Jump to content

savjeti sretno položenih


zderonja

Preporučene objave

palo mi je na pamet da bi sretno položeni mogli na ovom topicu napisat koji koristan savjet za nas "zelene" (naravno u vezi polaganja PI-a)!!

ja tek počela i lagano se već gubim u hrpetini zakona, skripti, pokoje knjige... i ako ovim tempom nastavim-crno mi se piše! :vrti:

 

koje zakone obavezno raditi?

što se može radit po skriptama?

da li se nešto preporuča radit po knjizi (npr. Klarić)??

 

apsolutno svaki savjet je dobrodosao! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja se pridružujem zamolbi za svaki oblik pomoći …… Još nisam došla do faze „udarničkog tempa“ – raspršena sam po zakonima i knjigama, sve mi je važno i zato sam počela već pucati iako nisam ni započela s pravim učenjem … :tuzan:

Moral i elan su mi ispod svake razine, pa bi dobro došle svake riječi podrške, dobronamjerni savjeti i pozitivna iskustva ….. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Drage kolege, znam dobro kako se osjećate, sve sam i ja to prošla, na početku sam imala osjećaj da ne znem čak ni iz čega učiti a kamoli tko će to sve i naučiti, ali s vremenom sam čula koje su skripte dobre i počela. Jedna cura mi ih je poslala na mail i tako sam počela. Ovim joj putem i zahvaljujem. Neke sam poslala Sue, a ona je vidim sve objavila. :palac::palac:

Moj savjet vam je da građansko materijalno ostavite za kraj, bar sam ja tako napravila, jer ima masu podataka i ako ga se uči prvoga do ispita se sve zaboravi, a meni je pred ispit bio najsvježiji i imala sam ga samo ponoviti, bar se meni to činilo logičnim, i hvala Bogu uspjelo je!! :smijeh: Drugo, ja sam sve učila iz sktipti, čak i građansko, a ne po Klariću, iako ne znam nikoga tko je učinio kao ja. Ja sam učila po skripti koja ima 230 str.(čini mi se), koja mi je ustvari bila samo vodič, jer sam prošla cijeli zoo i zv, tako da sam sve definicije učila direktno iz zakona jer neki ispitivači ne vole da se uči po Klariću, ali mnogi to rade, tako da je to sve individualno... :-D

Uglavnom ti usponi i padovi tokom učenja su svima poznati, i nemojte se puno opterećivati, koliko ide taj dan ide, drugi će biti bolji, i tako vrijeme prolazi, ali na kraju se ipak isplati, naravno uz malo sreće, jer mi je jako žao npr. odo i somuch, očito nisu imale ni malo sreće. Vama želim veliki uspjeh i SRETNO!! :palac::palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala iDR ….. Ja još nisam ni došla do građanskog – tako da ću ga i ja ostaviti za kraj …. Ima logike u onome što si rekla …. :palac:

Ma, svi prolazimo kroz iste krize i iste strahove – zato nam trebaju pozitivni inputi onih koji su to već prošli i na kraju uspješno položili ….. Nažalost loša sreća nekih nas baca u crne misli …. Zna mi se dogoditi da pola vremena uludo potrošim na razmišljanja: što ako dobijem ispitivača koji će baš taj dan imati loš dan, što ako se zblokiram i zblesiram itd., itd…..umjesto da učim ……

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Kako sam jučer, 24.04.09. uspio položiti ispit, zahvaljujem svim forumašima koji su slanjem presuda, objavom pitanja i komentara pomogli pri ovom poslu. Posebno Sue, iDr i djetelini.

Komisija je bila OK : Vičić, Miletić, Rašo, Đurović i Vlahinja. Ako je netko zainteresiran za utiske rado ću odgovoriti, a pitanja tek kad malo dođem k sebi.

Fuga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, javljam se sa svojim iskustvima. Prošli tjedan sam položila.

Komisija - Gagro, Baranović, Miletić, Buljan, Knežević.

Ispitivači su upravo onakvi kakvima su ih ocijenili ovdje na Legalisu.

Što se tiče pitanja, kako je napisao jednom jedan kolega "ništa nova, ništa nova". A i kako bi bilo - kad sve skupimo na hrpu s legalisa, nema toga što ne pitaju. :-D

 

Sam ispit, što reći. Koliko god sam si racionalizirala u glavi, trema me nije zaobišla. Ono što je sigurno, a to je da se čovjek lako "smota" jer tu je ipak taj pritisak - ne mali. Samo se ne dajte zbuniti na ispitu. Uz znanje, kod nekih ispitivača potrebno je odoljeti i "psiho igricama" kako ih ja zovem - Baranović i Miletić mogu čak s pozicije kandidata izgledati neugodni, osorni, ali to je njihov gard, karakter. Na početku mi nisu odgovarali, smotali me samo tako, ali prispodobila sam se. :frajer: Sve se tu gleda, i znanje i stav, ali sve u svemu, kakav god imali pristup (a ne paše svima sve) - svi su na kraju bili korektni. Sve po zaslugama, a to je ono najbitnije.:-) Zaključak - doista su pravi znalci u tome što rade, u 5 minuta vas skuže - jeste li naučili ili niste.

 

Eto, neću reći da nije tako strašno-pritisak, iščekivanje je strašno, jer je i ulog velik - puno se truda ulaže u spremanje ispita, mjeseci ozbiljnog rada i odricanja, pa je na sam dan ispita svijest o svemu tome itekako prisutna. To dodatno pritišće.

 

Što se tiče presuda - pažljivo su ih čitali. :smijeh: Moje nisu bile savršene - naravno, ne radim na sudu pa je i za očekivati. Bilo je grešaka, ali ništa fatalno iako su se "iščuđavali". To sam napisala pod navodnicima jer budimo realni, oni niti ne očekuju savršene presude - očekuju da se primjene propisane kazne, elementi presude, razumiju instituti. Recimo, da netko nekome lupi kaznu 5 godina zatvora, a maksimum je 3 - sumnjam da bi oprostili. Izričaj, za koji su svjesni da u praksi nije uopće jedinstven (jasno im je i da imamo primjere svakakvih pravih presuda kad pišemo pismeni jer ako se to ne radi, ne može se baš iz glave samo tako), komentiraju i objašnjavaju zašto se nešto ne bi smjelo nekako napisati, ali to ne uzimaju za fatalnu grešku. I tu su doista bili korektni.

 

Može se iako nije baš neki doživljaj i stoga svima koji se spremate želim puno puno uspjeha. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na čestitkama.

Ukratko odgovaram na neka pitanja:

Učenje je počelo prikupljanjem građe i informativnim čitanjem prošlog ljeta; od listopada, radnim danom svakog dana uvečer cca 3 sata a vikendom duže; veljača i ožujak koristio g.o. i neplaćeni i forsirao do maximuma.

GP se mora ponoviti najkasnije da ostane svjež, jer se inače zbog obimnosti zaboravi - kao što je napisala iDR!

Pitanja ispitivača su bila bez iznenađenja, zaista su me pitali samo ono što sam imao kod sebe kao njihova pitanja. Jedino je Miletić, pored odgovora o kompenzaciji po ZOO tražio da mu objasnim i postupanje suda povodom prigovora kompenzacije u parnici, a kod pitanja o stvarnoj služnosti inzistirao je da se kaže kako je to pravo na TUĐOJ stvari.

Dakle, bez većih iznenađenja.

ALI, napetost i stres pred ispit koji sam osjećao nisam nikad prije doživio!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Neki dan sam uspješno položila pa evo nekoliko savjeta koji će vam možda pomoći:

- na početku učenja napravite plan i označite na velikom zidnom kalendaru koji tjedan ćete što učiti

- moj plan učenja je bio ovakav: uzela sam po jedan cijeli tjedan za „velike predmete“ – GP, GPP, KP i KPP, a po 2-3 dana za obiteljsko i trgovačko (polagala sam po skraćenom)

- tijekom prvog kruga sam samo čitala i potcrtavala, bez nekog pokušaja da sve to memoriram

- nakon otprilike mjesec i pol sam „izvrtila“ cijeli ciklus, tj. sve prošla jedanput i onda sam ubacila u višu brzinu te ponovo prolazila svaki predmet u 2-3 dana (naravno, nisam cijeli GP mogla proći u 3 dana, već 3 dana za stvarno pravo, 3 dana za obvezno, itd…)

- ako možete, tražite kraj ispitnog roka, pa ćete saznati komisiju 2-3 tjedna prije ispita

- tih zadnjih par tjedana preporučam ponavljati po pitanjima ispitivača s Legalisa (isprintala sam po 4-5 str. pitanja za svakog ispitivača od 2004. do danas i mogu reći da su se na ispitu stvarno pridržavali svojih pitanja)

- po mojem mišljenju, za izlazak na ispit je potrebno svu materiju proći barem 3 puta

- nemojte gubiti puno vremena na pismeni, bitno je da skužite glavne dijelove presude, da imate dovoljno špranci kod sebe i da ne zeznete neke osnovne stvari (npr. kod smetanja posjeda mora biti rješenje, a ne presuda; rok za žalbu u posebnim parničnim postupcima je 8, a ne 15 dana, itd.)

 

Trudite se biti disciplinirani i pridržavati se svog plana pa neće biti panike. Sigurno će vam se dogoditi koji loš dan kad vam ništa ne ide i ne ulazi u glavu, ali treba se skulirati, otići u šetnju ili na kavu pa će sljedeći dan ići bolje. Na dan ispita ćete vjerojatno biti izvan sebe od treme, živaca i velikog pritiska da ne smijete pasti, ali kad počnete odgovarati, sve će dalje samo nastaviti teći.

 

Sretno!

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo i ja san položija 13.05.2009. ljeta Gospodnjeg po skraćenom programu. Komisija Vičić, Miletić, Gagro i umisto Svedrovića došao je Čule.

 

Sve šta san čita i sluša o Vičiću ka šta je: on viče, ne može se kontrolirat, bezobrazan, ne voli kandidate koji nisu iz pravosuđa je jednostavno nisan doživija. Ja san odgovara na drugom katu sam samo s jednim slušačem. Čekan kad ono kroz vrata čovik s leptir mašnom. Ajme meni ovo je Vičić. Kad ono jedan inteligentan razgovor od 45 minuta između mene i njega di je on tražija razumijevanje i cilo vrime je pokušava da ispit bude poučan i da kandidat nešto i nauči. Postavija mi je među ostalim i 2 vrlo čudna pitanja kao šta su Šta sudac osjeća kad donosi međupresudu? I koji je razlog zakonodavca za rok od 5 godina za Ponavljanje posupka? Ali sve u svemu traži razumijevanje i shvaćanje sustava.

 

Miletić, ja san mislija da je on neki stari dida kad ono ugodan gospodin od nekih 50-ak godina. Malo mi je reka da u presudi nisan triba imat privremenu mjeru i nije puno dužija po presudi. Iman san smetanje posjeda i očekiva san da će me pitat o tome a kad ono Povreda prava osobnosti, objektivna odgovornost i sva pitanja sa legalisa! On pita a ja odgovarm unaprije memoriranu listu. Nisan moga virovat da san skoro svako pitanje zna unaprid. Živija Miletić!

 

Gagro, mene samo pita organizaciju pravosuđa također sve po pitanjim još san ga stiga pitat kad će riješit neke upravne tužbe šta san preda 2006 a on je reka da taman rješavaju tu godinu. I lipo san ga srea na Cvijetnom trgu dan posli i lipo mu se javija.

 

Čule, doša u zamjenu. Nisan ima pojma koja pitanja postavlja a kako znan o njemu dosta toga jer je on iz Splita zna san da je legenda. Pogleda mi je presudu reka da je u redu. Pita koji oblik krivnje, zašto i nešto oko presude. Posli pritvor, izvanredno ublažavanje kanze i nešto oko uračunavanja pritvora. Malo smo pričali o Splitu, Glavašu i situaciji i čin si iz Splita nema frke! Ma kod njega nema frke za nikog jer je ljudina i fer i razumi stres i napetost kod ljudi.

 

Sve u sve proša bez većih problema ali stres, napetost, muka, ludost, nervoza, nikad se ne ponovilo. Evo još gledan u svoje uvjerenje o položenom ispitu i razmišljam koliko odricanja je bilo potrebo. Ali sad kao pravnik konačno se osjećam potpuno jer bez pravosudnog si bez njega osakaćen.

 

Eto ljudi samo naprid hrabro i sritno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

cestitam sretno polozenima!!

 

hospitaler, uljepsa si mi dan s ovim, pogotovo za vicica, jer sam o njemu jedino citala lose stvari, a cula u rl totalno suprotno - ispitivao je moju frendicu koja radi u drzavnoj upravi, i jos ju pohvalio pred odvjetnickim vjezbenicima kako dobro zna!

 

a sto si odgovorio kad te pitao ovo za medjupresudu i ponavljanje postupka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pridružujem se čestitkama!!

 

:pljesce:

:skakuce:

 

stvarno je dobro čuti nešto ohrabrujuće pored svih scary napisa...

 

p.s. jel ima netko da me ohrabri za sučevića? neka majka dvoje djece koja uz učenje radi? a ne može učiti na poslu? i uči u sveučilišnoj noćnu šihtu? i ne polaže po skraćenom? pliz!

:tilt:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slušao sam Sučevića prije nekih mjesec dana i čovjek me ugodno iznenadio....

bio je izrazito dobre volje, raspoložen za šalu, sve je ispalo tako jednostavno...

trudio se da oraspoloži dvije kolegice koje su odgovarale , ni trunke zle namjere ili namjere za rušenjem nisam primjetio....

Ako je takav svaki put nema razloga za brigu, dapače....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moj savjet svima-nemojte raditi takvu famu oko tog ispita. svi ste diplomirali na pravnom fakultetu i prema tome znate što znači puno učit i polagat teške ispite. a pravosudni je samo to-jedan malo teži ispit. eto...toliko od mene, živite život i nemojte padati u trans na svaki spomen pravosudnog! jedan sretno (ma šta sretno, zasluženo) položeni!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poooolooožilaaaa!!!

Ljudi, koji dobar feeling! Samo zapamtite da morate vjerovati da će sve biti ok. I imati dosta sreće.

Imala sam usmeni 2. 7. Komisija: Jesenković, Garačićka, Đurović i Lovrić (skraćeni postupak).

 

Jesenković: SUPER!! Ali stvarno super! Čovjek je legenda. Nasmijan tokom cijelog ispitivanja. Počeo nas je odmah ohrabrivati, i kao takav pomogao da se kolegica i ja oslobodimo treme. Znale smo stvarno dobro tako da nas je nahvalio i bio je jako zadovoljan. To nam je značilo masu! E da, pitao nas je isključivo po svojim pitanjima.

 

Garačić: Negdje na legalisu sam pročitala da je jako zahtjevna i to je cijela istina. Ima specifičan način ispitivanja, i misliš da ništa ne znaš. Djeluje jako nezadovoljna odgovorima (što se tiče kaznenog materijalnog). Mi smo bile totalno cool i nismo se obeshrabrile i pokazale ni malo nervoze. Znam da zvuči presamouvjereno, ali nismo sebi htjele stvoriti blokadu ili toliku nervozu da zbog toga padnemo cijeli ispit. Na kraju je i to dobro prošlo. Savjet za učenje Kp-a: učite sve, i ne držite se striktno njezinih pitanja jer ih se i ona ne drži. Kpp je druga priča.

 

Đurović: Samo riječi hvale. Pitanja standardna.

 

Lovrić: Također super. Gp pita osnovno, a trgovačko i stečaj malo detaljnije i s razumijevanjem. Sve u svemu stalo joj je da znate i da prođete.

 

Nemojte se bedirati jer ne znate koje od pitanja ispitivača koje nađete na netu, i o kojima se vode mnoge rasprave na forumu. Napravite plan učenja i njega se držite. Nemojte previše slušati razna pričanja i padati pod razne utjecaje. Dobro je poslušati koji savjet, ali ne i postati ovisan o svakakvim informacijama. Budite što više možete cool, jer ako vas na ispitu "pojede" trema nema povratka, a sav trud propada. Mislim da je to najbitnije na ovom ispitu, osim naravno dosta dosta učenja. Znam da mi je to sad lako pričati jer je sve iza mene, ali gledala sam kolege koji su se dobro spremili za ispit i pali samo zato što su zablokirali i prepustili se očaju.

Ljudi, vjerujte da je položiti ispit moguće. Nemojte se obeshrabriti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bravo joanneeeeeeee :skakuce:

 

cestitam!!! :roker::jupii::cice:

 

da, da, vidis, pisale smo zajedno ako si bila dan prije! kad sam dosla, vec ste skoro svi sjedili unutra, pa sam jedva nasla mjesto odmah preko puta vrata!

 

super, super, bas mi je drago :-) !!!

 

a ovo za lovricku moram reci frendici, ona place i hoce odustati jer ima nju u komisiji, a napravila je super trgovacko!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neka se zbog Lovrićke ne bedira. Meni je žena bila savršena. Stvarno pita osnove, pusti te da pričaš i ne prekida. Nas nije pitala nikakva potpitanja iz GP-a. Za nju je čak dovoljna i skripta.

 

Izgleda da smo na pisanju presude sjedile u istom redu! Ja sam bila do prozora, a ti vjerojatno do ona dva dečka? Cool!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Usmeni 6.7.2009.

Od nas 6, 4 prošlo, jedna parcijala iz trgovačkog i jedan kompletni pad.

Važna napomena: na pismenima nam NISU REKLI koju ćemo komisuju imati makar smo ih molili. Tajnice su nam rekle da ne znaju i da se to određuje na dan ispita. Možda zato što smo pisali u četvrtak i petak a usmeni imali tek u ponedjeljak, ali u svakom slučaju mislim da smo bili prva grupa kojoj nisu rekli komisiju na pismenom. Bad luck!

 

To jutro - prijepodne valjda se čovjek ne može osječati gore, učit više nemreš, nešto kao ponavljaš ali ti je takva knedla u želucu da je to čudo. Ja sam doslovno svakih 15 min. gledao na sat i molio bog da što prije krenem na ispit.

Kad se supatnici počnu okupljati ispred ministarstva, već je lakše, vidiš da nisi jedini u k...., svi imaju istu spiku - svi bi odmah potpisali dva pada itd.

I onda počinje:

Komisija: GAGRO, PIČULJAN, NOVOSEL, BOŠNJAKOVIĆ, LOVRIĆ

 

GAGRO: "LJudina", za posti kod njega stvarno moraš biti dibidus, pomaže, priča više nego ti, jedino je dosadan s onim silnim nabrajanjima temeljnih prava. Uglavnom, pita samo i isključivo po svojim pitanjima čak mu je i redosljed isti!

 

PIČULJAN: Hm, nije zločest, ali definitivno potpuno dugačiji način ispitivanja od svih ostalih, ja ga neka pitanja uopće nisam razumio. I mora se znati, ne u detalje ali nemreš mu muljat, u pol odgovora ti postavi potpitanje i s.... ti koncepciju. Definitivno ne pita strance i zapošljavanje.

 

NOVOSEL: kad sam ga prvi put slušao mislio sam da tip nije "čist", viče na kandidate, neugodan ali u stvari nije loš. Samo moraš znati kazneni postupak kao vodu pit. Zato tko ima njega u komisiji ZKP u ruke a KZ tek tolko, pita par pitanja u vezi presude. I obavezno proći Zakon o sudovima za mladež i neubrojive, jer to uvijek pita čisto da vidi jeste ga bar pročitali.

 

BOŠLJAKOVIĆ:"MILINA OD ČOVJEKA"!!! Ljudi, :palac: ko njega dobije iz ZPP može odmah slaviti. Čovjek pita samo ZPP i Obiteljiski zakon i to osnove osnova. Od ovrhe ni o!

 

LOVRIĆ: JOJ! pita sve živo, ovisi što te zapadne, ali kod nje je osnovno pravilo:PRIČAJ, BALJEZGAJ, S... kolko god možeš samo što duže. Jako tolerantna, nama presudu nije ni pogledala. Obavezno proči stečaj i mjenicu - tu voli daviti!

 

Uglavnom, ljudi moji DA SE PROĆI UZ MALO TRUDA! Samo hrabroi i bez panike!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija