Jump to content

Posudba novaca bez pisanog traga - što napraviti nakandno


naivna05

Preporučene objave

Poštovani,

molim pomoć kakve izjave ili ugovore sročiti te kod javnog bilježnika ovjeriti nakon već posuđenog novca kojeg mi zajmoprimac ne vraća.

Pogledala sam predložak ugovora o zajmu i jasno mi je što okvirno napisati u slučaju da sada posuđujem novac.

Međutim, ja sam novac već posudila (manji dio u gotovini bez kamata, a veći isto u gotovini na način da sam u banci digla pozajmicu koju sada narednih par godina trebam vraćati uz kamatu). Usmeni dogovor je bio da će zajmoprimac svaki mjesec meni na račun uplaćivati tu ratu, a gotovinu vratiti kad bude u prilici. On to za sada ne vraća pa ja plaćam ratu, ali ne poriče da ima dug prema meni te obećava da će ga vratiti kad bude mogao.

Sada bih ipak voljela imati na papiru koje su obaveze zajmoprimca prema meni te neki ugovor o uplati rate da nije sve na usmenom dogovoru jer nemamo svjedoka koji su vidjeli "posudbu" (u slučaju da ću na kraju ipak morati na sud).

Razmišljala sam da možda sastavim dva dokumenta:

1) izjava koja uključuje što je do sada posuđeno (koliko u gotovini bez kamate, koliko iz pozajmice, kolike su kamate, rata, do kojeg datuma se vraća.... uglavnom podatci iz banke).... ovo se odnosi na utvrđivanje činjeničnog stanja (iz prošlosti)

2) ugovor koji vrijedi od sada za buduće ponašanje... da najmoprimac svaki mjesec do zadanog datuma uplaćuje minimalni iznos od *** kn, a cjelokupni iznos duga (glavnica+kamate banci) treba otplatiti do datuma **.**.****).

Ili da to spojim u jedan dokument? Što će biti bolje ako ću jednoga dana morati na sud?

Naravno, računam s time da će osoba kojoj sam posudila biti voljna potpisati sastavljenu izjavu pred javnim bilježnikom. Ali za prijedlog ugovora nisam sigurna hoće li pristati potpisati da će od sada redovito uplaćivati ratu, pa da u tome slučaju barem imam potpisani dokument s činjeničnim stanjem "posudbe".

 

Unaprijed hvala.

uređeno: od naivna05
pojašnjenje slučaja
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo ako je ograničen pristat će na sklapanje ugovora za novac koji je dobio. bez svjedoka.

budi sretna ako ga uspiješ preć da napiše i potpiše izjavu o pozajmljenoj svot x na rok vračanja od godinu dana bez kamata.

ako potpiše takvu izjavu zastara je 5 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru i napomeni o 5 godina zastare za izjavu. Bi li za ugovor o vraćanju u kojem bi konačan rok isplate bio kroz 6 godina također bila neka zastara?

A problem s potpisivanjem prepustite meni, trenutno imam načina pa bi zato to sada i riješila kako se spada da se osiguram u budućnosti.

A da sam si sama kriva, jesam i priznajem, to mi nick i jest naivna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izračunaj točno koliko ti trenutno duguje, sastavi ugovor o zajmu, u njemu po volji stavi da će ti dug vraćati na rate ili odjednom i trk kod javnog bilježnika to ovjeriti.

 

Nema veze što je to bilo prije, ovako je i bolje za tebe-duži rok zastare,nepotrebna kompliciranja itd.

 

Inače, sms ti vrijedi kao dokaz na sudu, provjereno.

Cimaj ga porukama da ti prizna dugovanje i čuvaj te poruke.

 

I ja sam imao sličan slučaj..bez papira i bez svjedoka, tužio sam.

I eto,imam pravomoćnu presudu u moju korist.

 

Samo...nemam se od kuda naplatiti :psuje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužni branitelj, hvala ti puno.

Imam SMS-ove i to nekoliko... dogovor prije posudbe, zahvale u trenutku posudbe, kasnije molbe da plati ratu i obećanja da bude, isprike da trenutno nema love, a zadnje čak i priznanje u poruci za točan iznos duga.

 

Osoba je trenutno doista u škripcu, izbjegava me. Ali kad otplati svoj kredit za par godina, neka vrati ovu moju siću. Ima i nekretnina. Ja ću stisnut i otplatit. Ne želim čovjeka u nevolji sada forsirat. Ali ne žalim ni da me se jednog dana zaboravi, ako ne treba meni, neka bude mojoj djeci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav,

 

hitno mi je potrebna pomoć..naime,pozajmila sam novac prijateljici bez sastavljanja ikakvog ugovora,dakle na dobru vjeru i bez svjedoka..prošlo je već skoro 5 godina i nije mi vratila pozajmljeni novac..ja imam dokaz da sam u banci podigla određeni iznos novca ali nemam dokaz da je taj iznos bio namijenjen za zajam..isto tako podigla sam kaznenu prijavu zbog prijevare ali mi ju je drzavno odvjetnistvo odbilo..u predistražnom postupku tuženica je dala izjavu da mi duguje u zapisnik u MUP-u ali nema njenog potpisa na toj izjavi već samo službene osobe..a koliko sam upucena izjava bez potpisa izjavitelja ne vrijedi..sada sam pokrenula tužbu za parnični postupak..imam li kakve šanse? molim odgovor šta prije..unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija