Jump to content

Smanjenje alimentacije zbog promjene okolnosti


P1908

Preporučene objave

Poštovani,

molim vas za pomoć. Name supruga i ja smo se razveli u 7. mjesecu ove godine. Imamo zajedničkog sina od 12 godina za kojeg ja imam obavezu plaćanja alimentacije od 1000 kn. U međuvremenu sam ja promijenio posao (izgubio stari i našao novi) te zbog toga nisam bio u mogućnosti platiti alimentaciju zadnja dva mjeseca, zbog čega je moja bivša supruga uredno podnijela zahtjev za ovrhom. Sada mi je stanje takvo da radim za 2900 kn, da nemam nikakve imovine, nemam čak ni auto jer si ga nemogu priuštiti, živim sa majkom koja je nezaposlena duže vrijeme, otac je nedavno preminuo... uglavnom zanima me dali i na koji način, ako je to moguće, mogu tražiti smanjenje alimentacije?

I samo da napomenem da ne biježim od plaćanja alimentacije, da sam se pokušao dogovoriti sa bivšom suprugom da ću joj platiti sve kad ću imati, a zasad da ću uplaćivati koliko mogu ali ona za to ne želi ni čuti! Također moram napomenuti da se bivša supruga u 9. mjesecu preselila u drugi grad, sina upisala u drugu školu, i sve to bez mog znanja. Nakon preseljenje se sinu "slučajno" potrgao mobitel i ja ga nisam čuo mjesec i pol dana jer mi bivša nije odgovarala na pozive, samo je poslala jednu poruku sa objašnjenjem zašto se sin ne javlja... Otkako su se preselili ja do dana današnjega nisam ni vidio sina, iako imam pravo na to svaki vikend, ali ona svaki vikend izmisli razlog zašto nemogu doći po njega, ili mi javi prekasno (tipa u subotu navečer) kad ja više nemam kako otići po njega jer nemam auto. Ovo malo što sam se uspio čuti sa sinom saznao sam da su na stanu i da bivša radi cijeli dan, a dijete je u međuvremenu samo u stanu.

Ja vas molim za pomoć jer zaista neznam što da radim, bio sam u Centru nekoliko puta, ali oni su na strani majke i od njih nikakva pomoć. Oni samo kažu probajte se nekako dogovoriti... ali s mojom bivšom nema dogovora! Na pozive se ne javlja, na poruke rijetko kad odgovara, sad više neznam ni gdje žive i bojim se da mi neće dati da vidim sina sve dok ne platim alimentaciju, a ja jedva da i za kruh imam!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trazite sudski smanjenje alimentacije zbog promjenjenih okolnosti....Sta se vidjanja sina tice, imate sudsku odluku o vidjanjima i bivsa vam je duzna po njoj omoguciti vidjanje. U dogovoreno vrijeme dodjite po dijete, imajte presudu sa sobom i ako vam ona ne zeli predati sina na vidjanje pozovite policiju da sastavi zapisnik, uzmite i jednog ili dva svjedoka sa sobom da vas lazno ne prijavi za obiteljsko nasilje. Zovite policiju svaki put kad ona ne postupi po sudskoj odluci i trazite sastavljanje zapisnika. Ako ce vam i dalje braniti vidjanje djeteta, trazite od centra pokretanje ovrhe nad djetetom kako bi ostvarili svoja prava....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morate podnijeti tuzbu za smanjenje alimentacije zbog promjenjenih okolnosti. U tuzbi navesti iznos koji nudite umjesto dosadasnjeg iznosa....napominjem da ukoliko imate primanja od 2900 kn po tablicama za alimentaciju za dijete koje ima 12 godina bi trebali placati 1108 kn pa vidite i dobro razmislite jel vam se isplati pokretati postupak. Da li imate kakvih kredita? Placate li majci kakav iznos za stanovanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam nikakvih kredita, ali imam nažalost veliki dug prema banci zbog čega mi je račun blokiran pa mi od plaće praktički ostane toliko da imamo za režije i hranu. Ukoliko mislite da se ne isplati tražiti smanjenje alimentacije neću onda ni pokušavati, jer novaca za dugotrajni sudski spor kao ni za odvjetnika nemam... Hvala vam puno na savjetima, pomogli ste mi da vidim u kakvoj sam situaciji!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam napisao da vam se ne isplati. Vi sami najbolje znate vase mogucnosti i troskove zivota. O tome kako ih prezentirate sudu ce ovisiti odluka o smanjenju alimentacije. Sta se odvjetnika tice, ako ste na minimalcu i bez imovine u vidu nekretnina i pokretnina imate pravo na besplatnu pravnu pomoc koju mozete zatraziti u uredu drzavne uprave preko obrasca koji imate na internetu....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam puno na brzom i konkretnom odgovoru! Još bi vas samo molio da mi pojasnite postupak sudskog traženja smanjenja alimentacije. Dali je dovljno da odem u nadležni sud i to zatražim? Ili moram sam sastavljati neke izjave?

 

Samo morate imati na umu ako ista tužba propadne, morat čete platiti sve sudske troškove. Šanse na sudu za istim su Vam minimalne, skoro pa nikakve s obzirom da već sada plaćate samo 1000 kn za dijete koje ima 12 godina, što je ispod svakog minimuma.

 

Sud će gledati dobrobit djeteta što i je najvažnije a to što ste vi toliko zaduženi , to je druga priča, neovisno od vaše dužnosti za uzdržavanjem istog djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija