrše prevođenje ne bih želio ni govoriti. Čini mi se ponekad da oni dobivaju plaću jer ne znaju (čast izuzecima), jer gube papire , a za neke stvari po ovom zakonu koji eto ide već treću godinu čak neki ni ne znaju. Zaostatke će platiti ???, ali bar da pošteno i sada naprave prevođenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, slučajno sam otkrila ovaj forum, nisam baš informirana u vezi prevođenja, pa vas molim za pomoć.

Zanima me da li se i mirovine obitelji poginulih mjenjaju prevođenjem ili je to samo za HRVI?

Naime, ja sam dijete poginulog branitelja i sestra i ja primamo mirovinu dok se redovno školujemo.

Unaprijed se zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Apisoj je napisao:

... Zanima me da li se i mirovine obitelji poginulih mjenjaju prevođenjem ili je to samo za HRVI?

Naime, ja sam dijete poginulog branitelja i sestra i ja primamo mirovinu dok se redovno školujemo.

Unaprijed se zahvaljujem.

 

Da, prevode se i obiteljske mirovine članova obitelji smrtno stradalih HB iz DR, ali samo ako je to za njih (financijski) povoljnije. Prevođenje se vrši sa danom stupanja na snagu novog Zakona, odnosno od 01.01.2005. godine.

Isto vrijedi i za obiteljske invalidnine, koje se počevši od 01.01.2005. godine prevode i priznaju u uvećanim iznosima (novi iznosi obiteljske invalidnine Vam se već isplaćuju, čak ukoliko nije doneseno novo rješenje - ispravite me ako nisam u pravu).

Sve navedeno vrijedi i za novčane naknade u iznosu obiteljske mirovine, odnosno u iznosu obiteljske invalidnine (iza nestalih HB-a).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Apisoj je napisao:

(...) Mislim da se invalidnina nije mjenjala ili nešto malo, odmah kad je donešen novi zakon.

 

Po starom Zakonu obiteljska invalidnina za jednog korisnika je iznosila 1.529,96 kn mjesečno (odnosno, 40% od osnovice), a po novom iznosi 1.912,45 kn (ili 50% od osnovice). Ako su dva korisnika obiteljske invalidnine, prije su primala oko 2.295,00 kn mjesečno, a sada, nakon prevođenja, odnosno počevši od 01.01.2005. godine, 2.868,68 kn mjesečno.

Usput, svoje pravo zadržavate i nakon završetka ili prekida školovanja, pod uvjetom da ste nezaposleni, ali najduže godinu dana od dana prestanka školovanja. Pozdrav! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da,invalidnina iznosi toliko. Ajde, bar sad znam da je to to. Neki stalno govore da to nije dobar iznos, a novo rješenje nismo dobili od 1992. godine, navodno zato što od kada smo krenuli u školu nismo prekidali redovno školovanje.Što se mirovina tiče, ništa mi više nije jasno. Nemam pojma, samo mi je čudno kad obitelji poginulih sa istim činom, datumom i mjestom pogibije imaju različite mirovine. Zar to nije malo čudno? Naravno, tu ne mislim na povećani iznos mirovine zbog broja djece. Možda ovi u mirovinskom pogriješe, a mi pojma nemamo.

Hvala Vam što se trudite približiti mi ovu problematiku. Srdačan pozdrav! Bok!

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija