Jump to content

kuca na sudu 12 godina, ne vidim kraja


oltea

Preporučene objave

Postovani,

molim lijepo za savjet.

Mama je bila jedino dijete u Hrv i brinula se za roditelje do smrti. Troje brace su zivjeli u SAD. Nona i nono su ostavili kucu i drugu imovinu mami prema Ugovoru o Darovnom Ugovoru i Ugovoru o Dozivotnom Uzdrzavanju, sve uredno zavedeno u sudu i upisano u zemljisne knjige.

Od kada je nona umrla, prije 12 godina, braca dizu spor za sporom (4 do sada; prvo braca protiv mame, onda jedan brat protiv mame a koristi druga dva za svjedoke, sve moguce varijante) i pokusavaju, uglavnom lazima, usporiti gore navedeno. Mama je umrla prije 6 godina pa sad braca tuze mene, kao maminog nasljednika. Ja zivim u Kanadi.

U meduvremenu kuca, koja je starina, i nije neka velika vrijednost, u centru turisticke opcine na Jadranu, propada. Ja se brinem za nuzno uzdrzavanje ali se ne usudim adaptirati dok su imovinski odnosi nerijeseni.

Ja ne vidim ovome kraj, ali nesto treba poduzeti, ali ne znam sto. Odvjetnici se ne zuri, a posto je mala sredina, valjda ne zeli biti agresivnija da se nekome ne zamjeri.

Molim savjetujte sto bi vi ucinili da ste na mome mjestu.

Hvala lijepa!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako se radi o ugovoru o doživotnom uzdržavanju nema mjesta nasljeđivanju.

ali mogu pobijati ugovor iako nemaju osnove obzirom da su živili vani a primateljica uzdržavanja u hrvatskoj kao i uzdržavateljica.

treba provjeriti dali je ugovor o doživotnom uzdržavanju upisan u vlasnički list.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz vaših navoda nije jasno koja imovina je bila predmet darovnog ugovora (kojega se učinak može ograničiti zahtijevanjem nužnog dijela), a koja ugovora o doživotnom uzdržavanju. Također niste naveli što tužitelji traže u svojim tužbenim zahtjevima.

 

Ali očito to i nije glavni problem, već trajanje i broj postupaka.

 

Što se tiče broja postupaka, nikoga ne možete spriječiti da vas tuži za bilo što, možete ga samo spriječiti da spor po takvoj tužbi i dobije. Ako gubi, plaća troškove, a u nekim slučajevima može ga se i dodatno tužiti npr. za izmaklu dobit ili nešto slično što je uzrokovao takvim svojim ponašanjem.

 

Što se tiče sporosti samog suda, tu niste vezani za odvjetnicu. Požurnice, pritužbe i zahtjeve za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku možete podnositi i sami izravno. Štoviše, za ovo zadnje biste odvjetnici ionako trebali dati posebnu punomoć.

 

Naravno, korektno bi bilo da o tako poduzetim koracima odvjetnicu obavijestite, ali niti trebate tražiti njezino dopuštenje niti je formalni zahtjev za razumni rok dužna podnijeti sama od sebe. Činjenica da imate odvjetnika vam ne ograničava pravo da se i sami zastupate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija