Jump to content

Ovrha - pokušaj ovrhe tvrtke bez vjerodostojne isprave


Amon Raa

Preporučene objave

2011 pod kraj godine bivši djelatnik tvrtke unajmio je za svoje osobne potrebe rent a car vozilo. Ugovor je potpisao o najmu i platio dio najma svojim cashom, Produžavao je nekoliko puta dužinu najma, a kako nisu primali Diners kartice nisu mu mogli teretit njegovu kreditni karticu. Ugovor koji je potpisao naveo je podatke tvrtke za R1 račun, no nema ovlasti za zastupanje, niti je žigom ovjereno. Tvrtka nije naručila tu uslugu.

 

Znači tvrtka nikada ni na koji način nije potpisala, žigom ovjerila najam, niti uplatila sredstva za najam vozila. Trenutno više nema ni zaposlenih radnika a povremeno sjedaju sredstva od starih dužnika.

 

2013 godine na osnovu izvoda iz financijske kartice rent a cara i preko nekog njihovog odvjetnika pokrenuli su ovrhu na osnovu vjerodostojne isprave? Sada ove godine je stigla sva ta dokumentacija. Tvrtka je u međuvremenu mjenjala i naziv i adresu sjedišta. No u dokumentaciji se malo "gube" malo traže dio iznosa, malo cijeli po računu, malo dodaju još troškove postupka ovrhe, odvjetnika i bilježnika...

 

1. Koja je odgovornost bilježnika da na osnovu ne postojećeg ugovora izda ovrhu ?

 

2. Ukoliko je moguće bez ugovora po tome ispada da mi možemo reći kako je taj rent a car nama dužan 300.000kn i to zavesti u knjige te pokrenut kod bilježnika ovrhu nad njihovom imovinom a da nikad ništa nam nisu potpisali niti ovjerili.

 

3. Kako se riješit tako započete ovrhe?

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Javni bilježnik provjerava samo vjerodostojnu ispravu, da je podobna za ovrhu, odnosno da ima sve elemente koji su potrebni za donošenje rješenja o ovrsi (iznos, dužnika, valutu...), valjanost sve ostale dokumentacije provjerava sud sukladno navodima ovršenika iz prigovora. pošto je u konkretnom slučaju vjerodostojna isprava ovrhovoditelja bila financijska kartica (jednostrana knjigovodstvena isprava), ona je vjerojatno bila valjana. u postupku pred sudom (ako ste uložili prigovor), moći ćete isticati da to nikad nije bila naručena niti isporučena usluga vama.

 

2. iz obrazloženih razloga kao gore, moguće je. zato se na rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave i može prigovarati, jer se može dokazivati i suprotno. ne preporučujem vam da u poslovne knjige unosite nepostojeće tražbine, jer ste za to, osim što ćete si stvoriti nepotrebne troškove (za postupak ovrhe tražbine koju ni vi ne možete dokazati), možete si navući na vrat kaznenu prijavu za neuredno vođenje poslovnih knjiga (barem).

 

3. podnijeti prigovor, prigovor obvezno obrazložiti, navesti sve svjedoke i dokaze i čekati poziv za ročište na sudu. ako mislite da vam tu treba savjet, ne ustručavajte se angažirati stručnu pomoć da umjesto vas obavi sve te radnje. osim toga, ne zaboravite da ćete za svaki angažman pravosudnog aparata morati platiti sudske pristojbe, pa ćete vjerojatno nakon podnošenja prigovora dobiti od suda poziv za uplatu sudske pristojbe na prigovor u visini koja ovisi o visini tražbine ovrhovoditelja. taj iznos moći ćete potraživati od ovrhovoditelja ako on izgubi spor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

2

 

3. Kako se riješit tako započete ovrhe?

 

 

Vidim da se tu piše svašta.

 

Rent a car je prevaren od strane bivšeg djelatnika tvrtke.

Rent a car nema dokaz da je tvrtka naručila uslugu.

 

Rent a car je izdalo lažni, krivotvoreni račun kojim tereti tvrtku.

 

Odgovorna osoba i potpisnik tog dokumenta su krivotvorili službenu ispravu i počinili niz drugih kaznenih djela.

 

Vlasnik tvrtke treba poslati dopis - opomenu rent a car tvrtki, tj. njenim odgovornim osobama da pod hitno povuku to potraživanje.Pod hitno mislim u roku 48 sati.

 

U protivnom protiv njih ide optužni prijedlog DORH-u, i prijava poreznoj upravi. Radi se o više kaznenih djela za koja je kazna 6 mj. do 5 godina. A kazne za tvrtku su najmanje nekoliko desetaka tisuća kuna, ako budu sretni i dokažu da su prevareni.

 

Pa neka si gospoda razmisle. Neće dobiti samo protuovrhu za sve ovršeno i za troškove sdvih odvjetnika koji su bili uključeni, nego im se smješe i pozamašne financijske a i moguće kaznene sankcije.

 

 

Neka oni ganjaju toga lika koji ih je prevario.

Isti dopis i njihovom odvjetniku, i JB.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija