Jump to content

Strani državljanin - živi i radi na crno u RH


birdekla

Preporučene objave

Poštovani,

 

Zanima me što napraviti u slučaju kada strani državljanin radi i boravi u RH na crno, već otprilike 10-tak godina i što sa čvjekom koji mu je pružio smještaj a nije prijavio njegov boravak.

Naime cijeli slučaj je kompliciran. Radi se u biti o čovjeku, građaninu RH koji drži za podstanara stranog građana, nalazi mu sitne građevinske poslove i od njega u zamjenu za stanarinu uzima proviziju za te poslove.

Čovjek koji je strancu pružio smještaj a nije ga prijavio boravi u kući moje sestre (dokazano na sudu pravomoćnom presudom). Kuća je njezino vlasništvo a nju i djecu on je istjerao iz kuće dok se je vodila parnica o razvodu braka i u tu istu kuću stavio stranca za stanara kako sam već naveo i tu istu kuću koristi za svoje poslove na crno (preprodaje razne stvari).

Sve moje usmene prijave policiji, Državnom inspektoratu i Državnom odvjetništvu su prošle bez rezultata. Svi me pitaju da li imam dokaze. Ne znam da li ja moram tražiti dokaze ili je to posao državnih službi. Moj jedini dokaz je njegova izjava i izjava stranca na sudu dok se je vodila parnica o vlasništvu navedene nekretnine (kuće).

Stekao sam dojam (možda i griješim) da ga se u inspektoratu boje pošto je čovjek agresivan i nasilan pa ne poduzimaju ništa.

 

Ja se ispričavam na dužini mog pitanja ali slučaj je takav da se o tome da još puno pisat. Najviše me ljuti što takvom čovjeku koji ne plaća alimentaciju, šverca ima stranca neprijavljenoga za stanara, vozi auto na lož ulje, pljuje po našoj državi državne službe ne mogu ili ne žele ništa.

 

Hvala i molim Vas za savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

državnim službama se obračati pismeno.

pismenu prijavu poslati preporučeno sa povratnicom ili na uruđbeni ustanove s time da na kopiju ovjere primitak pismena.

tužbom tražiti iseljenje podstanara i najam za korištenje kuće.

ako nebude rezultata kod pismene prijave policiji

piši žalbu Ministarstvu unutarnjih poslova.(pismeno preporučeno i sa povratnicom)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam svima na pomoći.

Živce sam već odavno izgubio, parnica na sudu se vodi već 8 godinu. Čovjek stalno laže na sudu i odugovlači postupak i to sve prolazi na sudu a da za svoje laži ne odgovara.

Boli me nezainteresiranost policije i ostalih službi.

Ja pošteno radim, plaćam sve poreze, račune itd. pa ipak tu i tamo dobijem neku kaznu (parking, pojas i sl.) a taj isti čovjek već 15-tak godina vozi auto na lož-ulje, šverca sve što stigne radi na crno, ne plaća alimentaciju, krade struju itd. i nikom ništa. Moju sestru, njegovu bivšu ženu je nekoliko puta pretukao i opet nikom ništa, na policiji su rekli "ma nije on takav".

Hvala Vam još jednom, idem dalje pravnim putem samo što tako godine prolaze a pravda...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vaša sestra može svog bivšeg supruga prijaviti zbog kaznenog djela povreda dužnosti uzdržavanja iz članka 209. Kaznenog zakona, ukoliko postoji pravomoćna presuda kojom je obvezan davati uzdržavanje, a on nije platio ništa po toj pravomoćnoj odluci.

ako krade struju čini kazneno djelo iz članka 33. Zakona o energiji.

 

u svakom slučaju postupite kako vam je savjetovao bovu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija