Jump to content

Kada bračna prepirka prelazi u nasilje u obitelji?


tbrez@

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Čitam članke po interetu, guglam sve i svašta, i nigdje ne nalazim nikakvu definiciju ni stručno mišljenje, kao ni koji bi trebali uvjeti biti zadovoljeni za kvalifikaciju takvog prekršaja.

Čitajući Zakon o zaštiti nasilja u obitelji, u svakoj obitelji u kojoj je došlo do neke prepirke ili svađe, došlo je onda do nasilja u obitelji.

A prema prijedlogu novog zakona, to će biti još strože.

 

Koja je to logika? Isplati li se ulaziti u brak? Kakva je to pronatalitetna politika?

 

Shvačam da ima i tragičnih slučajeva, strašnih sudbina, ali da li je to način za rješavanje problema?

Psihopat koji ubije suprugu, djecu i sve oko sebe, njega neće spriječiti nikakav rigorozan zakon, jer nije u stanju zbog poremečenosti shvatiti svoje postupke.

 

Ali da se svađa ili neka razmirica, zbog neke gluposti tretira kao psihičko nasilje koje je izjedačeno s fizičkim, to mi je neshvatljivo. I muškarac obavezno mora biti kriv. I to zbog toga što je fizički jači? I to nije diskriminacija po spolu? I da kasnije na sudu sud povjeruje ženi, u rijeć protiv rijeći, jer drugih dokaza nema, zato jer je dala vjerojatniji iskaz? To nije pristranost i diskriminacija?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakoni ovako senzibilne naravi uvijek imaju utopijsku tendenciju propisivanja idealnog svijeta idealnih ljudi. Tko se među nama nije najmanje jednom u životu posvađao s boljom/lošijom polovicom uz povišene glasove sa obje strane? Teoretski, time su ostvarena obilježja prekršaja iz navedenog zakona. Pa komotno može cijela RH na sud. Teoretski.

 

Da me se krivo ne shvati, od ovog treba razlikovati doista teške slučajeve gdje je svađa, verbalno i fizičko zlostavljanje svakodnevnica, i tu popusta ne može biti ni za jednu stranu. Ali, teoretski i jedan izolirani incident već je dovoljan sam po sebi. Da ne pričamo o situacijama lažnih i unaprijed planiranih prijava u kontekstu neke veće agende, koje čak i u ono malo slučajeva u kojima se detektiraju, ne rezultiraju ama baš nikakvim posljedicama po prijavitelja, jer nema kaznenog djela ili prekršaja koji bi se zvao lažno prijavljivanje prekršaja. Osobno smatram to velikim propustom zakonodavca, jer svatko tko (neovisno o spolu) lažno nekoga prijavi, bilo za prekršaj bilo za kazneno djelo, trebao bi za to snositi osobnu odgovornost, kao i troškove angažmana institucija i naknadu štete onome tko je zbog toga pretrpio teške posljedice. Kod nas toga nema, uz iznimku lažnog prijavljivanja kaznenog djela, koje je kazneno djelo samo po sebi. Davanje lažnog iskaza, s druge strane se vrlo rijetko procesuira, čak i kad je očito.

 

A što se pronatalitetne politike tiče, RH je nema. Nije je nikad ni imala, a sa ovakvim političarima, pitanje je hoće li je ikad i imati u bliskoj budućnosti. Hrvatskoj ozbiljno prijeti irski scenarij, jedino u Irskoj je za masovnu emigraciju bila kriva priroda na što se nažalost ne može utjecati, a kod nas to će biti čovjek. Homo homini lupus.

uređeno: od G-man
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo ako netko prijavi.

 

Pa nije baš tako. Došao sam prijaviti nasilje u obitelji u policijsku stanicu, opisao događaj, naveo svjedoka fizičkog nasilja prema sebi.

 

Oni jesu proveli postupak, ispitali svjedoka i prijavljenog nasilnika.

U policijskom izvješću stoji otprilike ovako( s obzirom da mi jseu dali uvid, ali ne i kopiranje):

1. da sam ja nenajevljeno došao u pp...

2. postupak je prijavljen 27.03. a ispitivanje nasilnika tek 18.04.

3. u izvješću o provedenom ispitivanju sa potencijalnim nasilnikom nisu našli nikakve elemente počinjenja nasilja, bez obzira na izjavu svjedoka koja se poklapa s mojom. Čak se nije ni očitovao o fizičkom nasilju, nego o nekim činjenicama koje uopće nisu bile predmet istrage...

 

I tako je pojeo vuk magare. Dobro da nisam prijavljen da sam ih došao zajeba...ti. O hitnosti postupaka u slučaju nasilja u obitelji da ne pričam. A o samom iskazu nasilnika da ni ne pričam. Prije bi to bilo neko časkanje nego ispitivanje odnosno davanje iskaza.

Potpuno drugačija dvostruka mjerila, u odnosu na postupanje prema meni u zamijenjenim ulogama, gdje nije bilo svjedoka, ni nikakvog fizičkog nasilja, a o psihičkom bi se dalo raspravljati, baš zbog toga sam i pokrenuo ovu temu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto svi ovdje pišemo kao da ne znamo što je stvarni problem?

 

Problem je u totalno pristranom provođenju ovog zakona na bazi spola.

 

Ozbiljnost, vjerodostojnost, pa čak i kvalifikacija počinjenog nedjela mijenja se ovisno o spolu navodnih (ili stvarnih) počinitelja i žrtve.

 

Ako žena prijavi muškarca za bio kakvo makar i banalno nasije , policija će odmah intervenirati, a ako žena kaže da se boji, muškarac će vjerojatno biti i priveden. Optuži li žena za neki ozbiljniji zločin, muškarac će vrlo lako biti i pritvoren, i dobiti zabranu pristupa.

Bez ikakvih dokaza.

 

Prijavi li muškarac bilo što osim teškog fizičkog nasilja u kojem je ozbiljno povrijeđen, Nitko neće ozbiljno reagirati. Žena neće biti niti ozbijno ispitana. Čak i materijalni dokazi će se ignorirati.

 

 

Zato jer tako diktira tzv. 'rodno osjetljiv pristup'.

To je sustavna diskriminacija na bazi spola, svojevrsni spolni aparthejd nimalo različit od onoga koji je bio baziran na rasi, vjeri ili nacionalnosti.

 

Ono što jest u ovom trenutku uistinu zabrinjavajuće jest da je Vlada upravo uputila u Sabor prijedlog izmjena zakona o kojim će se ovaj progon i diskriminacija povećati.

 

A tu je i Istanbulska konvencija, koju bi Sabor uskoro na zahtjev raznih lobija trebao pod hitno ratificirati.

Istanbulska konvencija nije ništa drugo nego jedan radikalni ideološki pamflet , jedan ideološki dokument UN -a koji je baziran na krivotvorenim podatcima. Taj dokument poziva na povečavanje diskriminacije na bazi spola.

 

Savjetujem svakome tko imalo razumije pravo da pažljivo pročita što u tom dokumentu piše.

 

Neka svatko u određenim djelovima tog dokumenta zamijeni riječi 'muškarci i žene', sa riječima 'Crnci i Bjelci' ili 'Židovi i Arijevci'. I neka onda to pročita i zapita se što bi mu se dogodilo da takav tekst pročita negdje za govornicom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istanbulska ne poziva na zaštitu jedino žena od naslja, nego i djece i starijih žrtava obiteljskog nasilja.

Nešto takvo je svakako potrebno usvojiti u zemljama u kojima se žene i djecu tretira kao građane trećeg reda.

 

Vrijeme je de se nekako stane na kraj prinudnim brakovima 10-godišnjakinja, silovanjima, prebijanjima, genitalnim sakaćenjima, lišavanjima slobode, kamenovanjem radi očuvanja časti i sl.

 

Iako ću se ja prva složiti da su muškarci počesto diskriminirani u obiteljskom pravu u RH i šire i godinama se bore za pristup vlastitoj djeci, jer je ego manipulativne lažljive majčice povrijeđen, u Istanbulskoj konvenciji ne vidim ništa pogrešno.

 

Da će se vjerovatno zloupotrebljavat i u Hrvatskoj moguće i pogrešno implementirat, to sam sigurna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i to sam napravio, prvo PU, gdje ništa nisu našli "krivo odrađeno", pa sam poštivajući proceduru slao UK, koji su zaprimili, pa nakon toga za 2 mj odgovorili da zbog velikog broja predmeta nisu u mogučnosti odraditi u zakonskom roku. Od tad je prošlo godinu dana, šaljem požurnice s dostavnicom, odgovora nema. I tako prolazi svaki prigovor koji pošaljem. A protiv mene se sve rješava u par sati, bez svjedoka, s optužbama za fiz. nasilje koje liječ. pregledom nisu dokazane, ali se svejedno tretiraju kao da postoje. Onda na sudu supruga mijenja iskaz da nije bilo fiz. nasilja, ali sve joj se vjeruje jer je ona "žrtva", i uopće nema veze što moji iskazi stoje isti, a ona ih mijenja, presuda glasi: "s obzirom da je oštečena dala detaljniji iskaz...", sutkinja kolegica donosi presudu da smatra njezin iskaz kao istinitiji, i donosi presudu u njezinu korist. Naravno, u žalbi se to poništava i vrača na ponovno suđenje. S obzirom da je u pitanju prekršajni postupak, do pravomočne presude ne mogu dići kaznenu prijavu za lažno prijavljivanje. I tako će se otezati do zastare.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nećeš moći ni kad dođe pravomoćna presuda nego za davanje lažnog iskaza.

Moći ću, tako mi je citirao savjetnik u ODO članak, bez obzira kakva bila pravomočna presuda.

Jer sad, budući da je rijeć o prekršajnom postupku protiv mene, ne mogu prijaviti DORH-u za lažno prijavljivanje(imam dokaze), sve do pravomočnosti presude. Da je rijeć o kaznenom djelu, mogao bih odmah.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istanbulska ne poziva na zaštitu jedino žena od naslja, nego i djece i starijih žrtava obiteljskog nasilja.

Pročitajte malo bolje. Ženske djece , starijih žena. Muškaraca i dječaka zapravo nema nigdje osim u uopćenim načelima.

 

Nešto takvo je svakako potrebno usvojiti u zemljama u kojima se žene i djecu tretira kao građane trećeg reda.

Vrijeme je de se nekako stane na kraj prinudnim brakovima 10-godišnjakinja, silovanjima, prebijanjima, genitalnim sakaćenjima, lišavanjima slobode, kamenovanjem radi očuvanja časti i sl.

 

Vama će sigurno kao i mnogim drugima koji iskreno vjeruju u ovakve iskrivljene propagandne podatke biti jako teško s vremenom prihvatiti istinu.

Primjerice da su u državama poput Irana ili Indije muškarci neuporedivo više diskriminirani nego na Zapadu. Da su maloljetnički brakovi običaj u kojem se većinom djevojčice udaju za jednako maloljetne dječake, a primjeri koje rade fanatici iz ISIL-a i Boko Harama rijetki. Da je silovanje baš svugdje zločin koji se teško kažnjava, čak i smrću, a ono sa čertri muška svjedoka za islamske zemlje je mit. Da se genitalno sakaćene četiri puta više provodi nad dječacima nego nad djevojčicama, i od toga tisuće dječaka godišnje umiru. Da su žrtve ubistva 'iz časti' u preko 90% slučajeva - muškarci.

Itd, itd...

 

Ako poželite više podataka, rado ću vam poslati na PP.

Ii ćete uskoro čitati o tome u mojoj knjizi.

 

 

Iako ću se ja prva složiti da su muškarci počesto diskriminirani u obiteljskom pravu u RH i šire i godinama se bore za pristup vlastitoj djeci, jer je ego manipulativne lažljive majčice povrijeđen, u Istanbulskoj konvenciji ne vidim ništa pogrešno.

 

Vidite i priznajete svu tu diskriminaciju koja već sada postoji, a ne vidite da je ta konvencija ideološki pamflet koji poziva na još veću diskriminaciju?

 

Države koje uvode dogme iz te konvencije imaju nacionane tragedije - povećanje broja ubisatva žena, drastično povećanje samoubistava muškaraca, produbljavanje ekonomske i demografske krize - jednom riječju katastrofalne poslijedice

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja mislim (ili je savjetnik jako sposoban)

 

Nadam se da ste u pravu.

Čini mi se da je tada (savjetnik) citirao baš ovaj članak KZ:

 

Davanje lažnog iskaza

Članak 305.

(1) Svjedok, vještak, prevoditelj ili tumač koji u prethodnom kaznenom postupku, u postupku pred sudom, međunarodnim sudom čiju sudbenost Republika Hrvatska prihvaća, arbitražom, u prekršajnom postupku, upravnom postupku, postupku pred javnim bilježnikom ili stegovnom postupku dade lažni iskaz, nalaz ili mišljenje ili nešto lažno prevede,

 

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se stranka u postupku, osim okrivljenika, koja dade lažni iskaz ako se na tom iskazu temelji konačna odluka u tom postupku.

 

(3) Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. i 2. ovoga članka prouzročena osuda nedužnog okrivljenika ili druge osobito teške posljedice za okrivljenika,

počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

 

Iz njegove priče,dakle nisam mogao podići kaznenu prijavu prema čl.304 budući da se radi o prekršajnom postupku, nego tek po pravomočnosti prekršajnog postupka(čl.305 st.1), a osim službenih tijela, tu spadaju i strake u postupku (st.2)

 

Ako nešto nisam dobro shvatio, slobodno me prosvijetlite.

 

Ili ako može drugim pravnim putem...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dokazi postoje u izmjenama iskaza, koji su kontradiktorni iz iskaza na temelju kojeg se radio optužni prijedlog i svjedočenja na sudskoj raspravi, odnosno zbog specifičnosti mog posla, meni se za svaki sudski postupak sudi dva puta, pred dva sudska tijela. Pred oba tijela osoba u svojstvu svjedoka(oštečenog), dužna je govoriti istinu. Ako se ta osoba za isti događaj, u jednom slučaju očitovala tako da je u većem dijelu promjenila iskaz iz optužnog prijedloga, a u drugom u potpunosti i to na način da sve ide meni u prilog, po meni je ta osoba dala lažan iskaz, sukladno navedenom članku. Zbog toga sam u jednoj presudi u potpunosti oslobođen odgovornosti, a u drugom imam uloženu žalbu koja će zasigurno zbog tehničkih propusta biti prihvačena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dokazi postoje u izmjenama iskaza, koji su kontradiktorni iz iskaza na temelju kojeg se radio optužni prijedlog i svjedočenja na sudskoj raspravi,
Taj iskaz na osnovu kojeg je napisan optužni prijedlog je u spisu predmeta?

A i to što se reklo policiji nije mjerodavno već iskaz dat na sudu.Policiji se smije i lagat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Taj iskaz na osnovu kojeg je napisan optužni prijedlog je u spisu predmeta?

A i to što se reklo policiji nije mjerodavno već iskaz dat na sudu.Policiji se smije i lagat.

 

Da, iskaz je u spisu predmeta.

A za ovo drugo, sad kužim igru...

Zato je u iskazu policiji bilo: udario me, vrijeđao raznim(nespomenutim) imenima, prijetio mi, sve pred djecom.

Kad je liječničkim pregledom utvrđeno da nema nikakvih ozlijeda, a ni ja (eventualnih napadnih pretpostavljam), kad su svjedoci dali iskaz da nisu čuli to "nasilje i svađu", jer su bili zajedno s djecom dva kata niže u istoj kući, onda je u sudskoj raspravi promjenila priću - nije me udario, ali je zamahivao prema meni, da djeca nisu bila prisutna, ali su bila svjesna da se nešto događa (a nisu ništa mogla ćuti), "a ja nisam ništa odgovarala jer sam bila uplašena", a zapravo je njezin odgovor bio-"ako kažeš njegovoj ženi (ljubavnikovoj) za aferu, ja odlazim s djecom", što je i napravila, i to koristeći baš svoj iskaz dat policiji, da sam je tukao i da se sve događalo pred djecom. Naravno na temelju tog iskaza otišla je u sigurnu kuću a ja dobio zabranu prilaska. Kasnije je na temelju dokaza na sudu shvatila da to mora povući, ali je isto tako bila dobro savjetovana da moja rijeć protiv njezine na sudu ne znaći baš ništa. Jer kako sam shvatio interpretaciju jedne odvjetnice specijalizirane za obiteljsko pravo- SUTKINJA JE PRESUDU TEMELJILA NA TOME DA SAM KAO POVRIJEĐEN (PREVAREN) NASTUPAO AFEKTIVNO, pa je zbog toga sklonija vjerovati supruzi. To je pravilo u donošenju presuda, kaže. Zato muškarci gube toliko na sudovima, vezanim uz nasilje u obitelji. Na kraju, jako slično je pisalo i u presudi, da je sud sklon vjerovati "oštečenoj" jer je dala detaljniji i jasniji iskaz. Pa naravno da je mogla dati detaljniji i jasniji iskaz kad je bila poučena u sigurnoj kući i preko prijateljica iz CZSS-a, što i kako mora reći. Što na kraju i ne odgovara istini, ali sudu nije bitno. Bilo je vidljivo da sam revoltiran načinom kako se može zaobići istina i kako lažac ispada pošten, što je također u presudi okarakterizirano baš time što je navedana odvjetnica gorenavedeno dobro izjavila.

Pravo i pravda su dva različita pojma.

Zbog toga, kriminalci koji su često u sukobu sa zakonim, pa samim time i u čestom dodiru sa sudovima, znaju puno bolje kako postupiti. Običan čovjek koji prvi put dolazi na sud, još uvjeren u svoju nevinost i još više uvjeren da će pravda pobijediti, ispada naivan i zato u pravilu gubi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čini mi se da je tada (savjetnik) citirao baš ovaj članak KZ:

 

Davanje lažnog iskaza

 

Iz njegove priče,dakle nisam mogao podići kaznenu prijavu prema čl.304 budući da se radi o prekršajnom postupku, nego tek po pravomočnosti prekršajnog postupka(čl.305 st.1), a osim službenih tijela, tu spadaju i strake u postupku (st.2).

 

Sada ste dobro napisali, uz napomenu kako pravomoćnost prekšajnog postupka nije bitna za ostvarenje bića kaznenog djela davanja lažnog iskaza (vidite si st. 4.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo što je to njezina izjava. Dakle dovoljno je samo to što smo razgovarali ili raspravljali o problemu u obitelji? po tome, ne bi smio uopće raspravljati o tome? zar preljubom po čl.4 zakona o nasilju u obitelji nije došlo do povrede dostojanstva, osječaja straha, uznemirenja? Čime ona može dokazati vrijeđanje? uvrijeđena je svojim nemoralnim činom? Dovoljno je da kaže da je tako bilo i vjeruje joj se? bez obzira što su ostale izjave provjerene i pokazale se neistinitima? Što je čini vjerodostojnim svjedokom? dođite u bilo koju instituciju i recite da ste žrtva nasilja.- reči će Vam- potkrijepite to dokazima. Ako ne, nitko vam ne može braniti da se vi tako osječate- i gotova priča, naravno, ako ste muškarac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sada ste dobro napisali, uz napomenu kako pravomoćnost prekšajnog postupka nije bitna za ostvarenje bića kaznenog djela davanja lažnog iskaza (vidite si st. 4.).

 

Oprostite, nisam shvatio, koji stavak.4? kojeg članka?

 

Lažno prijavljivanje kaznenog djela

Članak 304.

(1) Tko prijavi neku osobu ili podmetne tragove koji upućuju na to da je počinila kazneno djelo, iako zna da to nije istina, a ne radi se o kaznenom djelu koje se progoni po privatnoj tužbi,

kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(2) Tko lažnom prijavom, podmetanjem tragova ili na drugi način izazove pokretanje kaznenog postupka protiv osobe za koju zna da nije počinitelj kaznenog djela, a ne radi se o kaznenom djelu koje se progoni po privatnoj tužbi,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(3) Tko prijavi da je počinjeno kazneno djelo iako zna da to nije istina, a ne radi se o kaznenom djelu koje se progoni po privatnoj tužbi, ili tko sebe prijavi da je počinio takvo djelo iako zna da to nije istina,

kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Davanje lažnog iskaza

Članak 305.

(1) Svjedok, vještak, prevoditelj ili tumač koji u prethodnom kaznenom postupku, u postupku pred sudom, međunarodnim sudom čiju sudbenost Republika Hrvatska prihvaća, arbitražom, u prekršajnom postupku, upravnom postupku, postupku pred javnim bilježnikom ili stegovnom postupku dade lažni iskaz, nalaz ili mišljenje ili nešto lažno prevede,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se stranka u postupku, osim okrivljenika, koja dade lažni iskaz ako se na tom iskazu temelji konačna odluka u tom postupku.

(3) Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. i 2. ovoga članka prouzročena osuda nedužnog okrivljenika ili druge osobito teške posljedice za okrivljenika,

počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

(4) Ako počinitelj kaznenog djela iz stavka 1. ovoga članka dobrovoljno opozove svoj iskaz prije donošenja konačne odluke, može se osloboditi kazne.

 

iz nijednog članka ne vidim to o čemu pišete

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Govorim o čl. 305. KZ-a u kontekstu ovog mišljenja koje ste naveli da treba čekati pravomoćnost prekršajnog postupka. Ne treba.

Tako mi je rekao savjetnik u ODO VŽ, kod kojeg sam došao podnijeti prijavu, a na prijedlog jednog odvjetnika s kojim sam razgovarao oko angažmana i predložio mi to kao najbolju soluciju, citiram:" nek ju gone ODO, oni se ionako plačaju od poreznih obaveznika", kad je vidio dokumentaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Poštovani,

Molim Vas za savjet... što učiniti u ovom slučaju. Moja majka je prigovorila djevojci moga sina(njenog unuka)zbog cestih izlazaka i vraćanja kući u kasne sate,(živi sa nama u zajedničkom kućanstvu) na što je ona nju izvrijeđala i fizički nasrnula na nju (vikala je da će ju zadaviti i da tu nije kraj) i da ju jedan svjedok (bilo ih je dvoje)nije zadržao neznam kako bi svađa završila. Ne moram Vam prićati da smo svi ostali u šoku,a o mami da ne pričam.

Pozrdav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pogledajte post #3 iz teme. Osim toga pitanje je dali je Vaše pitanje u pravom podforumu, s obzirom da je riječ o svađi/vrijeđanju/nasrtaju između između sinove cure/djevojke, dakle ima li odnos između njih sve ispunjene uvjete za vanbračnu zajednicu. Ako ne onda ne spada u obiteljsko pravo pa se i drugačije tretira..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Molim Vas za savjet... što učiniti u ovom slučaju. Moja majka je prigovorila djevojci moga sina(njenog unuka)zbog cestih izlazaka i vraćanja kući u kasne sate,(živi sa nama u zajedničkom kućanstvu) na što je ona nju izvrijeđala i fizički nasrnula na nju (vikala je da će ju zadaviti i da tu nije kraj) i da ju jedan svjedok (bilo ih je dvoje)nije zadržao neznam kako bi svađa završila. Ne moram Vam prićati da smo svi ostali u šoku,a o mami da ne pričam.

 

Ta cura ima vrlo ozbiljnih psihičkih problema (poremećajj osobnosti). Pretpostavljam da se nije ispričala i pokušala ozbiljno izgladiti svoj ispad.Ona će i dalje raditi ispade, a sve to će i eskalirati. Na kraju ćete svi biti žrtve emocionalnog terora, a vrlo vjerojatno je i da bi ona vas mogla prijaviti i optužiti za obiteljsko nasilje.

 

Bilo bi najbolje da joj vlasnik nekretnine otkaže gostoprimstvo.

Tko je vlasnik nekretnine?

 

Ovo vam ne pišem samo tako. Ako to ne učinite odmah, sjetit ćete se ove moje preporuke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ta cura ima vrlo ozbiljnih psihičkih problema (poremećajj osobnosti). Pretpostavljam da se nije ispričala i pokušala ozbiljno izgladiti svoj ispad.Ona će i dalje raditi ispade, a sve to će i eskalirati. Na kraju ćete svi biti žrtve emocionalnog terora, a vrlo vjerojatno je i da bi ona vas mogla prijaviti i optužiti za obiteljsko nasilje.

 

Bilo bi najbolje da joj vlasnik nekretnine otkaže gostoprimstvo.

Tko je vlasnik nekretnine?

 

Ovo vam ne pišem samo tako. Ako to ne učinite odmah, sjetit ćete se ove moje preporuke.

 

Vlasnice smo moja majka i ja. Ja sam ju nakon toga zamolila da se pokupi i da se ne vraća, što je ona i učinila. Problem je u mojem sinu(njezinom dečku) koji ju još voli ali je i on zbunjen njezinim ponašanjem. U njezinoj obitelji je već bilo takvih sutacija tj. tučnjave. I ja sam ga upozorila da se ona treba liječiti na što mi je odgovorio da ju ne može ostaviti samo tako jer prijeti samoozlijeđivanjem. Ne želim biti krivac za ničiju nesreću,ali ne želim ni da se vati u našu kuću (jer je vikala da tu nije kraj) jer jućer je to bila moja majka,a sutra tko zna na koga će nasrnuti. Što nam je činiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vlasnice smo moja majka i ja. Ja sam ju nakon toga zamolila da se pokupi i da se ne vraća, što je ona i učinila. Problem je u mojem sinu(njezinom dečku) koji ju još voli ali je i on zbunjen njezinim ponašanjem. U njezinoj obitelji je već bilo takvih sutacija tj. tučnjave. I ja sam ga upozorila da se ona treba liječiti na što mi je odgovorio da ju ne može ostaviti samo tako jer prijeti samoozlijeđivanjem. Ne želim biti krivac za ničiju nesreću,ali ne želim ni da se vati u našu kuću (jer je vikala da tu nije kraj) jer jućer je to bila moja majka,a sutra tko zna na koga će nasrnuti. Što nam je činiti?

 

Ovo što ću napisati je moj stav, na bazi iskustva. Slobodno je da se ne složite.

 

Ta cura vrlo vjerojatno ima BPD (borderline personality disorder - granični poremećaj osobnosti). Prijetnje samoubistvom i ovakvi ispadi karakteristični su za taj poremećaj. Takve osobe izuzetno su uvjerljive, mogu lako obrlatiti bilo koga - čak i ljude iz struke koji nisu obratili pažnju. Te osobe su doslovno dr. Jekyll i Mr. Hyde. Kad su dobre, preslatke su, kada su u drugoj fazi, kao da ih je sam vrag opsjeo. Upravo je karakteristično da se okolina šokira kada vidi takav ispad za koji nitko nije dao stvarnog povoda. mislim - skoro svatko može imati ' žutu minutu' ako ga dovoljno bezobzirno provociraš, ali ovakav besmislen ispad je upravo karakteristika 'bordera'.

 

Evo vam literature o tome:

https://www.google.hr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=prestanite%20hodati%20po%20ljuskama%20jajeta%20pdf

Ovo vam je jako dobra knjiga, 'Prestanite hodati po ljuskama jajeta'. Bio je prije Free download, sada više nema.

 

Da se radi o mom sinu, poradio bih na tome sa uništim tu vezu. Ne izjavljujem to nimalo lako. Da se radi o paru koji je , ne znam, deset godina zajedno i imaju djecu, onda bi se još moglo razglabati kako pomoći takvoj osobi. Ovako, nema smisla da si on uništava život.

 

Ovo njeno ponašanje će s vremenom eskalirati, i on će biti totalno nesretan i izgubljen. Psihički će 'prolupati'. Struka takvo stanje naziva 'non-border' - osoba koja živi uz bordera.

Ako se ožene, onda će totalno eskalirati, jer tada sve maske padaju. Danas takvi brakovi ne izdrže godinu dana.

Problem je što je danas društvo tako koncipirano da normalne ljude gleda kao nenormalne, a ovakve 'poremećene' kao jadne nesretne žrtve kojima treba pomoći.

Ili da vam to zorno pojasnim - ako vaš sin ostane s njom, gotovo sigurno će biti prijavljen kao obiteljski nasilnik , i završiti u zatvoru.

Prije 30 ili 40 godina, po intervenciji na viku i svađu bi ženu sa BPD-om odveli na par dana u psihijatriju da se smiri. Danas će odvesti vašeg sina u pritvor.

 

Proguglajte, proučite sve o tome.

Kupite tu knjigu.

Osnovna stvar koja bi uopće bila preduvjet bilo kakve dalje veze je da ona shvati i prizna da ima taj poremećaj, i da pristane na redovite terapije. Ali kakav je danas ego mladih, a pogotovo mladih žena (bez zamjerke) - jednostavno nema šanse da bi ona na to pristala.

 

Toliko od mene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas ozbiljne odgovore

Hvala!

 

Kometar je kao što vidite, vezan uz moju temu i citat je iz posta #1, nije upućen Vama.

 

Vezano uz Vaše pitanje iz posta #38, da možete pokrenuti prijavu. Ako neki mogu se sjetiti nakon 2-3 godine, zašto Vi/Vaša majka ne bi nakon 2-3 dana?

Prije pokretanja kakvog postupka pokušajte još razgovarati sa sinom i objasniti mu kako stvari stoje, "radi mira u kući".

Prijavu možete pokrenuti nakadno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo Vas još molim da mi neko odgovori da li se naknadno (pošto su prošla dva dana) može pokrenuti kakva tužba, pošto ima svjedoka?

 

Ne znam što želite postići time.

Želite li samo prijaviti policiji kao neko obiteljsko nasilje, cura će odmah izjaviti protuoptužbe na račun cijele obitelji i sve će se razvodniti.

 

Mogli biste na državno odvjetništvo podnijeti optužni prijedlog temeljem čl. 139. st.2. KZ - prijetnja nasiljem i ubistvom, koja je tim ozbiljnija ako je nepristrani svjedok zapravo zadržavao dotičnu da ne nasrne na baku.

Pitanje je samo je li taj svjedok nepristran, i želi li svjedočiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam što želite postići time.

Želite li samo prijaviti policiji kao neko obiteljsko nasilje, cura će odmah izjaviti protuoptužbe na račun cijele obitelji i sve će se razvodniti.

 

Mogli biste na državno odvjetništvo podnijeti optužni prijedlog temeljem čl. 139. st.2. KZ - prijetnja nasiljem i ubistvom, koja je tim ozbiljnija ako je nepristrani svjedok zapravo zadržavao dotičnu da ne nasrne na baku.

Pitanje je samo je li taj svjedok nepristran, i želi li svjedočiti.

 

Svjedok bi svjedočio, ali on je naš rođak, pa ne znam kako se to tretira,ali u to vrijeme nas je kući bilo petero i svi su vidli isto. Odustala sam o optužnog prijedloga zbog svojeg sina, ali vrijeđa me to što ona nas ismijava i tvrdi da joj ne možemo baš ništa, samo sam joj htjela pokazati da to baš nije tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

ma i nije bas tako...Na zalost meni se dogodilo da me je brat fuizicki napao 2 puta pred djetetom. Prvi put me stvarno zamalo ubio...dijete je vristilo..cupalo si kosu od uzasa...no..kad je dosla policija i rekli da..ja na hitnu , dijete u dom a brat u pritvor...ja odustala jer iako sam bila povrijedena , sokirana..isl...nisam nikako mogla dozvoliti da dijete ide u dom!..Poslje sam se puno puta i pokajala , jer vjerojatno ne bi doslo do drugog napada da sam tada reagirala! Drugi put kad me napao rekao je policiji da " smo se naguravali" ( bio je organiziran!!!!) sto naravno uopce nije istina ( uzasavam se fizickih obracuna) a i nisam ni vikala niti vrijedala...te sam i ja zavrsila ( nakon sto me jos i policajac " maltretirao i stiskao i navlacio za povrijedenu ruku) u pritvoru ...nakon Hitne....Ne slazem se da su muskarci discriminirani! Fizicki su jaci i to koriste! U puno manje slucajeva je zena ta koja fizicki napadne!

Ja ne mogu nikako dokazati ( On dobro laze!! ) da sam zapravo zrtva!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Posto sam nova ovdje neznam kako sa sama otvorim novu temu pa cu pisat pod ovu, dakle zanima me moja situacija za koju smatram da prolazim kroz psihicki oblik nasilja u obitelji. Udana sam 8 godina a zivim u istoj kuci vec 15 godina sa muzem i njegovom mamom u istom stanu. Imamo dvoje malodobne djece 2 i 7 godina. Imam svoju vlastitu kucu u drugom gradu ciji sam ja vlasnik i tamo zivi moja majka. Naime godinama trpim mjesanje svekrve u zivot, situacija postaje jos gora jer muz mi je zabranio odlazak u moju kucu u posjetu majci, zaprijetio ako odem da se ne vracam vise, takoder me vrijedja da ne radim nista , da on sve zaraduje a ja trenutno ni nemogu raditi jer manje dijete jos nije krenulo u vrtic, svaku svadu izvodi pred djecom, ne dopusta nam da posjetimo moju majku , govori ruzne stvari pred djecom za mene i majku. Osjecam se kao u zatvoru a takoder imam i strah ako odem da ce doci do fizickog nasilja. Neznam sta da radim i cak imam strah ako se obratim centru za socijalnu skrb da cu opet snjim imat probleme, takoder on konzumira dosta alkohola i nemoze se snjim normalno razgovarati u miru . Ako podnesem zahtjev za razvod on ce uciniti sve da mi uzme djecu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, bez neke vrste ekonomske samostalnosti ćete se teško odvojiti od supruga i njegove obitelji. Ako se možete preseliti k majci s djecom, to bi Vam pomoglo da podnesete tužbu za razvod, odnosno da se prethodno u CZSS dogovorite o zajedničkoj skrbi za djecu. Za djecu bi bilo najbolje da se civilizirano razvedete, ali se bojim da to neće biti izvedivo s obzirom na to kako opisujete supruga. Međutim, morate znati da ćete s njime i njegovom obitelji zbog zajedničke djece morati biti vezani do kraja života (bit ćete svojoj djeci na maturalnoj večeri, na vjenčanjima, zajedno ćete doći gledati unučad). S tim na umu, pokušajte razgovarati sa suprugom oko razvoda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija