Jump to content

ostavinska


pero-007

Preporučene objave

Poštovani

 

mislim da je prilikom ostavinskog postupka javni bilježnik napravio pogrešku i zanima me kako mogu to ispraviti.

Ostavina se dijeli na tri nasljednika u omjeru 2/4 jednom nasljedniku i po 1/4 drugoj dvojici nasljednika.

Nasljednik koji dobiva 2/4 se kod javnog bilježnika nije složio s takovom podjelom jer smatra da ima pravo tražiti iznos koji je uložio u tu imovinu za razliku od ostalih nasljednika koji nisu ništa uložili niti se brinuli za ostavitelja.

Javni bilježnik u zapisnik unosi prigovor i izjavljuje da će sazvati drugo ročište tj. postupak proslijediti sudu.

Nakon nekoliko dana dolazi riješenje s podjelom 2/4 jednom i po 1/4 drugoj dvojici nasljednika.

Na to riješenje je uložena žalba i postupak je vraćen na sud, ali nakon ponovljenog postupka na sudu prilikom kojeg nasljednici koji dobivaju po 1/4 izjavljuju putem odvijetnika da se slažu s umanjenjem njihovog dijelj za ulaganja (što je zapisano i u zapisniku) sud donosi ponovno isto riješenje po kojem se dijeli imovina ostavitelja na 2/4 jednom nasljedniku i po 1/4 drugoj dvojici nasljednika.

Na to riješenje sa suda je ponovno uložena žalba koja je odbijena.

Molim Vas za savijet što dalje s obzirom da ne mogu dobiti ulaganja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nasljednici nasljeđuju u jednakim djelovima a što u konkretnom slučaju znaći da je svaki nasljednik trebao dobiti 1/3 ali pošto je postavljen zahtjev za utvrđivanje ulaganja u povečanje vrijednosti nekretnine sud je donio rješenje da nasljednik koji je ulagao nasljeđuje 2/4 nasljednog djela a ostali nsljednici po 1/4 nasljednog djela.

predpostavljam da je procijena suda da je ulaganje u nekratninu bilo u visini 1/4 vrijednosti nekretnine koju si dobio uz 1/4 koja ti po zakonu pripada.

 

u odluci suda je napisano i obrazloženje .

 

žalba se može podnijeti samo na određenu visinu ulaganja koja je obavljena po procijeni suda.

 

ako je zadnja odluka od Županijskog suda nema više redovnog pravnog lijeka (žalbe)osim izvanredni pravni lijek a to je tužba Ustavnom sudu u roku od 30 dana od dostave drugostupanjske odluke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužba ustavnom sudu- da li je to izv.pravni lijek? Takovo pravno sredstvo je moguće podići, no USRH treba procijeniti da li je spornim rješenjem povrijeđeno koje ustavno pravo. Budući postoji ustavno jamstvo zaštite vlasništva, onda je moguće da u ovom slučaju predleži navedeni (ustavno)pravni temelj.

 

Što je sa sistemom izvanrednih pravnih lijekova po ZPP-u, koji se supsidijarno primjenjuje u ostavinskom postupku? Treba vidjeti da li postoje osnove za neki od izvanrednih pravnih lijekova po ZPP-u. Naravno, takvi lijekovi (ali ni eventualna ustavna tužba) ne zadržavaju uknjižbu naslijeđenih nekretnina u zemljišno-knjižni odjel nadležnog općinskog suda, a koja ide po službenoj dužnosti nakon pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija