Jump to content

Urušavanje zida susje. nekre. na moju nekre.


Patrickk

Preporučene objave

Poštovani.

 

Imam problem gdje se urušava zid susjedove štale (katnica) na moje vlasništvo i posijed. Taj zid je ujedno i međa između nekretnina. Moja nekretnina je uređena u kuću za odmor i iznajmljivanje, gdje postoji velika opasnost od ozljeđivanja ljudi i oštečenja imovine. Koja su moja prava i kako da ih natjeram da to svoje poprave ili uklone dok se nije sve srušilo ili nedaj Bože veceg zla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, vaš upit je reguliran Zakonom o gradnji, Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Zakonom o obveznim odnosima i Zakonom o građevinskoj inspekciji.

 

Za početak, možete porazgovarati sa susjedom i zamoliti ga da to sruši ili sanira sam na opće zadovoljstvo a na to ga obvezuje Zakon o gradnji u čl.150.

Članak 150.

(1) Vlasnik građevine odgovoran je za njezino održavanje.

(2) Vlasnik građevine dužan je osigurati održavanje građevine tako da se tijekom njezina trajanja očuvaju temeljni zahtjevi za građevinu te unapređivati ispunjavanje temeljnih zahtjeva za građevinu, energetskih svojstava zgrada i nesmetanog pristupa i kretanja u građevini.

(3) U slučaju oštećenja građevine zbog kojeg postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, okoliš, prirodu, druge građevine i stvari ili stabilnost tla na okolnom zemljištu, vlasnik građevine dužan je poduzeti hitne mjere za otklanjanje opasnosti i označiti građevinu opasnom do otklanjanja takvog oštećenja.

 

Ako to nije moguće, temeljem istog čl., možete ga prijaviti građevinskoj inspekciji koja će obaviti inspekcijski nadzor i temeljem čl.27 st.1 Zakona o građevnskoj inspekciji, rješenjem narediti vlasniku građevine otklanjanje oštećenja na postojećoj građevini zbog kojih postoji opasnost za život ljudi, okoliš, druge građevine ili stabilnost tla na okolnom zemljištu u određenom roku.

 

Ili možete iskoristiti institut samopomoći prema Zakonu o obvezim odnosima.

Smatra se da susjed radi otklanjanja opasnosti koja prijeti njegovoj nekretnini od rušenja zgrade ili objekta ima pravo sam i po pravilima koja uređuju poslovodstvo bez naloga, poduzeti potrebne mjere radi otklanjanja prijeteće opasnosti u smislu odredbe članka 1121. ZOO. Odnosno, ako taj posao ne trpi odgađanje te predstoji

šteta ili propuštanje očite koristi, te ako su poduzete mjere bile nužne i korisne za

vlasnika zgrade ili drugog objekta. U tom slučaju susjed kao poslovođa bez naloga

ima pravo, u skladu s odredbom članka 1124. ZOO, zahtijevati od vlasnika zgrade

ili drugog objekta kao gospodara posla naknadu nužnih i korisnih izdataka, naknadu

pretrpljene štete i isplatu primjerene naknade za trud za uspješno otklanjanje štete.

 

Ili možete tražiti sudsku zaštitu.

Naime, učinci zaštite od opasnosti od rušenja zgrade mogu se ostvariti ne samo stvarnopravnoj, nego i na obveznopravnoj razini na temelju odredaba članka 1047.

ZOO, koja ima preventivnu funkciju. Prema odredbi članka 1047. stavka 1. ZOO-a svatko može zahtijevati od drugoga ukloniti izvor opasnosti od kojega prijeti znatnija šteta njemu ili drugome, kao i suzdržati se od djelatnosti od koje

proizlazi uznemirivanje ili opasnost štete, ako se uznemirivanje ili šteta ne mogu spriječiti odgovarajućim mjerama. Sud će na zahtjev zainteresirane osobe narediti

poduzimanje odgovarajućih mjera za sprječavanje nastanka štete ili uznemirivanja ili uklanjanje izvora opasnosti, na trošak posjednika izvora opasnosti, ako ovaj sam

to ne učini (stavak 2. članak 1047. ZOO).

U skladu s navedenim odredbama ZOO-a susjed čija je nekretnina u opasnosti zbog ozbiljne opasnosti da se susjedna zgrada ili drugi objekt potpuno ili djelomično

sruši može popularnom tužbom iz članka 1047. ZOO-a zahtijevati poduzimanje svih potrebitih mjera za otklanjanje izvora opasnosti.

 

Na kraju, bilo što od ovoga da poduzmete, imate uporište i u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Odredbama o susjedskim pravima uređuje se i situacija kada postoji opasnost od rušenja zgrade. Odredbom članka 111. ZVDSP-a propisano je da kada postoji ozbiljna opasnost da bi se nečija zgrada ili neki drugi dio nečije nekretnine mogao potpuno ili djelomično srušiti, od čega prijeti opasnost susjednoj nekretnini

susjed čija je nekretnina u opasnosti može od onoga čiji je to objekt zahtijevati poduzimanje potrebnih mjera za sprječavanje nastanka štete, kao i zahtijevati

dovoljno osiguranje naknade buduće štete.

Odredbom članka 111. ZVDSP-a uređeno je susjedsko pravo koje, prema

klasifikaciji u teoriji, spada u skupinu susjedskih prava kojima vlasnik/posjednik

jedne nekretnine ima pravo zahtijevati od vlasnika/posjednika susjedne nekretnine

neko činjenje radi otklanjanja opasnosti kojom se ugrožava susjedna nekretnina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani G.dine Spitfire najljepsa vam hvala na odgovoru,a i svima ostalima.

Ja sam pokusavao razgovarati sa susjedom,ali njega ne interesira ,da nema novaca,da njemu je i tako dobro,i da on nece ulagati u tu njegovu rusevnu stalu.

Molim vas ako mi mozete odgovoriti

Naime,ja bi trebao kopati manji bazen na oko 1,5m od njegove nekretnine,ali se bojim da nebi doslo do potpunog urusavanja te nekretnine usljed kopanja i pikamiranja iskopa za bazen.

Ja sam angazirao sudskog vjestaka koji je sve to slikao i dao svoje pismeno misljenje-osiguranje dokaza.

Sto bi ja trebao jos poduzeti prije kopanja da nebi doslo-imao nepotrebnih problema?

Sto ako se urusi na moju nekretninu prilikom kopanja?

Dali mogu uopste kopati u takvoj situaciji?

 

Unaprjed Vam hvala.

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Vi možete najprije ograditi svoj posjed zidom visine 1,60m, zatim u udaljenosti od zida recimo 1,50 cm ostavite prostor za plažu bazena , a dalje kopate bazen.To se tako radi bez

Da susjed poduzima neke radnje na svojoj nekretnini , pogotovo ako je susjed osoba koja jedva vuče kraj s krajem,ako je u visokim životnim godinama ili je slabo kontaktibilan .

Bazen mora imati plažu, mora imati zid radi zaštite osoba .,djece i životinja.

Sto se tiče obveze održavanja objekata sto Vam je jedan korisnik naveo čisto sumnjam u funkcioniranje tih odredbi kada vidimo sve puste hotele u centrima turističkih mjesta u ruševnim stanjima , vojne objekte ,pa nikome ništa .

Moj savjet je da se snađete sami -po sistemu kućne apoteke , da si pomognete koliko možete , a da drugog ne uvlačite u tu priču .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani G.dine Spitfire najljepsa vam hvala na odgovoru,a i svima ostalima.

Ja sam pokusavao razgovarati sa susjedom,ali njega ne interesira ,da nema novaca,da njemu je i tako dobro,i da on nece ulagati u tu njegovu rusevnu stalu.

Molim vas ako mi mozete odgovoriti

Naime,ja bi trebao kopati manji bazen na oko 1,5m od njegove nekretnine,ali se bojim da nebi doslo do potpunog urusavanja te nekretnine usljed kopanja i pikamiranja iskopa za bazen.

Ja sam angazirao sudskog vjestaka koji je sve to slikao i dao svoje pismeno misljenje-osiguranje dokaza.

Sto bi ja trebao jos poduzeti prije kopanja da nebi doslo-imao nepotrebnih problema?

Sto ako se urusi na moju nekretninu prilikom kopanja?

Dali mogu uopste kopati u takvoj situaciji?

 

Unaprjed Vam hvala.

LP

 

Poštovani,

Što se tiće bazena, prvo provjerite u prostornom planu općine/grada propisanu udaljenost bazena od međe. Kako vam za izgradnju bazena nije potrebna Građ.dozvola, samo Glavni projekt temeljem odredbe čl.4 st.1 Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima, tako je sugestija poštovanog Ude na dobrom tragu. Naime, za izgradnju ogradnog zida višeg od 1,6 m vam je također potreban Glavni projekt, čl.4 st.4 (prostorni planovi uglavnom dopuštaju 2 m s dvorišne strane), te bazen i zid od 2m spojite u jedan projekt.

 

Tako će te ispuniti i jedan od temeljnih zahtjeva za građevinu (u vašem slučaju za bazen), a to je zaštita od buke temeljem čl.13 Zakona o gradnji.

 

Međutim, da li će takav zid ispuniti i svrhu zaštite od urušavanja dijelova štale na vašu nekretnitu, nisam siguran (napisali ste, katnica).

 

Što ako se uruši prilikom kopanja? Imate problem jer (dovođenjem vještaka očekujete/sumnjate u mogučnost potpunog urušavanja) vi kršite susjedova prava. Naime, čl.109 st.1 ZVDSP kaže upravo to, vlasniku nije dopušteno kopati svoje zemljište i uopće činiti na svojoj nekretnini išta za što je razumno očekivati da bi moglo dovesti u opasnost stabilnost tuđe nekretnine.

 

No, da remiziram. Ako postoje ikakovi susjedski odnosi, ja bih pokušao još jednom s razgovorom. Predočio susjedu sva vaša prava, možda dodao, govoreći o odredbi čl.150 st.3 Zakona o gradnji, da s rješenjem građevinske inspekcije o sanaciji ili uklanjanju dolazi i moguća novčana kazna temeljena čl.170 st.3 istog Zakona, za prekršaje vlasnika građevine u iznosu od 15 000-30 000 kn, te ponudio materijalnu i fizičku pomoć pri sanaciji.

 

Ako ni to nije moguće, mišljenja sam da vam je najjednostavnije iskoristiti institut samopomoći prema Zakonu o obveznim odnosima i sanirate dio zida na međi koji se urušava na vašu nekretninu. Kao što napisah, susjed radi otklanjanja opasnosti koja prijeti njegovoj nekretnini od rušenja zgrade ili objekta ima pravo sam i po pravilima koja uređuju poslovodstvo bez naloga, poduzeti potrebne mjere radi otklanjanja prijeteće opasnosti u smislu odredbe članka 1121. ZOO. I to vam ni vlasnik susjedne nekretnine ne može zabraniti jer vam se ovakovo pravo temelji i čl.1127 st.3 ZOO, kada je zabrana obavljanja posla protivna zakonu i moralu, a osobito ako je netko zabranio da drugi ispuni neku njegovu zakonsku obvezu koja ne trpi odgađanje, vrijede opća pravila o poslovodstvu bez naloga.

Tada i vaš ogradni zid ima punu funkciju i smisao. No, kako će te na kraju postupiti, ostaje samo na vama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobar dan svima i veliko hvala.

 

Napominjem da se predmetne nekretine nalaze u staroj jezgri grada.

Kad bi bilo mjesta za izradu bazena i ogradnog zida sa te strane gdje je ta rusevna stala onda nebi imao problema,svi dobro znamo kako je skucen prostor u starim jezgrama istarskih gradova.

Taj rusevni zid susjedove stale je ujedno i zid na međi.

Ta stala koja ustvari sluzi za drzanje polj. alata traktora i sl. a na katu nekada se drzalo sjeno a danas je prazno.

Susjedova i moja nekretnina su izgrađene prije 1968.g

Susjedi su mladi ljudi (35-40g) i imaju mogucnost odrzavanja svojih nekretnina jer i sami u susjedstvu imaju kucu za odmor sa bazenom.

Ja ako ne iskopam bazen gubim novce od najma a nesmjem kopat zbog urusavanja tuđe nekretnine,dali mogu traziti nadoknadu izgubljene zarade?

Tko ce meni platiti odstetu sto sam zakinut zbog neodrzavanja njihove nekretnine itd.

Dali mogu ja sanirati njihovu nekr. pa kasnije traziti da mi vrate moje ulozeno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

odlično, kako sam i sumnjao da štala nema svoju pravu funkciju ne vidim neki veliki problem da se susjed riješi toga kata a funkciju prizemnog dijela zadrži za sadašnje potrebe. To ne iziskuje velika novčana sredstva, samo fizička. I svi sretni i zadovoljni.

 

"Dali mogu ja sanirati njihovu nekr. pa kasnije tražiti da mi vrate moje uloženo?"

O tome vam upravo i govori institut samopomoći. Pročitajte još jednom o samopomoći u postu #2. I naglasit ću još jednom, to vam susjed ne može zabraniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uredi ga čovječe sam i u svom trošku , zadovoljan ti i susjed, ako ti vrati što novaca dobro kako ne, opet dobro. Više ćeš potrošiti na vještake, advokate, gubiti živce ..nego da saniraš taj zid. Ovo je ljudski savjet ne pravni.

 

Ovo je jako upitan savjet.

 

U praksi, ljudi znaju biti užasni gadovi.

Tako taj susjed koji nije ništa htio poduzeti ponekad tuži u ovakvom slučaju jer ' što ima netko dirati u njegovu nekretninu'.

 

Drugi rizik je da se taj zid i cijela nekretnina sruši uslijed samog zahvata sanacije. Ako se ruši sama od sebe, rizik je tim veći kad se počne po tome dirati, kopati da bi se napravili potporni temelji i slično.

Pritom je i velika opasnost da netko strada. Jer potpuno je drugačiji pristup kada rušiš nestabilnu građevinu ili ju obnavljaš.

 

Zato, apsolutno ništa bez pisane suglasnosti susjeda, u kojoj i on preuzima odgovornost ako se zgrada sruši za sanacije.

Uostalom, stvarno ne vidim zašto bi netko uređivao susjedovu građevinu koja je opasna. To je obaveza susjeda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na odgovorima.

Ja bi bio odavno sanirao taj zid ,ali mi susjed nedozvoljava. Njemu je dobro i tako i nista ga vise ne interesira. da bude jos vece ..... sad mi je u visini mog prozora na prvom katu postavio ostatak gradjevinskog materijala na razdaljini od 1m i tako mi djelimicno zatvorio pogled kroz taj prozor koji gleda kroz njegovo dvoriste. ta prozor ja tu 115 god. i nikad ga nitko nije zatvorio ili pokrio. Koja su moja prava u vezi toga? i sto uciniti?

LP Svima i HVALA.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... sad mi je u visini mog prozora na prvom katu postavio ostatak gradjevinskog materijala na razdaljini od 1m i tako mi djelimicno zatvorio pogled kroz taj prozor koji gleda kroz njegovo dvoriste. ta prozor ja tu 115 god. i nikad ga nitko nije zatvorio ili pokrio. Koja su moja prava u vezi toga? i sto uciniti?

LP Svima i HVALA.

 

U ovom slučaju, skoro da ih i nemate, čak bi zbog prozora susjed vama mogao praviti probleme (iako je zatečeno stanje), jer naime, prema zakonu i prostorim planovima svaki prozor prema susjednoj međi ako je udaljen manje od 3m bi trebao biti zamučen, a ako je udaljen manje od 1m nikakovog otvora ne bi smjelo biti (jedini izvor svjetlosti bi mogle biti staklene opeke).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija