Jump to content

ZNR

Preporučene objave

Poštovani,

 

ovdje sam se priključio upravo iz razloga ove teme. Da vas zamolim za iskrenu pomoć što da radim. Naime, moja priča teče ovako:

 

U 2012. godini mi je prišao tada jedan moj dobar prijatelj (koji mi je ujedno bio i šef), uvijek susretljiv i ok i zamolio me za pomoć. Zamolio me da otvorim jdoo na svoje ime. I ja sam to naravno kao zadnja naivčina prihvatio jer sam mu vjerovao. On je sve troškove otvaranja podmirio i on se vodi kao direktor društva koji društvo zastupa samostalno i neograničeno. To je trebalo biti kratkotrajno, no međutim do danas se ja vodim kao jedini osnivač i član društva. Ja sam naravno tu bio samo fiktivan lik na papiru i niti sam ikada uložio ijednu kunu u društvo, niti sam dobio ijednu kunu od istog, a niti imao ikakve veze ili saznanja o poslovanju istog. Koliko je meni poznato u 2013 je imao nekoliko zaposlenih i sve obveze uredno podmirio, no u 2014 je on ostao kao jedini zaposleni i nije isplatio doprinose državi za sebe. Kakvo je financijsko stanje firme i s čim raspolaže ni ne znam, jer kao što sam već rekao, to je trebalo biti privremeno i ja se nisam previše time ni zamarao (baš glup potez :jok: ). Ono što ja želim je da se ta firma ili zatvori ili prebaci na bilo koga ili bilo što samo da ja više nemam veze s tim. No međutim, na početku je on govorio da ćemo to riješit ali nikako nismo uspjeli uskladit vrijeme da se nađemo. A sada mi više ni ne odgovara na poruke, je ne javlja se na pozive i potpuno me ignorira. Koliko vidim na stranicama poslovna hrvatska piše da je subjekt ugašen, no međutim u sudskom registru piše da je aktivan.

 

Molim vas uputite me što da napravim. Jednostavno ne želim niti kune od njega ni od tog društva, a ni ne zanima me što će s tim biti. Želim samo da se to skine s mene i da nemam nikakve veze s time.

 

Razmišljao sam da mu kao direktoru dam otkaz i da ne može više raspolagati ni firmom ni imovinom te da ne može pristupit bankovnom računu. Ali opet, bojim se da će me u tom slučaju tužit za ne isplatu plaće i dohodaka, a i iskreno nemam ni pojma kako se to sve pravno radi.

 

Zbilja ne znam kako postupiti i što napraviti no želim se iz toga izvući i osloboditi se toga.

 

Molim vas pomozite!

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možete njemu ili nekoj drugoj osobi za 1 kn prodati poslovni udjel u društvu.

 

osim ako PU ne pokrene postupak za utvrđivanje zlouporabe prava tj. utvrđivanje poreznog jamstva, pa se time dug prenese na vas kao poreznog jamca (iako ne znam s koje bi to osnove bilo), ili neki vjerovnik ne tuži za proboj pravne osobnosti, za obveze društva odgovara samo društvo, ne direktor (osim u slučaju da je svojim odlukama prouzročio štetu vjerovnicima), a ne niti član društva. u tom smislu smatram da za vas nema nikakve opasnosti da biste mogli odgovarati za obveze s osnove poreza i doprinosa.

 

ipak, ako vas to brine i ne želite više biti osnivač/član društva, najbolja vam je opcija da poslovni udjel prenesete na direktora, ako uspijete s njime stupiti u kontakt.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno vam hvala! Osjetim olakšanje sada kada sam pročitao vaš odgovor. Samo molim vas da mi objasnite ukoliko uspijem stupiti s njim u kontakt i on na to pristane, koji je postupak?! Dali se to obavlja samo kod bilježnika ili kako, postoji li neki formalni obrazac, na koji način to ide??? I dali je moguće da njemu prodam jer on na sebi i ima firmu, mislim da d.O.o.?

 

Oprostite na podpitanjima ali zbilja sam totalno neupućen u sve ovo i nisam se ni u snu nadao da ću se ikad bavit ovakvim stvarima.

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam da ne mogu nikoga prisiliti, no zanima me kako da se u tom slučaju riješim toga. Koji je sljedeći naćin? Jer zbilja ne želim više imati veze s time. Stalno si vrtim u glavi moguće probleme s nečim o čemu ni pojma nemam, npr. malverzacije, porezna, i kojekakve stvari. A uz to moram raditi prijavu poreza svake godine i slično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaposlenih osim njega kao direktora nema, tako da se nadam da će biti obrisana. A što se tiče izvještaja koliko ja znam to on rješava s nekim knjigovođom i uredno to predaju.

 

No hvala, iskreno se nadam da će prva opcija s prodajom moga dijela njemu upaliti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vi niste osoba ovlaštena za zastupanje pravne osobe (to je samo direktor), tako da možete pokrenuti stečaj te pravne osobe samo ako učinite vjerojatnim da postoje neki stečajni razlozi (a vi to ne znate niti ne možete znati, jer niste uključeni u poslovanje - nelikvidnost, insolventnost). osim toga, pristojbe za pokretanje stečajnog postupka su u visini od 10.000,00 kn, tako da vam je to doista nemoguće i ne preporučujem vam.

 

najbolja opcija je da nađete kupca - direktora ili treću osobu (vidim da se j.d.O.o.-i prodaju i poklanjaju i na Njuškalu :) )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija