Jump to content

darovni ugovor ili odricanje nasljedstva


yuppie

Preporučene objave

Molim Vas da mi pojasnite proceduru. Moj otac je nasljedio kuću od svoje majke.Želio bi darovati svoje nasljedstvo svome sinu i kčeri.Da li još uvijek može darovnim ugovorom darovati svoju imovinu ili je se mora odreći na sudskoj raspravi kako bi prenio vlasništvo na svoju djecu? Da li se plaća porez i koliko, ili se plaća javnobilježnička nagrada?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na ostavinskoj raspravi otac mora prihvatiti naslijeđe, kako bi ta ostavina ušla u njegovu imovinu.

Ono što je otac naslijedio ulazi u njegovu imovinu, a on sa bilo kojim svojim dijelom imovine može raditi što hoće.

Tako može i darovati svoju djecu.

Troškovi ugovora o darovanju ovise radi li vam ga stručna osoba (odvjetnik, javni bilježnik) ili ga sastavljate sami, pa ga nosite na jb ovjeru potpisa.

Između roditelja i djece se ne plaća porez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz ZN:

 

Članak 130.

(1) Nas­­ljednik se može odreći nas­­ljedstva javno ovjerov­­lje­nom izjavom ili izjavom danom na zapisnik kod suda do donoše­­nja prvostupa­­njske odluke.

(2) Ovo odrica­­nje vrijedi i za potomke onoga koji se odre­kao, ako odricate­­lj nije izričito izjavio da se odriče samo u svoje ime.

(3) Ako su odricate­­ljevi potomci malodobni, za ovo odrica­­nje nije potrebno odobre­­nje tijela nadležnog za poslove skrb­ništva.

(4) Za nas­­ljednika koji se odrekao u svoje ime smatra se kao da nikad nije bio nas­­ljednik.

(5) Ako se odreknu nas­­ljedstva svi nas­­ljednici koji pripadaju najbližem nas­­ljednom redu u času smrti ostavite­­lja, na nas­­ljedstvo se pozivaju nas­­ljednici s­­ljedeće­ga nas­­ljednog reda. Za slučaj da se nas­­ljedstva odreknu ostali nas­­ljednici prvoga nas­­ljednog reda bračni drug ostaje u prvom nas­­ljednom redu.

 

Ako su sin i kći jedini očevi nasljednici (dakle, nema supruge, vanbračne djece itd.), a kuća jedina naslijeđena imovina, onda se odricanjem oca od nasljedstva u svoje ime postiže isti učinak, tj. nasljeđuju sin i kći. Prednost ovoga je da ne treba ugovor o darovanju.

 

Međutim, valja još jednom naglasiti da to vrijedi samo pod navedenim uvjetima, tj. da je odricanje samo u svoje ime, da nema drugih nasljednika i da je kuća jedina imovina koju otac nasljeđuje, jer odricanje ne može biti djelomično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači;moji bi roditelji na sudskoj raspravi trebali nasljediti (kuću,zemljište).Nakon toga sastaviti darovni ugovor u kojem isto nasljeđe daruju sinu i kćeri.Taj ugovor odnesu na ovjeru kod javnog bilježnika.U tom slučaju netreba platiti porez?Da li je to legalno?Stvar je u tome da je moguće da roditelji prenesu vlasništvo na sestru i mene a da mi nemamo čime platiti porez,ukoliko se plača.Pitam jer sam "čuo" da se 5% poreza plača bez obzira na darovni ugovor i bez obzira što roditlji daruju svoju djecu?Molim vas objasnite mi još jedamput i hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 13 godina kasnije...

Mene slično zanima, samo je obrnua situacija. Dakle, moja mama putem stambenog kredita kupuje kuću kojoj ću ja biti vlasnik. Mene zanima da li ona mora biti navedena kao suvlasnik, ili ja odmah po potpisivanju kupo-prodajnog ugovora mogu postati vlasnik te kuće, dakle vlasništvo 1/1? Ukoliko ne, da li ona može biti suvlasnik 1/5, a ja biti suvlanik 4/5, te da mi ona darovnim ugovorom prebaci kuću na potpuno vlasništvo? Da li postoji alternativa darovnom ugovoru, neka putem koje se moja mama odriče prava vlasništva na kuću koju je kupila meni? Da li ja mogu ostati bez te nekretnine u bilo kojem slučaju? Hvala unaprijed na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Sara1993 je napisao:

Dakle, moja mama putem stambenog kredita kupuje kuću kojoj ću ja biti vlasnik.

Što Vam ovo znači i kako to planirate provesti?

prije 1 sat , Sara1993 je napisao:

Mene zanima da li ona mora biti navedena kao suvlasnik, ili ja odmah po potpisivanju kupo-prodajnog ugovora mogu postati vlasnik te kuće, dakle vlasništvo 1/1?

A tko je u ugovoru o kupoprodaji nekretnine naveden kao kupac?

prije 1 sat , Sara1993 je napisao:

Da li postoji alternativa darovnom ugovoru, neka putem koje se moja mama odriče prava vlasništva na kuću koju je kupila meni?

Da li ste na ovu temu pogledali Opće uvjete poslovanja banke kod koje se podiže stambeni kredit?

prije 1 sat , Sara1993 je napisao:

Da li ja mogu ostati bez te nekretnine u bilo kojem slučaju?

Da.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 37 minuta, Borbena7 je napisao:

A tko je u ugovoru o kupoprodaji nekretnine naveden kao kupac?

Mislili smo da se mene odmah stavi kao vlasnika nekretnine, prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora, pa samim time i kao kupca. Zar se ne može tako, bez obzira tko je nositelj kredita?

 

prije 40 minuta, Borbena7 je napisao:

Da li ste na ovu temu pogledali Opće uvjete poslovanja banke kod koje se podiže stambeni kredit?

Nisam pogledala, to sam mislila pitati uživo u banci, na koji način to funkcionira i da li će oni takvo nešto dopustiti.

 

prije 41 minuta, Borbena7 je napisao:

Što Vam ovo znači i kako to planirate provesti?

Moja mama meni želi kupiti kuću, ona će biti nositelj kredita ali neće živjeti u toj kući. U kući ću živjeti ja sa suprugom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stambeni kredit je namjenski kredit koji se zahtjeva predugovorom a nakon odobravanja i prije potpisivanja ugovora o kreditu mora se potpisati i ugovor o kupoprodaji između prodavatelja i kupca, prema kojem banke vrše isplatu na račun prodavatelja. Shodno tome se upisuje i založno pravo na nekretninu kupca tj. tražitelja kredita i teško da će banka dopustiti da u ugovoru vi stojite kao večinski ili ilo kakav suvlasnik a nemate veze s kreditom. Eventualno poslije realizacije svega, majka vam istu može darovati.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija