Jump to content

Alimentacija,pomoć


SUZY23

Preporučene objave

EVO OVAKO, DIJETE MOG BUDUĆEG MUŽA JE NAPUNILO 3 GOD, I VEĆ ZADNJE 3 GODINE ZARUČNIK REDOVITO PLAĆA 1-OGA U MJESECU ALIMENTACIJU OD 1000 KN NA NJEN ŽIRO RAČUN. ZNAČI TA ŽENA NIJE MORALA KUPOVATI EXTRA ROBU, UVIJEK JOJ SE DALO NOVACA UVIJEK SMO USKAKALI U POMOĆ, ALI ONA SE VEĆ 3 GODINE INATI I STALNO TRAŽI JOŠ. ONA IMA PLAĆU SIGURNO OKO 5300, A ON 5500 I SAD KOJIM BI SE PRAVNIM LIJEKOM MOGLO NEŠTO UČINITI. IŠTA LJUDI MOJI, RECITE MI, OVO JE ZA POLUDITI ŠTO TA ZMIJA RADI.. BILO KAKAV SAVJET... :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok, malo sam se zanijela.. ako tko ima kakav savjet, mučimo se na sudu već 2 godine. Brak se razveo dobrovoljno s obe strane, alimentacija je bila dogovorena na sudu 1000 kn. I sad je još uz sve to što je redovito plačao morao unatrag platiti zaostatke za 2,5 god. znači čak imamo i dokaz da je ona njega varala prije braka , za vrijeme trudnoće( dijete je 100% njegovo), i nakon, ali opet neželimo odvajati dijete od majke..puno detalja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad ćete imati svoje dijete, vidjet ćete da 1000 kuna ni izdaleka nije dovoljno za uzdržavanje djeteta. Normalna, nezahtjevna računica za jedno dijete mjesečno je MINIMALNO 3000 kuna što znači da bi svaki roditelj trebao dati barem 1500. Barem! Nemojte misliti samo na jelo i čarapice ili cipelice ... dijete ima i druge potrebe. Bez obzira na sve okolnosti tog bivšeg braka, to dijete postoji, za njegovo se rođenje odlučilo OBOJE i tu odgovornost treba nositi i dalje, sve dok to dijete ne postane osoba koja se može sama uzdržavati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako uzmemo u obzir samo pravnu stranu, niste dužni plaćati više od dosuđenog iznosa uzdržavanja.

sve više je vaša dobra volja, koju ce vam sud u slučaju dodatnog spora uzeti kao olakotnu okolnost.

mnogo je na ovom forumu prepirki tipa, malo je ili puno je.

sud je tu da odredi mogucnosti roditelja i potrebe djeteta, te, ako izuzmemo ekstremne slučajeve, sud to dobro radi. Ima uzdržavanja po 400 kn, ima ih po 1000, a i po 2000 (npr. košarkašu Giričeku je dosuđeno toliko).

Da li je to puno ili malo...koliko je glasova za, toliko je i protiv. Ključni problem je što se preko djeteta pokušavaju razračunati roditelji. Niti dijete može živjeti od 100 kn, niti mu doista trebaju tisuce kuna...ali kad se uključe inat i sukobi, sve se gleda drukcijim naočalama.

 

Stoga, pustite sud da radi svoj posao. Ako možete i želite platite više, a ako ne želite platite koliko vam je sud dosudio i to je to.

Ako vas druga strana maltretira, priavite ju policiji i stvar riješena. Kad se želi, sve se može riještiti civilizirano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Slušajte, sve to ja razumijem, ja sam to podržavala sve ovo vrijeme, nadasve to dijete volim kao svoje. ali kvragu kojih 3000 kuna?? Odakle ta cifra?? Jeli postoji neka dokazana statistika da djetetu treba 100 kuna dnevno?? Mislim koje gluposti.. nakon njegovih odbitaka prema djetetu i ostalim stvarima njemu znači samo za život ostaje manje od 1500 kuna od plaće a tu nećemo ubrajati odjeću itd.. Znači po vašim suludim proračunima dijete bi trebalo imati za život 3000 kn a otac nek se #### sa 1500. Čudo! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne ne, čudo je da jedna žena tako razmišlja kao vi.

Očito je da niste majka i ne samo to, niste se ni trenutka zapitali kako je podizati dijete samoj ženi. No nisam mogla a da ne prokomentiram Vašu bešćutnost. Naime, gospođa samohrana majka ima pravo samo na ono što je sud odredio, odnosno postotak od plaće vašeg budućeg. Nema pravne osnove potraživati više. Dakle čemu strah da će biti manje novaca za Vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam majka, to je istina, ali da jesam i da sam razvedena sporazumno, sa dogovorenom alimentacijom, živim sa roditeljima, nebi se išla inatiti mužu kojeg sam za vrijeme i prije trudnoće dokazano varala i što je rijetkost socijalna služba je bila na NJEGOVOJ strani, znači da tu nešto ne štima. Meni nije bitan novac, jer moja plaća je dostatna za uzdržavanje i njega i mene i plaćanje stanbenog i auto kredita, znači ja nemam problem. boli me ona stvar za tisuću kuna više ili manj. Ali što vidim niste razumjeli, malenog nije vidio prvu godinu..zašto..jer se ona odselila i nije dala da ga vidi.. baka i djeda.. nikad ga nisu mogli uzeti u šetnju, zato ga sadaa ne doživljavaju,tko je kriv..ha? Mali je od nas dobivao za svaku sezonu hrpu robe, za svaki blagdan joj se davalo ekstra novaca, otvorena je štedna knjižica na njegovim imenu gdje se za maloga štedi 50 eura mjesečno..po vama je to malo? i sve ide iz našeg zajedničkog buđeta, znači meni problem nije novac. 3 puta tjedno idemo s njim na izlete, sve se organizira kako bi se njemu svidjelo..I to njoj nije dovoljno, znači da nije problem bio u novcu.. nego je sve stvar principa.. frustrirana osoba je frustirana osoba, tu nema lijeka. onaj tko pati je dijete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Prvo pitanje: jeste li tražili pravni savjet ili procjenu psihološkog profila majke djeteta vašeg supruga?

2. Ako se radi o savjetu, onda valjda i sami znate kako preljub nije nikakva stavka u određivanju iznosa kojim otac djeteta sudjeluje u njegovom uzdržavanju, radilo se o preljubu koji je napravio bivši suprug ili supruga. To se riješilo tijekom postupka razvoda.

3. Neviđanje djeteta je rješivo očevim inzistiranjem i upotrebom pravno raspoloživih sredstava, u krajnjem slučaju čak i ovrhom kako bi to pravo ostvario. Kako to očito nije traženo niti pokušavano, a sada ne navodite takav problem, savjet u tom pogledu izgleda ne tražite.

4. Roditelj koji s djetetom ne živi je dužan doprinositi njegovom uzdržavanju koliko mu je određeno ili više koliko je ponudio sam, a iznad tog iznosa doprinosi vlastitom voljom i željom, te je svaka jadikovka u tom smislu suvišna.

5. Da su bivši supružnici se bili u stanju dogovarati i zadovoljiti očekivanja koja imaju jedno prema drugom, najvjerojatnije se ne bi ni razvodili, pa jednostavno nije za obraćati pozornost na viškove želja ukoliko se ispunjava ono što je dogovoreno, čak i više od toga. Stoga bi bilo lijepo da se vi kao sadašnja partnerica i supruga time ne opterećujete suvišno jer se radi o prošlom svršenom vremenu.

6. Ukoliko otac doprinosi uzdržavanju djeteta više nego je dogovoreno ili određeno, radi to jer to on sam želi, pa je svaka opservacija koliko je to puno suvišna jer je za pretpostaviti da ga na to nitko nije puškom naganjao da učini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, jesmo od pravnog savjeta ništa, obitelj joj ima veze na sudu i ima jednog od boljih odvjetnika.

Djete je imalo niti mjesec dana kad su se razišli, kako se ona odselila, a on radio mogao je odlaziti vikendom, ali mu ga je dala samo na 5 min. Tako tko kaže da se nije trudio, vara se..

Da znam, zato je sad dogovoreno sa odvjetnikom da će se malome samo uplaćivati na račun i i sve što dobije će biti u našem stanu u njegovoj sobi(odjeća i igračke), Da sve dodatno što je dobivala će biti skroz ukinuto, jer imamo razloga vjerovati da to ne ide za dijete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravni savjet je oduvijek i svugdje: biti redovit u uzdržavanju djeteta minimalno na način na koji je sud odredio.

Nepravni savjet je poimati to kao ono što ide djetetu a ne njegovoj majci.

Ljudski savjet je shvatiti kako kod djece razvedenih roditelja nije poanta u novcu za uzdržavanje već u odnosu djeteta s roditeljem s kojim ne živi i obratno.

Te nastojati u tome plivati bez ogorčenosti jednih na druge, nebitno tko je tko i u kojoj ulozi.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ništa mu ne fali niti će faliti.. ali vratimo se na alimentaciju. S obzirom da su se djetetove potrebe povećale tražila je 500 kn veću alimentaciju, a navela je da ona radi takav posao gdje mora imati prikladnu odjeću, obuću i ostale higijenske potrepštine, pa mislim što vam to govori, na kraju joj sud dosudi 200 kn veću alim.( mislim, što bi mi trebali joj kupovati tampone).. ponavljam, nije stvar u novcu ali predugo ovo traje da bi joj se popuštalo i dalje, vrijeme je za nešto poduzeti, najvjerovatnije ćemo tražiti skrbništvo kad maleni krene u školu s obzirom da mu ona ne moze pružiti najosnovnije stvari, a kako je navela, mi živimo u izobilju, pa daj dijete ako ga voliš, da i on živi u izobilju.. sve će imati.. nije problem..

zato sam se pokušala posavjetovati s vama da vidim postoji li koja druga opcija..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle, ako provrtite topice na ovu temu, ustanovit ćete kako se iznos određuje prema djetetovim ukupnim životnim potrebama a NE samo za hranu i odjeću (djetetovu, napominjem), roditelju s kojim dijete živi se priznaje svakodnevni angažman oko njega, te je njegov iznos u udjelu uzdržavanja često umanje u odnosu na onog drugog.

 

Bespredmetno je na ovom mjestu raspravljati o higijenskim potrebama majke djeteta, što zasigurno ni sud nije uzeo u obzir već potrebe djeteta pri određivanju iznosa.

 

Odluke suda svojevoljno se ne može mijenjati, a svaki pokušaj završava naplatom i duga i kamata, stoga je to nešto što vam nitko ne bi preporučio.

 

Razlog koji navodite kao motiv traženja da vam se povjeri dijete (uz napomenu kako skrbništvo ne možete ni tražiti a niti dobiti osim za slučaj da netko djetetova prava krši u mjeri koja se sankcionira a predviđeno je zakonom), jer ako osoba radi, ako se uzdržavanje djeteta plaća te dijete živi u skladu s predviđenim minimumom, to vam zasigurno neće biti dovoljno kako bi vam dijete bilo povjereno.

 

Dijete nije roba koja se prodaje kupcu koji licitira s više novca. Čak i sud tako poima stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nitko njega ne smatra predmetom, mi ga i volimo i provodimo vremena koliko god možemo s njim. Ali zar riječ od CZSS ne znači ništa?? Ja znam da je bolje da dijete živi sa majkom, to nitko ne osporava.. Ali tko kaže da mu nebi bilo dobro i sa ocem. Ja gledam na to koliko netko ulaže truda i ljubavi, i koliko bi ga otac mogao bolje izgraditi kao osobu. Zaboga za par mjeseci mali ima 4 godine, on još pelene nosi. Mislim da se oko njega treba truditi a ne ostavljati ga na čuvanje djedu i baki, pa kad dođeš sa posla da si umoran da bi se s njim igrao ili sl. Sve mi se čini da se preko djeteta lomi i da će se lomiti puno stvari, i to ne radi nekakve pravde nego radi inata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

niste li blago kontradiktorni?

 

Da, možda bi mu bilo dobro i s ocem, no sudska je odluka takva kakva jest. Svatko može pokušati da se ona izmjeni, argumentima koje ima, ako ih ima.

 

Svatko sebe smatra boljim, stoga i ne čudi subjektivno mišljenje tko bi ga boje odgajao, no izražavate i osobni stav kako se s tim i ne slažete ali podržavate.

 

Ukupno, ako vaš budući suprug bude imao dovoljno argumenata i dovoljno jakih da se izmjeni odluka onda će tako možda i biti.

 

Koliko ste iznijeli do sada, nema ih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E moja Suzy, zelena si , mlada, smiri se malo...ako tih 200 kn ne znači puno, onda fino plaćajte 1200 mjeečno, uzmite maloga weekendom ili kad možete i to je to, a tebi savjetujem da se ohladiš...i da , što misliš da je lako odgajati dijete, muško i to kad mu nisi majka, nego neka maćeha...ja ti kažem da ti uopće ne znaš kaj znači odgajati tuđe dijete pa bajaš o tome da bu uzeli skrbništvo nad malim :-o ...imati ćeš do tada svoje dvoje pa ti neće na pamet pasti uzimati k sebi i njegovo :-D . Ne vidim u čem je problem, dajte joj lovu, ne dajite darove, malome kupite ali nemojte da roba ostaje kod vas jer dijete brzo raste, što ćete mu kupovati bezveze radi kojeg weekenda a tebi savjetujem da se staviš malo u njenu kožu i da dobiješ 1200kn mjesečno za dijete kojem još i pelene trebaju. Razumijem te jer dam bila u sličnoj situaciji(i jesam) ali na kraju se uvijek ispostavi da on nije tako bajan kao što se čini i da njegova bivša nije takva vještica, nego je to život.

Sretno ti !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

nek mi netko odgovori, ako je Ministarstvo pravosuđa objavilo podatke o prosječnim potrebama djeteta s obzirom na troškove života, a to iznosi

- 1500 kn za dijete predškolskog uzrasta

- 1700 kn za dijete školskog uzrasta,

 

na koliko da naslovim u tužbenom zahtjevu zahtjev za uzdržavanje dvije maloljetne tužiteljice?

 

i u kakvom je odnosu taj iznos (od 1500, odnosno 1700 kn) u odnosu na postotak plaće (obično se traži, koliko? 20, 30 %) koji se traži od tuženika da izdvaja na uzdržavanje maloljetnih tužiteljica? Napominjem da mi podatak o primanjima tuženika nije poznat.

ako netko ima neki savjet..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija