Jump to content

Novi pravosudni - usmeni dio ispita


Rupert

Preporučene objave

Poštovani kolege, prvenstveno slušači na novom pravosudnom

 

molim vas :moli: da pod ovom temom objavljujete pitanja koja zapišete na slušanju :propis: , kao i sve detalje koji vam se učine važnim. Na taj način uvelike pomažete kolegama koji će tom ispitu tek pristupiti i barem donekle olakšavate muke koje nam je donio novi pravosudni.

 

Hvala.

 

 

:hvala:

 

 

I sretno svima koji od sutra glume ledolomce!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako može jedan prijedlog

 

možda bi ovu temu trebalo ostavit za dojmove, savjete itd. a u podforumu Pitanja za pravosudni ispit otvorit za svaku grupu predmeta novu temu

 

čini mi se da bi to olakšalo snalaženje, jer bi ovako mogao nastati popriličan nered...

 

ako još netko ima kakvu ideju pomoću koje ćemo stvorit bolju bazu podataka o mrskom nam ispitu, nek dopiše

 

eto, pozdrav svima i sretno s učenjem

 

a ovima što izlaze na ispit :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo informacija iz druge ruke:

 

jutros odgovaralo troje ljudi, svi su prosli.

Iz svakog podrucja se vuce po pet pitanja (dakle 5 GP, 5 Trg, 5 KP, 5 KPP itd).

 

Na karticama su svi zakoni, pa su jutrosnji kandidati tako izvukli između ostalog i pitanja iz Zakona o najmu, i Zakona o izvladtenju, Z o maloljetnicima, europskog, europske konvencije, pomrorskog zakonika itd.

 

Dakle SVE se moze izvuci, i SVE se zaista i u stvarnosti i izvlaci :predaja:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jelenaT, čestitam!

 

Bi li bila ljubazna s nama podijeliti pitanja koja je vaša grupa izvukla na usmenom? Unutar ovog podforuma (PRAVOSUDNI ISPIT) postoji tema za svaku grupu predmeta pa te molim da tamo objaviš pitanja, napišeš koji ste datum odgovarali, ujutro ili poslijepodne i koliko vas je bilo kandidata. Može? :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo moja pitanja, nesjećam ih se svih, moram koncept naći.

Preumorna sam da raspoređujem na onim podforumima pa vi molim vas rasporedite:

 

GP:

nužni nasljednici, subjektivna odg z aštetu, djeljive i nedjeljive stvari, stjecanje založnog prava i još jedno kojeg se nesjećam. Iz TRG: 1. Stečajni vjerovnici, vj. stečajne mase, stečajna masa, 2. Namirenje stečajnih vjerovnika-obijanje tražbina, 3. Ček - dospijeće i pravo na regres, 4. Sim i sukces. osnivanje d.d. i 5. Poduzetnički ug. Eraković je ispitivao GP i TRG- prilično je detaljan i sa puno podpitanja.

 

GPP-Jug- super mi je on bio iako sam masu ovrhe izvukla.

1. Tužba protiv RH

2. Litispendencija

3. Ovrha zbog oduzimanja i smetanja posjeda

4. Ovrha zbog vraćanja radnika na rad

5 Objasni pojam ovršenik, predlagatelj osiguranja, ovrgovoditelj i sudionici.

6. Ostavinski postupak u slučaju kada nema imovine ostavitelja ni nasljednika

7. nemogu se sjetit

Obitelj:

1. razvod braka

2. šretp. za Valjanost braka

3. odnosi koje uređuje Obit. zak i načela obit prava

 

Kp i KPP - Baranović - meni je bila ona grozna

1. Primjena blažeg zakona

2. Nužnao brana

2. Supočinitelji

3. Sigur. mjera oduszimanja vozačke dozvole

5. nemogu se sjetit

1. Kazneni nalog 08

2. Prekid i odgoda GR 08

3. Povrede kaznenog zakona

4. Bitne povrede zkp-a

5. nemogu se sjetit

 

Uprava i radno. Marković - super mi je on bio

1. postupanje 2 st. po žalbi

2. Supstitucija upravnog akta rješenjem upravnog suda

3., 4., 5. nesjećam se

1. Radno vrijeme, obveza obrazovanja radnika, volonterski i pripravnički rad

2. odgovornost poslod za štetu radniku (sve o tome)

nemogu se sjetit dalje

 

Ustav - Kalardić isto skroz ok čovjek

1. Način rada i odluke Sabora

2. Štrajk

3 Protokol 11 na Konvenciju ( Eu sud za ljudska prava)

1. Nadzor nad radom sudaca, obveze sudaca

2. Nadl. Vs Trg suda RH

1. Razlika između EU i EZ

2. Nadležnost EU suda

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvažene kolegice & kolege,

 

ljubazno vas molim(o) da iznesete svoje (subjektivne) dojmove s usmenih ispita kako bismo stekli kakv-takav uvid u novi (ili ipak stari) način ispitivanja.

 

Dakle pisanje koncepta, trajanje pojedinih odgovora, količina podpitanja, situacije kad kandidat ne zna ništa o pojedinom pitanju, preusmjeravaju li isptivači pitanja drugih kandidata ako ovaj ne zna, boduju li uistinu pojedina pitanja ili je prolaz onako "od oka" i sl.

 

Iako se čini banalno, ispada da se takvim sitnicama najviše zamaram(o)...

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slušala sam pravosudni 30.11.,odgovarale su dvije cure i stvarno su bile odlične.Mogu reći da me oduševio ispit i ispitivači!Izvlače se kartice s pitanjima (1 kartica-1 pitanje) npr. za građansko materijalno 5 kartica, za gpp 5 kartica, obiteljsko 3 kartice,kazneno 5,kpp 5 itd. Uglavnom se treba držati pitanja i ne ići preširoko, jako rijetko su postavljali podpitanja, a ako zapneš pomognu ti. Uglavnom, ako naučiš sve, proći ćeš i nema nikakve filozofije! Zbog toga sam i bila iznenađena, jer sam po svim pričama očekivala u najmanju ruku neku torturu. Eto, sretno svima i samo učite !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

aikon je napisao:

Uvažene kolegice & kolege,

 

ljubazno vas molim(o) da iznesete svoje (subjektivne) dojmove s usmenih ispita kako bismo stekli kakv-takav uvid u novi (ili ipak stari) način ispitivanja...

 

Hvala!

 

Dakle, cijelo vrijeme su svi ispitivaci nazocni, sjede jedni do drugih, a ispituju redom GP/Trg, GPP/Ob, KP/KPP, Upr/R, pa Org. p./Ustav/Eu. Iz svakog područja se vuče 10 karica (znači 10 pitanja) - iz Kp/KPP i Upr/R. uvijek 5:5 po predmetu, dok je npr. iz Gp/Trg kad sam ja bio bilo 7/3, iz GPP/Ob isto, a iz zadnje grupe bilo 3 iz Ustava, i po 2 iz Org i Eu - ne znam da li je tako uvijek, ili ovisi o ispitivacu. Ne vuče se odmah svih 50 pitanja, nego prije odgovaranja pojedine grupe se vuce po 10. Izvucena pitanja im procitas i imas pravo na par minuta za pisanje koncepta (onaj tko ne zeli, ne mora, nego moze odmah odgovarati). Prvo 10 pitanja iz pojedinog podrucja odgovara jedan kandidat, pa onda drugi/treći odgovara isto podrucje, nakon čega svi kandidati (i slušači) napuštaju prostoriju na 5 min da ispitivači izvjećaju da li su svi "prošli" ispitanu grupu predmeta. Nakon toga opet svi vuku pitanja iz sljedeće grupe, pišu koncept, pa opet odgovaraju jedan pa drugi itd...

Ispitivači (odnosno oni koje sam ja čuo i vidio) su stvarno korektni, pomažu s potpitanjima (iako neki navodno ne postavljaju potpitanja), nije strašno ako nešto ne znaš ili krivo odgovoriš, stvarno su fer (iako naravno to ovisi, ima svakakvih i među njima, ali mislim da ih je velika većina u pravilu ok). Cak i ako izvuces nesto sto nemas pojma, bitno je da nesto pocnes pricati, ako nista - onda bar u kojem je zakonu to regulirano. Zbog toga preporučam da prođete SVO GRADIVO, tek toliko da mozete o svemu pomalo natucati. Inače, cijelo je vrijeme tamo prisutan predstavnik ministarstva, koji je u biti tajnik komisije (netko od onih koji cuvaju na pismenima). I da, iz KP-a se može izvući pitanje iz posebog dijela KZ-a, ali ako izvuces, uvijek ti daju zakonski tekst da ga nabrzinu procitas, pa onda ispitivaju u vezi njega. Ne preusmjeravaju pitanja - dakle ako nesto ne zna jedan kandidat, nece pitati drugog da odgovori to isto. Mislim da prolaz predmeta određuju onako "od oka", iako nakon svakog odgovora nesto biljeze, pretpostavljam kao orjentacijski kriterij. Ako vide da znaš odgovor, neki će te prekinuti u pola odgovranja i preći na sljedeće pitanje, a neki te puste da do kraja odgovaras sve sto znas. Sve dakle ovisi o tome tko te ispitiva.

 

Sve u svemu, samo pripremanje i ucenje je strašno i grozno iskustvo, a sam ispit se odvija u vrlo opustenoj atmosferi, a ispitivaci su (u pravilu, nečast iznimkama) ok i imaju razumijevanja. Naravno, to je moj subjektivni dojam, i znam da nažalost tomu nije uvijek tako.

 

Sretno svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne brinite, tako sam i ja mislio. Znate vise nego sto vam se sada cini, vjerujte mi.

 

 

 

Samo bih vam preporucio obavezano - za slucaj da ste to preskocili, jer dosta ljudi to preskače - prođite "dobro" ovrhu, stečaj te mjenicu i ček, jer vam iz ovrhe pitanje ne gine, a mjenica i ček te stečaj se dosada vuku jako često. Naravno, nikakve dubioze, samo najvažnije, da se vidi da kužite poantu; u svakom slučaju kod mjenice i čeka - akcept i regres, razlike čeka prema mjenici; kod stečaja - isplatne redove i namirenje. Uglavnom, nemojte si dopustiti da ne znate najosnovnije, to je najvažnije.

 

Znam da je tesko docekat sam cin ispita, ali doci ce i taj dan i sat, a sve ce biti dobro, vidjet cete :palac:

 

P.s.

Naspavajte se koliko mozete, jer ispod 4ipo sata ispit ne traje, pa će vam se prispavati u jednom trenutku. Također, pojedite nešto lagano prije, da se ne morate crveniti kada vam u pola odgovaranja zeludac pocne nenormalno kruliti (sto se meni dogodilo hehe :-D ).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dragi moji, i ja sam položila ovu naizgled nemoguću misiju i javljam se da vam olakšam ako je to ikako moguće. koliko sam primjetila sva pitanja su već stavljena tako da ih nemam potrebu ovdje pisat.

 

slažem se sa svim što je rekao idur, samo bi vezano za sam koncept ispitivanja dodala da neke komisije ispituju jedno pitanje jednog, pa drugog, pa trećeg kandidata, dakle ne odgovara svaki ispitivać svih 10 pitanja odjednom. to ovisi o dogovoru među ispitivačima, a konkretno naša komisija je pitala kolegu i mene kako želimo odgovarat, svih 10 odjednom, ili jedno po jedno.

 

atmosfera je ugodna, ispitivači korektni. ma kad počnete odgovarati normalno je da ste u tremi, ja sam se pod prvom pauzom, nakon građanskog, počela tresti od svega, ali se brzo pribereš jer te čeka nova grupa predmeta. e, i u pauzama sam jela čokoladu, čisto zato jer sam odgovarala popodne, a cijelo jutro nisam mogla jesti, pa da me "drži" i da mi ne padne cukar...

 

sam sve to zamišljala puuuno strašnije! dan prije nisam od treme mogla ponavljati, i to JE NORMALNO I NE BRINITE SE AKO MALO ZABLOKIRATE DAN PRIJE! RADIJE SE NASPAVAJTE I PUSTITE KNJIGU AKO VAM NE IDE PONAVLJANJE JER NIŠTA BITNO NEĆETE NAUČITI U ZADNJIH PAR SATI. ljudi različito reagiraju, ali nam je svima zajednički veeeeliki stres i trema, koja u pravilu nestaje nakon prvog, drugog pitanja!

 

još nešto, normalno je da ne možete sve naučiti i nema beda ako izvučete nešto što ne znate. malo improvizacije, govorite bilo što, a ispitivač će vas u pravilu potpitanjim usmjeriti. u mojoj komisiji su svi postavljali potpitanja i to je super.

 

koma je učiti, SVI IMAJU KRIZE, I TO JE NORMALNO. novi sustav je čista igra živaca, prvo 3 dana agonije na pismenom, pa čekanje rezultata, pa čekanje poziva za dan usmenog! na to se pripremite! ali kad dođete do usmenoga, već ste pola posla napravili i zato hrabro sjednite pred komisiju! meni je užasna panika hvatala od pomisli da 5 sudaca sluša moja naklapanja,ali vjerujte mi, kad tamo dođete i počnete odgovarati, obračate se samo jednom ispitivaču, a druge ni ne vidite.

 

LJUDI SAMO HRABRO, SRETNO SVIMA! SLOBODNO PITAJTE AKO VAS JOŠ ŠTO ZANIMA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tonka83 je napisao:

 

LJUDI SAMO HRABRO, SRETNO SVIMA! SLOBODNO PITAJTE AKO VAS JOŠ ŠTO ZANIMA!

 

Draga Tonka, prvo da ti zahvalim na izvješću s usmenog i čestitam na položenom ispitu :palac:

 

Možeš li reći je li ovaj redoslijed ispitivanja po grupama pravilo? Dakle GP/TRG, pa GPP/OBIT, pa KP/KPP, UPRAVNO/RADNO, pa USTAV/ORG/EU?

 

Točno tim redoslijedom?

 

I, nitko se dosad nije osvrnuo na bodovanje. Kako se bodovi dodjeljuju? Jesu li ispitivači obrazložili dodijeljene bodove i prema vašim saznanjima, je li netko dosad pao ili dobio manje od 70 bodova?

 

Koliko se bodova najmanje mora dobiti na usmenom iz svake grupe predmeta?

 

Kartice držiš u ruci pa po njima odgovaraš ili ih daš ispitivaču pa ti on postavlja pitanja?

 

Ako je troje kandidata, mogu li svi troje izvući kartice, pa dok prvi odgovara, druga dva kandidata pisati koncept?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na čestitkama!

 

redoslijed ispitivanja po grupama je pravilo, točno kako si nabrojao.

 

što se tiče bodovanja, ispitivači o tome ne pričaju, eventualno ti tajnica koja je prisutna na polaganju zajedno s ispitivačima može na kraju pokazati zapisnik o bodovanju. bodovi se šalju poštom zajedno sa rjšenjem, a uvjerenje o položenom ispitu dobiješ odmah.

 

ispitivači sebi nešto zapisuju kad odgovoriš na pojedino pitanje, a kako točno boduju, ne znam. ma to je čisto subjektivno, neki su darežljivi, a neki ne...

 

mislim da još nitko nije dobio ispod 70.

 

najmanje 5 bodova iz svake skupine, ali to ti u konačnici nije dovoljno za prolaz,već se na forumu raspravljalo o tome.

 

kartice pročitaš ispitivaču, prepišeš na papir i onda ih tajnica predaje ispitivaču, tako da nema nekog postavljanja pitanja jer i ti i on znate koje je slijedeće pitanje.

 

uvijek svi kandidati, jedan po jedan, na početku odgovaranje pojedine grupe predmeta, vuku sve kartice, a koncept ovisi o dogovoru, već sam u prijašnjem postu pisala o tome. ispitivači su dužni osttavit i prvom kandidatu par minuta za pripremu. ma koncept je bitan utoliko da se koncentriraš, malo složiš misli i rečenice u glavi stavljnjem istih na papir, al tijek odgovaranja često ne dopušta čitanje, zbog potpitanja itd...

 

eto, nadam se da sam bar malo pomogla...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

micika je napisao:

slušala, vidjela, svjedočila...

 

stvarno su svi ispitivači bili ok...nema brige...samo treba proći pismeni i dalje ide..... :palac:

čak i bodovi nisu loši..čula sam da je neka cura dobila iznad 90 bodova..tako da ne strahujte .. sretno svima...

:kavica:

 

možeš li, molim te, objaviti ovdje na legalisu pitanja? Unutar podforuma Pravosudni ispit pstoji otvorena tema za svaku grupu predmeta, pa ako ti nije teško, molio bih te da objaviš pitanja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

aikon je napisao:

Ja sam ujutro u 8:00h! I više nego "pomalo" očajan...

 

ali moram priznat da su me (konačno) informacije Idura malo umirile, jer sam imao doajm, obzirom na dosad objavljena pitanja, da nemam pojma!

 

Aikone, nadam se da je ova današnja muka zvana P.I. iza tebe :namiguje:

 

Bi li bio ljubazan objaviti pitanja od danas, petka 04.12.2009, grupa u 08:00?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

korabica je napisao:

Kada si na rasporedu? Ja sam isto u petak u 14,00. Pomalo već očajna....

Puno hvala svima koji objavljuju pitanja!!!!! I sve ostale informacije!!!!

 

Korabice, sretno danas! :namiguje:

 

Molio bih te samo da danas, sutra, objaviš pitanja od tvoje grupe - petak, 04.12.2009. u 14:00.

 

Može?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Floki!

Upravo sam htjela napisati pitanja (bila sam zbilja preumorna jučer), ali me netko preduhitrio.

Moja su ona pitanja gdje ih je samo po pet u grupi.

Nažalost, cura koja je bila sa mnom u grupi je pala odmah na građanskom (Eraković je dobar, ali jako, jako, jako detaljan), dok je neki dečko koji je isto trebao biti s nama odustao (navodno bolestan).

Beskrajno hvala svima vama koji ste objavljivali pitanja i ostale informacije, nemate pojma koliko ste pomogli!!!!!!

I zato ako bilo čime mogu pomoći, pitajte.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Floki,

 

Konačno se javljam i to s dobrim vijestima da sam položio!

 

Sva pitanja su već objavljena na podforumima, pa ih neću ponavljati.

Sretno tebi i svima koji se tek spremaju izaći na ispit, pripremite se maksimalno koliko možete, budite samouvjereni, a ako baš ne znate odgovor na izvučeno pitanje odgovarajte "malo šire" tako vide da znate baratati s terminologijom i da koliko toliko vladate tim područjem, nije uvijek nužno točno i precizno odgovoriti na pitanje..

 

Sretno svima i veliko hvala na informacijama, objavljenim pitanjima i kolegijalnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pridružujem se čestitkama kolegama koji su položili na ovom nemogućem roku. S obzirom da i sam izlazim na sljedećem, zanima me malo više o samom usmenom ispitu. Objavljena pitanja mi se na papiru čine standardna i prihvatljiva, ali ne znam kakav je standard na usmenom- koliko detaljno, koliko opširno, koliko formalno- ukratko koliko to sve zajedno sliči nekom iole zahtjevnijem ispitu s faksa (đurđević,uzelac,sikirić, gotovac...)?

 

Čuo sam i neke rekla kazala glasine o građanskom, pa me zanima koliko dobro treba znati:

 

a)trgovačke ugovore( licencija, trgovačko zastupanje, organiziranje putovanja, osiguranje itd.)

b)Zakon o osiguranju

c) društva osoba?

 

Znam da nije lako reći "treba to i to", ali molim kolege, kad se malo odmore, da mi daju što opširniji odgovor.

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo kolege danas sam slusala ispit. Iz gradjanskog materijalnog i procesnog prava nisu bili zahtjevni ispitivaci, na svako pitanje su trazili samo ono najbitnije, ako se to navede ne postavljaju podpitanja, ako se nesto izostavi pitat ce jos dodatno pitanje ali sve u okviru najvaznijih stvari. Iz kaznenog i kaznenog procesnog ima dosta podpitanja, i na svako pitanje ocekujte jos min 3-4 dodatna, stogod da je vezano uz karticu, traze se i primjeri, uglavnom potrebno je povezivanje gradiva i prakticna primjena. Kazneno je svakako zahtjevnije od oba gradjanska.

Sretno svima! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

danas je frend položio.evo par pitanja, umoran je pa samo u kratko:

 

 

ustav, org,europsko:

 

presumpcija nevinosti, vijeće ministara, europska komisija, odgovornost JB, razdruživanje i trodioba vlasti

 

radno i upravno:

 

spor pune jurisdikcije, žalba, načelo zakonitosti, ponavljanje postupka, štrajk, zabrana diskriminacije, ugovor o radu

 

obitelj GPP

 

ostavinski postupak, premet i sredstvo ovrhe, zaštita dobrobiti i prava djeteta, skrbnistve, oduzimanje orditeljske skrbi, pripremanje za gl. raspravu, postupanje po žalbi u ovršnom postupku

 

GP trgovačko

 

djeljive nedjeljive obveze, kupoprodaja, neravo poslovodstvo, stvari, zabilježba, JTD, ugovori u pomoskom pravu, sudski registar, tijela stečajnog postupka

 

 

KP i KPP

 

potvrda, revizija po ZKP08, ispitivanje okrivljenika po ZKP 08, sigurnosne mjere, supočiniteljstvo, pomaganje, povreda KZa, KD na mah

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

humanity je napisao:

Evo kolege danas sam slusala ispit. Iz gradjanskog materijalnog i procesnog prava nisu bili zahtjevni ispitivaci, na svako pitanje su trazili samo ono najbitnije, ako se to navede ne postavljaju podpitanja, ako se nesto izostavi pitat ce jos dodatno pitanje ali sve u okviru najvaznijih stvari. Iz kaznenog i kaznenog procesnog ima dosta podpitanja, i na svako pitanje ocekujte jos min 3-4 dodatna, stogod da je vezano uz karticu, traze se i primjeri, uglavnom potrebno je povezivanje gradiva i prakticna primjena. Kazneno je svakako zahtjevnije od oba gradjanska.

Sretno svima! :-)

 

humanity, možeš li, molim te, objaviti pitanja po grupama?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

korabica, da li je cura s kojom si odgovarala pala jer se zblokirala ili bi rekla da je ipak znala osnove, ali da nije znala tako detaljno kako su oni ispitivali? Odgovaram za tjedan dana i umirem od straha... Čula sam da su još dvije cure pale prošli tjedan. Prolazim građansko (stvarno) i kad čitam založno pravo, pravo služnosti, zaštita, prestanak itd.) kužim da ja to nemam pojma!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga kolegice, smiri se, nije tako strašno kako se čini!!

 

Ja sam slušala prošli tjedan ispit, dvoje ljudi je palo, jedna cura je prošla. Odgovorila je na sva pitanja, ali samo osnove. Bilo je zbilja brzo, pročitaš pitanje, kažeš definiciju, eventualno ti postave koje podpitanje i ide se dalje. Inače bi usmeni dio ispita trajao 2 dana. Ovo dvoje koji su pali zbilja nisu znali, to smo i mi slušači, koji imamo maximalno razumijevanja za ogromnu količinu stresa, neispavanosti i svega što ide uz taj ispit, primjetili.

 

Zato hrabro naprijed, nemoj gubiti vrijeme na detalje, ako na svako pitanje znaš definiciju i ako ju pri tome i razumiješ mislim da ćeš se snaći, ako i kojim slučajem negdje zapneš. A ispitivači su korektni, oni odmah skuže da li je gradivo naučeno i doista pomažu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam je slušala, a i prema onome što su mi rekli kasnije slušači (budući da sam se ja skoncentrirala na svoja pitanja), nije baš dobro znala.

Koliko će te detaljno ispitivati ovisi o ispitivaču, ali i o tome koliku sigurnost pokažeš kod odgovaranja. Neki ispitivači kada vide da znaš krenu na iduće pitanje.

Znam da je svima stresno, i meni je bilo. Ali, najgore mi je zapravo bilo samo učenje i zadnjih tjedan dana prije ispita. Na usmenom sam bila posve smirena, a pred kraj već i užasno umorna, počela mi je padat koncentracija.

Jednostavno treba to izgurati. Tako sam se ja tješila.

Držim palčeve svima!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

10.12. komisija: Miletić, Turkalj, Kos, Buljan, Remenarić

 

svi i više nego ok... kandidati bodova imali na kraju 68,71,85

i bili za nijansu bolji jedno od drugog

činjenica da je ona s najmanje bodova prošla je super! ovaj u sredini bas i nije rasturio pa to da ima više od 70 bodova je isto super.. a 85 bodova kad sam čula da je treća dobila iskreno nisam vjerovala, ok bila je bolja pred kraj ali... ako je taj rang znanja 5 bodova do pohvalnice onda će ih se nadijelit...

 

ispitivači su do te mjere bili dobri da su im čak i šaptali!!!

a koliko kartica toliko bodova na usmenom, s tim da su pitanja općenita i ne dave puno, ako ne znaš tad te pitaju dodatno ali navodeći na odgovor... ne znam kako je bilo s drugim komisijama, al ovo od juče -da bar meni takvi budu!!! mašala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i da moj savjet svima što izlaze za koji dan, ponavljajte samo osnove-ako znate osnove neće vas srušit, a dodatna pitanja su tako specifična da ako ste ih učili kad vas tako pitaju past ce vam na pamet...uz to probajte bit što smireniji (znam, lako reć') oni vam pomažu dodatnim pitanjima ali puno puta odmognu jer ih zbog stresa i svega kandidati ne čuju već listaju knjige u glavi.. samo mirno, sad šta je tu je i sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

binka-tinka je napisao:

i da moj savjet svima što izlaze za koji dan, ponavljajte samo osnove-ako znate osnove neće vas srušit, a dodatna pitanja su tako specifična da ako ste ih učili kad vas tako pitaju past ce vam na pamet...uz to probajte bit što smireniji (znam, lako reć') oni vam pomažu dodatnim pitanjima ali puno puta odmognu jer ih zbog stresa i svega kandidati ne čuju već listaju knjige u glavi.. samo mirno, sad šta je tu je i sretno!

 

Slažem se, prošla dva tjedna slušao sam tri puta, i upravo je najvažnije koncentrirati se na osnove, te u slučaju blokade pokušati čuti što ispitivač tog trenutka govori, jer vas zapravo usmjerava na pravi odgovor. Kako kaže binka-tinka, ne listajte knjigu ili skriptu u svojoj glavi, koncentrirajte se na ispitivača, slušajte ga, ili ga vi dobijte kakvim neutralnim protupitanjem (isprika da niste dobro čuli, ili slično) kao da raspravljate o tome s prijateljem na kavici!

Lako reći, al' ako imate mogućnost s nekim prijateljem odglumiti situaciju dok učite, vidjet ćete razliku između tog blokirajućeg i vrlo lošeg "u glavi listanja knjige" i slušanja sugovornika.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija