Jump to content

Zadužnica pod prisilom - Hitno


ekorisnik

Preporučene objave

Posuđeni mi je novac, ne na moju molbu već na nuđenju od bivšeg gazde stana(kao da šteta kad bi pauzirala godinu, da oni žele studenticu u stanu, da će mi on pomoći jer ima mogućnosti), znači novac je bio u svrhu upisa na faks, koji je i upisan. Dogovoreno je bilo vraćanje po mogućnosti(nakon zaposlenja) s tim da vraćam u prvih dva tjedna 2500kn od kojih sam vratila 1100kn jer nisam bila u mogućnosti povremenim radom vratiti više. Nakon svega toga priča se skroz okrenula(ispalo je svašta oko toga, razlozi zašto mi je uopće ponuđen novac, uglavnom užas i prijavljeno na policiji) taj bivši "najmodavac" me nije htio pustiti van iz kuće niti mi vratiti osobnu prije nego potpišem zadužnicu na kojoj sam morala napisati puno kraći rok nego mogu vratiti, s tim da je kasnije mijenjao i dopunjavao podatke(ne znam koje i koji dio), sad mi je došlo pismo da me tuži i da moram vratiti te novce odma(a nezaposlena). Šta napraviti i ima li osnovu da me tuži pa da još i plačam kamate, troškove njegovog odvjetnika, suda itd.? S tim da ja ne zanjekujem da mi je posuđeni taj novac(6700kn) također ga i namjeravam vratiti no u ovom trenutku ne mogu a on je jako dobro znao da sam nezaposlena. Uvalio me u probleme uvjeravajući da može, da nije nikakav problem, da voli pomagati ljudima i da mi može posuditi novce s vračanjem kako mogu..a sad sve ovo. I još jedna stvar, u pismu piše kao da sam mu vratila 500kn a vratila sam 1100, a svjedok je i njegova žena koja je bila pokraj kod vračanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
dali postuji ugovor o zajmu?

ako nemaugovora ni svjedoka negiraj postojanje duga.

zašto nisi podnijela kaznenu prijavu (policiji) za protuzakonito oduzimanje slobode i dokumenata.

 

Poštovani,

 

kaznena prijava je podnijeta, ali to je u tijeku, s obzirom da on to negira ne znam šta će biti iz toga.

 

Negirati dug ne želim najviše radi žene njegove jer sam tek kasnije saznala da ju je ugurao u dugove pa želim to vratiti, a i čisto iz moje savjesti. No ne želim da mu se prizna zadužnica na kojoj sam morala potpisati izjavu za vračanje duga u puno kraćem roku no što je bilo dogovoreno i prije nego mogu vraćati te novce. Također kako je on i prijetio da ću morati platiti njegovog odvjetnika i sudske troškove, jer kao on ima veze svugdje i takve priče.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

novi odogovor je na PP.

 

No tom odgovoru nadodajem:

neka slobodno tuži dotični "gospodin", Vi s druge strane u istom postupku istaknite protutužbu na utvrđenje ništetnosti zadužnice zbog činjenice da ste istu potpisala pod prisilom što Zakon o obveznim odnosima ne tolerira, već za isto propisuje ništetnost. Pa k'o živ k'o mrtav.

 

Ne mogu se složiti s postom korisnika Angel4u... vještačenje i grafolog ne bi riješili predmetnu situaciju. Nedvojbeno je da je zadužnica potpisana od te osobe. Osim ako imenovani vještaci mogu dokazati da je u rukopisu prisutan stres od prisile pa je zato ona ništava... no neznam kako bi to prošlo kod suca... mislim jako teško ili nikako.

 

Ono što je za dokazati su okolnosti pod kojima je stavljen potpis na zadužnicu, tj. da je bilo prisile. Tu bi dobro došla snimka razgovora mobitelom, skrivenom kamerom mobitela i sl. Čak i svjedoci bi tu dolazili u obzir...

 

Uglavnom, ako je u pitanju samo rok vraćanja, predlažem da to riješite onako kako je bilo prvotno među vama dogovoreno. Ako nemate imovine i nezaposlena ste, zadužnicu neće moći tako lako naplatiti, a novac je dužan primiti.

 

No i kod tog vraćanja savjetujem oprez. Uvijek tražite potvrdu za bilo koji predani iznos. Ili s ovjerom potpisa kod bilježnika ili neka potvrdu on koji prima novac vlastoručno napiše i potpiše. Kod isplate zadnje rate, naravno zadužnicu tražiti natrag, a ako je ne želi dati, upozoriti ga da je naplata nepostojećeg duga kazneno djelo, to prijaviti policiji i paralelno s time pokrenuti parnični postupak radi povrata zadužnice s obzirom da je ista isplaćena.

 

Evo nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija