Jump to content

konačno rješenje za 6a.


vicko

Preporučene objave

Stiglo konačno rješenje za mirovimu po čl.6a.koje iznosi 3305,51kn što je relativno malo.Molio bih nekog da mi objasni dali imam pravo na braniteljski dodatak ili na koji način da ostvarim pravo na dodatak iz onog famoznog fonda iliti trećeg stupa u koji smo uplaćivali od "97.Drugo pitanje bi bilo kako ostvariti invalidnost pošto sam tijekom rata bio tri puta na operaciji(ileusa)a imao sam i ozljedu na radu za koje imam sve papire.Ako netko ima kakav dobar savjet molio bih da pomogne neukom i razočaranom branitelju. :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ajd polako redom :

koliko si ti dobio odpremninu od HV

koliko radnog staža imaš HV- civilstvo

koliko si ti starosne dobi

jel ta operacija( koju navodiš ili bolest ) ima veze sasudjelovanjem u domovinskom ratu

što ti piše tamo profesionalna nesposobnost

koji čin imaš

e kad to napišeš onda se može nešto više reci na sve ove tvoje upite.

---ali ova cifra koju si ti dobio 3.305,51kn mislim da je sasvim OK.no neznam što tebi nije jasno i u kojem smislu si zakinut ?

glede ispalte fonda ako si navršio 5 godina u tom fondu onda budeš dobio sve uračunato u mirovinu... :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam 40 godina,staž imam samo HV od "92,imam čin narednika.Još nisam dobio otpremninu mada je prošlo četrdeset i četiri dana.Nakon druge operacije krajem "92 mi je doktorica Antolić(ako se dobro sjećam)predložila da bi bilo dobro da odem na procjenu radne sposobnosti jer navodno te bolesti su uzrokovane na nervnoj bazi(stres i sl.).U to vrijeme nisam znao što napraviti pa nisam išao na tu procjenu(prazna glava).Što se tiče iznosa mirovine,po onoj Esadovoj tablici za izračun ispada mirovina 4459,69kn,pa me zanima dali je to točno;taj izračun je bez invalidnosti.Kako je moguće da kolega po čl.11 dobije isti iznos mirovine kao ja,pedesetak kuna veći iznos.Ja sam dobio rješenje kao profesionalna a on opću.Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tu neke stvari zbilja nisu jasne.

Mislim da je Deltacro u pravu kad ti je rekao da ti ovaj iznos mirovine nije loš, jer koliko si sam naveo da si umirovljen po čl. 6a, a ne po ZOPHB, tako da Esadova tablica nema veze s tvojim izračunom.

Kako si naveo nemaš status dragovoljca, niti HRVI, pa si teško i mogao dobiti više.

Bez ljutnje.

Isto tako u dobrovoljne mirovinske fondove se počelo uplaćivati dosta poslije '97. godine ako se ne varam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaboravio sam navesti da sam u HV-u od 24.08.1991.te da sam bio pripadnik 135.pričuvne brigade i 28.05.1992 dobio čin stožernog vodnika koji je kasnije preveden u čin narednika.Iz te postrojbe sam prešao u 3.GBR 17.06.92.gdje sam bio do 01.12.2003.kada sam raspadom iste postrojbe premješten u djelatni sastav 15.POTRBR jer zbog ranije navedenih operacija imao sam trajnu poštedu od motoričkih priprema te zbog toga nisam mogao ostati dalje u gardijskoj.Prema tome dragi kolega imam status dragovoljca.Jedinu nepravdu u svemu ovome vidi da nekolicina koje poznajem imaju veće vojne mirovine koji nisu nikad imali odoru niti su bili u borbenim djelovanjima a mi ostali smo dobili(socijalnu pomoć)umjesto malkoc veće mirovine....bez ljutnje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gledaj vicko-mirovina i nije tako mala,nepravde ima ,ali moramo s tim živjeti...

...mirovina pod 6a to je profesionalna nesposobnost za rad,to znači da ti s otpremninom koju si ili češ dobiti ,ona će ti služiti za 2. karijeru,znači možeš dobivena sredstva uložit u neki posao i od toga i mirovine solidno živjet,naravno ako si sposoban za to,ako nisi iskoristi pametno tih 70 000-100 000,oo kn,sretno...

 

btw.možeš i dr.OP i popričati s njim da li ima kakve šanse (sukladno tvojoj lj.dok)da te pošalje na LP na ocjenu preostale radne sposobnosti ,a u svezi dobivanja opće nesposobnosti za rad,samim tim bi imao veću mirovinu,ali to ti je mučan i dugotrajan proces,možeš probat ,sretno!!

 

 

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dragi moj prijatelju !

nezadovoljstvo je tvoje pravo i naravno da imaš pravo biti nezadovoljan u životu sa svakojakim stvarima no zamolio bih te da ovaj iznos mirovine koju si naveo " ne nazivaš " socijalkom,jer osobno znam kolege koji imaju status HRVI i imaju manji iznos mirovine za razliku od tebe i mmislim da nije dobro da se ovako "bahato ponašaš"! mislim nema tu ljutnje svakom treba pomoći ali i neke stvari imaju svoju granicu... pazi moraš znati da je razlika između ošće i profesionalne nesposobnosti _drastična razlika_! neki ljudi nisu zadovoljni nikad -nadam se da ti nisi jedan od takvih..... ako si uistinu bolestan,sve ima svoje povezanosti pa tako ako je tvoja bolest posljedica sudjelovanja u domovinskom ratu vjerovatno bi mogao i ostavriri status rvi( no nevjerujem u tu mogucnost jer godine su prošle a ti sad tek razmišljaš kako bi ishodovao tu povezanost kao i te neke povrede koje si naveo)... tu mirovinu koji si dobio mogu ti samo reći da bi trebao biti JAKO sretan i zadovoljan ,a sve ostalo prepuštam tebi da sjedneš i dobro se zamisliš jel iznos 3.305,51kn "socijalka ili poštena mirovina" ! znam jednog profesora koji je VSS otišao u punu starosnu mirovinu a znaš kolika mu je mirovina ( 2,600,00 kn )!!!!!!!!!!!!!!!!

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vicko je napisao:

Prijatelju nisam imao namjeru nikoga uvrijediti sa onim da je to socijalka,ipak ti hvala na odgovoru ali smatram da smo možda ipak više zaslužili za sve ono što smo prošli za razliku od nekih.

 

Pozdrav kolega vicko i sam sam u 6a mirovini sada je koju kunu manja od tri tisuće ali pomalo raste,ja sam na to već navikao pa se pokrivam koliko imam kukati ne vrijedi jer ćeš uvjek naići na to koliku si otpremninu dobio, a što je žalosno ti isti dobiju godišnju mirovinu kao ta otpremnina.

 

Kolega malo ćeš dobit dobronamjernih odgovora na ovom forumu, malo pročitaj postove pa vidi na kog se sve pitanja odnose??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zkova je napisao:

otpremninom koju si ili češ dobiti ,ona će ti služiti za 2. karijeru,znači možeš dobivena sredstva uložit u neki posao i od toga i mirovine solidno živjet,naravno ako si sposoban za to,ako nisi iskoristi pametno tih 70 000-100 000,oo kn,sretno...

 

:misli:

 

Osobno sam tijekom rata bio pripadnik sjp-mup-a.

2007. godine otišao sam u mirovinu ( braniteljska ) koja mi je danas 2973 kune ( uz povećanja ). Otpremninu od mup-a sam dobio 10 000 kuna i ništa više.

 

Eto pa sada vidiš da ima i onih s manjim mirovinama od tebe pa žive ( preživljavaju - životare ).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

""""Kolega malo ćeš dobit dobronamjernih odgovora na ovom forumu, malo pročitaj postove pa vidi na kog se sve pitanja odnose??"""

 

 

????????????? neznam što si s ovim mislio reći, možda mi ovdje služimo da bih nekog naveli na krivi put, možda želimo nekom zlo, možda da izgubi posao i ostane bez prava koja mu pripadaju.....daj mi molim te reci pa šta ti tako dobar i pošten radiš u ovom društvu ???

Kolega dragi ne znam koliko dugo pratiš ovaj forum, ali ako se tebi nekim savjetom nije pomoglo mogao si se lijepo zahvaliti i neposjećivat ove stranice, ili si tražio savjet kako nešto dobit što ti ne pripada, pa kad ti je to netko nabio na nos osjećao si se povrijeđen i zato imaš ovakav stav prema drugim ljudima ovdje !

Uostalom da je samo jednom čovjeku ovdje nekakav savjet pomogao vrijedi truda, a za takve kao ti nije niti bitno, lijepi pozdrav ""kolega"" :zao:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dečki mislim da netreba gledati ove pojedine provokacije..ovaj umirovljeni branitelj naravno priča neistine i druge pokušava savijetovati da nema ništa od pomoći na ovom portalu,naravno da je u svezi takvih istupa "jadan"... nadalje ovaj je portal među najboljima i jako puno pomažu svi koliko mogu,osobno sam jako puno pametnih odgovora dobio i naravno jako zahvaljujem prije svega "Mrljavcu" i ostali prijateljima koji puno,puno pomažu svima pa su tako i meni... još samo jedan dodatak ..kolega koji je dobio odpremninu od mup-a dobio je isto kao i ja i što sad ?-pa ništa dobili smo 10 x manje,ali to nismo mi odlučili takav je Zakon... no dobro idemo mi međusobno se pomagati tko kako zna,a ovi koji pljuju po ljudima koji pomažu želim sretno napuštanje ovog portala. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav kolega ne želim polemizirat ali stječem dojam, kad bilo tko ko je otišao u mirovinu po čl-6a pita za bilo što ili se požali da mu je mala mirovina odmah se na tu osobu skoči pa

šoto bi htio koliku si otpremninu dobio i to ti je dosta i tomu slično ispada kao nisi ni zaslužio više. toliko za dobronamjerne isprika ako su se našli povrijeđeni a za zlonamjerne da si popiju koju tableticu i da se skuliraju :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

neznam što je tu nejasno ! nisam pronašao ništa zlobno u ovim komentarima stoga nevidim razloga ovakom pametovanju.. tko je otišao u kakvu mirovinu to on sam zna i naravno da ima pravo tražiti ono što zaslužuje,no isto tako nema pravo izrugivanja "socijalna pomoć i slično ". kako možeš samo takve gluposti napisati o "maloj mirovini",što bi ti tek rekao moj otac koji je čitav život radio i sad ima mirovinu duplo manju od nekih nezadovoljnih ,a gledaj stari ima preko 70 godina dok ovdije neki imaju duplo manje godina ,a o stažu da i nepričamo...zato bolje prst na usta i bit sretan....tvoj dojam očito je negativan i samo raspiruje neku mržnju prema nekima koje ti stavljaš u neku kategoriju -zakinutih- po čl.6a.....notorna glupost pojedinih osoba,a znam jako puno kolega koji su sretni s tim što su dobili i život ide dalje...glede tabletica koje ti cinično spominješ ,dečki piju tablete jer su bolesni,a obzirom da ti nisi bolestan i nepiješ tabletice razmisli da se prihvatiš nekog korisnog posla u ovom društvu i budi sretan što si zdrav ! ako si slučajno bolestan ondase lijeći ali nemoj se drugima izrugivati zato što oni piju tablete,,,tko zna što tebe u životu još čeka i kakve ti budeš morao piti tablete da se održiš na ovom životu.... :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mulac je napisao:

Pozdrav kolega ne želim polemizirat ali stječem dojam, kad bilo tko ko je otišao u mirovinu po čl-6a pita za bilo što ili se požali da mu je mala mirovina odmah se na tu osobu skoči pa

šoto bi htio koliku si otpremninu dobio i to ti je dosta i tomu slično ispada kao nisi ni zaslužio više.:-)

 

Osobno sam samo htio ukazati kolegi koji se žali na visinu mirovine ( koja i nije tako visoka da se razumijemo ), da ima i onih koji su dobili i nižu mirovinu od njega a da ne postoje samo oni koji imaju višu mirovinu od njega.

 

A tako je i s otpremninom, pa mu valjda bude malo lakše kada vidi da ima i onih koji imaju manja primanja pa opet nekako krpaju kraj s krajem.

 

Više mu je to napisano kao poticaj da gleda svijetlije u budućnost , a ne kao vaganje tko koliko ima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodin koji je započeo ovu temu je možda malo pretjerao, ali činjenica stoji da je mirovina 6a najobičnija prijevara svih branitelja i dragovoljaca domovinskog rata i ne kužim zašto se to pokušava "zataškati", ne samo na ovom forumu, nego posvuda gdje se govori o sl. temama. Ljudi koji rade ili su radili u prof. postrojbama, osobito ako su bili vojnici kao i ja, večinom nisu imali potpun uvid u značenje 6a članka, jer, kad se sprema u mirovinu (približavanjem 20 god. staža) automatski se podrazumjeva (bar bi se trebalo podrazumijevati) da čovijek ide u vojnu ili braniteljsku mirovinu- ipak ide se u mirovinu iz OSRH,ne? Međutim, tek kad se sve završi i nađeš se u mirovini, skužiš da uopće nisi u vojnoj nego u nekakvoj civilnoj mirovini i da više uopće nije bitno gdje si bio i šta si radio...To je NEVJEROJATNO samo po sebi, a da i ne govorimo o mizernim iznosima mirovina. Ne znam u kojem filmu žive oni koji govore o visokim otpremninama, kad se vrlo dobro zna da te otpremnine služe samo i jedino za poravnavanje dugova, kredita i minusa na tek. računu, da bi se uopće moglo nekako nastavit životariti sa mirovinom. Druga stvar, ne moze se uspoređivati nekog tko je otišao u mirovinu sa 65 godina iz nekog poduzeća i nas koji idemo u mirovinu iz OSRH sa 38-40 godina. Prvo, gospodin iz poduzeća, istina, ima malu mirovinu ali i 65 god., tj, dosad je već riješio svoje životne probleme, a mi većinom imamo maloljetnu djecu koju treba školovati i podizati na noge, trebamo rješavati stambeno pitanje i 100 drugih problema koje imaju ljudi naših godina - a država nas poslala u male mirovine! Neki od nas su još donekle zdravi pa šljakaju po bauštelama, ali šta je s onima koji to nisu u stanju? Samo napominjem, ratnici i branitelji ipak nisu zaslužili da nakon što su dali mladost i zdravlje za ovu državu, sada u mirovini krampaju da bi prehranili obitelji. Pozdrav svim braniteljima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijepo je Esad napisao da ova rasprava nema smisla, ali onda opet dio nekog komentara ubode oči.

Pa čovjek je rekao da je dobio mirovinu 3305 Kuna, a uz to će dobiti za naše prilike pozamašnu otpremninu.

Pa u čemu je on zakinutiji od na pr. Kompe koji je naveo da ima i nižu mirovinu, a i dobio je daleko manju otpremninu? Baš me zanima je li i Kompa nije imao i minusa na tekućem računu i kredita itd? A čovjek je i dragovoljac i ima status HRVI, pa opet nema ni tih 3305 Kuna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

commando je napisao:

Baš me zanima je li i Kompa nije imao i minusa na tekućem računu i kredita itd? A čovjek je i dragovoljac i ima status HRVI, pa opet nema ni tih 3305 Kuna.

 

Prvih 6 mjeseci nisam dobio ni kune od mirovine ( naravno zaostaci su došli ali tek nakon 6 mjeseci ). Prva mirovina 2753 kune. Sada sa povečanjima imam 2973 kune.

 

A s otpremninom od oko 10 000 kuna ( nisam mogao pokriti ni minus na tekućem ).

 

A kako sam preživio svih tih 6 mjeseci bez kune na ženinom minimalcu sa dvoje male djece i ratom kredita od 1300 kuna ( čarolijom , eto kako ).

 

Malo je, sve to stoji,

i ja sam sav svoj radni a mogu reči i životni vijek posvetio i proveo u policiji ( većinom od toga u specijalnoj ), ali eto tako je kako je, moram ići dalje radi djece i snalaziti se na razne načine za preživiti ( ko da me netko pita mogu li, moram i gotovo ).

 

Borba sa administracijom do iznemoglosti-nema predaje !

Eto napokon su mi priznali i taj status HRVI 30 % koja je borba trajala 3 godine, pa se nadam i malo višoj mirovini sada čekam novi izračun.

 

Svima sretno i pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

commando je napisao:

Lijepo je Esad napisao da ova rasprava nema smisla, ali onda opet dio nekog komentara ubode oči.

Pa čovjek je rekao da je dobio mirovinu 3305 Kuna, a uz to će dobiti za naše prilike pozamašnu otpremninu.

Pa u čemu je on zakinutiji od na pr. Kompe koji je naveo da ima i nižu mirovinu, a i dobio je daleko manju otpremninu? Baš me zanima je li i Kompa nije imao i minusa na tekućem računu i kredita itd? A čovjek je i dragovoljac i ima status HRVI, pa opet nema ni tih 3305 Kuna.

 

Evo ti primjer iz stvarnog života pa neka ostali prosude: dočasnik (nadnarednik), trenutno radi u kopnenoj vojsci, 46 godina, SSS, (električar),u HV od 1991. godine, prošao većinu ratišta, s beneficijama ima 32 godine mirovinskog staža. Sada ga tjeraju u mirovinu (čl. 6 ili 6a). Imao je sreće da u ratu nije bio ranjen, nije "tražio" niti je evidentiran kao PTSP. Na mirovinskom mu izračunali mirovinu od 2800 kuna, koja, da istaknem, nije po Zakonu o braniteljima. Ima troje djece, supruga mu nezaposlena. E, kompa, takvih slučajeva ima još mnogo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zobeni je napisao:

commando je napisao:

 

E, kompa, takvih slučajeva ima još mnogo.

 

 

Znam ja to, nego ovaj što je otvorio temu se žali na mirovinu i na otpremninu.

 

Pročitaj malo postove pa će ti biti jasnije o čemu je riječ.

 

Osobno mislim da sam još uvijek sposoban da se snađem na ovaj ili onaj način da prehranim svoju obitelj.

 

Neču da budem od onih koji samo kukaju i kojima je za sve uvijek netko drugi kriv.

 

Sa birokratima borim se do kraja, do zadnjeg papira i kapi tinte, a to bi preporučio i ostalima da se ne predaju !

 

Već će doći sve na svoje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija